Ухвала
від 04.02.2022 по справі 540/422/22
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


УХВАЛА

04 лютого 2022 р.м. ХерсонСправа № 540/422/22

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді: Войтовича І.І., розглянувши клопотання представника відповідача про заміну відповідача по адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

встановив :

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до суду з вказаним позовом, у якому просить:

- визнати протиправною бездіяльність Управління соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області (далі - відповідач, Управління соціального захисту Бериславської РДА) щодо не виплати у повному обсязі щорічної разової грошової допомоги до 5 травня як учаснику бойових дій за 2021 рік;

- зобов`язати Управління соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області нарахувати та виплатити щорічну разову грошову допомогу до 5 травня як учаснику бойових дій за 2021 рік у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком, з урахуванням раніше виплачених сум, що складає суму у розмірі 7 354,00 грн.

21.01.2022, ухвалою суду відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

03.02.2022 до суду надійшов відзив від відповідача Управління соціального захисту Бериславської РДА, у якому останній просить суд замінити відповідача по справі на - Херсонський центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, оскільки він є головним розпорядником коштів з виплати щорічної допомоги до 5 травня, та який здійснює нарахування та виплату даного виду допомоги.

Вирішуючи дане клопотання представника Управління соціального захисту Бериславської РДА суд зазначає та враховує наступне.

Відповідно до положень ст.17-1 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щорічну виплату разової грошової допомоги до 5 травня в розмірах, передбачених статтями 12-16 цього Закону, здійснює центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення, через відділення зв`язку або через установи банків (шляхом перерахування на особовий рахунок отримувача) пенсіонерам - за місцем отримання пенсії, а особам, які не є пенсіонерами, - за місцем їх проживання чи одержання грошового утримання.

Відповідно до абзаців 1 та 2 пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 08.04.2021 № 325 "Деякі питання виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законами України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" і "Про жертви нацистських переслідувань" покладено обов`язок на Міністерство фінансів і Державної казначейської служби забезпечити до 16 квітня поточного року перерахування коштів Міністерству соціальної політики для їх спрямування структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської державних адміністрацій з метою виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законами України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" і "Про жертви нацистських переслідувань".

Відповідно до п. та п. 4 Порядку № 325 "Використання коштів державного бюджету, передбачених для виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань" розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня є: 1) структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської державних адміністрацій (далі - регіональні органи соціального захисту населення); 2) структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - місцеві органи соціального захисту населення), центри по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, які відповідають вимогам пункту 47 частини першої статті 2 Бюджетного кодексу України (далі - центри по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат).

Бюджетні кошти спрямовуються на виплату разової грошової допомоги до 5 травня, передбаченої Законами України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" і "Про жертви нацистських переслідувань" (далі - грошова допомога).

Бюджетні кошти розподіляються Мінсоцполітики в межах бюджетних призначень і спрямовуються регіональним органам соціального захисту населення, які розподіляють їх між місцевими органами соціального захисту населення, центрами по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, що перераховують кошти за місцем отримання пенсії або щомісячного довічного грошового утримання через відділення організації, що здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання, або на поточні рахунки уповноваженого банку (особам, які не є пенсіонерами, - за місцем їх проживання чи одержання грошового утримання) у розмірах згідно з додатком до цього Порядку (п. 5 Порядку №325).

Відповідно до п.1, пп.пп. 3.1, 3.2 п.3 Положення про Херсонський центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, затвердженого наказом Департаменту соціального розвитку Херсонської обласної державної адміністрації, центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Херсонській області 10.06.2020 №12 (далі - Центр, Положення №12) є державною установою і підпорядковується Департаменту соціального захисту населення Херсонської обласної державної адміністрації. До головних завдань Центру належить, зокрема забезпечення реалізації державної політики у сфері соціального захисту та обслуговування населення, надання соціальної допомоги громадянам, які потребують підтримки з боку держави та підготовка документів на виплату всіх видів соціальної допомоги, житлових субсидій у готівковій формі на придбання твердого та рідкого пічного палива та скрапленого газу, компенсаційних виплат інвалідам, виплат громадянам, які постраждали наслідок Чорнобильської катастрофи, інших грошових виплат.

Центр також готує та передає органам праці та соціального захисту населення документи з питань виплати соціальної допомоги, інших грошових виплат через держані підприємства зв`язку та установи банків (пп. 4.5 п. 4 Положення № 12).

Згідно з пп.4.9 п. 4 Положення № 12 Центр відповідно до покладених на нього завдань проводить перерахунки розмірів грошової допомоги (в тому числі у зв`язку з індексацією), забезпечує своєчасну підготовку бухгалтерської та статистичної звітності з використанням уніфікованих програмних засобів.

З аналізу вказаних положень вбачається, що Міністерство соціальної політики перераховує кошти регіональним органам соціального захисту населення, які розподіляють їх між районними органами соціального захисту населення, центрами по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, які і здійснюють безпосередню виплату щорічної разової грошової допомоги учасникам бойових дій.

Отже, органами, уповноваженими здійснювати виплату разової щорічної грошової допомоги до 5 травня, є Управління соціального захисту населення за місцем проживання позивача та Херсонський центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат.

Відповідач наголошує, що саме Центром було здійснено виплату позивачу щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2021 рік у розмірі 1491,00 грн.

Крім того, суд приймає до уваги рішення Верховного Суду від 29.09.2020 у зразковій справі № 440/2722/20, залишене без змін постановою Великої Палати Верховного Суду від 13.01.2021, за змістом якого належним відповідачем за позовами у типових справах є управління соціального захисту населення за місцем проживання особи та/або центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат.

Відповідно, суд зазначає, за положеннями ч.ч. 3, 4 ст.48 КАС України передбачено, що якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача.

За ч. 5 ст. 48 КАС України під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Виходячи з встановлених обставин, предмету спору та усталеної практики в зазначеній категорії справ, на підставі наведених положень КАС України, за фактичної відсутності згоди позивача на залучення співвідповідача у справі, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі як другого відповідача - Херсонський центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат.

Виходячи з положень ч. 6 ст. 48 КАС України вбачається, що після залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Таким чином, суд відмовляє в задоволенні клопотання представника відповідача про заміну відповідача у справі та враховуючи вищезазначене задля об`єктивного та всебічного розгляду справи залучає до участі у справі співвідповідача - Херсонський центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, відповідно розгляд справи розпочинається з початку, залученому співвідповідачу підлягає надіслання копії позову з додатками та роз`яснюються положення ст. 162 КАС України.

Керуючись ст.ст.48, 243, 248 КАС України, суд -

ухвалив :

Відмовити в задоволенні клопотання представника відповідача про заміну відповідача у справі.

Залучити до участі в адміністративній справі № 540/422/22 відповідача - 2 - Херсонський центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат (73037, Херсонська область, м. Херсон, вул. Робоча, 115).

Розгляд справи розпочати спочатку.

Херсонському центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат надіслати копію позову з додатками та запропонувати протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали та копії позову з додатками, подати до суду відзив на позовну заяву.

Роз`яснити відповідачеві - 2, що відповідно до ч.ч. 3, 4 ст.162 КАС України до відзиву мають бути додані документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи. У разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин справа буде вирішена за наявними матеріалами.

Зобов`язати Херсонський центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат надати до суду разом з відзивом належним чином засвідчену копію платіжного доручення (довідку) щодо виплати ОСОБА_1 (ін НОМЕР_1 ) одноразової грошової допомоги до 5 травня за 2021 рік.

Копію ухвали суду надіслати (надати) учасникам справи (їх представникам) та відповідачу - 2 для відома та виконання.

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя І.І. Войтович

Дата ухвалення рішення04.02.2022
Оприлюднено15.02.2022
Номер документу103166180
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/422/22

Рішення від 08.05.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л.І.

Ухвала від 09.03.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л.І.

Ухвала від 07.03.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л.І.

Ухвала від 04.02.2022

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

Ухвала від 21.01.2022

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні