Рішення
від 23.03.2007 по справі 2-732/07
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Васильківський міськрайонний суд Київської області

м. Васильків, вул. Шевченка, 8, 8600, (04571) 2-19-94

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-732/07

23 березня 2007 року Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючої Бортницької В. В. при секретарі Дрозденко К.О..

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ПСП "Калинівське , Глевахівської селищної ради Васильківського району Київської області, Васильківської РДА про визнання права власності на земельну частку(пай)

ВСТАНОВИВ:

Позивач просив суд визнати за ним право на земельну частку (пай) у ПСП Калинівське Васильківського району Київської області та зобов`язати Глевахівську селищну раду Київської області виділити йому земельну частку ( пай)на рівні середньої частки(паю) КСГП Калинівське Васильківського району Київської області в розмірі 4.4 га в умовних кадастрових гектарах.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтував наступним, що з 14.10.1996 року він був прийнятий на роботу в радгосп Калинівський Васильківського району Київської області відповідно до наказу №73К від 14.10.1996 року і працював слюсарем, після чого був переведений трактористом. 22.07.1999 року за власним звільнився з роботи відповідно до наказу №22-К від 22.07.1999 року.

09.10.1996 року радгосп Калинівський був реформований у КСГП`Калинівське ( свідоцтво № 32 від 09.10.1999 р.), яке згодом було перетворено у ПСП Калинівське .

На період роздержавлення земель радгоспу`Калинівський і видачі державного акту на право колективної власності на землю КСГП Калинівське 03.06.1997 року позивач був членом зазначеного підприємства, але до списку осіб на земельну частку(пай), який був затверджений 24.12.1996 року земельними зборами, помилково не був включений, чим було порушено його право на земельну частку(пай). Про це йому стало відомо у 2006 році, коли почали видавати державні акти на право приватної власності на землю і він звернувся до ПСП Клинівське про відновлення свого права на земельну на земельну частку (пай), але це питання не було відповідачем вирішене і офіційної відповіді він не отримав. А було усно повідомлено, що вся земля розпайована і вільних земель немає. На початку 2007 року позивачу стало відомо, що у Глевахівській селищній раді маються землі запасу. Він звернувся з заявою до відповідача про внесення його в додатковий список на отримання ним земельної частки(паю), але йому було відмовлено.

В судовому засіданні позивач заявлені позовні вимоги підтримав.

Представники відповідачів ПСП Калинівське та Васильківської РДА до суду не з`явилися, належним чином повідомлені про час і місце слухання справи

Представник відповідача Глевахівської селищної ради позов визнав, не заперечують проти виділення позивачу земельної частки ( паю) з земель запасу, але за межами населеного пункту .

Вислухавши сторони, вивчивши письмові докази по справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

З трудової книжки позивача вбачається, що він працював у КСГП Калинівське на момент видачі Державного акту на право колективної власності на землю 03.06.1997 року, тобто був членом товариства.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України від 16 квітня 2004 року №7 Про практику застосування судами земельного сільськогосподарського підприємства (далі КСП), включений до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку(пай) з дня видачі цього акта, у тому числі й у випадку коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність, не могла позбавити її права на земельну частку (пай).

При можливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до п.7 Указу Президента України від 08 серпня 1995 року №720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

У відповідності до відповіді Васильківського районного відділу земельних ресурсів КСГП Калинівське здійснювало свою діяльність на території с. Дуброва, с. Путрівка, емт Глеваха, емт Калинівка

Відповідно до рішення Васильківської районної ради від 16.01.2007 року в зв`язку з реформуванням КСГП Калинівське до земель запасу Глевахівської селищної ради передано земельну ділянку площею 33 га..

Відповідно до Закону України Про порядок виділення в натурі(на місцевості) земельних ділянок власником земельних часток (паїв), громадянам, зазначеним в абзаці п`ятому частини першої статті першої, земельні ділянки в натурі (на місцевості) виділяються із земель запасу чи резервного фонду в розмірі земельної частки(паю) члена сільськогосподарського підприємства, розташованого на території відповідної ради.

Розпорядженням Васильківської РДА від 26.05.1997 року № 251/1.40 було затверджено розмір земельної частки ( паю) в КСГП Калинівське становить 4, 4 умовних кадастрових гектара.

Сукупність зазначених доказів дає суду підстави задоволити позов в повному обсязі, визнавши за позивачем право на земельну частку ( пай) в ПСП Калинівське та зобов`язати Глевахівську селищну раду Васильківського району виділити в натурі вказану земельну ділянку в розмірі 4, 4 умовних кадастрових гектара.

Оскільки вказана земельна ділянка призначена для товарного сільськогосподарського виробництва, то вона має бути виділена за межами населеного пункту.

У відповідності до ст..2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв), документами, що посвідчують право на земельну частку(пай)- є рішення суду про визнання права на земельну частку(иай), крім інших передбачених цією статтею.

Керуючись Постановою ПВС України від 16 квітня 2004 року №7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ , Законом України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власником земельних часток (паїв) , Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям №720/95 від 08.08.1995 року. ст. ст. 17-19, ст..ст.10-11, 60, 212-215 ЦПК України, ст..16 ЦК України, ст..5 ЗК К України (редакція 1992 року), суд

ВИРІШИВ:

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну частку(пай) у ПСП Калинівське Васильківського району Київської області.

Зобов`язати Глевахівську селищну раду Васильківського району Київської області виділити ОСОБА_1 земельну частку(пай) на рівні середньої частки (паю) КСГП Калинівське Васильківського району Київської області за межами населеного пункту - смт Глеваха Васильківського району Київської області.

Рішення може бути оскарженим в апеляційному порядку до апеляційного суду Київської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10 денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги.

В разі подання апеляційної скарги рішення набирає чинності після закінчення апеляційного провадження.

Суддя Бортницька В.В.

Дата ухвалення рішення23.03.2007
Оприлюднено18.02.2022
Номер документу103321548
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну частку(пай

Судовий реєстр по справі —2-732/07

Рішення від 23.03.2007

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Бортницька В. В.

Рішення від 23.03.2007

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Бортницька В. В.

Рішення від 17.07.2007

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Бортницька В. В.

Рішення від 17.07.2007

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Бортницька В. В.

Рішення від 27.07.2007

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хлопецький С. В.

Ухвала від 30.08.2012

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Оніпко О.В. О. В.

Рішення від 11.12.2007

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Чепесюк О.В.

Ухвала від 17.06.2010

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Зудіхін Олексій Володимирович

Рішення від 05.11.2007

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Бутенко С.Б.

Рішення від 12.11.2007

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні