Рішення
від 14.02.2022 по справі 131/46/22
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/46/22

Провадження № 2/131/187/2022

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2022 р.м. Іллінці

Іллінецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Шелюховського М.В.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні без фіксації процесуальної дії технічними засобами в м. Іллінці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Іллінецької міської ради Вінницької області, ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для про прийняття спадщини,-

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до Іллінецького районного суду Вінницької області із зазначеним позовом в якому вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_3 . Після його смерті відкрилась спадщина, яка складається з належних йому на праві власності п`яти земельних ділянок, що розташовані на території Красненьківської сільської рада Іллінецького району Вінницької області. За життя ОСОБА_3 залишив заповіт, згідно якого на випадок своєї смерті заповів ОСОБА_1 належну йому земельну ділянку загальною площею 2,9543 га, кадастровий номер 0521283900:03:000:0496, що розташована на території Красненьківської сільської рада Іллінецького району Вінницької області та ОСОБА_2 решту земельних ділянок, який своєчасно звернувся до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини та на даний час вже оформив спадкові документи.

Позивач зазначає, що в встановлений законодавством строк після смерті батька він не звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини по поважній причині, оскільки про смерть батька дізнався лише в березні 2020 року, на той час перебував на службі в органах поліції в Луганській області. Після звільнення збирав та оформляв документи для того, щоб перейти на службу в Збройні сили України по контракту, який був підписаний 29 листопада 2019 року. З 08.03.2020 року по липень 2020 року проходив службу на передовій бойових дій.

Так, як позивач вважає, що пропустив строк звернення із заявою про прийняття спадщини по поважним причинам, він звернувся до суду із позовом та просить суд визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини у три місяці з часу ухвалення рішення по справі.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, проте його представник ОСОБА_4 подав до суду заяву із проханням вирішити справу у його відсутність, позовні вимоги підтримує повністю.

Представник Іллінецької міської ради подав до суду заяву в якій просить слухати справу без їх представника, щодо задоволення позовних вимог про визначення додаткового строку для прийняття спадщини не заперечує, проте оскільки до Іллінецької міської ради не заявлено позовних вимог, тому оплату судового збору просить покласти на ОСОБА_5 .

Відповідач ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився, проте подав до суду заяву, якою просить розгляд справи провести у його відсутність, позовні вимоги визнає у повному обсязі.

За таких обставин суд вважає за можливе вирішити справу у відсутність сторін на підставі наявних у справі письмових доказів.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, давши оцінку зібраним доказам, суд дійшов висновку про можливість ухвалення рішення та задоволення позову з таких підстав.

Так, судом установлено, що відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Красненьке Іллінецького району Вінницької області у віці 59 років помер ОСОБА_3 (а.с.15), тому після його смерті відкрилася спадщина, що складається із земельної ділянки площею 2,9543 га, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства кадастровий номер 0521283900:03:000:0496, що розташована на території Красненьківської сільської рада Іллінецького району Вінницької області, що підтверджується свідоцтвом про право власності на нерухоме майно від 24 жовтня 2013 року (а.с.16).

ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 є сином ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 (а.с.14).

Згідно заповіту посвідченого в.о. старости Красненьківського старостинського округу Іллінецької міської ради Іллінецького району Вінницької області(а.с.6) ОСОБА_3 заповідав своє майно, а саме чотири земельних ділянки, що розташовані на території Красненьківської сільської рада Іллінецького району Вінницької області заповідав ОСОБА_2 та одну земельну ділянку, що розташована на території Красненьківської сільської рада Іллінецького району Вінницької області заповідав сину ОСОБА_1 .

В трудовій книжці ОСОБА_1 серії НОМЕР_3 (а.с.11) зазначаються відомості про роботу, де видно, що 21.10.2019 року був звільнений зі служби в поліції та з військового квитка серії НОМЕР_4 видно, що з 29.11.2019 року на підставі контракту зараховано на в/с за контрактом у Збройні сили України.

Після смерті батька ОСОБА_1 звертався до приватного нотаріуса Таранюка Т.Є. щодо прийняття спадщини, проте відповідно до листа нотаріуса від 14 липня 2020 року (а.с.10), він пропустив строк звернення для прийняття спадщини після смерті батька, тому йому було рекомендовано звернутися до суду для продовження строків для подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до частини 1 статті 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно статті 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

З матеріалів справи вбачається, що позивач пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, оскільки на момент смерті батька проживав разом із ним, а тому вважав себе таким, що прийняв спадщину.

Згідно пункту 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 р. № 7 Про судову практику у справах про спадкування особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень статті 80 ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивач пропустив строк прийняття спадщини, то суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити та визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, а саме три місяці починаючи з дня набрання рішенням суду законної сили. Задовольняючи позов суд враховує, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними. Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування, тому суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Щодо стягнення судових витрат, необхідно зазначити наступне.

Як вбачається з посвідчення серії НОМЕР_5 від 30 червня 2015 року ОСОБА_1 є учасником бойових дій, тому є звільненим від сплати судового збору.

Згідно 13 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір , від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України - у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав. У своїй постанові Верховний суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду зробив висновок про безпідставність відмови апеляційного суду в звільненні позивача учасника бойових дій від сплати судового збору на підставі пункту 13 частини 1 статті 5 Закону України Про судовий збір .

Відповідно до ч. 6 ст. 141 ЦПК України, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Оскільки, суд задовольняє позовні вимоги в повному обсязі, то з відповідача на користь держави підлягає стягненню в дохід держави судовий збір у сумі 992,40 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 77-80, 258, 259, 265-268 ЦПК України, постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 р. № 7 Про судову практику у справах про спадкування , суд -

вирішив:

Позов задовольнити.

Визнати поважною причину пропуску ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , строку для прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк в три місяці з моменту набрання рішенням суду законної сили, достатній для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави судовий збір в розмірі 992,40 (дев`ятсот дев`яносто дві гривні 40 коп.) грн.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_6 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Іллінецька міська рада Вінницької області, ЄДРПОУ 03333618, адреса: 22700, Вінницька область, м. Іллінці, вул. Соборна, 19.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_7 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 .

Суддя:

СудІллінецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення14.02.2022
Оприлюднено16.02.2022
Номер документу103236125
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —131/46/22

Рішення від 14.02.2022

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

Ухвала від 07.02.2022

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

Ухвала від 13.01.2022

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

ШЕЛЮХОВСЬКИЙ М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні