Ухвала
від 15.02.2022 по справі 925/889/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

"15" лютого 2022 р. Справа№ 925/889/20

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Зубець Л.П.

суддів: Алданової С.О.

Кропивної Л.В.

при секретарі судового засідання: Позюбан А.С.

представники учасників справи: не з`явились

розглядаючи у відкритому судовому засіданні матеріали апеляційної скарги фізичної особи - підприємця Хлистуна Сергія Володимировича

на ухвалу Господарського суду Черкаської області

від 23.09.2021

про відмову у задоволенні заяви

про перегляд за нововиявленими обставинами

рішення Господарського суду Черкаської області від 07.10.2020

у справі №925/889/20 (суддя Дорошенко М.В.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Ресторан "Умань"

до фізичної особи - підприємця Хлистуна Сергія Володимировича

про виселення

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 23.09.2021 відмовлено у задоволенні заяви фізичної особи - підприємця Хлистуна Сергія Володимировича про перегляд за нововиявленими обставинами рішення Господарського суду Черкаської області від 07.10.2020 у справі №925/889/20.

Рішення Господарського суду Черкаської області від 07.10.2020 у справі №925/889/20 залишено в силі.

Не погоджуючись із прийнятою ухвалою, фізична особа - підприємець Хлистун Сергій Володимирович звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Господарського суду Черкаської області від 23.09.2021, переглянути рішення Господарського суду Черкаської області від 07.10.2020 у справі №925/889/20 за нововиявленими обставинами та, відповідно прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог.

Окрім того, в тексті апеляційної скарги скаржником викладено клопотання про поновлення пропущеного процесуального строку на апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції, з обґрунтуванням причин такого пропуску.

Також скаржником з посиланням на приписи п. 9 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" зазначено про те, що він звільнений від сплати судового збору, оскільки являється інвалідом II групи.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.10.2021, апеляційну скаргу фізичної особи - підприємця Хлистуна Сергія Володимировича на ухвалу Господарського суду Черкаської області від 23.09.2021 по справі №925/889/20 передано для розгляду колегії суддів у складі: головуюча суддя - Іоннікова І.А., судді: Разіна Т.І., Тарасенко К.В.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 15.11.2021 витребувано з Господарського суду Черкаської області матеріали справи №925/889/20.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 01.12.2021 заяву суддів Іоннікової І.А., Разіної Т.І., Тарасенко К.В. про самовідвід від розгляду справи №925/889/20 задоволено. Матеріали справи №925/889/20 передано для визначення складу суду, в порядку встановленому статтею 32 Господарського процесуального кодексу України.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.12.2021 апеляційну скаргу фізичної особи - підприємця Хлистуна Сергія Володимировича на ухвалу Господарського суду Черкаської області від 23.09.2021 передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючої судді (судді-доповідача) - Зубець Л.П., суддів: Мартюк А.І., Алданової С.О.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 13.12.2021 апеляційну скаргу фізичної особи - підприємця Хлистуна Сергія Володимировича на ухвалу Господарського суду Черкаської області від 23.09.2021 по справі №925/889/20 залишено без руху, надано скаржнику строк для усунення недоліків поданої апеляційної скарги.

24.12.2021 через відділ забезпечення документообігу та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду від скаржника надійшов лист на виконання вимог ухвали Північного апеляційного господарського суду від 13.12.2021, до якого долучено докази надсилання копії апеляційної скарги з доданими до неї матеріалами Товариству з обмеженою відповідальністю "Ресторан "Умань" листом з описом вкладень.

У зв`язку з виходом судді Мартюк А.І., яка не є головуючим суддею (суддею-доповідачем) у відставку, протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.12.2021 для вирішення питання щодо руху апеляційної скарги у даній справі визначено колегію суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуюча суддя - Зубець Л.П. (суддя - доповідач), судді: Владимиренко С.В., Алданова С.О.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 29.12.2021 клопотання скаржника про поновлення пропущеного процесуального строку задоволено, поновлено останньому пропущений процесуальний строк на апеляційне оскарження ухвали Господарського суду Черкаської області від 23.09.2021 у справі №925/889/20.

Відкрито апеляційне провадження у справі №925/889/20 за апеляційною скаргою фізичної особи - підприємця Хлистуна Сергія Володимировича на ухвалу Господарського суду Черкаської області від 23.09.2021, апеляційну скаргу призначено до розгляду на 15.02.2022.

14.02.2022 через відділ управління автоматизованого документообігу та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду від відповідача надійшла заява про розгляд апеляційної скарги у даній справі без участі фізичної особи - підприємця Хлистуна Сергія Володимировича.

У зв`язку перебуванням судді Владимиренко С.В., яка не є головуючим суддею (суддею-доповідачем), у відпустці, протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14.02.2022, для розгляду апеляційної скарги у даній справі визначено колегію суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуюча суддя - Зубець Л.П. (суддя - доповідач), судді: Алданова С.О., Кропивна Л.В.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 15.02.2022 прийнято справу №925/889/20 за апеляційною скаргою фізичної особи - підприємця Хлистуна Сергія Володимировича на ухвалу Господарського суду Черкаської області від 23.09.2021 до провадження у визначеному вище складі колегії суддів.

У судове засідання 15.02.2022 учасники справи повноважних представників не направили, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином.

Колегія суддів зазначає, що при здійсненні правосуддя суд має виходити з необхідності дотримання основних засад господарського судочинства, зазначених в статтях 2, 4 Господарського процесуального кодексу України стосовно забезпечення права сторін на розгляд справ у господарському суді після їх звернення до нього у встановленому порядку, гарантованому чинним законодавством та всебічно забезпечити дотримання справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення судом спорів з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Статтею 7 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин.

Стаття 13 Господарського процесуального кодексу України встановлює, що:

- судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін;

- учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом;

- кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

- суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: 1) керує ходом судового процесу; 2) сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; 3) роз`яснює у разі необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій; 4) сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; 5) запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Отже, за положеннями Господарського процесуального кодексу України кожна сторона має рівні права, а суд має сприяти учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим ГПК України.

Відповідно до статті 216 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу. Якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву в межах встановлених цим Кодексом строків розгляду справи, тривалість якої визначається відповідно до обставин, що її викликали, з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі. Про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні. Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання ухвалами. У разі відкладення розгляду справи суд повинен допитати свідків, які прибули. Тільки у виняткових випадках за ухвалою суду свідки не допитуються і викликаються знову. Якщо розгляд справи було відкладено, суд продовжує провадження у справі зі стадії, на якій розгляд справи було відкладено. У випадку відкладення розгляду справи під час її розгляду по суті суд може почати розгляд справи по суті спочатку. Якщо в судовому засіданні було оголошено перерву, провадження у справі після її закінчення продовжується зі стадії, на якій було оголошено перерву.

На підставі вищевикладеного, враховуючи зміну складу колегії суддів, неявку у судове засідання представника позивача, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, дотримання основних засад господарського судочинства, зазначених в статтях 2, 4 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів вважає за необхідне відкласти розгляд апеляційної скарги фізичної особи - підприємця Хлистуна Сергія Володимировича на ухвалу Господарського суду Черкаської області від 23.09.2021 у справі №925/889/20 для надання можливості позивачу з`явитися у судове засідання для надання пояснень по суті спору.

За положенням ч. 2 ст. 281 Господарського процесуального кодексу України, процедурні питання, пов`язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 216, 234, 235, 270, 281 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відкласти розгляд справи №925/889/20 за апеляційною скаргою фізичної особи - підприємця Хлистуна Сергія Володимировича на ухвалу Господарського суду Черкаської області від 23.09.2021.

Судове засідання відбудеться 22.03.2022 об 13 год. 20 хв. у приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1 літера А, зал судових засідань №5.

2. Довести до відома учасників апеляційного провадження, що нез`явлення їх представників у судове засідання не є перешкодою для розгляду апеляційної скарги по суті.

3. Копію ухвали Північного апеляційного господарського суду надіслати учасникам справи до відома.

Ухвала набирає законної сили негайно та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Л.П. Зубець

Судді С.О. Алданова

Л.В. Кропивна

Дата ухвалення рішення15.02.2022
Оприлюднено18.02.2022
Номер документу103319833
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/889/20

Судовий наказ від 02.11.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Рішення від 29.09.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Ухвала від 31.08.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Ухвала від 23.08.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Постанова від 21.06.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 22.05.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 15.02.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 15.02.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 29.12.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 13.12.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні