Ухвала
від 03.02.2022 по справі 387/431/20
ДОБРОВЕЛИЧКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЄУН 387/431/20

Номер провадження 2/387/6/22

У Х В А Л А

03 лютого 2022 року смт Добровеличківка

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області, в складі :

головуючого судді Майстер І. П.

за участю секретаря судового засідання Косюг І.В.

представника позивача за первісним позовом

та представника відповідача за зустрічним позовом

( в режимі відеоконференцзв`язку) ОСОБА_1

розглянувши в судовому засіданні в залі судових засідань Добровеличківського районного суду Кіровоградської області клопотання Фермерського господарства "Зернопродукт" у цивільній справі за первісним позовом представника позивача ОСОБА_1 в інтересах позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору Фермерське господарство "Зернопродукт" про стягнення боргу та зустрічний позов ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , третя особа, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача Фермерське господарство "Зернопродукт" до ОСОБА_2 про визнання розписки удаваним правочином та розірвання договору про спільну діяльність у агропромисловому бізнесі, а також про стягнення майнової шкоди-

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача за первісним позовом звернувся до суду з позовом в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про стягнення боргу, в якому зазначив , що відповідно до умов розписки, укладеної 06.11.2017 між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , перший надав останньому грошові кошти в сумі 999000 гривень, а відповідач взяв на себе зобов`язання в рахунок отриманих коштів передати ОСОБА_2 в оренду (суборенду) строком на 5 років земельні ділянки, які перебувають в оренді його фермерського господарства. Також відповідач зобов`язався виплачувати орендну плату орендодавцям за користування землею та земельний податок. Однак відповідач після отримання коштів не зміг виконати взяті на себе зобов`язання, а тому запропонував позивачу з метою надання додаткових гарантій за вищевказаною розпискою працевлаштувати його головою ФГ " ОСОБА_3 ". Згідно з рішенням ФГ "Волков В.В." № 3 від 06.11.2017, ОСОБА_2 було призначено головою зазначеного підприємства та затверджено статут у новій редакції. Після всіх вищевказаних дій ОСОБА_3 відмовився від тих зобов`язань, які він взяв на себе згідно з розпискою. Тому 27.04.2020 ОСОБА_2 направив вимогу ОСОБА_3 про повернення грошових коштів у розмірі 999000 гривень, які станом на 18.05.2020 відповідачем не повернуті, що спонукало позивача звернутися до суду з цим позовом.

Відповідач ОСОБА_3 за первісним позовом та позивач за зустрічним позовом звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача фермерське господарство "Волков В.В." про визнання розписки удаваним правочином та розірвання договору про спільну діяльність у агропромисловому бізнесі, в якому зазначив, що позивач є засновником ФГ " ОСОБА_3 ", яке створене для вироблення товарної сільськогосподарської продукції, її переробки та реалізації з метою отримання прибутку. Між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 06.11.2017 було досягнута домовленість про здійснення спільної діяльності у агропромисловому бізнесі, а саме, що ОСОБА_2 надає йому грошові кошти у розмірі 997617,94 грн, що еквівалентно 37000 доларів США, які він може вкладати у поточну діяльність сільськогосподарського виробничого процесу ФГ " ОСОБА_3 ", тоді як ОСОБА_2 обіймає посаду голови ФГ" ОСОБА_3 " та керує господарством протягом 5 років, обробляючи землі загальною площею 50,3 га, що у перший рік спільної діяльності виведе його на рівень прибуткового підприємства з чистим прибутком 800 000 грн на рік та обумовлено розподіл прибутку від спільної діяльності . По закінченню спільної діяльності у агропромисловому бізнесі ОСОБА_2 обіцяв передати ОСОБА_3 налагоджену модель виробничого процесу ФГ" Волков В.В.". На підтвердження умов даної угоди відповідач наполягав на складанні ОСОБА_3 розписки про отримання грошових коштів, на що він вимушений був погодитися. Тобто розписка від 06.11.2017 є удаваним правочином, вчиненим для приховання іншого правочину, а саме договору про здійснення спільної діяльності у агропромисловому бізнесі. Однак протягом 2018-2019 років ОСОБА_2 не вивів господарство на рівень прибутковості та на вимогу ОСОБА_3 про надання детального звіту, відповідач почав вчиняти дії, спрямовані на завдання збитків ФГ " ОСОБА_3 ", що спонукало позивача звернутися до суду з цим позовом.

В судовому засіданні представника позивача за первісним позовом та представника відповідача за зустрічним позовом заявив клопотання про повернення зустрічного позову третьої особи із самостійними вимогами до ОСОБА_2 про стягнення з нього майнової шкоди в розмірі 331927,05 грн, яка була завдана ОСОБА_4 за час перебування його на посаді керівника зазначеного підприємства. Також просив роз`єднати позовні вимоги за первісним позовом представника позивача ОСОБА_1 в інтересах позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору Фермерське господарство "Зернопродукт" про стягнення боргу та зустрічний позов ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про визнання розписки удаваним правочином та розірвання договору про спільну діяльність у агропромисловому бізнесі. Мотиви, які зазначав представник ОСОБА_5 в судовому засіданні є непов`язаність первісних та зустрічних позовних вимог із посиланням на правові позиції Верховного Суду. Також Кропивницький апеляційний суд скасовуючи ухвалу суду першої інстанції про відмову у відкритті провадження від 02 червня 2021 року зазначав, що суд першої інстанції не зробив висновку, що позовні вимоги третьої особи у справі, не стосуються основного спору за первісними та зустрічними вимогами. Отже просив клопотання задовольнити.

Інші учасники справи в судове засідання не з`явилися, про день час та місце судового розгляду повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомляли.

Суд ознайомившись із клопотанням доходить до висновку, що відповідно до ч.1 ст.188 ЦПК України, в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги. Похідною позовною вимогою є вимога, задоволення якої залежить від задоволення іншої позовної вимоги (основної вимоги).

Суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи вправі до початку розгляду справи по суті роз`єднати позовні вимоги, виділивши одну або декілька об`єднаних вимог в самостійне провадження, якщо це сприятиме виконанню завдання цивільного судочинства (ч. 6 ст. 188 ЦПК України).

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (ч. 1 ст. 2 ЦПК України).

Відповідно до п. 15 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 12.06.2009, № 2 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції , роз`єднання кількох поєднаних в одному провадженні вимог може мати місце лише за умови, що їх сумісний розгляд ускладнює вирішення справи (зокрема, у зв`язку з необхідністю призначення складної експертизи за окремими вимогами, тривалого відрядження або тяжкого захворювання одного чи кількох з позивачів або відповідачів).

Оскільки заявлені у позові первісні та зустрічні вимоги третьої особи про стягнення з ОСОБА_2 майнової шкоди в розмірі 331927,05 грн, яка була завдана ОСОБА_4 за час перебування його на посаді керівника ФГ"Волков" не пов`язані між собою, а тому їх сумісний розгляд ускладнює вирішення справи, та ці позовні вимоги не пов`язані із первісними та зустрічними позовними вимогами. Тому суд доходить до висновку про наявність правових підстав для роз`єднання позовних вимог, шляхом виділення в самостійне провадження позовних вимог про стягнення з ОСОБА_2 майнової шкоди.

Оскільки від належного вирішення питання про роз`єднання позовів залежить своєчасний і правильний розгляд заявлених вимог, то ці процесуальні дії необхідно провадити у точній відповідності з правилами, встановленими ч.6 ст. 188 ЦПК України.

Що стосується клопотання представника ОСОБА_1 про роз`єднання позовних вимог за первісним позовом представника позивача ОСОБА_1 в інтересах позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору Фермерське господарство "Зернопродукт" про стягнення боргу та зустрічного позову ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , третя особа, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача Фермерське господарство "Зернопродукт" до ОСОБА_2 про визнання розписки удаваним правочином та розірвання договору про спільну діяльність у агропромисловому бізнесі, то суд вважає таке клопотання безпідставним.

Суд зазначає, що ухвалою Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 12.10.2020, первісний позов представника позивача ОСОБА_1 в інтересах позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору Фермерське господарство "Волков В.В." про стягнення боргу об`єднано в одне провадження із зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача фермерське господарство " Волков В.В." про визнання розписки удаваним правочином та розірвання договору про спільну діяльність у агропромисловому бізнесі.

Також суд з`ясував, що в обох справах № 387/431/20 та №387/771/20 одні й ті ж самі учасники, а також спір стосується в обох справах розписки від 06 листопада 2017 року. За таких обставин, суд доходить до висновку про те що представник позивача ОСОБА_1 в інтересах позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору Фермерське господарство "Волков В.В." про стягнення боргу, - звернувся із первісними позовними вимогами. В зустрічних позовних вимогах позивач позивається, що правочин вчинений для приховання іншого, а не отримання коштів у борг, як це стверджує позивач за первісними позовними вимогами. Отже вимоги за первісним та зустрічним позов

Відповідно до ч. 7 ст. 188 ЦПК України, про об`єднання справ в одне провадження, роз`єднання позовних вимог, про відмову в об`єднанні справ в одне провадження, роз`єднанні позовних вимог суд постановляє ухвалу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.188, 252, 254 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання представника позивача за первісним позовом ОСОБА_1 задовольнити частково.

Роз`єднати позовні вимоги Фермерського господарства Зернопродукт як третьої особи про стягнення з позивача майнової шкоди в розмірі 331927,05, яка була завдана ОСОБА_2 підприємству ФГ Волков за час перебування його на посаді керівника зазначеного підприємства у справі за первісним позовом представника позивача ОСОБА_1 в інтересах позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору Фермерське господарство "Зернопродукт" про стягнення боргу та зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про визнання розписки удаваним правочином та розірвання договору про спільну діяльність у агропромисловому бізнесі.

Виділити позовну заяву Фермерського господарства Зернопродукт до ОСОБА_2 третьої особи, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача ОСОБА_3 та передати матеріали позовної заяви для здійснення реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду.

Первісний позов представника позивача ОСОБА_1 в інтересах позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору Фермерське господарство "Зернопродукт" про стягнення боргу та зустрічний позов ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , третя особа, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача Фермерське господарство "Зернопродукт" до ОСОБА_2 про визнання розписки удаваним правочином та розірвання договору про спільну діяльність у агропромисловому бізнесі залишити у даному провадженні за №387/431/20 у справі №2/387/6/22.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Добровеличківського районного суду

Кіровоградської області Майстер І. П.

СудДобровеличківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення03.02.2022
Оприлюднено17.02.2022
Номер документу103284535
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —387/431/20

Ухвала від 06.04.2022

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Письменний О. А.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Письменний О. А.

Ухвала від 03.02.2022

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 03.02.2022

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 03.02.2022

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 25.11.2021

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 23.11.2021

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 04.10.2021

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 30.09.2021

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні