Ухвала
від 10.02.2022 по справі 910/18094/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про продовження строку підготовчого провадження

та відкладення підготовчого засідання

10.02.2022 м. ДніпроСправа № 910/18094/21

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Фещенко Ю.В.,

за участю секретаря судового засідання Риженко Д.В.

та представників:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку підготовчого провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Аста" (м. Дніпро)

до Державного підприємства "Фінансування інфраструктурних проектів" (м. Київ)

про зобов`язання вчинити дії щодо проведення оцінки вартості нерухомого майна та вирішення питання про забезпечення виплати компенсації

Суддя Фещенко Ю.В.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Аста" (далі - позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовною заявою, в якій просить суд:

- зобов`язати Державне підприємство "Фінансування інфраструктурних проектів" вчинити дії, направлені на проведення оцінки вартості нерухомого майна - ангару для повітряного судна загальною площею 842,5 кв. м, що розташований за адресою: Дніпропетровська область, Дніпровський район, Новоолександрівська сільська рада, комплекс будівель та споруд № 109;

- зобов`язати Державне підприємство "Фінансування інфраструктурних проектів" вирішити питання забезпечити виплати компенсації (відшкодування вартості майна) Товариству з обмеженою відповідальністю "Аста" - власнику ангару для повітряного судна, що потрапляє в зону забудови Міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ" шляхом ініціювання питання включення компенсації за це майно його власнику - Товариству з обмеженою відповідальністю "Аста" в зведений кошторисний розрахунок вартості проекту "Будівництво аеродрому Міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ", після проведення оцінки вартості цього майна.

Позовні вимоги обґрунтовані наступним:

- Товариство з обмеженою відповідальністю "Аста" є власником нерухомого майна, розташованого в зоні Міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ", а саме: ангару для повітряного судна загальною площею 842,5 кв. м;

- на офіційному сайті Дніпровської районної державної адміністрації https://www.dnipr.dp.gov.ua/ опубліковано проект державного планування "Детальний план території Міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ" за межами населеного пункту на території Новоолександрівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області" (зміни) (далі - ДПТ);

- відповідно до ДПТ "Проектний план" (графічні матеріали) в зону забудови нової злітно-посадкової смуги (ЗПС) в рамках реалізації "Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 року" потрапляє належний Товариству з обмеженою відповідальністю "Аста" на праві власності ангар для повітряного судна загальною площею 842,5 кв. м, що розміщений на земельній ділянці площею 0,276 га (із загальної площі 20,9000 га, кадастровий номер 1221486200:01:002:0109);

- питання компенсації/відшкодування вартості нерухомого майна, оцінки вартості нерухомого майна, що перебуває у власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Аста" та потрапляє в зону забудови Міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ" в рамках реалізації "Державної цільової програми розвитку аеропорту на період до 2023 року" так і не врегульовано із власником Товариства з обмеженою відповідальністю "Аста".

Також позивач просить суд судові витрати покласти на відповідача.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.11.2021 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Аста" з вимогами до Державного підприємства "Фінансування інфраструктурних проектів" про зобов`язання вчинити дії з доданими до неї документами направлено за виключною підсудністю до Господарського суду Дніпропетровської області.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.12.2021 матеріали справи № 910/18094/21 передано для розгляду судді Фещенко Ю.В.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 15.12.2021 прийнято позовну заяву до розгляду , відкрито провадження у справі, її розгляд призначено у підготовчому засіданні за правилами загального позовного провадження на 12.01.2022 .

Від позивача надійшло клопотання (вх. суду 1158/22 від 11.01.2022), в якому він просив суд відкласти підготовче засідання, призначене на 12.01.2022, на іншу дату, посилаючись на те, що представник позивача у цей день приймає участь в іншому судовому засіданні в м.Києві, на підтвердження чого до клопотання було долучено копії ухвали суду та квитків.

У підготовче засідання 12.01.2022 представники позивача та відповідача не з`явилися; представник відповідача причин нез`явлення суду не повідомив. При цьому, про день, час та місце судового засідання відповідач був повідомлений належним чином, що вбачається з поштового повідомлення № 4930018905894, відповідно до якого ухвала суду була отримана відповідачем 28.12.2021.

Суд вважає за доцільне задовольнити клопотання позивача про відкладення розгляду справи, з огляду на таке.

Станом на 12.01.2022 в матеріалах справи відсутній відзив на позовну заяву.

При цьому, частиною 6 статті 116 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що останній день строку триває до 24 години, але коли в цей строк слід було вчинити процесуальну дію тільки в суді, де робочий час закінчується раніше, строк закінчується в момент закінчення цього часу.

Згідно з частиною 7 статті 116 Господарського процесуального кодексу України строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здані на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв`язку.

Відповідно до строків, встановлених Нормативами і нормативними строками пересилання поштових відправлень та поштових переказів, затвердженими наказом Міністерства інфраструктури України від 28.11.2013 № 958 та зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 28.01.2014 за № 173/24950, нормативні строки пересилання простої письмової кореспонденції операторами поштового зв`язку (без урахування вихідних днів об`єктів поштового зв`язку) місцевої - Д+2, пріоритетної - Д+1; у межах області та між обласними центрами України (у тому числі для міст Києва, Сімферополя, Севастополя) - Д+3, пріоритетної - Д+2; між районними центрами різних областей України (у тому числі для міст обласного підпорядкування) - Д+4, пріоритетної - Д+3; між іншими населеними пунктами різних областей України - Д+5, пріоритетної - Д+4, де Д - день подання поштового відправлення до пересилання в об`єкті поштового зв`язку або опускання простого листа чи поштової картки до поштової скриньки до початку останнього виймання; 2, 3, 4, 5 - кількість днів, протягом яких пересилається поштове відправлення. При пересиланні рекомендованої письмової кореспонденції зазначені в пункті 1 цього розділу нормативні строки пересилання збільшуються на один день.

Враховуючи дату отримання відповідачем ухвали суду - 28.12.2021, граничним строком для подання відзиву на позовну заяву є 12.01.2022, при цьому, враховуючи що місцезнаходженням відповідача є м. Київ, слід врахувати поштовий перебіг на випадок направлення вказаного відзиву засобами поштового зв`язку.

Враховуючи вказане, ухвалою суду від 12.01.2022 підготовче засідання було відкладено до 10.02.2022.

Від позивача надійшло клопотання (6820/22 від 10.02.2022), в якому він просить суд відкласти розгляд справи у зв`язку з захворюванням представника ТОВ "Аста" на Covid-19 та перебуванням на самоізоляції протягом наступних двох тижнів.

У підготовче засідання 10.02.2022 представники позивача та відповідача не з`явились, при цьому судом враховано клопотання позивача про відкладення розгляду справи, яке було задоволено судом.

У відповідності до частини 3 статті 177 Господарського процесуального кодексу України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Враховуючи, що встановлений Господарським процесуальним кодексом шістдесятиденний строк проведення підготовчого провадження закінчується 14.02.2022, з метою надання можливості сторонам скористатися процесуальними правами, визначеними статтями 42 та 46 Господарського процесуального кодексу України (зокрема, подання до суду відповіді на відзив, заперечень, а також доказів на підтвердження своїх доводів та заперечень), та з метою дотримання принципів господарського судочинства, а саме: рівності усіх учасників перед законом і судом та змагальності, а також для належної підготовки справи для розгляду по суті, суд вважає за необхідне продовжити строк проведення підготовчого провадження на 30 днів.

Відповідно до частини 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Також судом враховано, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Відповідно до частини 2 статті 2 Господарського процесуального кодексу України суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Враховуючи наведені вище правові норми та обставини справи, суд дійшов висновку про необхідність відкладення підготовчого засідання, оскільки суд позбавлений можливості вирішити питання, передбачені частиною 2 статті 182 Господарського процесуального кодексу України, а також, з метою дотримання принципів господарського судочинства, а саме: рівності усіх учасників перед законом і судом та змагальності.

На підставі викладеного, керуючись статтями 177, 182, 183, 202, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк проведення підготовчого провадження на 30 днів, а саме: по 16.03.2022 включно.

2. Відкласти підготовче засідання на 15.03.2022 об 11:00 год., яке відбудеться в приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в залі судового засідання (кабінеті) № 1-207 за адресою: 49027, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

3. Викликати представників учасників справи в судове засідання, визнавши їх явку обов`язковою.

4. Повідомити учасників справи про те, що інформація у цій справі доступна на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 10.02.2022 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали виготовлений та підписаний - 10.02.2022.

Суддя Ю.В. Фещенко

Дата ухвалення рішення10.02.2022
Оприлюднено17.02.2022
Номер документу103275072
СудочинствоГосподарське
Сутьзабезпечення виплати компенсації

Судовий реєстр по справі —910/18094/21

Ухвала від 16.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Фещенко Юлія Віталіївна

Ухвала від 25.04.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Фещенко Юлія Віталіївна

Ухвала від 10.02.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Фещенко Юлія Віталіївна

Ухвала від 12.01.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Фещенко Юлія Віталіївна

Ухвала від 15.12.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Фещенко Юлія Віталіївна

Ухвала від 12.11.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні