Ухвала
від 11.02.2022 по справі 499/107/22
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/107/22

Провадження № 2/499/95/22

У Х В А Л А

Іменем України

"11" лютого 2022 р. смт.Іванівка

Суддя Іванівського районного суду Одеської області Тимчук Р.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Петрівського закладу загальної середньої освіти № 1 Великобуялицької сільської ради Березівського району Одеської області, відділу освіти, молоді та спорту Великобуялицької сільської ради Березівського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача директор Петрівського закладу загальної середньої освіти № 1 Великобуялицької сільської ради Березівського району Одеської області Павленко Лариса Костянтинівна про визнання незаконним та скасувати наказ про відсторонення від роботи, поновлення виконання трудових обов`язків та стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу ,-

ВСТАНОВИВ:

07 лютого 2022 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Петрівського закладу загальної середньої освіти № 1 Великобуялицької сільської ради Березівського району Одеської області, відділу освіти, молоді та спорту Великобуялицької сільської ради Березівського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача директор Петрівського закладу загальної середньої освіти № 1 Великобуялицької сільської ради Березівського району Одеської області Павленко Лариса Костянтинівна про визнання незаконним та скасувати наказ про відсторонення від роботи, поновлення виконання трудових обов`язків та стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статті 175 ЦПК України, а також вимогам статті 177 цього Кодексу.

Суддею при дослідженні поданої позовної заяви встановлено, що позивачем при поданні позову не дотримано вимоги ст.175, ст..177 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1, 5ст. 177 ЦПК України, позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб. Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Крім цього, частиною першою статті 81 Цивільного процесуального кодексу України передбачено обов`язок кожної сторони довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, що є реалізацією принципу змагальності сторін (пункт 4 частини третьої статті 2 Кодексу).

Статтею 76 Цивільного процесуального кодексу України визначено поняття доказів як будь-яких даних, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються засобами доказування, передбаченими у частині 2 цієї статті, зокрема, письмовими доказами.

За змістом частин 1, 2 статті 95 Цивільного процесуального кодексу України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору, які подаються в оригіналі або належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Частиною 4 статті 95 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Отже, Цивільним процесуальним кодексом України, як процесуальним законом, не встановлено порядку засвідчення копій документів, як письмових доказів, а норма частини 4 статті 95 Цивільного процесуального кодексу України є відсильною та зумовлює необхідність урахування учасниками процесу стандартів оформлення документів, визначених національним стандартом як нормативним документом відповідно до статей 1, 23 Закону України "Про стандартизацію".

Порядок засвідчення копій документів визначений пунктами 5.26 Національного стандарту України Державна уніфікована система документації, Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації, Вимоги до оформлення документів ДСТУ 4163:2020, затвердженого наказом від 01.07.2020 № 144 Державного підприємства Український науково-дослідний і начальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості з наданням чинності з 01 вересня 2021 року на заміну ДСТУ 4163-2003.

Пунктом 5.26 зазначеного Національного стандарту визначено, що відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів Згідно з оригіналом (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії.

Така правова позиція узгоджується з висновками Верховного Суду, викладеними в постанові від 01.10.2020 у справі № 910/8794/17.

Однак, всупереч вимогам ст. 95 ЦПК України копії позовної заяви з додатками для відповідача та третіх осіб не засвідчені належним чином, визначеним законом.

Зазначені вище недоліки позовної заяви позивачу слід усунути шляхом подання до суду належним чином засвідчених копій документів для направлення відповідачу та третім особам.

До позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону (частина 5 статті 177 ЦПК).

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом (частина 2 статті 133 ЦПК).

Закон України Про судовий збір визначає правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру (абзац 2 частини 3 статті 6 Закону).

Ставки судового збору встановлюються у таких розмірах, за подання до суду: позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб; позовної заяви про захист честі та гідності фізичної особи, ділової репутації фізичної або юридичної особи, а саме позовної заяви про відшкодування моральної шкоди 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (частина 2 статті 4 Закону).

Статтею 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2021 рік установлено, що у 2021 році прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2021 року складає 2270 гривні.

Слід зауважити, що позовна заява містить дві вимоги немайнового характеру, а саме про визнання незаконним наказу та про його скасування.

Як вбачається з долученої до матеріалів справи квитанції позивачкою сплачено судовий збір за подання позову у розмірі 992,40 грн.

За таких обставин позивачу слід надати на адресу суду докази сплати судового збору за дві вимоги немайнового характеру у розмірі 992,40 гривень, за кожною вимогою окремо.

З врахуванням вищевикладеного, суд приходить до висновку, що позовна заява не може вважатися такою, що відповідає вимогам ст.175-177 ЦПК України.

У відповідності до частини 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст.177, 185 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Петрівського закладу загальної середньої освіти № 1 Великобуялицької сільської ради Березівського району Одеської області, відділу освіти, молоді та спорту Великобуялицької сільської ради Березівського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача директор Петрівського закладу загальної середньої освіти № 1 Великобуялицької сільської ради Березівського району Одеської області Павленко Лариса Костянтинівна про визнання незаконним та скасувати наказ про відсторонення від роботи, поновлення виконання трудових обов`язків та стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити вищевказані недоліки позовної заяви у десятиденний строк з дня отримання ухвали .

Роз`яснити позивачу, що якщо відповідно до ухвали суду у встановлений строк вимоги ухвали суду будуть виконані, позовна заява буде вважатися поданою в день первісного її подання, а інакше заява буде вважатися неподаною і повернута позивачу.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

СуддяР. М. Тимчук

Дата ухвалення рішення11.02.2022
Оприлюднено14.02.2022
Номер документу103103529
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —499/107/22

Постанова від 12.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 30.11.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 09.09.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 01.08.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 08.06.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Рішення від 19.04.2022

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 11.02.2022

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні