Ухвала
від 09.06.2010 по справі 21/102-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

         

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  КИЇВСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                              тел. 235-24-26

"09" червня 2010 р.                                                                      № 21/102-10

за позовом: 1. ОСОБА_1

                     2. ОСОБА_2

                     3. ОСОБА_3

до ОСОБА_4   

про виключення зі складу учасників підприємства

за участю представників:

від позивача 1: ОСОБА_1 (особисто)

від позивача 2: ОСОБА_5 (особисто)

від позивача 3: ОСОБА_3 (особисто)

від відповідача: не з'явився

Обставини справи:

В провадженні господарського суду Київської області перебуває справа №21/102-10 за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про виключення останнього зі складу учасників Приватного підприємства «Юридично-консалтингова фірма «Омерта».

Ухвалою господарського суду Київської області від 25.05.2010р. порушено провадження у справі №21/102-10 та призначено справу до розгляду на 09.06.2010р.

В судове засідання 09.06.2010р. представник відповідача не з'явився, витребувані судом документи не надав, про причини неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду даної справи був повідомлений належним чином.

Розглянувши матеріали справи суд дійшов висновку про припинення провадження у даній справі в порядку п. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України виходячи з наступного.

Відповідно до п. 1 ст. 80 ГПК України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в господарських судах України.

Приписами ст. 1, 2 ГПК України визначено, що підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Господарський суд порушує справи за позовними заявами: підприємств та організацій, які звертаються до господарського суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів; державних та інших органів, які звертаються до господарського суду у випадках, передбачених законодавчими актами України; прокурорів та їх заступників, які звертаються до господарського суду в інтересах держави.

Предметом позову є вимога позивачів про виключення відповідача зі складу чусників Приватного підприємства.

Законом України від 15.12.2006р. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення підсудності справ з питань приватизації та з корпоративних спорів" до підвідомчості господарських судів віднесено справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані зі створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 12 ГПК України справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів, підвідомчі господарським судам.

У пп. 2, 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24 жовтня 2008 року N 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" роз'яснено, що в разі, якщо суб'єктний склад осіб, які беруть участь у справі, або предмет позову не відповідають визначеним п. 4 ч. 1 ст. 12 ГПК України справам, що виникають із корпоративних відносин, суди повинні мати на увазі, що відповідно до ст. 1 ГПК України господарським судам підвідомчі спори щодо захисту порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів підприємств, установ, організацій, інших юридичних осіб (у тому числі іноземних), громадян, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи.

Не підлягають розгляду в порядку господарського судочинства справи, пов'язані зі створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності інших суб'єктів господарювання, які не є господарськими товариствами (кооперативи, приватні, колективні підприємства тощо), якщо стороною у справі є фізична особа.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що даний спір (виключення зі складу учасників) пов'язаний з діяльністю Приватного підприємства «Юридично-консалтингова фірма «Омерта», яке за своєю правовою природою не є господарським товариством.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що даний спір не підлягає вирішенню в господарських судах України, а тому провадження у даній справі підлягає припиненню в порядку п. 1 ст. 80 ГПК України.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 1, 2, 12, 80, 86 ГПК України, суд

Ухвалив:

1. Провадження у справі №21/102-10 за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про виключення останнього зі складу учасників Приватного підприємства «Юридично-консалтингова фірма «Омерта»припинити.

2. Копію ухвали направити сторонам у справі.

         

       

Суддя                                                                                                              В.А. Ярема

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення09.06.2010
Оприлюднено08.09.2010
Номер документу10320861
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/102-10

Ухвала від 13.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 26.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 09.06.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 25.05.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні