Ухвала
від 01.02.2022 по справі 638/1311/20
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/1311/20

Провадження № 1-кс/638/299/22

УХВАЛА

Іменем України

01 лютого 2022 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання прокурора Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42019221090000308 від 03.12.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364, ч.3 ст. 191 КК України,

встановив:

До Дзержинського районного суду м. Харкова надійшло клопотання прокурора Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42019221090000308 від 03.12.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364, ч.3 ст. 191 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що у провадженні слідчого відділу ХРУП №3 ГУНП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №42019221090000308 від 03.12.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364, ч.3 ст. 191 КК України.

Зазначено, що впродовж 2018 року Департаментом інфраструктури Харківської міської ради (код ЄРДПОУ 34468231) укладено низку договорів у сфері публічних закупівельна за бюджетні кошти:

-Договір № 3818 від 05.09.2018 щодо реконструкції трамвайного переїзду просп. Тракторобудівників - вул. Героїв Праці, код CPV за ДК 021:2015 Будівельні роботи та поточний ремонт 45000000-7, загальною вартістю 43 655 313,12 грн.;

-Договір № 1718 від 07.05.2018 щодо реконструкції трамвайного переїзду вул. Шевченка - вул. Матюшенка код CPV за ДК 021:2015 Будівельні роботи та поточний ремонт 45000000-7, загальною вартістю 48 383 263,73 грн.

Зазначені договори укладені зі строк виконання умов договору у період 2018-2019 року.

У той же час встановлено, що на протязі дії вказаних договорів посадовими особами Департаменту інфраструктури Харківської міської ради та посадовими особами підрядної організації постійно, необґрунтовано та в супереч положень ст. 36 Закону України «Про публічні закупівлі» вносяться зміни до зазначених договорів, та змінюються істотні умови, а саме подовжуються строки виконання умов зазначених договорів. Одночасно з цим, будь-яка фактична інформація щодо підтвердження виконання робіт за зазначеними договорами у відкритому доступі відсутня, звітна документація щодо виконання зазначених робіт відсутня.

Зазначає, що у рамках вказаного кримінального провадження органом досудового розслідування проведено ряд необхідних слідчих дій, зокрема здійснено виїмку документації з ГУ ДПС в Харківській області, виконавчої документації за договорами у Департаменті інфраструктури Харківської міської ради, а також проведено товарознавчу експертизу, призначено судову економічну експертизу, проведення якої доручено ННЦ "Інститут судових експертиз ім. Засл.проф. М.С. Бокаріуса", яка станом на день звернення з клопотанням не завершена.

Зазначає, що строк досудового розслідування спливає 05.02.2022 року, однак завершити досудове розслідування у вказані строки не вбачається можливим з огляду на те, що жодній особі не повідомлено про підозру та є необхідність у проведенні ряду слідчих дій: встановити та допитати свідків для з`ясування обставин справи, отримати висновок судової економічної експертизи, провести огляд об`єктів за участю експерта, при цьому вказані дії матимуть суттєве значення для вказаного кримінального провадження, на проведення яких необхідний строк не менше 6 місяців.

У судове засідання прокурор не з`явився, надав заяву, якою просив розглянути вищевказане клопотання за його відсутності та задовольнити його.

Слідчий суддя, вислухавши думку учасників процесу та дослідивши надані докази, встановив, що СВ Харківського РУП №3 ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у рамках кримінального провадження №42019221090000308 від 03.12.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364, ч.3 ст. 191 КК України.

Строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні закінчується 05.02.2022 року, однак слідчим не встановлено особу, причетну до скоєння кримінального правопорушення та не виконано ряду необхідних слідчих дій, що обґрунтовує необхідність звернення до суду з вказаним клопотанням.

Відповідно до ч.1,5 ст.294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу. Клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу. Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Згідно з п.2 ч.2 ст.219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно з ст.295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового слідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого. У клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: найменування (номер) кримінального провадження; всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

Ухвала слідчого судді про продовження строку досудового розслідування повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити новий визначений строк досудового розслідування.

Ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, оскарженню не підлягає.

Конституційний Суд України в рішенні у справі про розгляд судом окремих постанов слідчого від 30.01.2003 вказав, що поняття «розумний строк досудового слідства» є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину (злочинів). Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Обов`язковість урахування цілого ряду конкретних обставин справи при визначенні розумності строку зумовила також необхідність вироблення Європейським судом переліку взаємопов`язаних критеріїв.

На даний час строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 15.02.2022 року, але завершити досудове розслідування, незважаючи на те, що на даний час у кримінальному провадженні виконаний великий обсяг слідчих дій, до вказаного строку не представляється можливим внаслідок особливої складності провадження та у зв`язку з необхідністю проведення великого об`єму роботи, направленої на доведення вини підозрюваних у вчиненні інкримінованих ним злочинів, необхідністю проведення негласних слідчих (розшукових) дій та розсекречення матеріалів їх проведення, здійснення аналізу інформації, отриманої в ході тимчасового доступу до речей і документів.

Результати проведення вказаних слідчих (процесуальних) дій мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні та можуть бути використані під час судового розгляду, однак їх проведення потребує додаткового часу строком не менш ніж шість місяців.

Вказані слідчі та процесуальні дії мають важливе значення для судового розгляду, оскільки направлені на збирання доказів, з метою повного, всебічного та неупередженого встановлення всіх обставин вчинених кримінальних правопорушень. Відповідно до вимог КПК України проведення вказаних слідчих та процесуальних дій під час досудового розслідування є обов`язковим та потребує значного часу у зв`язку із великим обсягом матеріалів негласних слідчих (розшукових) дій, отриманих під час досудового розслідування кримінального провадження.

При цьому, слідчий суддя зауважує, що вимоги щодо проведення розслідування не є обов`язком досягнення результату, але обов`язком вжиття заходів. Іншими словами, державні органи повинні вживати усіх розумних і доступних їм заходів для забезпечення збирання доказів, що стосуються події, включаючи, серед іншого, висновки судових експертиз та інше.

Крім того, кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має право бути детально проінформованим зрозумілою для нього мовою про характер і причини обвинувачення, висунутого проти нього, вказано й у підпункті «а» пункту 3 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованою Україною. З даного приводу Європейський суд з прав людини у своєму рішенні від 25 липня 2000 року у справі «Маттоціа проти Італії» зазначив, що «…обвинувачений у вчиненні злочину має бути негайно і детально проінформований про причину обвинувачення, тобто про ті факти матеріальної дійсності, які нібито мали місце і є підставою для висунення обвинувачення; а також про характер обвинувачення, тобто юридичну кваліфікацію згаданих фактів. Хоча ступінь «детальності» інформування обвинуваченого залежить від обставин конкретної справи, однак у будь-якому випадку відомості, надані обвинуваченому, повинні бути достатніми для повного розуміння останнім суті висунутого проти нього обвинувачення, що є необхідним для підготовки адекватного захисту.». При цьому, Європейський суд з прав людини також вказав «…межі гарантій, передбачених підпунктом «а» пункту 3 статті 6 Конвенції, мають оцінюватись, зокрема, у світлі більш загального права на справедливий судовий розгляд, гарантованого пунктом 1 статті 6 Конвенції. У кримінальних справах надання повної та докладної інформації щодо висунутих особі обвинувачень, які в подальшому можуть бути сприйняті судом як юридична кваліфікація діяння, є неодмінною передумовою забезпечення справедливості провадження.» (рішення: від 9 березня 2011 року у справі «Жупнік проти України», від 25 березня 1999 року у справі «Пелісьє та Сассі проти Франції»).

Так, слідчим було доведено те, що вказані в клопотанні слідчі та процесуальні дії не могли бути виконані в строк, передбачений ст. 219 КПК України, оскільки органом досудового розслідування станом на час звернення до суду не вдалось належним чином дослідити обставини вчиненого кримінального правопорушення, оголосити підозру, дослідити наявні всі докази в їх сукупності та надати їм відповідну правову оцінку та завершити досудове розслідування.

З огляду на викладене, враховуючи ступінь тяжкості та складності злочину, слідчий суддя вважає за доцільне клопотання задовольнити та продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженню №42019221090000308 від 03.12.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364, ч.3 ст. 191 КК України, до шести місяців.

На підставі наведеного, керуючись ст. 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

постановив:

Клопотання прокурора Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42019221090000308 від 03.12.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364, ч.3 ст. 191 КК Українизадовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні прокурора Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42019221090000308 від 03.12.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364, ч.3 ст. 191 КК України до шести місяців, тобто до 05.08.2022 року .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення01.02.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу103218567
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —638/1311/20

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Подус Г. С.

Ухвала від 11.02.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 29.07.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 19.10.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Подус Г. С.

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Подус Г. С.

Ухвала від 17.08.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 23.06.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Подус Г. С.

Ухвала від 03.02.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Подус Г. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні