Рішення
від 17.07.2007 по справі 40/360-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

40/360-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" липня 2007 р.                                                            Справа № 40/360-07

вх. № 8440/4-40

Суддя господарського суду Хотенець П.В. 

при секретарі судового засідання Дуброва Н.О.

за участю представників сторін:

позивача - Лизогуб Р.Ю., дов. від 16.07.2007 року  відповідача - не з*явився

розглянувши справу за позовом Закритого акціонерного товариства "Партнер" м. Харків  

до  Товариства з обмеженою відповідальністю "Теркурій-Схід", м. Харків  

про зобов'язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

Розглядається вимога про заборону будь-яким фізичним та юридичним особам, їх працівникам, посадовим та службовим особам здійснювати будь-які дії, спрямовані на припинення або обмеження права Закритого акціонерного товариства "Партнер" та інших користувачів належних йому будівель за адресою м. Харків, вул. Котлова, 29, користуватися в'їздами, один з яких прилягає до торцевої частини нежитлової будівлі літ. Б-7, м. Харків, вул. Котлова, 29, другий - к нежитлової будівл М-1, м. Харків, вул. Котлова, 29, та дорогою, яка єднає вказані в'їзди та пролягає вздовж тильної сторони нежитлових будівель літ. Б-7, літ. В-1, літ. М-1, для проходу, проїзду транспортом, прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку та трубопроводів, забезпеченні водопостачання та про зобов'язання будь-яких фізичних та юридичних осіб, посадових та службових осіб не використовувати земельн ділянки, які прилягають к нежитловим будівлям літ. Б-7, літ. В-1, літ. М-1 за адресок м. Харків, вул. Котлова, 29, способами, які не дозволяють Закритому акціонерному товариству "Партнер" користуватися нежитловими будівлями за адресою м. Харків вул. Котлова, 29.

Представник позивача у судовому засіданні підтримує заявлені позовні вимоги, у наданому доповненні до позовних вимог просить суд визнати право Закритого акціонерного товариства "Партнер" та інших користувачів належних йому будівель за адресою м. Харків, вул. Котлова, 29, користуватися земельною ділянкою, на якої розташовані в'їзди, один з яких прилягає до правої торцевої частини нежитлової будівлі літ. Б-7, м. Харків, вул. Котлова, 29, другий - к нежитлової будівлі М-1, м. Харків, вул. Котлова, 29, та дорогою, яка єднає вказані в'їзди та пролягає вздовж тильної сторони нежитлових будівель літ. Б-7, літ. В-1, літ. М-1, для проходу, проїзду транспортом, прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку та трубопроводів, забезпеченні водопостачання (земельний сервітут). Враховуючи, що згідно статті 22 Господарського процесуального кодексу України позивач вправі до прийняття рішення по справі змінити підставу або предмет позову, збільшити розмір позовних вимог, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог, суд приймає заяву позивача як таку, що не суперечить інтересам сторін та діючому законодавству.

Представник відповідача у судове засідання не з*явився, у наданому відзиві на позовну заяву проти заявлених позовних вимог не заперечує, просить розглядати справу без участі представника Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕРКУРІЙ-СХІД".

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення представника позивача, судом встановлено наступне.

Позивач є власником нежитлової будівлі літ. Б-7 загальною площею 16 105, 9 кв.м., нежитлової будівлі літ. В-1, нежитлової будівлі літ. М-1, які розташовані за адресою м. Харків, вул. Котлова, 29. Між позивачем та відповідачем 25 березня 2006 року було укладено договір оренди, згідно з яким відповідач має право користування частиною нежитлової будівлі літ. Б-7. Для вільного проходу та проїзду при здійсненні права власності на нежитлову будівлю літ. Б-7 позивач змушений користуватися двома в'їздами, один з яких прилягає до торцевої частини нежитлової будівлі літ. Б-7, другий - к нежитлової будівлі М-1, яка теж є власністю позивача; крім цього позивач користується дорогою, яка єднає вказані в'їзди, пролягаючи вздовж нежитлових будівель літ. Б-7, літ. В-1, літ. М-1. Право власності позивача на нежитлові будівлі літ. Б-7, літ. В-1, літ. М-1 підтверджено свідоцтвом про право власності, яке видане виконавчим комітетом Харківської міської ради 19 червня 2001 року.

Відповідно до статті 401 Цивільного кодексу України право користування чужим майном може бути встановлене, зокрема, відносно земельної ділянки для задоволення потрібностей інших осіб, які не можуть бути задоволені іншим способом. За заявою позивача, він не може іншим шляхом здійснити свої право власності на нежитлові будівлі літ. Б-7, літ. В-1, літ. М-1, не користуючись в'їздами, один з яких прилягає до торцевою частини нежитлової будівлі літ. Б-7 , другий - к нежитлової будівлі М-1, та дорогою, яка єднає вказані в'їзди, пролягаючи вздовж нежитлових будівель літ. Б-7, літ. В-1, літ. М-1.

Згідно статті 404 Цивільного кодексу України право користування чужою земельною ділянкою полягає у можливості проходу, проїзду через чужу земельну ділянку, прокладанні та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку та трубопроводів забезпеченні водопостачання та інше.

Згідно   статті   396   Цивільного   кодексу   України   особа,   яка   має   право користування чужим майном, має право на захист цього права, в тому числі від власника майна.

Відповідно до статті 16 Цивільного кодексу України будь-яка особа має право на звернення до суду за захистом свого права та інтересу. Одним із способів захисту порушеного права є припинення дії, яка порушує право. Згідно статті 103 Земельного кодексу України власники та користувачі земельних ділянок зобов'язані не використовувати такі ділянки способами, які не дозволять власникам або користувачам сусідніх ділянок використовувати їх за призначенням.

Виходячи з викладених обставин, суд дійшов висновку про те, що невизнання права позивача користуватися земельною ділянкою, зокрема в'їздами, один з яких прилягає до торцевої частини нежитлової будівлі літ. Б-7 , другий - к нежитлової будівлі М-1, та дорогою, яка єднає вказані в'їзди та пролягає вздовж нежитлових будівель літ. Б-7, літ. В-1, літ. М-1, є протиправним та призведе до порушення прав та інтересів позивача. Відповідно вчинення будь-якими особами дій, які обмежували чи припиняли право позивача користуватися в'їздами, один з яких прилягає до торцевої частини нежитлової будівлі літ. Б-7 , другий - к нежитлово будівлі М-1, та дорогою, яка єднає вказані в'їзди та пролягає вздовж нежитлови: будівель літ. Б-7, літ. В-1, літ. М-1 порушує як права позивача, так і вимоги діючого законодавства. Таким чином суд дійшов висновку про те, що позивач має право користування чужою земельною ділянкою, яка розташована навкруги нежитловс будівлі за адресою м. Харків, вул. Котлова, 29, а саме в'їздами, один з яких прилягає до торцевої частини нежитлової будівлі літ. Б-7 , другий - к нежитлової будівлі М-1 та дорогою, яка єднає вказані в'їзди та пролягає вздовж нежитлових будівель літ. Б

7, літ. В-1, літ. М-1 для проходу, проїзду через вказану земельну ділянку, прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку та трубопроводів, забезпеченні водопостачання.

Таким чином, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Згідно зі статтею 49 Господарського процесуального кодексу України з відповідача належить стягнути державне мито в сумі 85 грн., та на підставі статті 44 Господарського процесуального кодексу України стягнути 118 грн. судових витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, статтями 16, 396, 401, 402, 404 Цивільного кодексу України, статтями 1, 4, 12, 22, 33, 43, 47-49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, -

 

ВИРІШИВ:

Прийняти доповнення позивача до позовної заяви до розгляду.

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати право Закритого акціонерного товариства "Партнер" та інших користувачів належних йому будівель за адресою м. Харків, вул. Котлова, 29, користуватися земельною ділянкою, на якої розташовані в'їзди, один з яких прилягає до правої торцевої частини нежитлової будівлі літ. Б-7, м. Харків, вул. Котлова, 29, другий - к нежитлової будівлі М-1, м. Харків, вул. Котлова, 29, та дорогою, яка єднає вказані в'їзди та пролягає вздовж тильної сторони нежитлових будівель літ. Б-7, літ. В-1, літ. М-1, для проходу, проїзду транспортом, прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку та трубопроводів, забезпеченні водопостачання (земельний сервітут).

Заборонити будь-яким фізичним та юридичним особам, їх працівникам, посадовим та службовим особам здійснювати будь-які дії, спрямовані на припинення або обмеження права Закритого акціонерного товариства "Партнер" та інших користувачів належних йому будівель за адресою м. Харків, вул. Котлова, 29, користуватися в'їздами, один з яких прилягає до торцевої частини нежитлової будівлі літ. Б-7, м. Харків, вул. Котлова, 29, другий - к нежитлової будівлі М-1, м. Харків, вул. Котлова, 29, та дорогою, яка єднає вказані в'їзди та пролягає вздовж тильної сторони нежитлових будівель літ. Б-7, літ. В-1, літ. М-1, для проходу, проїзду транспортом, прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку та трубопроводів, забезпеченні водопостачання.

Зобов'язати будь-яких фізичних та юридичних осіб, посадових та службових осіб не використовувати земельні ділянки, які прилягають к нежитловим будівлям літ. Б-7, літ. В-1, літ. М-1 за адресою м. Харків, вул. Котлова, 29, способами, які не дозволяють Закритому акціонерному товариству "Партнер" користуватися нежитловими будівлями за адресою м. Харків, вул. Котлова, 29.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕРКУРІЙ-СХІД", код ЄДРПОУ 3367348, адреса: Харків, вул. Котлова, 29 на користь Закритого акціонерного товариства "Партнер", код ЄДРПОУ 31412275, адреса: м. Харків, вул. Котлова, 29 - 85 грн. державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-техничне забезпечення судового процесу.

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Суддя                                                                                            Хотенець П.В.

Дата ухвалення рішення17.07.2007
Оприлюднено19.10.2007
Номер документу1031221
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —40/360-07

Рішення від 17.07.2007

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні