Ухвала
від 08.02.2022 по справі 759/1945/22
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/434/22

ун. № 759/1945/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі представника скаржника ОСОБА_3 , розглянувши в залі суду в м. Києві скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Пальміра-Схід», в особі директора ОСОБА_4 , на бездіяльністьуповноваженої особиСвятошинського управлінняполіції ГУНПу м.Києві щодоневнесення відомостейпро кримінальнеправопорушення доЄдиного реєструдосудових розслідувань, -

В С Т А Н О В И В:

До слідчогосудді Святошинськогорайонного судум.Києва 01.02.2022року надійшласкарга ОСОБА_4 , що діє в інтересах ТОВ «Пальміра-Схід», на бездіяльність посадових осіб Святошинського УП ГУНП в м. Києві.

Свої вимоги заявник мотивує тим, що 27.01.2021 року директор ТОВ «Пальміра-Схід» ОСОБА_4 звернувся до Святошинського УП ГУНП у м. Києві із заявою про вчинення кримінального злочину, яка була зареєстрована в журналі єдиного обліку за номером 5305.

31.01.2022 року працівник ТОВ «Пальміра-Схід» звернувся до Святошинського УП ГУНП у м. Києві про видачу витягу із Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою, яку було подано 27.01.2022 року, однак працівники поліції повідомили, що інформація про вчинене кримінальне правопорушення за цією заявою до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесена.

Заявник вважає, що має місце бездіяльність уповноваженої особи Святошинського УП ГУНП у м. Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення у строки передбачені ч.1ст. 214 КПК України.

В судовому засіданні представника скаржника ОСОБА_3 скаргу підтримав в повному обсязі та просив задовольнити.

Прокурор та слідчий в судове засідання не з`явилися, повідомлялися належним чином, про причини своєї неявки суду не повідомили.

Зважаючи на строки, встановлені для розгляду скарг, що надходять до провадження слідчого судді, визначені статтею 306 КПК України, слідчий суддя ухвалив проводити розгляд скарги у відсутність скаржника та представників Святошинського УП ГУНП у м. Києві та Святошинської окружної прокуратури м. Києва відповідно до положень ч.3 ст.306 КПК України.

Слідчий суддя, врахувавши доводи представника заявника, дослідивши матеріали скарги, дійшов наступного висновку.

Встановлено, що ТОВ «Пальміра-Схід»звернулось до Святошинського УП ГУНП у м. Києві з заявою про скоєння кримінального правопорушення від 27.01.2021рокув порядкуст. 214 КПК України, що підтверджується копією талона-повідомлення №5305 від 27.01.2022 року.

Як вбачається з копії заяви про скоєння кримінального правопорушення, представником заявника детально наведені обставини ймовірного вчинення кримінального правопорушення. Аналіз поданої заяви свідчить про те, що вона формально відповідає вимогам, які пред`являються до таких заяв, проте всупереч положенням ч. 1ст. 214 КПК України, відомості до ЄРДР уповноваженою особою Святошинського УП ГУНП у м. Києві, не внесені.

У п. 1 ч. 1ст. 303 КПК Українивизначено, що на досудовому провадженні можуть бути оскаржені, зокрема, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогамистатті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Відповідно до ч. 1ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

За змістом цієї норми, обов`язок прийняти та зареєструвати заяву або повідомлення про кримінальні правопорушення покладено на слідчого, прокурора та інших службових осіб, що уповноважені на їх прийняття. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається, незалежно від того, чи відносяться розслідування фактів про повідомлені кримінальні правопорушення до територіальної юрисдикції або процесуальної компетенції органу, до якого надійшла заява чи повідомлення.

Закон не покладає на заявника обов`язок з достовірністю наводити у заяві чи повідомленні про кримінальне правопорушення усі елементи складу злочину, достатньо даних про об`єктивні ознаки злочину.

Згідно з п. 5 ч. 5ст. 214 КПК України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність.

Вбачається, що заява ТОВ «Пальміра-Схід»про вчинення кримінального правопорушення від 27.01.2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесена не була, що є порушенням вимог ч.1ст. 214 КПК України.

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає за необхідне зобов`язати уповноважену особу Святошинського УП ГУНП у м. Києві внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ТОВ «Пальміра-Схід» про кримінальне правопорушення від 27.01.2022 року, про що проінформувати заявника.

Керуючись ст.ст.214,303-307,309,376 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Пальміра-Схід», в особі директора ОСОБА_4 на бездіяльністьуповноваженої особиСвятошинського управлінняполіції ГУНПу м.Києві щодоневнесення відомостейпро кримінальнеправопорушення доЄдиного реєструдосудових розслідувань задовольнити.

Зобов`язатислужбових осібСвятошинського управлінняполіції Головногоуправління Національноїполіції ум.Києві внестивідомості позаяві Товаристваз обмеженоювідповідальністю «Пальміра-Схід»(ЄДРПОУ23520558) від 27.01.2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, про що проінформувати заявника.

Ухвала оскарженнюне підлягає,заперечення протинеї можутьбути поданіпід часпідготовчого провадженняв суді.

Повний текст ухвали виготовлений 11.02.2022 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.02.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу103131709
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —759/1945/22

Ухвала від 08.02.2022

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Васильєва К. О.

Ухвала від 08.02.2022

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Васильєва К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні