Рішення
від 01.02.2022 по справі 904/9253/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.02.2022м. ДніпроСправа № 904/9253/21

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Манько Г.В. за участю секретаря судового засідання Фіцай Я.П.

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробнича фірма "ОНТФ"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО КАЛІБР-ТЕХНО"

про стягнення 64027 грн. 47 коп.

Представники:

Від позивача не з`явився.

Від відповідача не з`явився.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Науково-виробнича фірма "ОНТФ" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство Калібр-Техно" 56 100 грн. основного боргу, 941 грн. 3% річних, 4999 грн. 82 коп. пені, 1986 грн. 65 коп. втрат від інфляції та судових витрат у справі.

Позивач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Надав заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. З заявами та клопотаннями до суду не звертався.

У судовому засіданні на підставі ст. 233 Господарського процесуального кодексу України прийнято рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Товариством з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство Калібр-Техно" та товариством з обмеженою відповідальністю Науково-виробнича фірма "ОНТФ" підписано 26.02.2021р. договір поставки №26022021 (далі Договір).

На умовах в порядку та строки, визначені цим Договором, Постачальник зобов`язується протягом терміну дії Договору поставляти й передавати у власність Покупця, а Покупець зобов`язується приймати та оплачувати майно (далі - Товар), перелік і кількість якого визначаються Специфікаціями, які з моменту підписання Сторонами й проставляння печаток Сторін (при наявності), є невід`ємною частиною цього Договору. Специфікації повинні мати посилання на цей Договір (п. 1.1 Договору).

Постачальник підтверджує, що Товар належить йому на праві власності, не перебуває під забороною відчуження, арештом, не утримується третіми особами, не є предметом або іншим способом забезпечення виконання зобов`язань (п. 1.3 Договору).

Загальна сума Договору визначається сумарною вартістю Товару, згідно підписаних Сторонами Специфікацій. Ціна Товару, що поставляється Покупцю є договірною і вказується для кожної позиції в Специфікаціях. Вартість Товару погоджена Сторонами в Специфікації включає вартість пакування, маркування та транспортування, згідно умов поставки передбачених Договором. Орієнтовна загальна сума Договору становить 999 000 (дев`ятсот дев`яносто дев`ять тисяч) грн з ПДВ. (п. 2.1 Договору).

Оплата партії Товару, передбаченої конкретною Специфікацією, здійснюється в порядку на умовах та строки визначені такою Специфікацією (п. 2.2 Договору).

Оплата партії Товару здійснюється на підставі оригіналу рахунку-фактури, оформленого у відповідності з п. 3.3. даного Договору (п. 2.3 Договору).

Поставка партії Товару, передбаченої конкретною Специфікацією, здійснюється в порядку на умовах та строки визначені такою Специфікацією (п. 3.1 Договору).

Право власності, а також ризики випадкового ушкодження або знищення Товару переходять від Постачальника Покупцеві в момент документального оформлення передачі товару в розпорядження Покупця у вищезазначеному пункті поставки. Датою переходу права власності, а також ризиків випадкового ушкодження або знищення Товару, є дата, зазначена представником Покупця на товаросупроводжувальних документах (видаткова, товаротранспортна (залізнична) накладна) (п. 3.4 Договору).

Зобов`язання Постачальника по поставці Товару вважаються виконаними з моменту передачі Товару в розпорядження Покупця у вищезазначеному пункті поставки за умови точної відповідності поставленого Товару договору та відповідній специфікації по строкам, номенклатурі і обсягу, після надання Постачальником супроводжувальних документів, зазначених в п. 3.3. Договору (п. 3.5 Договору).

Постачальник зобов`язаний у письмовій формі не менш ніж за 2 (два) календарних дня до фактичної поставки, сповістити Покупця про строк прибуття Товару в погоджений пункт поставки, а також направити інші повідомлення, які необхідні Покупцеві для здійснення заходів щодо приймання Товару (п. 3.6 Договору).

У випадку порушення зобов`язань, що виникають із цього Договору, Сторони несуть відповідальність згідно з умовами цього Договору. Відповідальність неврегульована цим Договором регулюється законодавством України. Порушенням зобов`язань, що виникають із цього Договору, є невиконання або неналежне, тобто виконання з порушенням умов, виконання зобов`язань визначених цим Договором (п. 6.1 Договору).

Збитки, заподіяні Покупцю внаслідок порушення Постачальником своїх зобов`язань за цим Договором, у тому числі втрачену вигоду та збитки по договорах із третіми особами, відшкодовуються Постачальником у повному обсязі незалежно (понад) від сплати штрафних санкцій визначених цим Договором. Закінчення строку дії цього Договору не звільняє Сторони від відповідальності за його порушення, що мало місце під час дії цього Договору, але в будь-якому випадку Сторони обмежені строками позовної давності відповідно до законодавства України (п. 6.2 Договору).

В разі прострочення поставки партії Товару (частини партії Товару), Покупець має право вимагати, а Постачальник за вимогою Покупця сплачує останньому договірну санкцію в розмірі 0,1% від вартості партії Товару, визначеної Специфікацією, але не більше подвійної облікової ставки Національного банку України, яка діяла в момент прострочення, за кожний день прострочення поставки. Нарахування пені здійснюється за весь період прострочення (п. 6.4 Договору).

У випадку не поставки (поставки не в повному обсязі) партії Товару в строк більш ніж 30 календарних днів з дати поставки визначеної цим Договором або не надання товаросупроводжувальних документів, визначених п. 3.3. Договору, Покупець має право в односторонньому порядку відмовитися від партії Товару, визначеної відповідною Специфікацією, а також вимагати повернення сплаченого авансу. Постачальник зобов`язаний протягом 15-х календарних днів з моменту одержання відповідної вимоги Покупця, повернуту суму отриманого авансу (п. 6.5 Договору).

Сторони дійшли згоди, що строк дії цього Договору встановлюється від дати набрання Договором чинності та до 31 грудня 2021 p., у частині гарантійних зобов`язань - до закінчення Гарантійного строку, у частині сплати штрафних санкцій або відшкодування збитків - до моменту оплати (п. 9.2 Договору).

Позивачем та відповідачем укладено специфікацію №1, якою погоджено, що сума поставки по даній Специфікації становить 56 160 грн. Умови оплати 100% передплата протягом 5 календарних днів з моменту підписання даної специфікації. Термін поставки: протягом 45-60 календарних днів, з моменту отримання передплати. Дана Специфікація є невід`ємною частиною Договору №26022021 від 26.02.2021р.

Згідно рахунку фактури №СФ-0000037 від 26.02.2021р. погоджено поставку на суму 56 160 грн.

Платіжним дорученням №182 від 02.03.2021р. позивачем перераховано 56 160 грн. відповідачу за товар, рах №СФ-0000037 від 26.02.21р.

Позивач звернувся до відповідача з претензією за №68 від 30.08.2021р., в якій зазначав, що на підставі Договору №26022021 від 26.02.2021 ТОВ "Виробниче підприємство "Калібр - Техно" (Постачальник) було зобов`язано поставити підприємству - ТОВ "Науково-виробнича фірма "ОНТФ" комплекти калібрів протягом 45-60 календарних днів з моменту повної попередньої оплати. Вказана оплата у сумі 56160,00 грн. була здійснена 26 лютого 2021р. Постачальник був зобов`язаний здійснити поставку товару не пізніше 26 квітня 2021 року. На момент подання цієї претензії прострочення поставки становить більше 4-х місяців. Вимагалось здійснити поставку замовлених підприємством калібрів не пізніше 15 вересня 2021 року. У випадку невиконання претензії у вказаний термін буде заявлена вимога по поверненню попередньої оплати з нарахуванням штрафних санкцій, що передбачені договором.

Згідно наявних доказів встановлено, що відповідачем до теперішнього часу товар, передбачений умовами договору, не поставлено та попередню оплату позивачу не повернуто.

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватися належним чином та у встановлений строк у відповідності з вказівками закону, договору, одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається.

Відповідно до вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ст. 693 Цивільного кодексу України якщо договором встановлений обов`язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу. У разі невиконання покупцем обов`язку щодо попередньої оплати товару застосовуються положення статті 538 цього Кодексу. Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати. На суму попередньої оплати нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього Кодексу від дня, коли товар мав бути переданий, до дня фактичного передання товару покупцеві або повернення йому суми попередньої оплати. Договором може бути встановлений обов`язок продавця сплачувати проценти на суму попередньої оплати від дня одержання цієї суми від покупця.

Приписами ст. 712 Цивільного кодексу України передбачено, що За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості регулювання укладення та виконання договорів поставки, у тому числі договору поставки товару для державних потреб.

Застосування частини другої статті 625 ЦК України щодо стягнення з відповідача суми індексу інфляції та трьох процентів річних є помилковим, оскільки стягнення з суми попередньої оплати, перерахованої за договором не вважається грошовим зобов`язанням у розумінні статті 625 ЦК України.

За такі дії відповідач несе відповідальність, передбачену частиною третьою статті 693 Цивільного кодексу України, коли на суму попередньої оплати нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього кодексу.

Вказане є підставою у відмові у задоволенні позовних вимог в частині стягнення 3% річних та інфляційних втрат.

Наявні у справі докази є підставою для задоволення позовних вимог частково.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Калібр-Техно" (49033, м. Дніпро, проспект Богдана Хмельницького, буд. 106 А, кім.2.14, ідентифікаційний код 43750822) на користь товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробнича фірма "ОНТФ" (18000, м. Черкаси, вул. Байди Вишневецького, 85, ідентифікаційний код 14185664) 56 100 грн. попередню оплату, 4999 грн. 82 коп. договірної санкції, 2166 грн. 20 коп. судовий збір.

В решті позову відмовити.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 09.02.2022

Суддя Г.В. Манько

Дата ухвалення рішення01.02.2022
Оприлюднено14.02.2022
Номер документу103136279
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/9253/21

Судовий наказ від 27.03.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Рішення від 01.02.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 14.12.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 01.12.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні