Вирок
від 19.01.2022 по справі 757/39382/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/39382/21-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.01.2022 Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника обвинуваченого ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у залі суду у м. Києві кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Полтава, громадянина України, українця, неодруженого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , працюючого директором ТОВ «Вілков», раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.200 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 ,реалізуючи свійзлочинний планнаправлений наотримання грошовоївинагороди занадання послугз вводу/виводуелектронних коштівдіючи впорушення вимогчинного законодавстваУкраїни,у невстановленийдосудовим слідствоммісці таневстановлений досудовимрозслідуванням часвступив упопередню змовуз невстановленими досудовимрозслідуванням особами. Продовжуючисвої злочиннідії,направлені наотримання грошовоївинагороди занадання послугз вводу/виводуелектронних коштіввсупереч діючомузаконодавству України, для здійснення операцій з обміну та обготівкування грошових коштів (у тому числі електронних грошових коштів) та криптовалюти в мережі Інтернет, ОСОБА_5 , який є власником веб-ресурсу «vilkov.com», створив дзеркало с доменним ім`ям « ОСОБА_6 », який є точною копією веб-ресурсу «vilkov.com» та згідно інформації розміщеній на веб-ресурсі «whois.domaintools.com» належить громадянину ОСОБА_7 , зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_3 , використовує мобільний номер телефону НОМЕР_1 .

31.08.2020 о 10 годині 59 хвилин ОСОБА_8 діючи під контролем правоохоронних органів, з метою викриття протиправних дій ОСОБА_5 , з метою купівлі криптовалюти «Bitcoin» створив «Bitcoin»-гаманець (створювався з використанням ноутбуку марки «Dell», S/N:HSCNK12, який має доступ до мережі Інтернет, з використанням браузеру « ОСОБА_9 », веб-ресурсу «exodus.io»).

Після проведення авторизації, було згенеровано реквізити «Bitcoin»-гаманця, а саме: «1L8RBRBV88tjNDEa9K1Rmp7zpjpEbBAg9G» з динамічним BTC (вартість змінюється в залежності від курсу на міжнародних криптовалютних біржах).

Після створення «Bitcoin»-гаманця, 31.08.2020 о 10 годині 59 хвилин ОСОБА_8 діючи під контролем правоохоронних органів, з метою викриття протиправних дій ОСОБА_5 , здійснив телефонний дзвінок на номер телефону НОМЕР_2 , яким користується ОСОБА_5 , та повідомив останнього про свої наміри здійснити купівлю електронних грошей «Bitcoin».

01.09.2020 о 11 годині 10 хвилин ОСОБА_8 , знаходячись за місцем своєї реєстрації ( АДРЕСА_4 ), отримав на власний мобільний номер НОМЕР_3 дзвінок від мобільного номеру телефону НОМЕР_2 , яким користується ОСОБА_5 .

В розмові ОСОБА_5 ,діючи умисно,реалізуючи свійзлочинний умисел,направлений наотримання грошовоївинагороди занадання послугз вводу/виводуелектронних коштівв порушеннявимог чинногозаконодавства України,повідомив,що зметою купівліелектронних грошей, ОСОБА_8 необхідно умесенджері «Telegram»знайти акаунтз назвою,яку ОСОБА_5 пришле йомув смс-повідомленніта написатикодове число«555».Разом зтим, ОСОБА_8 повідомив,що сума купівлі буде 5000 (п`ять тисяч) доларів США, на що ОСОБА_5 погодився.

Цього ж дня о 11 годині 12 хвилин від абонента НОМЕР_2 на мобільний номер телефону ОСОБА_8 надійшло смс-повідомлення з текстом «@vilkovcom». Для здійснення пошуку аккаунту ОСОБА_8 в пошуковому рядку месенджеру «Telegram», встановленому на ноутбуці марки ««Dell», S/N:HSCNK12, здійснено пошук аккаунта за ідентифікатором « ОСОБА_10 », іншим ідентифікатором якого є мобільний номер телефону НОМЕР_4 , та о 11 години 39 хвилин написано смс-повідомлення у мессенджері «Telegram» з кодовим числом «555».

01.09.2020 року о 12 годині 02 хвилин у месенджері «Telegram» (який використовувався ОСОБА_8 для спілкування з онлайн-сервісом «vilkov.com») надійшло повідомлення про підтвердження обміну грошових коштів на електронні гроші.

01.09.2020 року о 14 годині 35 хвилин у месендждері «Telegram» абоненту з ідентифікатором « ОСОБА_11 » підписаному під ім`ям « ОСОБА_12 » написано смс-повідомлення з метою домовленості про зустріч для обміну електронних грошей.

01.09.2020 о 15 годині 16 хвилин ОСОБА_8 прибув до місця зустрічі з кур`єром, а саме невстановленою особою, яка за попередньою змовою з ОСОБА_5 на виконання вказівки останнього, прибув на автомобілі «Mitsubishi Lancer» д.н.з. НОМЕР_5 та надіслав смс-повідомлення про те, що він прибув до місця зустрічі (м. Київ, вул. Джона Маккейна, 31).

За результатами зустрічі було здійснено обмін 5000$ на НОМЕР_6 (електронний гаманець отримання коштів: «1L8RBRBV88tjNDEa9K1Rmp7zpjpEbBAg9G»). В результаті обміну ОСОБА_5 отримав прибуток у розмірі 1,2% (грошові кошти в сумі 1662 грн.) від вказаної суми коштів (5000 $/11870-1,2%=0,416175 BTC).

Разом з тим, використовуючи посилання з смс-повідомленням від «Vitalik», а саме невстановленої особи, яка діє за попередньою змовою з ОСОБА_5 , ОСОБА_8 здійснив перехід на сайт «blokchain.com» та перевірив надходження коштів на «Bitcoin» гаманець. Згідно інформації кошти надійшли з «Bitcoin»-гаманця «1changerPHuUgXPdSHRxBd2wWT2TdQB1y».

04.09.2020 року о 17:15 ОСОБА_8 , діючи під контролем правоохоронних органів, з метою викриття протиправних дій ОСОБА_5 , здійснив вхід до веб-ресурсу «vilkov.com» та побачив весь список валют (у т.ч. і криптовалют), серед яких знаходились «Яндекс.Деньги», (заборонені на території України відповідно до Указу Президента України №184/2020 Про рішення Ради національної безпеки та оборони «Про застосування та скасування персональних спеціальних санкцій економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)»), та перевірку можливості проведення обміну заборонених на території України електронних грошей. Для цього ОСОБА_8 надав власний «Яндекс.гаманець» № НОМЕР_7 . Використовуючи ноутбук марки ««Dell», S/N:HSCNK12 ОСОБА_8 , здійснив вхід на веб-ресурс «vilkov.com» та обрав напрямок обміну «BTC» на «Яндекс». Виконавши інструкції зазначенні на сайті, здійснив переведення коштів на адресу електронного гаманця системи «Bitcoin» «1changerPHuUgXPdSHRxBd2wWT2TdQB1y». Після здійснення операції з перерахування коштів, ОСОБА_8 , використовуючи месенджер «Telegram» здійснив пошук вже раніше відомого аккаунту «@vilkovcom», котрий також відомий під ідентифікатором НОМЕР_4 та написав смс-повідомлення про свої наміри здійснити переведення електронних коштів «Bitcoin» на електронні кошти «Яндекс».

В подальшому, шляхом проведення спеціальних операцій в Інтернет мережі, невстановленою особою, яка діє за попередньою змовою з ОСОБА_5 та виконує вказівки останнього, було здійснено обмін електронних коштів «Bitcoin» на електронні кошти «Яндекс». В результаті обміну ОСОБА_5 отримав прибуток у розмірі 0,3% (грошові кошти в сумі 88, 64 грн.) від суми коштів (0.10555736 ВТС - 0.3% * 10157 * 27.70/0.365=81121.51 ЯД).

Після листування з невстановленою особою, яка діє за попередньою змовою з ОСОБА_5 , яка використовує аккаунт з ідентифікатором НОМЕР_8 , ОСОБА_8 здійснив перевірку власного « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на предмет надходження коштів. В ході огляду гаманця, встановлено, що грошові кошти в системі «Яндекс деньги» надійшли з гаманця № НОМЕР_9 .

Враховуючи викладене, ОСОБА_5 розуміючи свою протиправну діяльність, не маючи відповідної ліцензії від Національного банку України, діючи умисно, переслідуючи корисливий мотив, з метою реалізації свого злочинного умислу, спрямованого на особисте протиправне збагачення, діючи за попередньою змовою групою осіб, неправомірно використовував електронні гроші «ЯндексДеньги» (надавав послуги з вводу/виводу (конвертації) вказаних електронних грошей), обіг яких відповідно до рішенням РНБО від 14.05.2020 року «Про застосування та скасування персональних та спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеним в дію Указом Президента України від 14.05.2020 року №184/2020, заборонений на території України.

Отже, своїми умисними, протиправними діями, які виразились у Незаконних діях з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення, вчинене за попередньою змовою групою осіб, ОСОБА_5 вчинив злочин, передбачений ч. 2 ст. 200 КК України.

19 липня 2021 року між прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_3 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, та обвинуваченим ОСОБА_5 в порядку, передбаченому ст. ст. 468, 469 та 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою прокурор та ОСОБА_5 дійшли згоди щодо формулювання підозри, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій ОСОБА_5 за ч.2 ст.200 КК України. Обвинувачений ОСОБА_5 у повному обсязі в межах висунутого обвинувачення беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні даного злочину. Також сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_5 має понести за вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст.200 КК України, а саме: у виді штрафу в розмірі 7 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 127 500 грн.

Розглядаючи в порядку п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до правил ст. 468, 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам, може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Прокурор у судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК України та КК України, просила угоду затвердити і призначити обвинуваченому узгоджену в ній міру покарання.

Захисник обвинуваченого та обвинувачений у судовому засіданні також просили затвердити угоду про визнання винуватості і призначити узгоджену в ній міру покарання, при цьому обвинувачений ОСОБА_5 беззастережно визнав себе винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.200 КК України, за обставин, як вони викладені в обвинувальному акті.

Таким чином, суд вважає, що обставини вчинення ОСОБА_5 злочину, передбаченого ч.2 ст.200 КК України, знайшли своє об`єктивне підтвердження під час судового засідання.

Суд шляхом заслуховування пояснень сторін кримінального провадження переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, при цьому судом встановлено, що ОСОБА_5 повністю усвідомлює зміст угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винним, цілком розуміє свої права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Покарання сторонами угоди визначено у відповідності до положень ст. ст. 50, 65-67 КК України, з урахуванням характеру та тяжкості висунутого ОСОБА_5 обвинувачення, даних про його особу, який характеризується позитивно, обставин, що пом`якшують покарання, а саме щирого каяття, активного сприяння розкриттю злочину.

Обтяжуючих покарання обставин немає.

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості між прокурором та ОСОБА_5 відповідають вимогам КПК та КК України, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для затвердження цієї угоди.

Цивільний позов не заявлений.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 314, 373, 374 та 475 КПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду від 19 липня 2021 року між прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_5 про визнання винуватості.

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого за ч.2 ст.200 КК України, та призначити покарання у виді штрафу в розмірі 7 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 127 500 грн.

Вирок набирає законної сили через тридцять днів з дня його проголошення, у разі не подачі на нього апеляції.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Копію вироку негайно вручити прокурору і обвинуваченому.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.01.2022
Оприлюднено19.01.2023

Судовий реєстр по справі —757/39382/21-к

Вирок від 19.01.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

Ухвала від 23.07.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні