Ухвала
від 30.09.2021 по справі 760/23622/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/23622/21

Провадження №1-кс/760/8073/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2021 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , старшого слідчого в ОВС слідчого управління ГУ СБУ у м.Києві та Київській області ОСОБА_3 , захисників ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , підозрюваних ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління ГУ СБУ у м.Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Кагарлицького відділу Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_11 , про встановлення строків для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування стороною захисту та потерпілою стороною в кримінальному провадженні №22019101110000061 від 19.04.2019 року за підозрою ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27 ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва з клопотанням про встановлення строків для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування стороною захисту та потерпілою стороною в кримінальному провадженні №22019101110000061 від 19.04.2019 року за підозрою ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27 ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України, тривалістю 30 календарних днів.

В обґрунтування клопотання вказав, що під час досудового розслідування встановлено, що приблизно у квітні 2016 року у ОСОБА_9 та депутата Української міської ради Обухівського району ОСОБА_8 виник спільний злочинний умисел, спрямований на заволодіння земельними ділянками комунальної власності в Обухівському районі Київської області шляхом зловживання службовими особами Обухівської міської ради та Української міської ради своїм службовим становищем при розгляді звернень обслуговуючих кооперативів про безоплатну передачу у власність земельних ділянок, на підставі ст.41 Земельного Кодексу України.

Так, для досягнення спільного злочинного умислу ОСОБА_8 мала зареєструвати обслуговуючий кооператив у м.Українка Обухівського району Київської області, а ОСОБА_9 повинен був організувати реєстрацію іншого обслуговуючого кооперативу у м.Обухів Київської області. Після чого, члени зазначених кооперативів повинні були звернутись з клопотаннями за своїм місцезнаходженням, а саме до Обухівської міської ради та Української міської ради про незаконне безоплатне виділення земельних ділянок.

На початку 2017 року, більш точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_9 вступив в злочину змову з Обухівським міським головою ОСОБА_12 з метою організації привласнення чужого майна, а саме земельної ділянки на території м.Обухова, шляхом прийняття незаконного рішення про виділення такої земельної ділянки обслуговуючому кооперативу у власність безоплатно.

У подальшому, після незаконного безоплатного отримання у власність земельної ділянки, ОСОБА_8 та ОСОБА_9 продовжуючи вчиняти умисні дії, мали на меті збудувати на вказаній ділянці багатоквартирний будинок, продати квартири та отримати матеріальну вигоду від їх реалізації.

Так, 04 травня 2016 року, виконуючи спільний злочинний задум, ОСОБА_9 організував проведення реєстраційних дій щодо утворення юридичної особи ОК«ЖБК «Вірний» (код ЄДРПОУ 40464360) за адресою: Київська область, м.Обухів, вул.Каштанова,22, кв.10, керівником якого обрано ОСОБА_16 .

Після чого, 24 травня 2016 року на виконання спільного злочинного задуму ОСОБА_8 організувала проведення реєстраційних дій щодо утворення юридичної особи ОК«ЖБК «Кальміус» (код ЄДРПОУ 40502589) (далі ОК«ЖБК«Кальміус») за адресою: Київська область, м.Українка, вул.Соснова, буд.7, кв.82, засновниками якого стали ОСОБА_8 , ОСОБА_10 та ОСОБА_17 .

Для досягнення спільного злочинного умислу, керівники ОК«ЖБК«Вірний»

ОСОБА_16 та ОК«ЖБК«Кальміус» ОСОБА_8 повинні були звернутись до міських рад за місцезнаходженням кооперативів з клопотаннями про незаконну безоплатну передачу у власність земельних ділянок, на підставі ст.41 Земельного Кодексу України.

Однак, керівник ОК«ЖБК«Вірний» ОСОБА_16 відмовився та не подав відповідне клопотання до Обухівської міської ради у зв`язку з тим, що вважав запропоновану ОСОБА_9 схему незаконною. Про незаконний задум ОСОБА_9 та ОСОБА_8 ОСОБА_16 повідомив виконувачу обов`язків голови Української міської ради Обухівської міської ради ОСОБА_18 , яка в подальшому відмовила у сприянні в безоплатному виділенні земельної ділянки комунальної власності для ОК«ЖБК«Кальміус».

У зв`язку з цим, ОСОБА_9 та ОСОБА_8 , усвідомлюючи, що подача клопотання про безоплатне виділення земельної ділянки комунальної власності у м.Українка Обухівського району заздалегідь передбачала відмову, а також той факт, що ОСОБА_16 відмовився особисто подавати подібне клопотання до Обухівської міської ради, останні, з метою незаконного заволодіння земельною ділянкою, вирішили змінити адресу реєстрації ОК«ЖБК«Кальміус» з м.Українка до м.Обухів, а саме: Київська область, м.Обухів, вул.Панаса Мирного,12 та подати клопотання від ОК«ЖБК «Кальміус» про безоплатне виділення земельної ділянки до Обухівської міської ради, де ОСОБА_9 був членом виконавчого комітету та міг впливати на розгляд зазначеного клопотання.

07 листопада 2016 року ОСОБА_8 вийшла зі складу членів ОК«ЖБК«Кальміус» та, на виконання спільного з ОСОБА_9 злочинного плану, до вищевказаної незаконної діяльності останні залучили ОСОБА_10 , якого було обрано керівником ОК«ЖБК«Кальміус» та який повинен був підписувати необхідні документи для незаконного виділення земельної ділянки комунальної власності за сприянням службових осіб Обухівської міської ради.

14 листопада 2016 року керівник ОК«ЖБК«Кальміус» (код ЄДРПОУ 40502589) (далі ОК«ЖБК«Кальміус») ОСОБА_10 перебуваючи у злочинній змові з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , на підставі ст. 41 Земельного кодексу України, подав до виконавчого комітету Обухівської міської ради клопотання про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки орієнтовною площею 1,5га по вул. Каштановій в м.Обухів Київської області для будівництва, обслуговування та експлуатації багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями для членів кооперативу.

В свою чергу, у відповідності до вимог чинного законодавства, ОК«ЖБК«Кальміус» не був суб`єктом земельних правовідносин, що має право в спеціальному порядку, визначеному приписами ст.41 Земельного кодексу України, на отримання земельної ділянки оскільки його членами на момент подачі клопотання були три особи: ОСОБА_19 , ОСОБА_17 та ОСОБА_10 , які всупереч ст.136 Житлового кодексу УРСР не перебували на квартирному обліку, а сам кооператив всупереч п.2 Примірного Статуту ЖБК не створено при виконавчому комітеті міської ради народних депутатів, при підприємстві, установі чи організації, на момент створення кооперативу, всупереч п.7 Примірного статуту ЖБК всі три члени кооперативу були у віці понад 30 років, хоча в статуті зазначено, що за типом кооператив є обслуговуючим кооперативом, а за напрямом діяльності є житлово-будівельним кооперативом, метою його діяльності є забезпечення житлом членів кооперативу, яке здійснюється шляхом будівництва багатоквартирного жилого будинку (будинків), - одно- і двоквартирних жилих будинків садибного типу, у статуті всупереч п.3 Примірного статуту ЖБК не визначено кількість квартир у житловому будинку, які заплановано до будівництва кооперативом, що суперечить його меті.

У січні 2017 року усвідомлюючи про невідповідність статуту ОК«ЖБК «Кальміус» вищевказаним законодавчим нормам ОСОБА_13 перебуваючи на посаді заступника Обухівського міського голови підготував відповідь на вищевказане клопотання керівника ОК «ЖБК «Кальміус» ОСОБА_10 , яку 23 січня 2017 року Обухівський міський голова ОСОБА_12 підписав за вих.№145 де зазначив, що відповідно до ч.5 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» на даний час вільні земельні ділянки, що можуть бути використані під забудову на території Обухівської міської ради відсутні. Однак, це питання можливо вирішити за рахунок земель мікрорайону №3 та мікрорайону №4. Вільних територій для містобудівних потреб (будівництва житла) на цих мікрорайонах майже не залишилось. Звільнити територію можливо тільки після ущільнення існуючої забудови та внесення змін до затвердженої містобудівної документації. Пріоритетна перевага в наданні земельних ділянок буде надана тим житлово-будівельним кооперативам, які надають допомогу при вступі в житловий кооператив вимушеним переселенцям, чорнобильцям, учасникам бойових дій та особам, які перебувають на квартирному обліку Обухівської міської ради Київської області.

В подальшому, за невстановлених досудовим обставин ОСОБА_13 та ОСОБА_12 усвідомлюючи, що ОК «ЖБК «Кальміус» не є суб`єктом земельних правовідносин, що має право в спеціальному порядку, визначеному приписамистатті 41Земельного кодексу України, на отримання земельної ділянки, вступили у попередню змову з керівником Громадської спілки «Спілка обслуговуючих житлово-будівельних кооперативів «Будуємо разом» (код ЄДРПОУ 41627412) ОСОБА_8 та її заступником ОСОБА_9 членом виконавчого комітету Обухівської міської ради та домовились з останніми про сприяння службових осіб Обухівської міської ради у незаконному погодженні проектів рішень Обухівської міської ради про надання дозволу на розробку проекту землеустрою та подальше затвердження зазначеного проекту землеустрою для незаконної безоплатної передачі земельної ділянки комунальної власності у власність ОК«ЖБК «Кальміус», який входив до складу Громадської спілки «Спілка обслуговуючих житлово-будівельних кооперативів «Будуємо разом» (код ЄДРПОУ 41627412).

Після чого, ОСОБА_13 та ОСОБА_12 , зловживаючи своєю владою, усвідомлюючи, що для прийняття рішень про надання дозволу на розробку проекту землеустрою, його затвердження та передачу ОК«ЖБК«Кальміус» земельної ділянки, необхідні погодження відповідних структурних підрозділів виконавчого органу Обухівської міської ради, у невстановлений досудовим розслідуванням час та за невстановлених досудовим слідством обставин, вступили у попередню змову з начальником юридичного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_15 та начальником земельного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_14 , які як співвиконавці злочину повинні були сприяти у розтраті земельної ділянки комунальної власності, шляхом погодження проектів відповідних рішень.

В подальшому, за сприянням ОСОБА_13 , ОСОБА_15 та ОСОБА_14 у вигляді погоджень проекту рішення, 28 лютого 2017 року рішенням 27-ї сесії Обухівської міської ради 7-го скликання №418/31-19-VII, за результатом розгляду вищезазначеного клопотання ОК«ЖБК «Кальміус» про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки, вирішено:

- зарезервувати земельну ділянку площею 1,1489га на мікрорайоні АДРЕСА_1 , під будівництво багатоквартирного житлового будинку задля забезпечення доступним житлом громадян України, які потребують поліпшення житлових умов і постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, є учасниками антитерористичної операції на Сході України, членами сімей загиблих учасників антитерористичної операції на Сході України, малозабезпечених сімей, працівниками бюджетної сфери;

- після затвердження Обухівською міською радою відкоригованого детального плану території мікрорайону №3 м.Обухів, надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки орієнтовною площею 1,1489га на мікрорайоні №3 в м.Обухів, Київської області для будівництва, обслуговування та експлуатації багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями;

- остаточну площу та конфігурацію земельної ділянки встановити проектом землеустрою щодо відведення земельної ділянки;

- рекомендувати ОК«ЖБК«Кальміус» розроблений та погоджений в установленому порядку проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки подати на розгляд до Обухівської міської ради Київської області до 31.12.2017, проте не раніше затвердження відповідного детального плану території;

- контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань регулювання земельних відносин, екології та охорони навколишнього природного середовища.

Вказане рішення підписано Обухівським міським головою ОСОБА_12 .

Однак, 15 червня 2017 року, в порушення рішення Обухівської міської ради Київської області №418/31-19-VII від 28 лютого 2017 року, до затвердження Обухівською міською радою відкоригованого детального плану території мікрорайону №3 м.Обухів, на виконання спільного злочинного плану, керівник ОК«ЖБК«Кальміус» ОСОБА_10 звернувся до ТОВ«Земельний кадастр» (кодЄДРПОУ 32514940) з заявою на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОК«ЖБК«Кальміус» для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку в м.Обухів, мікрорайон №3 на території Обухівської міської ради Київської області (далі Проект).

В подальшому, 22 лютого 2018 року за сприянням ОСОБА_13 детальний план території для будівництва в м.Обухів Київської області, мікрорайон №3, розроблений ТОВ«А2 Проект», затверджено рішенням 32-ї сесії Обухівської міської ради Київської області 7-го скликання №750/1-32-VII, яке підписано Обухівським міським головою ОСОБА_12 .

Таким чином, проект виготовлений до затвердження Обухівською міською радою Київської області детального плану території для будівництва в АДРЕСА_1 , тобто не у відповідності до ч.7 ст.118, ч.3 ст.123 Земельного кодексу України, ч.ч.3,4 ст.24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та п.2 рішення 19-ї сесії Обухівської міської ради Київської області 7-го скликання від 28.02.2017 №418/31-19-VII.

У квітні 2018 року для досягнення попередньої злочинної домовленості, на виконання вказівки начальника земельного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_14 , за попередньою домовленістю з ОСОБА_13 та ОСОБА_12 , спеціалістом земельного відділу ОСОБА_20 , який не був обізнаний про протиправний задум останніх, розроблено проект рішення про затвердження проекту землеустрою та безоплатної передачі у власність ОК«ЖБК «Кальміус» земельної ділянки площею 1,1489га за кадастровим номером 3223110100:01:015:0064. Для досягнення спільного злочинного умислу, 19 квітня 2018 року вказаний проект погоджено ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та іншими службовими особами виконавчого комітету Обухівської міської ради Київської області, які не були обізнані про злочинний умисел останніх.

В подальшому, 24 квітня 2018 року на виконання спільного злочинного задуму, з метою позитивного розгляду питання про виділення земельної ділянки, усвідомлюючи, що кооператив на той час складається з чотирьох членів, ОСОБА_10 , як керівник ОК«ЖБК«Кальміус», звернувся до Обухівської міської ради Київської області з листом за вх.№1018, у якому зазначив, що станом на 17 лютого 2018 численність кооперативу становить нібито 937 осіб, з них учасників бойових дій 18,99%, вимушено переселених осіб 49,23 %, інші категорії населення 31,78 %. Хоча насправді зміни до статуту ОК«ЖБК «Кальміус» не вносились, та також не вносились вступні внески і паї, що передбачено самим статутом.

24 квітня 2018 року відбулось засідання Постійної комісії з питань регулювання земельних відносин екології та охорони навколишнього природного середовища Обухівської міської ради, в якій брали участь ОСОБА_14 та ОСОБА_15 . Так, по дев`ятому питанню порядку денного розглядалось питання про затвердження ОК«ЖБК «Кальміус» проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1,1489га за кадастровим номером 3223110100:01:015:0064 у власність для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку. По зазначеному питанню, виконуючи спільний з ОСОБА_13 злочинний умисел, виступав ОСОБА_14 , який просив його підтримати та за результатом його виступу було вирішено підтримати дане рішення та рекомендувати його до затвердження на сесії міської ради в повному обсязі.

27 квітня 2018 року під головуванням ОСОБА_12 відбулась 34-ї сесія Обухівської міської ради Київської області 7-го скликання, до порядку денного якої було включено питання про затвердження ОК«ЖБК«Кальміус» проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1,1489га, для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, кадастровий номер 3223110100:01:015:0064 за адресою: мікрорайон АДРЕСА_1 .

За результатом голосування, на підставі погоджень ОСОБА_13 , ОСОБА_14 та ОСОБА_21 , 27 квітня 2018 року рішенням 34-ї сесії Обухівської міської ради Київської області 7-го скликання № 804/9-34-VII, вирішено:

- затвердити ОК «ЖБК «Кальміус» проект землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки площею 1,1489га, для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, кадастровий номер 3223110100:01:015:0064 за адресою: мікрорайон №3, м.Обухів, Київської області.

- передати ОК «ЖБК «Кальміус» безоплатно у власність земельну ділянку площею 1,1489га, для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, кадастровий номер 3223110100:01:015:0064 за адресою: мікрорайон АДРЕСА_1 .

Після чого, Обухівський міський голова ОСОБА_12 для реалізації спільного злочинного умислу з ОСОБА_13 , ОСОБА_14 та ОСОБА_21 , розуміючи, що своїми діями вони завдають шкоду територіальній громаді м.Обухова, маючи можливість, у відповідності до ст.66 Регламенту Обухівської міської ради сьомого скликання, зупинити зазначене рішення, підписав рішення 34-ї сесії Обухівської міської ради Київської області 7-го скликання №804/9-34-VII від 27 квітня 2018 року.

На підставі погодженого ОСОБА_13 проекту рішення, за результатом якого прийнято рішення Обухівської міської ради Київської області №804/9-34-VIIвід 27квітня 2018року, рішенням про державну реєстрацію за індексовим номером 40988791від 08.05.2018,з комунальноївласності вибулаземельна ділянкаплощею 1,1489газа кадастровимномером 3223110100:01:015:0064,та правовласності заякою перереєстрованона ОК «ЖБК «Кальміус», чим заподіяно шкоду територіальній громаді м. Обухова.

У відповідності до висновку експертів КНДІСЕ МЮ України за результатами проведення комплексної судової оціночно-земельної експертизи та експертизи з питань землеустрою №28652/19-41/29626/29627/19-41 від 13.11.2019, ринкова (експертна) вартість земельної ділянки площею 1,1489га (кадастровий номер 3223110100:01:015:0064), яка на підставі рішення Обухівської міської ради № 804/9-34-VII від 27.04.2018 передана у власність ОК«ЖБК «Кальміус» (код ЄДРПОУ 40502589) станом на 27.04.2018 року визначена в розмірі 4128583, 64 (чотири мільйони сто двадцять вісім тисяч п`ятсот вісімдесят три) грн. 64 коп., без ПДВ.

На підставі викладеного, незаконними організаційними діями ОСОБА_9 за попередньою змовою з ОСОБА_22 за сприянням ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та ОСОБА_10 територіальній громаді м.Обухова, відповідно до висновку експертів КНДІСЕ МЮ України за результатами проведення комплексної судової оціночно-земельної експертизи та експертизи з питань землеустрою №28652/19-41/29626/29627/19-41 від 13.11.2019, завдано збитки на загальну суму 4128583,64 гривень.

17.12.2019 слідчим управлінням ГУ СБ України у м. Києві та Київській області за погодженням з прокуратурою Київської області, повідомлено про підозру ОСОБА_14 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України та ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України.

18.12.2019 прокурором Київської області повідомлено про підозру ОСОБА_12 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України та ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27 та ч.5 ст.191 КК України.

18.12.2019 слідчим управлінням ГУ СБ України у м. Києві та Київській області за погодженням з прокуратурою Київської області повідомлено про підозру ОСОБА_15 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

23.12.2019 слідчим управлінням ГУ СБ України у м. Києві та Київській області за погодженням з прокуратурою Київської області повідомлено про підозру ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 КК України.

14.04.2020 слідчим управлінням ГУ СБ України у м. Києві та Київській області за погодженням з прокуратурою Київської області повідомлено про підозру ОСОБА_13 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

16.04.2020 депутата Обухівської міської ради VII скликання ОСОБА_23 визнано представником територіальної громади м. Обухова у якості потерпілої сторону в кримінальному провадженні №22019101110000061.

23.04.2020 прокурором у кримінальному провадженні органу досудового розслідування надано доручення про повідомлення сторони захисту та потерпілої сторони про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів кримінального провадження.

23.04.2020 підозрюваним, захисникам та потерпілій стороні поштовим зв`язком повідомлено про закінчення досудового розслідування кримінального провадження №22019101110000061 та надано доступ до матеріалів досудового розслідування, а також повідомлено про можливість ознайомлення з вказаними матеріалами з 09 год. 00хв. до 18 год. 00 хв. кожного робочого дня за адресою: м. Київ, провулок Аскольдів 3-а у слідчому управлінні ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.

Матеріали кримінального провадження №22019101110000061, що знаходяться у розпорядженні слідчого управління складаються з 14 (чотирнадцяти) томів: том №1 на 237 арк.; том №2 на 288 арк.; том №3 на 197 арк.; том №4 на 269 арк.; том № 5 на 206 арк.; том №6 на 284 арк.; том №7 на 332 арк.; том №8 на 262 арк.; том №9 на 237 арк.; том №10 на 249 арк.; том №11 на 203 арк.; том №12 на 273 арк.; том №13 на 81 арк.; том №14 на 372 арк.

Ознайомлення з матеріалами кримінального провадження №22019101110000061 відбувається згідно графіків ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, які містять наступні відомості:

- підозрюваний ОСОБА_12 21.05.2020 ознайомився з томом № 1;

- підозрюваний ОСОБА_14 21.05.2020 ознайомився з томом № 1;

- підозрюваний ОСОБА_13 21.05.2020 ознайомився з томом № 1;

- підозрювана ОСОБА_15 21.05.2020 ознайомилася з томом № 1;

- підозрюваний ОСОБА_9 21.05.2020 ознайомився з томом № 1 (арк. 1-15); 05.06.2020 ознайомився з томом № 1 (арк. 15-226); 18.06.2020 ознайомився з томом № 1 (арк. 226-237), томом № 2 (арк..1-11); 04.08.2020 ознайомився з томом № 2 (арк. 11-288) томом № 3 (арк. 1-197); 19.08.2020 ознайомився з томом № 10 (арк. 1-249), томом № 11 (арк. 1-203); 04.09.2020 ознайомився з томом № 12 (арк. 1-273), томом № 13 (арк. 1-80);

- підозрювана ОСОБА_8 21.05.2020 ознайомилась з томом №13 (арк. 22-35); 28.05.2020 ознайомилась з томом №1 (арк. 1-11; 12-17; 25-27; 230-233; 34-39; 42-48), томом №3 (арк. 1-2), томом № 4 арк. 9-10, томом № 6 (арк. 6-19), томом № 5 (арк. 17-19); 05.06.2020 з томом № 4 (арк. 1-260), томом № 8 (арк. 1-262); 08.07.2020 з томами №4 (арк. 1-260), № 5 (арк. 1-206), № 6 (арк. 1-284); 05.08.2020 з томами № 7 (арк. 332), № 8 (арк. 262), № 9 (арк. 237); 01.06.2021 з томами №1, № 2, № 3, №10, №11 (повністю); 10.06.2021 з томами № 4 (арк. 1-32), № 12 (повністю), № 14 (арк. 336, 337-339); 16.07.2021 з томами №10, №11 (повністю); 13.08.2021 з томами №13, №14 (повністю);

- підозрюваний ОСОБА_10 24.07.2020 ознайомився з томами №1 (арк. 1-237), № 2 (арк. 1-288), № 3 (арк. 1-197); 04.08.2020 ознайомився з томами № 4 (арк. 1-260), № 5 (арк. 1-206);

- адвокат ОСОБА_4 21.05.2020 ознайомився з томом №1 (арк. 1-237); 27.05.2020 ознайомився з томами №2 (арк. 288), №3 (арк. 197), №4 (арк. 269); 10.09.2020 ознайомився з томом № 9;

- адвокат ОСОБА_24 ознайомився з томами №№ 1,2,3,4,5,6,7,8.

Інші адвокати, а саме ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 та представник потерпілої сторони ОСОБА_23 на даний час не прибули до слідчого управління ГУ СБ України у м. Києві та Київській області та не ознайомились із жодним томом кримінального провадження №22019101110000061.

Таким чином є достатні підстави вважати, що стороною захисту, а саме підозрюваними ОСОБА_12 , ОСОБА_14 , ОСОБА_13 , ОСОБА_15 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 та їх захисниками адвокатами ОСОБА_4 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 та представником потерпілої сторони ОСОБА_23 здійснюється зволікання при ознайомленні з матеріалами досудового розслідування, до яких надано доступ.

У судовому засіданні слідчий підтримав подане клопотання та просив його задовольнити в повному обсязі.

Захисники підозрюваних ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 адвокати ОСОБА_6 та ОСОБА_7 заперечували проти задоволення вказаного клопотання, оскільки стороною обвинувачення не доведено зволікання сторони захисту при ознайомленні з матеріалами кримінального провадження. Також вказали, що слідчим з урахуванням обсягу та складності матеріалів фактично не було створено належних умов для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, зокрема зі слідчим було важко зв`язатися та узгодити з ним час для ознайомлення, в приміщення ГУ СБУ у м.Києві та Київській області не пропускали з телефоном, що унеможливлювало зняття копій з наявних у матеріалах документів, а переписування їх змісту займало значний час. Вважають, що мінімальний строк, протягом якого можливо ознайомитися із матеріалами кримінального провадження, є три місяці.

Підозрювані ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 підтримали позицію захисників, вказали, що слідчим не було створено належних умов для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження. При цьому ОСОБА_8 також додала, що з її сторони не було зволікання, адже вона тричі перебувала на лікарняному: з 27.11.2020 року по 08.12.2020 року, з 30.04.2021 по 06.05.2021 року, з 08.09.2021 по 18.09.2021 року, про що повідомляла слідчого. ОСОБА_9 зазначив, що він також хворів з серпня до листопада 2020 року.

Захисник підозрюваного ОСОБА_12 адвокат ОСОБА_4 заперечував проти задоволення клопотання, оскільки зі сторони захисту не було допущено зволікання при ознайомленні з матеріалами кримінального провадження. Вказав, що мінімальний строк, протягом якого можливо ознайомитися із матеріалами кримінального провадження, є три місяці.

Захисник підозрюваної ОСОБА_15 адвокат ОСОБА_5 заперечував проти задоволення клопотання, покликаючись на те, що він вступив у справу лише 23 вересня 2021 року, а тому для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження з урахуванням обсягу та складності матеріалів йому необхідний строк тривалістю три місяці.

Інші учасники кримінального провадження в судове засідання не з`явилися, про час і місце розгляду клопотання повідомлялися належним чином.

Згідно ч.4ст.107КПК Українифіксування судовогозасідання здійснювалось за допомогою технічних засобів.

Вислухавши думку учасників провадження, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Так, відповідно до ч.10 ст.290 КПК України сторонам кримінального провадження, потерпілому, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, надається достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких їм надано доступ. У разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів.

Під час судового розгляду встановлено, що 23 квітня 2020 року підозрюваним, захисникам та потерпілій стороні поштовим зв`язком повідомлено про закінчення досудового розслідування кримінального провадження №22019101110000061 та надано доступ до матеріалів досудового розслідування, а також повідомлено про можливість ознайомлення з вказаними матеріалами з 09 год. 00хв. до 18 год. 00 хв. кожного робочого дня за адресою: м. Київ, провулок Аскольдів 3-а у слідчому управлінні ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.

Матеріали кримінального провадження №22019101110000061, що знаходяться у розпорядженні слідчого управління, складаються з 14 (чотирнадцяти) томів: том №1 на 237 арк.; том №2 на 288 арк.; том №3 на 197 арк.; том №4 на 269 арк.; том № 5 на 206 арк.; том №6 на 284 арк.; том №7 на 332 арк.; том №8 на 262 арк.; том №9 на 237 арк.; том №10 на 249 арк.; том №11 на 203 арк.; том №12 на 273 арк.; том №13 на 81 арк.; том №14 на 372 арк.

Ознайомлення з матеріалами кримінального провадження №22019101110000061 відбувалося згідно графіків ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, які містять наступні відомості:

- підозрюваний ОСОБА_12 21.05.2020 ознайомився з томом № 1;

- підозрюваний ОСОБА_14 21.05.2020 ознайомився з томом № 1;

- підозрюваний ОСОБА_13 21.05.2020 ознайомився з томом № 1;

- підозрювана ОСОБА_15 21.05.2020 ознайомилася з томом № 1;

- підозрюваний ОСОБА_9 21.05.2020 ознайомився з томом № 1 (арк. 1-15); 05.06.2020 ознайомився з томом № 1 (арк. 15-226); 18.06.2020 ознайомився з томом № 1 (арк. 226-237), томом № 2 (арк.. 1-11); 04.08.2020 ознайомився з томом № 2 (арк. 11-288) томом № 3 (арк. 1-197); 19.08.2020 ознайомився з томом № 10 (арк. 1-249), томом № 11 (арк. 1-203); 04.09.2020 ознайомився з томом № 12 (арк. 1-273), томом № 13 (арк. 1-80);

- підозрювана ОСОБА_8 21.05.2020 ознайомилась з томом №13 (арк. 22-35); 28.05.2020 ознайомилась з томом №1 (арк. 1-11; 12-17; 25-27; 230-233; 34-39; 42-48), томом №3 (арк. 1-2), томом № 4 арк. 9-10, томом № 6 (арк. 6-19), томом № 5 (арк. 17-19); 05.06.2020 з томом № 4 (арк. 1-260), томом № 8 (арк. 1-262); 08.07.2020 з томами №4 (арк. 1-260), № 5 (арк. 1-206), № 6 (арк. 1-284); 05.08.2020 з томами № 7 (арк. 332), № 8 (арк. 262), № 9 (арк. 237); 01.06.2021 з томами №1, № 2, № 3, №10, №11 (повністю); 10.06.2021 з томами № 4 (арк. 1-32), № 12 (повністю), № 14 (арк. 336, 337-339); 16.07.2021 з томами №10, №11 (повністю); 13.08.2021 з томами №13, №14 (повністю);

- підозрюваний ОСОБА_10 24.07.2020 ознайомився з томами №1 (арк. 1-237), № 2 (арк. 1-288), № 3 (арк. 1-197); 04.08.2020 ознайомився з томами № 4 (арк. 1-260), № 5 (арк. 1-206);

- адвокат ОСОБА_4 21.05.2020 ознайомився з томом №1 (арк. 1-237); 27.05.2020 ознайомився з томами №2 (арк. 288), №3 (арк. 197), №4 (арк. 269); 10.09.2020 ознайомився з томом № 9;

- адвокат ОСОБА_24 ознайомився з томами №№ 1,2,3,4,5,6,7,8.

Представник потерпілої сторони ОСОБА_23 не прибув до слідчого управління ГУ СБ України у м. Києві та Київській області та не ознайомився з жодним томом кримінального провадження №22019101110000061.

Незважаючи на той факт, що відповідно до положень ч.3 ст.219КПКУкраїни строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не включається у строки досудового розслідування, вказані факти зволікання стороною захисту із ознайомленням з матеріалами вказаного кримінального провадження порушують вимоги статтей 2, 7 та 28 КПК України, якими визначено завдання кримінального провадження, зокрема, щодо забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, а також загальні засади кримінального провадження, зокрема щодо забезпечення дотримання розумних строків кримінального провадження, якими вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

Відповідно до положень ст.2КПКУкраїни завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування та судового розгляду.

Пунктом 21 ст.7КПКУкраїни передбачено, що зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам, до яких, зокрема, відносяться розумність строків.

У відповідності до приписів частин 1, 3 статті 28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Критерієм для визначення розумності строків кримінального провадження є: 1) складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачених та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо; 2) поведінка учасників кримінального провадження; 3) спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку належним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Згідно ч.5 ст.28КПКУкраїни кожен має право, щоб обвинувачення щодо нього в найкоротший строк або стало предметом судового розгляду, або щоб відповідне кримінальне провадження щодо нього було закрите.

Зволікання стороною захисту при ознайомленні з матеріалами досудового розслідування перешкоджає реалізації принципу розумності строків у кримінальному провадженні та основних засад, визначених нормами Європейської конвенції та Кримінального процесуального кодексу України.

На думку слідчого судді, вказані стороною захисту певні незручності з ознайомленням з матеріалами справи, наявність великої кількості матеріалів досудового розслідування (14 томів), хвороба підозрюваних, а також вступ у справу захисників ОСОБА_6 , ОСОБА_7 з 12 червня 2021 року, ОСОБА_5 з 23 вересня 2021 року, беззаперечно мають результатом збільшення строків ознайомлення з матеріалами досудового розслідування.

Проте, виходячи з того, що про закінчення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування повідомлено підозрюваних, захисників та потерпілу сторону 23 квітня 2020 року, тому, на думку слідчого судді, таке розтягування у часі із ознайомленням з матеріалами досудового розслідування не може бути виправданим наведеними вище причинам та свідчить про зволікання сторони захисту із ознайомленням з матеріалами досудового розслідування.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що встановлення строку для такого ознайомлення є виправданим і правомірним обмеженням сторони захисту у праві, передбаченому п.3 ст.6 Європейської конвенції, згідно з яким кожен обвинувачений має право мати час і можливість для підготовки свого захисту.

Разом з тим, Європейський суд з прав людини, у справі «Хусейн та інші» (Huseyn and others) проти Азербайджану» (рішення від 26.07.2011р.), визначив порушення підпункту «b» п. 3 ст. 6 Конвенції, відмітивши, що матеріали обвинувачення були досить великими і включали, поміж іншого, більше 6200 сторінок документів у 22 томах та відео свідчення, записані на 22 відеокасетах. Вивчення такого великого обсягу матеріалів вимагає значного часу для ознайомлення, а тому Суд дійшов висновку про наявність серйозних проблем з адекватністю і відповідністю часу і способів, наданих захисту для ознайомлення.

В справі «Іглін проти України» (заява № 39908/05) Суд зазначає, що підпункт «b» п. 3 ст. 6 Конвенції гарантує обвинуваченому «адекватний час і можливості, необхідні для підготовки свого захисту», а отже ця гарантія означає, що підготовка захисту по суті головних обвинувачень може включати проведення з його боку всіх «необхідних заходів».

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає необхідним встановити стороні захисту та потерпілій стороні у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22019101110000061 від 19.04.2019 року за підозрою ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27 ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України, строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування до 30 листопада 2021 року включно.

Вказаний строк на думку слідчого судді, буде достатній для реалізації стороною захисту своїх прав та законних інтересів, передбачених законом.

Керуючись статтями 2, 7, 28, 219, 290, 309, 372, 376 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління ГУ СБУ у м.Києві та Київській області ОСОБА_3 про встановлення строків для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування задовольнити частково.

Встановити стороні захисту та потерпілій стороні у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22019101110000061 від 19.04.2019 року за підозрою ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27 ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України, строк дляознайомлення зматеріалами досудовогорозслідування до 30 листопада 2021 року включно, після спливу якого сторона захисту та потерпіла сторона будуть вважатися такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів вказаного кримінального провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення й оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення30.09.2021
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу103326244
СудочинствоКримінальне
Сутьвстановлення строків для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування стороною захисту та потерпілою стороною в кримінальному провадженні №22019101110000061 від 19.04.2019 року за підозрою ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27 ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —760/23622/21

Ухвала від 30.09.2021

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 30.09.2021

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 30.09.2021

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 30.09.2021

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні