Рішення
від 08.02.2022 по справі 904/8132/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.02.2022м. ДніпроСправа № 904/8132/21

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Загинайко Т.В. розглянув за правилами спрощеного позовного провадження справу

за позовом Виконавчого комітету Покровської районної в місті ради (50014, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, вул. Шурупова, 2; ідентифікаційний код 04052531)

до Фізичної особи - підприємця Денисюка Вадима Ярославовича ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_1 )

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради (50101, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, пл. Молодіжна,б.1; ідентифікаційний код 25522449).

про повернення майна та стягнення 6 156 грн. 88 коп. - заборгованості

Без виклику представників сторін.

ПРОЦЕДУРА:

Позивач - Виконавчий комітет Покровської районної в місті ради звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою (вх.№7660/21 від 28.09.2021) до відповідача - Фізичної особи - підприємця Денисюка Вадима Ярославовича, у якій просить:

- зобов`язати фізичну особу-підприємця Денисюка Вадима Ярославовича, РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса місцезнаходження: АДРЕСА_2 повернути Управлінню комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради в особі балансоутримувача - Виконавчого комітету Покровської районної вмісті ради, ЄДРПОУ: 04052531, місцезнаходження: вул. Шурупова,2, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл., 50014, орендоване майно, а саме: нежитлову окремо розташовану будівлю зупинкового павільйону з громадською вбиральнею загальною площею 33,8 кв.м., розташованою за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Ракітіна, б/н ("Суха балка" з громадською вбиральнею) для використання під розміщення торгівлі продовольчими товарами (на площі 8,9 кв.м.), громадської вбиральні (на площі 24,9 кв.м.), шляхом підписання акту приймання-передачі про повернення майна;

- стягнути з відповідача - фізичної особи-підприємця Денисюка Вадима Ярославовича, РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса місцезнаходження: АДРЕСА_2 на користь балансоутримувача: Виконавчого комітету Покровської районної вмісті ради, ЄДРПОУ: 04052531, місцезнаходження: вул. Шурупова, 2, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл., 50014 заборгованість з орендної плати - 2080 (дві тисячі вісімдесят) грн. 96 коп., пені - 103 (сто три) грн. 00 коп., трьох процентів річних - 20 (двадцять) грн. 27 коп., неустойки в розмірі подвійної орендної плати - 3432 (три тисячі чотириста тридцять дві) грн. 16 коп., земельний податок - 520 (п`ятсот двадцять) грн.49 коп., а також - 4540 (чотири тисячі п`ятсот сорок) грн. судового збору.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 04.10.2021 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами, залучено у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради (50101, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна,б.1; ідентифікаційний код 25522449).

Відповідач у відзиві (вх№51169/21 від 25.10.2021) на позовну заяву просить позовні вимоги залишити без задоволення, посилаючись на те, що: - позивачем не надано до суду належних доказів, що саме з вини відповідача не передано майно, а саме: комісійно не зафіксовано факт незвільнення відповідачем орендованого майна, не направлялися листи, претензії з цього приводу, що свідчить про відсутність з боку балансоутримувача будь-якого інтересу до майна, його стану та ефективності використання даного комунального майна; - стягнення з відповідача і орендної плати, і неустойки є притягнення останнього до подвійної юридичної відповідальності за одне й теж саме правопорушення.

Позивач у відповіді (вх№57625/21 від 01.12.2021) на відзив просить задовольнити позовну заяву у повному обсязі, зазначаючи про те, що: - саме на орендаря відповідно до пункту 6 Договору №1-24 бід 27.06.2018 покладено обов`язок у разі припинення договору у 5-денний термін повернути за актом приймання-передавання об`єкт оренди балансоутримувачу в належному стані; - відповідачу неодноразово направлялися листи як орендодавцем так і балансоутримувачем щодо повернення майна за актом приймання-передачі; - відповідач не надав належних доказів та не довів ті обставини, на які він посилається, не було надано доказів в підтвердження сплати орендної плати або поважних причин її не сплати, також не надав доказів на підтвердження поважності причин неповернення орендованого майна.

Пункт 4 частини 3 статті 129 Конституції України визначає одним з принципів судочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень; докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконання обов`язків щодо доказів.

Таким чином, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих йому повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів і заперечень.

Частиною 1 статті 252 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Справа згідно статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод розглядалася протягом розумного строку у зв`язку із вжитими в Україні карантинними заходами.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ

Як вбачається 27.06.2017 між Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради, як орендодавцем, та відповідачем - Фізичною особою - підприємцем Денисюком Вадимом Ярославовичем, як орендарем, було укладено договір №1-24 оренди об`єктів нерухомості комунальної власності міста (надалі - Договір), відповідно до пункту 1.1 якого орендодавець передає, а орендар приймає нерухоме майно (об`єкт оренди) у строкове платне користування нежитлову окремо розташовану будівлю зупинкового павільйону з громадською вбиральнею загальною площею 33,8 кв.м., розташованою за адресою Ракітіна, б/н ( Суха балка з громадською вбиральнею) для використання під розміщення торгівлі продовольчими товарами (на площі 8,9 кв.м.), громадської вбиральні (на площі 24,9 кв.м.), балансоутримувачем якого є виконком Покровської районної у місті ради.

Договір оренди вважається укладеним з моменту його підписання сторонами (пункт 2.1 Договору).

Вступ орендаря у строкове платне користування об`єктом оренди настає одночасно з підписанням акту приймання - передавання з балансоутримувачем, який треба оформити в 5-ти денний термін (пункт 2.2 Договору).

У разі припинення або розірвання цього договору орендар повертає об`єкт оренди балансоутримувачу в 5-ти денний термін (пункт 2.3 Договору).

Об`єкт оренди вважається повернутим балансоутримувачу з моменту підписання сторонами акта приймання - передавання (пункт 2.4 Договору).

Відповідно до пункту 4.1 Договору за користування об`єктом оренди орендар сплачує оренду плату у розмірі 18%, 4% від незалежної вартості об`єкту оренди; орендна плата становить 448 грн. 52 коп.(базова) без ПДВ за базовий місяць розрахунку (останній місяць, за який є інформація індекс інфляції) - травень 2018р.; орендна плата за перший місяць оренди червень 2018 визначається шляхом коригування її розміру за базовий місяць на індекс інфляції за період з першого числа наступного за базовим місяцем до останнього числа першого місяця оренди; орендна плата перераховується на поточний рахунок балансоутримувача, щомісячно не пізніше 20-го числа місяця, наступного після сплачуваного; балансоутримувач - комунальне підприємство в подальшому перераховує 70% коштів до міського бюджету; балансоутримувач - бюджетна установа перераховує кошти до міського бюджету в розмірі, встановленому законом про Державний бюджет України на відповідний рік; розмір орендної плати за кожен наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць; розмір орендної плати може бути переглянуто в разі зміни методики її розрахунку та в інших випадках, передбачених чинним законодавством; нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно з чинним законодавством.

Згідно з пунктом 4.2 Договору орендар самостійно відшкодовує податок на землю, на якій розташований об`єкт оренди, її Балансоутримувачу відповідно до розміру займаної земельної ділянки; якщо протягом трьох місяців з моменту укладання договору оренди орендар не уклав договір про відшкодування земельного податку або у період дії договору не відшкодовує земельний податок, орендодавець має підстави для розірвання договору оренди.

Пунктами 4.5 та 4.6 Договору встановлено, що оплаті підлягає весь період строкового користування орендарем об`єктом оренди від дня вступу у строкове користування до фактичного повернення об`єкта оренди балансоутримувачу за актом; орендар вносить орендну плату за користування об`єктом оренди незалежно від наслідків господарської діяльності.

Пункт 4.8 Договору передбачає, що у разі припинення (розірвання) договору оренди орендар сплачує орендну плату до дня повернення майна за актом приймання-передавання включно. Закінчення строку дії договору оренди не звільняє орендаря від обов`язку сплатити заборгованість з орендної плати, якщо така виникла, у повному обсязі балансоутримувачу.

Пунктом 13.3 Договору встановлено, що залишення об`єкта оренди без попередження балансоутримувача або оформлення акта приймання-передавання не звільняє орендаря від матеріальної відповідальності за об`єкт оренди та внесення орендної плати.

Відповідно до пункту 11.1 Договору цей договір діє з 27.06.2018 по 27.05.2021 включно.

За актом від 27.06.2018 прийому - передачі нежитлового приміщення за адресою : Суха Балка з громадською вбиральнею по вул. Ракітіна, б/н відповідач прийняв у строкове платне користування окремо розташоване нежитлове приміщення загальною площею 33,8 кв.м., за адресою Суха балка з громадською вбиральнею на вул. Ракітіна, б/н під розміщення торгівлі продовольчими товарами (на площі 8,9 кв.м.), громадської вбиральні (на площі 24,9 кв.м.), балансоутримувачем якого є виконком районної в місті ради. Претензій до санітарно - технічного стану приміщення немає. Передачу проведено 27.06. 2018.

Отже, відповідач прийняв вказане нежитлове приміщення в оренду без зауважень та сплачував за нього орендну плату.

Як вбачається Договір про відшкодування земельного податку між балансоутримувачем та орендарем не укладався, оскільки відповідачем за період з липня 2018 року по квітень 2021 року земельний податок був сплачений своєчасно та в повному розмірі.

Матеріали справи містять також Договір від 01.08.2018 на утримання, використання та збереження комунального майна, укладений між Управлінням комунальної власністю міста виконкому Криворізької міської ради, як орендодавцем, та Виконкомом Покровської районної в місті ради, як балансоутримувача (надалі - Договір на утримання), згідно пунктом 1.1 якого встановлено, що орендодавець покладає відповідальність на балансоутримувача щодо збереження та утримання об`єктів нерухомості, рухомих та інших основних засобів (комунальне майно), що перебуває і залишається на обліку у балансоутримувача та передане в орендне користування, здійснення нарахування з орендної плати, вжиття заходів по стягненню заборгованості з орендної плати.

Відповідно до пункту 2.2 Договору на утримання балансоутримувач зобов`язується самостійно вживати заходи щодо стягнення заборгованості з орендної плати з урахуванням ПДВ та штрафних санкцій відповідно до визначеного законодавством порядку та на підставі Угоди про відступлення права вимоги (додаток№1).

Цей договір набирає чинності з 01.08.2018 та діє до 30.06.2023 включно (пункт 3.1 Договору на утримання).

Матеріали справи містять Угоду від 01.08.2018 (надалі - Угода), укладену між Управлінням комунальної власності (надалі - УКВМ) та Виконкомом Покровської районної у місті ради (надалі - балансоутримувач), пунктом 1 якої встановлено, що УКВМ передає, а виконком Покровської районної в місті ради приймає на себе вимоги першого та стає кредитором з усіх договорів оренди, діючих на обслуговуваній виконкомом Покровської районної в місті ради території, укладених між УКВМ та орендарями нежилих приміщень (надалі-боржник) та діючих на час укладання цієї угоди.

Відповідно до пункту 2 Угоди виконком Покровської районної в місті ради отримує право вимагати від боржника належного виконання обов`язків щодо за договором оренди, укладеним між УКВМ та боржником.

Згідно з пунктом 5 Угоди дія цієї угоди розповсюджується на всі договори оренди, укладені між УКВМ та боржником.

Ця угода вступає в силу з моменту її підписання та діє з 01.08.2018 по 30.06.2023 включно; у випадку, якщо жодна із сторін не заявить про свій намір розірвати або змінити угоду до закінчення терміну дії, вона вважається продовженою на той же термін і на тих же умовах, які перебдачені цією угодою (пункт 7 Угоди).

Як зазначає позивач, письмовий Договір про відшкодування земельного податку між балансоутримувачем та орендарем не укладався, оскільки відповідачем за період з липня 2018 року по квітень 2021 року земельний податок було сплачено своєчасно та в повному розмірі. З квітня 2021 року відповідач припинив сплату земельного податку.

Листом від 09.04.2021 за №16/01-26/1423 відповідача було попереджено, що Договір оренди від 27.06.2018 №1-24 нежитлової будівлі зупиночного павільйону з громадською вбиральнею, площею 33,8 кв. м на вул. Ракітна припиняє свою дію 27.05.2021 та рекомендовано протягом 3-х днів з дати припинення договору розрахуватися по орендній платі, відшкодувати земельний податок, комунальні послуги та повернути майно за актом приймання-передачі (а.с.18).

Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради відповідачу було направлено листа від 13.04.2021 за № 17/16/987 щодо закінчення терміну дії договору (а.с.19).

В подальшому позивачем надсилалися листи з вимогою сплати заборгованість за користування об`єктом оренди, а саме: від 15.04.2021 за № 16/01-34/1493 (а.с.20); від 26.05.2021 за № 16/01-34/2063 (а.с.21).

За розрахунком позивача сума заборгованості по земельному податку складає:

- з 01.04.2021 до 30.04.2021- 278 грн.19 коп.;

- з 01.05.2021 до 27.05.2021- 242 грн. 30 коп.

За розрахунком позивача сума заборгованості по орендній платі складає:

- з 01.02.2021 до 28.02.2021 - 527 грн. 31 коп.;

- з 01.03.2021 до 31.03.2021 - 536 грн. 27 коп.;

- з 01.04.2021 до 30.04.2021- 540 грн. 02 коп.;

- з 01.05.2021 до 27.05.2021- 477 грн. 36 коп.

Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради у листі від 08.06.2021 №17/16/1455 (а.с.23) відповідача було повідомлено про те, що зупиночний павільйон з громадською вбиральною площею 37.9 кв.м на вул. Ракітіна,б/н буде використовуватися на власні потреби балансоутримувача та на теперішній час ним вирішується питання щодо підготовки заходів з реконструкції цього об`єкта, у зв`язку з чим йому відмовлено у включенні до переліку першого типу вказаного об`єкту та запропоновано розрахуватись по орендній платі, відшкодувати земельний податок, комунальні послуги та повернути майно по акту приймання -передачі.

Як вбачається позивачем відповідачу було направлено претензії від 30.06.2021 №1 та №2 від 30.06.2021 про сплату заборгованості за договором оренди та про сплату заборгованості по сплаті земельного податку (а.с.24-27).

Матеріали справи не містять доказів надання відповіді відповідача на зазначені претензії.

Заборгованість відповідача підтверджується матеріалами справи.

На момент розгляду справи доказів погашення заборгованості перед позивачем відповідачем не надано.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

Згідно з частиною 1 статті 2, статтею 3 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності. Відносини щодо оренди державного майна, майна, що належить Автономній республіці Крим або перебуває в комунальній власності, регулюються договором оренди, цим Законом та іншими нормативно-правовими актами. Пунктом 3 статті 18 вказаного Закону закріплено, що орендар зобов`язаний вносити орендну плату своєчасно та в повному обсязі.

За змістом частини другої статті 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються для об`єктів, що перебувають у комунальній власності, органами місцевого самоврядування на тих самих методологічних засадах, як і для об`єктів, що перебувають у державній власності.

Частиною 1 статті 193 Господарського кодексу України передбачено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно статті 202 Господарського кодексу України та статті 598 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняються виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Статтями 525 та 526 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова вiд зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом; зобов`язання має виконуватися належним чином вiдповiдно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Частиною 1 статті 627 Цивільного кодексу України передбачено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно з частиною 1 статті 628 Цивільного кодексу України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 статті 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно з частини 1, 5 статті 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до частини 1 статті 797 Цивільного кодексу України одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться, а також право користування земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму.

Щодо стягнення пені згідно пункту 4.7 Договору

Частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України зазначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до положень статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до частин 1, 3 статті 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання; пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до частини 1 статті 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Згідно з пунктом 4.7 Договору, орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному розмірі, стягується за весь період заборгованості з урахуванням пені згідно з чинним законодавством у розмірі 0,5% від простроченої до оплати суми за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла на період, за який нараховується пеня.

За розрахунком позивача пеня становить 102 грн. 99 коп. за загальний період з 23.03.2021 по 31.08.2021.

Розрахунок позивача пені є обґрунтованим та вірним.

Щодо стягнення 3% річних

Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання; боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач заявив вимогу про стягнення з відповідача 3% річних у сумі 20 грн. 27 коп. за загальний період з 23.03.2021 по 31.08.2021.

Розрахунок 3% річних є обґрунтованим та арифметично вірним.

Щодо стягнення неустойки, передбаченої статтею 785 Цивільного кодексу України

Відповідно до статті 785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі. Якщо наймач не виконує обов`язку щодо повернення речі, наймодавець має право вимагати від наймача сплати неустойки у розмірі подвійної плати за найм речі за час прострочення.

Верховний Суд зазначає (постанова від 19.10.2021 по справі 922/4268/20), що правові наслідки порушення умов договору оренди державного майна визначені відповідними положеннями Закону України "Про оренду державного та комунального майна" у редакції Закону України від 10.04.1992 № 2269-XII, Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України.

Невиконання наймачем передбаченого частиною 1 статті 785 Цивільного кодексу України обов`язку щодо негайного повернення наймодавцеві речі (у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі) у разі припинення договору є порушенням умов Договору, що породжує у наймодавця право на застосування до наймача відповідно до частини 2 статті 785 Цивільного кодексу України такої форми майнової відповідальності як неустойка у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення.

Отже, відповідно до статті 614 Цивільного кодексу України для застосування наслідків, передбачених частиною 2 статті 785 цього Кодексу, необхідна наявність вини (умислу або необережності) в особи, яка порушила зобов`язання. Тобто судам потрібно встановити обставини, за яких орендар мав можливість передати майно, що було предметом оренди, але умисно цього обов`язку не виконав. Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 19.04.2021 у справі № 910/11131/19.

У зазначеній постанові Верховного Суду викладено висновок про те, що: "після спливу строку дії Договору невиконання чи неналежне виконання обов`язку з негайного повернення речі свідчить про неправомірне користування майном, яке було передане в найм (оренду). Тому права та обов`язки наймодавця і наймача, що перебували у сфері регулятивних правовідносин, переходять у сферу охоронних правовідносин та охоплюються правовим регулюванням за частиною другою статті 785 ЦК України, яка регламентує наслідки невиконання майнового обов`язку щодо негайного повернення речі наймодавцеві. З урахуванням викладеного Суд доходить висновку, що користування майном після припинення Договору є таким, що здійснюється не відповідно до його умов - неправомірне користування майном, у зв`язку з чим вимога щодо орендної плати за користування майном за умовами Договору, що припинився (у разі закінчення строку, на який його було укладено тощо), суперечить змісту правовідносин за Договором найму (оренди) та регулятивним нормам ЦК України та ГК України. Оскільки поведінка боржника не може бути одночасно правомірною та неправомірною, то регулятивна норма статті 762 ЦК України ("Плата за користування майном") і охоронна норма частини другої статті 785 ЦК України ("Обов`язки наймача у разі припинення договору найму") не можуть застосовуватися одночасно, адже орендар не може мати одночасно два обов`язки, які суперечать один одному: сплачувати орендну плату, що здійснюється за правомірне користування майном, і негайно повернути майно ".

Згідно із статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

У статтях 76, 77 Господарського процесуального кодексу України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Як вбачається з матеріалів справи, договір оренди об`єктів нерухомості комунальної власності міста № 1-24 від 27.06.2018 припинив свою дію 27.05.2021. Отже, відповідач повинен був повернути орендоване майно в 5 ти денний термін, тобто до 01.06.2021 включно. Відповідачу неодноразово надсилалися листи про припинення договору та необхідність розрахуватися за оренду майна та повернути орендоване майно за актом приймання -передачі. Крім того, відповідачу було відмовлено у включенні до Переліку першого типу вказаного об`єкта нерухомості у зв`язку з реконструкцією цього об`єкту.

Доказів повернення орендованого майна за актом приймання - передавання матеріали справи не містять, що не заперечується сторонами.

Відтак, позивач заявив вимогу про стягнення неустойки у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення за період:

- з 28.05.2021 до 31.05.2021 -141 грн. 18 коп.;

- з 01.06.2021 до 30.06.2021- 1 096 грн. 26 коп.;

- з 01.07.2021 до 31.07.2021- 1 097 грн. 36 коп.;

- з 01.08.2021 до 31.08.2021- 1 097 грн. 36 коп.

Всього за період з 28.05.2021 по 31.08.2021 розмір подвійної орендної плати становить 3 432 грн.16 коп.

Відповідач заперечує проти нарахування неустойки у розмірі подвійної плати, посилаючись, при цьому, також на постанову Верховного суду від 19.04.2021 у справі № 910/11131/19.

Однак господарський суд зазначає, що в даній постанові розглядалось питання щодо стягнення орендної плати та нарахування неустойки у розмірі подвійної плати за період після закінчення дії договору.

В даній справі позивач просить стягнути неустойку у розмірі подвійної плати після закінчення дії договору оренди об`єктів нерухомості комунальної власності міста №1-24 від 27.06.2018 без орендної плати.

За таких обставин, позовні вимоги про стягнення неустойки у розмірі подвійної плати за користування річчю в сумі 3 432 грн. 16 коп. є обґрунтованими та вірними.

Щодо вимоги про повернення майна

Позивач серед іншого просить суд зобов`язати фізичну особу-підприємця Денисюка Вадима Ярославовича повернути Управлінню комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради в особі балансоутримувача - Виконавчого комітету Покровської районної вмісті ради орендоване майно, а саме: нежитлову окремо розташовану будівлю зупинкового павільйону з громадською вбиральнею загальною площею 33,8 кв.м., розташованою за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Ракітіна, б/н ("Суха балка" з громадською вбиральнею) для використання під розміщення торгівлі продовольчими товарами (на площі 8,9 кв.м.), громадської вбиральні (на площі 24,9 кв.м.), шляхом підписання акту приймання-передачі про повернення майна.

Як вбачається з п.ункту 2.3 Договору оренди, у разі припинення або розірвання цього договору орендар повертає об`єкт оренди балансоутримувачу в 5-ти денний термін.

Згідно умов договору оренди балансоутримувачем є - Виконавчий комітет Покровської районної в місті ради.

За таких обставин, об`єкт оренди слід повернути позивачу - Виконавчому комітету Покровської районної в місті раді.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Щодо судового збору .

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Отже, стягненню з відповідача на користь позивача підлягає 4 540 грн. 00 коп.

Керуючись пунктом 19.1 Розділу ХІ Перехідних положень, статтями 123, 129, 232, 236, 237, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Виконавчого комітету Покровської районної в місті ради (50014, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, вул. Шурупова, 2; ідентифікаційний код 04052531) до Фізичної особи - підприємця Денисюка Вадима Ярославовича ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) повернення майна та стягнення 6 156 грн. 88 коп. - заборгованості - задовольнити.

Зобов`язати Фізичну особу-підприємця Денисюка Вадима Ярославовича ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) повернути Виконавчому комітету Покровської районної вмісті ради (50014, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, вул. Шурупова, 2; ідентифікаційний код 04052531) орендоване майно, а саме: нежитлову окремо розташовану будівлю зупинкового павільйону з громадською вбиральнею загальною площею 33,8 кв.м., розташованою за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Ракітіна, б/н ("Суха балка" з громадською вбиральнею) для використання під розміщення торгівлі продовольчими товарами (на площі 8,9 кв.м.), громадської вбиральні (на площі 24,9 кв.м.), шляхом підписання акту приймання-передачі про повернення майна.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця Денисюка Вадима Ярославовича ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) на користь Виконавчого комітету Покровської районної в місті ради (50014, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, вул. Шурупова, 2; ідентифікаційний код 04052531) 2 080 (дві тисячі вісімдесят) грн. 96 коп. - заборгованість з орендної плати, 103 (сто три) грн. 00 коп. - пені; 20 (двадцять) грн. 27 коп. - 3% річних, 3 432 (три тисячі чотириста тридцять дві) грн. 16 коп. - неустойки, 520 (п`ятсот двадцять) грн. 49 коп. - земельного податку та 4 540 (чотири тисячі п`ятсот сорок) грн. 00 коп. - витрати по сплаті судового збору.

Видати накази.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т.В. Загинайко

Дата підписання рішення,

оформленого відповідно до статті 238 ГПК України,

09.02. 2022 року

Дата ухвалення рішення08.02.2022
Оприлюднено14.02.2022
Номер документу103136286
СудочинствоГосподарське
Сутьзахист прав людини і основоположних свобод розглядалася протягом розумного строку у зв`язку із вжитими в Україні карантинними заходами

Судовий реєстр по справі —904/8132/21

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Судовий наказ від 01.03.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Судовий наказ від 01.03.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Рішення від 08.02.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 04.10.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні