Ухвала
від 07.02.2022 по справі 569/1399/22
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/1399/22

1-кс/569/654/22

УХВАЛА

07 лютого 2022 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянувши клопотання слідчого у кримінальному провадженні старшим слідчим СВ Рівненського РУП ГУ НП в Рівненській області капітана поліції ОСОБА_4 , яке погоджено із прокурором у кримінальному провадженні прокурор відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_5 про арешт майна , -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий у кримінальному провадженні старший слідчий СВ Рівненського РУП ГУ НП в Рівненській області капітан поліції ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням яке погоджено із прокурором у кримінальному провадженні прокурор відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_5 у якому просить накласти арешт на майно.

В обґрунтування клопотання зазначає, що слідчим управлінням ГУНП в Рівненській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №42022180000000005 від 06.01.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за фактом заволодіння майном державної форми власності службовими особами орендного підприємства «Санаторій «Червона калина» та ТОВ «Водограй», за сприяння службових осіб Регіонального відділення ФДМУ по Рівненській області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що цілісний майновий комплекс санаторію «Червона калина» державної форми власності, що за адресою Рівненська обл., Рівненський р-н, с.Жобрин, вул. Лісова, 1, Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Рівненській області (код ЄДРПОУ 42956062, на даний час назва Регіональне відділення ФДМУ по Рівненській та Житомирських областях) у 1994 році передано в оренду для Орендного підприємства «Санаторій «Червона калина» (код ЄДРПОУ 21082717, юридична адреса Рівненська обл., Рівненський р-н, с.Жобрин, вул. Лісова, 1) згідно договору оренди з правом викупу від 20.05.1994.

При цьому, службовими особами орендного підприємства «Санаторій «Червона калина» та ТОВ «Водограй» за сприяння службових осіб Регіонального відділення ФДМУ по Рівненській області за період використання цілісного майнового комплексу вжито заходів щодо виведення з останнього державного майна ? об`єктів нерухомості на підставі недостовірних документів та реєстрації прав на об`єкти за суб`єктами господарювання приватної форми власності, зокрема за ОП «Санаторій «Червона калина» та ТОВ «Водограй».

У подальшому, з метою приховування протиправної діяльності 15.01.2019 Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Рівненській області укладено новий договір щодо передачі об`єктів державної власності для ОП «Санаторій «Червона калина» в оренду ? «Договір про внесення змін до договору оренди з правом викупу від 20.05.1994 року шляхом викладення його в новій редакції», серія та номер: 50 (зі змінами від 24.01.2019, серія та номер: 106), в якому відсутні об`єкти комплексу, які передавалися в користування, вартістю понад 500 тис.грн.

Крім того, вищевказаними особами у період користування цілісним майновим комплексом забезпечено виведення окремих частин земельної ділянки під комплексом на користь суб`єктів господарювання приватної форми власності (кадастрові номери 5624684500:03:004:0068, 5624684500:03:004:0065).

З метою приховування протиправних дій, а також створення умов для подальшого заволодіння іншими об`єктами цілісного майнового комплексу «Санаторію «Червона калина» державної форми власності у ході приватизації (відповідно до відкритих даних Мінеконмрозвитку запланована протягом 2021-2023 років) службовими особами ОП «Санаторій «Червона калина» - в особі голови правління ОСОБА_6 , ТОВ «Водограй» - в особі засновника та керівника ОСОБА_7 , досягнуто домовленостей з керівником РВ ФДМУ по Рівненській області ОСОБА_8 , ініційовано та 15.01.2019 укладено новий договір про внесення змін до договору оренди з правом викупу від 20.05.1994.

31.01.2022 під час проведення обшуку за фактичним місцем проживання ОСОБА_9 , за адресою: АДРЕСА_1 , було вилучено копію статуту (розпорядження) ОП Санаторій «Червона Калина» та копія першої та другої сторінки договору оренди з правом викупу від 20.05.1994 р.

Вказані документи постановою слідчого від 31.01.2022 визнане речовими доказами у кримінальному провадженні, оскільки може містити на собі відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час досудового розслідування.

Слідчий та прокурор в судовому засіданні клопотання підтримали та просили його задоволити.

Заслухавши пояснення слідчого, прокурора, дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому КПК України порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Згідно ч. ч.2, 3 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди. У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Відповідно до п. 8 глави 2.6. «Арешт майна» Узагальненнявищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження арешт може бути накладено на: нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права; майно у вигляді речей, документів, грошей, якщо вони відповідають критеріям, зазначеним у ч.2 ст. 167 КПК, а саме: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; надані особі з метою схилити її до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його вчинення; є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та (або) є доходами від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення.

У відповідності до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

У відповідності до ч. 2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 3 ст.170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

У відповідності до ч. 2 ст. 172 КПК України, клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Враховуючи положення ч. 2 ст. 173 КПК України та вищевикладене, є необхідним накласти арешт майно, вилучене за вищевказаних обставин, оскільки наявні достатні підстави вважати, що майно відповідає критеріям встановленим ст. 98 КПК України, а незастосування арешту може призвести до втрати чи його пошкодження.

Керуючись ст. 170, 171,175 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого - задоволити.

Накласти арешт, що полягає у забороні права володіння, користування, розпорядження та відчуження на копію статуту (розпорядження) ОП Санаторій «Червона Калина», копія першої та другої сторінки договору оренди з правом викупу від 20.05.1994 р., які були вилучені під час обшуку 31.01.2022, за місцем проживання ОСОБА_9 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Позбавити можливості власника розпоряджатись будь-яким чином усім вищевказаним майном та використовувати його до прийняття процесуального рішення у кримінальному провадженні.

Роз`яснити, що відповідно до ч.1 ст. 174 КПК України, що підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Рівненського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.02.2022
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу103122109
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —569/1399/22

Ухвала від 16.01.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 26.01.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 24.01.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 20.01.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 15.08.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 12.09.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 12.09.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 12.09.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 09.09.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 14.06.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні