Постанова
від 08.02.2022 по справі 362/796/22
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/796/22

Провадження № 1-кс/362/112/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 лютого 2022 року Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі: слідчого судді - ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора - ОСОБА_3 , розглянувши в залі суду в м. Василькові Київської області клопотання прокурора Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення огляду,-

в с т а н о в и в :

До Васильківського міськрайонного суду Київської області звернувся прокурор Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду земельних ділянок з метою фіксації заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах, а також вилученням спецтехніки (землесосного снаряду, екскаваторів, вантажних автомобілів), яка використовується на земельних ділянках на території с. Ходосівка, Обухівського району, Київської області (Феодосіївської територіальної громади) з кадастровими номерами: 3222487001:01:009:5152, 3222487001:01:009:0217 власником земельних ділянок є ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» (ЄДРПОУ 41408464), 3222487001:01:009:5280 власником земельної ділянки є ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» (ЄДРПОУ 43710670), 3222487001:01:009:5279 власником земельної ділянки є ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» (ЄДРПОУ 44309516), 3222487001:01:009:5344 власником земельної ділянки є ТОВ «АМЕРІКАН ХОСПІТАЛ КИЇВ» (ЄДРПОУ 41308090), 3222487001:01:009:5089 власником земельної ділянки є ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ІНВЕСТИЦІЙНО-БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ ХУТІР ЯСНИЙ" (ЄДРПОУ 33330425).

Клопотання мотивовано наступним.

Васильківським відділом Обухівської окружної прокуратури Київської області здійснюється процесуальне керівництво досудового розслідуванням у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022112340000014 від 10.01.2022, за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 239-2 КК України, тобто незаконному заволодінні землями водного фонду в особливо великих розмірах на території с. Ходосівка,Обухівського району Київської області.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що на території с. Ходосівка, Обухівського району невстановлені особи заволоділи землями водного фонду в особливо великих розмірах.

Відповідно до інформації наданої Державним агентством водних ресурсів України Басейнового управління водних ресурсів середнього Дніпра земельні ділянки розташовані в межах села Ходосівка, Обухівського району Київської області поблизу розширеного русла р. Сіверка на відстані урізу води (приблизно) 3222487001:01:009:5152 25 м.; 3222487001:01:009:0217- 97 м.; 3222487001:01:009:5280 частково на плесі води; 3222487001:01:009:5279- частково на плесі води; 3222487001:01:009:5089 більша частина на плесі води.

Отже частина ділянок розміщена за межами нормативно прибережної захисної смуги р. Сіверка, та частина накладається на плесо води.

Річка Сіверка згідно класифікації відноситься до малих річок тому їх нормативна прибережна захисна смуга становить 25 м. урізу води ( ст. 88 Водного кодексу України і ст. 60 Земельного кодексу України).

Також, встановлено, що відповідно до дозвільних документів на будівництво житлового комплексу «ЖК BASA city», а саме «Дозвіл на виконання будівельних робіт від 31.08.2021 № ІУ 013210816366Нове будівництво житлового комплексу багатоквартирних житлових будинків з об`єктами громадського призначення по вулицях: Новообухівське Шосе, Приозерна, Набережно-Сіверська в селі Ходосівка, Києво-Святошинського району, Київської області» відбувається на зазначених земельних ділянках водного фонду, чим порушують вимоги земельного та водного законодавства, які розташовані в с. Ходосівка, Обухівського району Київської області.

Згідно ст. 60 Земельного кодексу України, вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих водних об`єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності встановлюються прибережні захисні смуги.

Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною:

а) для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менш як 3 гектари - 25 метрів;

б) для середніх річок, водосховищ на них, водойм, а також ставків площею понад 3 гектари - 50 метрів;

в) для великих річок, водосховищ на них та озер - 100 метрів.

При крутизні схилів більше трьох градусів мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється.

Межі прибережних захисних смуг, пляжних зон зазначаються в документації із землеустрою, містобудівній документації на місцевому та регіональному рівнях та позначаються органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування на місцевості інформаційними знаками. Відомості про межі прибережних захисних смуг, пляжних зон вносяться до Державного земельного кадастру як відомості про обмеження у використанні земель.

Прибережні захисні смуги в межах населених пунктів встановлюються згідно з комплексними планами просторового розвитку територій територіальних громад, генеральними планами населених пунктів, а в разі їх відсутності або якщо містобудівною документацією межі таких смуг не встановлені, вони визначаються шириною 100 метрів від урізу води морів, морських заток і лиманів, а для інших водних об`єктів - згідно з частиною другою цієї статті.

Прибережні захисні смуги встановлюються на земельних ділянках усіх категорій земель, крім земель морського транспорту.

У межах прибережних захисних смуг забезпечується безперешкодний та безоплатний доступ громадян до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжної зони, до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування, крім земель охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон та зон особливого режиму використання земель, а також земельних ділянок, на яких розташовані: гідротехнічні, гідрометричні та лінійні споруди; об`єкти підвищеної небезпеки; пансіонати, об`єкти реабілітації, спорту, санаторії та інші лікувально-оздоровчі заклади, дитячі оздоровчі табори, що мають відповідні передбачені законом документи на споруди та провадження відповідної діяльності; об`єкти природно-заповідного фонду, об`єкти культурної спадщини.

Обмеження доступу громадян у будь-який спосіб (у тому числі шляхом влаштування огорож або інших конструкцій) до узбережжя водних об`єктів на земельних ділянках прибережних захисних смуг, що перебувають у користуванні громадян або юридичних осіб, а також справляння за нього плати є підставою для припинення права користування земельними ділянками прибережних захисних смуг за рішенням суду.

Відповідно, до ст. 88 Водного кодексу України, з метою охорони поверхневих водних об`єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм в межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.

Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною:

для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менше 3 гектарів - 25 метрів;

для середніх річок, водосховищ на них та ставків площею більше 3 гектарів - 50 метрів;

для великих річок, водосховищ на них та озер - 100 метрів.

Якщо крутизна схилів перевищує три градуси, мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється.

Прибережні захисні смуги встановлюються на земельних ділянках всіх категорій земель, крім земель морського транспорту.

Землі прибережних захисних смуг перебувають у державній та комунальній власності та можуть надаватися в користування лише для цілей, визначених цим Кодексом.

У межах існуючих населених пунктів прибережна захисна смуга встановлюється з урахуванням містобудівної документації.

Прибережні захисні смуги в межах населених пунктів встановлюються згідно з комплексними планами просторового розвитку територій територіальних громад, генеральними планами населених пунктів, а в разі їх відсутності або якщо зазначеною містобудівною документацією межі таких смуг не встановлені, вони визначаються шириною 100 метрів від урізу води морів, морських заток і лиманів, а для інших водних об`єктів - згідно з частиною другою цієї статті. Межі прибережних захисних смуг, пляжних зон зазначаються в документації із землеустрою, містобудівній документації та позначаються органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування на місцевості інформаційними знаками. Відомості про межі прибережних захисних смуг, пляжних зон вносяться до Державного земельного кадастру як відомості про обмеження у використанні земель.

Громадянам забезпечується безперешкодний та безоплатний доступ до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжної зони, до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування, крім земель охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон та зон особливого режиму використання земель, а також земельних ділянок, на яких розташовані: гідротехнічні, гідрометричні та лінійні споруди; об`єкти підвищеної небезпеки; пансіонати, об`єкти реабілітації, спорту, санаторії та інші лікувально-оздоровчі заклади, дитячі оздоровчі табори, що мають відповідні передбачені законом документи на споруди та на провадження відповідної діяльності;об`єкти природно-заповідного фонду, об`єкти культурної спадщини.

Обмеження доступу громадян у будь-який спосіб (у тому числі шляхом влаштування огорож або інших конструкцій) до узбережжя водних об`єктів на земельних ділянках прибережних захисних смуг, що перебувають у користуванні юридичних або фізичних осіб, а також справляння за нього плати є підставою для припинення права користування земельними ділянками прибережних захисних смуг за рішенням суду.

У межах населених пунктів місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування виділяються та облаштовуються пляжні зони для безперешкодного та безоплатного користування.

Згідно ст. 89 Водного кодексу України, обмеження господарської діяльності в прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах.

Прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності.

У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється:

1) розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво;

2) зберігання та застосування пестицидів і добрив;

3) влаштування літніх таборів для худоби;

4) будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів;

5) миття та обслуговування транспортних засобів і техніки;

6) влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо;

7) випалювання сухої рослинності або її залишків з порушенням порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Об`єкти, що знаходяться у прибережній захисній смузі, можуть експлуатуватись, якщо при цьому не порушується її режим. Не придатні для експлуатації споруди, а також ті, що не відповідають встановленим режимам господарювання, підлягають винесенню з прибережних захисних смуг.

У прибережних захисних смугах дозволяються реконструкція, реставрація та капітальний ремонт існуючих об`єктів.

Відповідно до інформації Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва Державною архітектурно-будівельною інспекцією України ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» (ЄДРПОУ 43710670) видано дозвіл на будівництво за номером № ІУ 013210816366 від 31.08.2021 щодо земель з кадастровими номерами: 3222487001:01:009:5280 які розташовані в межах с. Ходосівка Обухівського району.

У той же час, відповідно до інформації наданої Державним агентством водних ресурсів України Басейнового управління водних ресурсів середнього Дніпра установлено, що вказана земельна ділянка накладаються землі водного фонду.

Вказане свідчить про можливу видачу дозволів на будівельні роботи № ІУ 013210816366 від 31.08.2021 у порушення вимог чинного законодавства та свідчить про незаконне заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах з подальшим будівництвом житлових будинків.

Так, вході огляду інформаційного порталу «https://lun.ua/uk/жк-plc-vita-підгірці», а саме житлового комплексу «ЖК BASA city» за розташуванням Київська область, Обухівського район, територія Феодосіївської територіальної громади, с. Ходосівка на масиві земельних ділянок за кадастровими номерами 3222487001:01:009:5152, 3222487001:01:009:0217, 3222487001:01:009:5280, 3222487001:01:009:5279, 3222487001:01:009:5089, 3222487001:01:009:5344.

Згідно відомостей Державного земельного кадастру земельні ділянки з кадастровими номерами: 3222487001:01:009:5152, 3222487001:01:009:0217 власником земельних ділянок є ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» (ЄДРПОУ 41408464), 3222487001:01:009:5280 власником земельної ділянки є ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» (ЄДРПОУ 43710670), 3222487001:01:009:5279 власником земельної ділянки є ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» (ЄДРПОУ 44309516), 3222487001:01:009:5344 власником земельної ділянки є ТОВ «АМЕРІКАН ХОСПІТАЛ КИЇВ» (ЄДРПОУ 41308090), 3222487001:01:009:5089 власником земельної ділянки є ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ІНВЕСТИЦІЙНО-БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ ХУТІР ЯСНИЙ" (ЄДРПОУ 33330425).

Також, відповідно до огляду інформаційного порталу «Google Earth» місцевості за розташуванням Київська область, Обухівського район, територія Феодосіївської територіальної громади, с. Ходосівка встановлено зміну місцевості з 2008 по 2021 рік за за місцем розташування будівництва житлового комплексу «ЖК BASA city» шляхом зняття поверхневого шару земель водного фонду із подальшим створенням штучного водойму.

За отриманою інформацією з Державного агентства водних ресурсів України фізичні чи юридичні особи не звертались за надання дозволів з проведення робіт із створенням штучних водойм на вищезазначених земельних ділянках.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 168 Земельного кодексу України, ґрунти земельних ділянок є об`єктом особливої охорони. Власники земельних ділянок та землекористувачі не мають права здійснювати зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок без спеціального дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.

Відповідно до ст. 52 Закону України "Про охорону земель", при проведенні гірничодобувних, геологорозвідувальних, будівельних та інших робіт, пов`язаних з порушенням ґрунтового покриву, відокремлена ґрунтова маса підлягає зняттю, складуванню, збереженню та перенесенню на порушені або малопродуктивні земельні ділянки відповідно до робочих проектів землеустрою.

Для в`їзду на територію будівельного майданчика вищезазначеного житлового комплексу влаштовано ворота для заїзду техніки з метою здійснення будівництва. Земельні ділянки охороняються, доступ обмежений.

Разом з тим, щоб здійснити огляд земельних ділянок з кадастровими номерами: 3222487001:01:009:5152, 3222487001:01:009:0217, 3222487001:01:009:5280, 3222487001:01:009:5279, 3222487001:01:009:5089, 3222487001:01:009:5344 необхідно отримати доступ до земельних ділянок з кадастровими номерами:, 3222487001:01:009:5152, 3222487001:01:009:0217, 3222487001:01:009:5280, 3222487001:01:009:5279, 3222487001:01:009:5089, 3222487001:01:009:5344.

Необхідність надання дозволу на проведення огляду вищезазначених земельних ділянок підтверджується матеріалами клопотання.

Вислухавши прокурора, який підтримав клопотання, та дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку.

Згідно ч. 1 ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Згідно ч. 2 ст. 237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно ч. 1 ст. 233 КПК України добровільна згода особи (володільця) визначена винятком із загального правила щодо недоторканості житла чи іншого володіння особи та можливості проникнення до такого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених ч.3 ст. 233 КПК України.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукових осіб.

Приймаючи до уваги, що огляд має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема отримання доказів щодо вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 239-2 КК України та з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, клопотання підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 110, 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл начальнику Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , прокурору Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_5 , прокурору Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_6 , прокурору Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_3 , прокурору Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_7 , прокурору Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_8 , прокурору Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_9 , прокурору Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_10 на проведення огляду земельних ділянок з метою фіксації заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах, а також вилученням спецтехніки (землесосного снаряду, екскаваторів, вантажних автомобілів), яка використовується на земельних ділянках на території с. Ходосівка, Обухівського району, Київської області (Феодосіївської територіальної громади) з кадастровими номерами: 3222487001:01:009:5152, 3222487001:01:009:0217 власником земельних ділянок є ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» (ЄДРПОУ 41408464), 3222487001:01:009:5280 власником земельної ділянки є ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» (ЄДРПОУ 43710670), 3222487001:01:009:5279 власником земельної ділянки є ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» (ЄДРПОУ 44309516), 3222487001:01:009:5344 власником земельної ділянки є ТОВ «АМЕРІКАН ХОСПІТАЛ КИЇВ» (ЄДРПОУ 41308090), 3222487001:01:009:5089 власником земельної ділянки є ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ІНВЕСТИЦІЙНО-БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ ХУТІР ЯСНИЙ" (ЄДРПОУ 33330425).

Строк дії ухвали 30 днів з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.02.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу103058182
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —362/796/22

Постанова від 08.02.2022

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Ковбель М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні