Вирок
від 16.02.2022 по справі 324/1924/21
ОРІХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 324/1924/21

Провадження № 1-кп/323/118/22

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.02.2022м. Оріхів

Оріхівський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Фісун Н.В.

за участю секретаря

судового засідання: Мірошниченко А.О.

прокурора Гліжинської І.І.

обвинуваченого ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції кримінальне провадження № 120210873200000232 по обвинуваченню

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець міста Пологи Запорізької області, українець, громадянин України, освіта неповна середня, не працює та не навчається, не одружений, на утриманні неповнолітніх дітей та інших осіб не має, зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_1 , раніше засуджений:

1) 05.06.2019 Пологівським районним судом за ст. 185 ч. 3, ст. 185 ч. 2, 70 КК України до 3 років позбавлення волі. Звільнений з місць позбавлення волі 24.12.2020 по відбуттю покарання;

2) 25.10.2021 Пологівським районним судом за ст. 185 ч. 3 КК України до 3 років позбавлення волі, фактично перебуваючому ДУ Вільнянська установа виконання покарань (№11) за адресою: Запорізька область, село Кам`яне, вулиця Зелена, будинок 34.

у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.309 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

В кінці вересня 2021 року в денний час (точний час під час досудового розслідування не встановлено) ОСОБА_1 , знаходячись в лісосмузі поряд з річкою Конка , неподалік вулиці Червона міста Пологи Запорізької області, побачив зростаючий кущ роду конопля, який він не висаджував та не вирощував. В цей час, маючи раптово виниклий єдиний умисел, направлений на незаконне придбання, виготовлення та зберігання наркотичних засобів без мети збуту, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, зірвав декілька частин вищевказаної рослини, чим придбав особливо небезпечний наркотичний засіб. Після чого, ОСОБА_1 приніс придбані нарковмісні частини рослини до господарської будівлі за місцем свого мешкання за адресою: АДРЕСА_1 . Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел направлений на незаконне виготовлення та зберігання наркотичного засобу, без мети збуту, ОСОБА_1 вказані частини рослини конопля висушив та подрібнив чим виготовив особливо небезпечний наркотичний засіб канабіс, без мети збуту. Виготовлений наркотичний засіб ОСОБА_1 поклав до паперового згортку та почав зберігати за місцем свого проживання з метою вживання для власних потреб, тим самим незаконно зберігав наркотичні засоби, без мети збуту. 25.10.2021 в денний час (точний час під час досудового розслідування не встановлено) ОСОБА_1 , продовжуючи свій єдиний злочинний умисел направлений на незаконне зберігання наркотичних засобів, без мети збуту, поклав зазначений паперовий згорток з наркотичним засобом канабісом до задньої кишені вдягнених на ньому брюк та направився до будинку в„– 1 по вулиці Єдності міста Пологи де о 17 годині 51 хвилин був затриманий працівниками поліції.

25 жовтня 2021 року о 17:51 год. працівниками поліції Пологівського РВП ГУНП в Запорізькій області в м. Пологи по вул. Єдності, поряд з буд. 1, під час затримання в порядку ст. 208 КПК України та проведення особистого обшуку гр. ОСОБА_1 , в присутності понятих, в правій задній кишені вдягнених на ньому брюк, виявлено та вилучено: паперовий згорток, в котрому знаходиться речовина рослинного походження сіро-зеленого кольору. Вилучене упаковано до спеціального пакету НПУ № SUD 1015541.

Згідно з висновком експерта № СЕ-19/108-21/13133-НЗПРАП від 09.11.2021 надана на дослідження подрібнена рослинна речовина сіро-зеленого кольору в паперовому згортку, є особливо небезпечним наркотичним засобом обіг якого заборонено - КАНАБІСОМ, маса якого в перерахунку на висушену речовину склала 8,668г.

Цивільний позов по справі відсутній.

Допитаний у судовому засіданні ОСОБА_1 свою вину у скоєнні кримінального проступку передбаченого ст.309 ч.1 КК України визнав повністю та суду пояснив, що всі обставини кримінального правопорушення які вказані в обвинувальному акті він визнає повністю, щиро розкаюється.

Суд визнав недоцільним дослідження доказів відповідно до ст.349 ч.3 КПК України щодо фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються, з`ясувавши правильне розуміння обвинуваченим та іншими учасниками судового провадження змісту цих обставин за відсутності сумнівів у добровільності та істинності їх позиції, роз`яснивши їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати ці фактичні обставини справи у апеляційному порядку.

При цьому суд враховує, що відповідно до рішення Європейського Суду з прав людини від 27.02.1980 року (скарга № 6903/75) Девеер проти Бельгії (Deweer v. Belgium) держава та її судові органи зобов`язані забезпечити належну реалізацію права на справедливий суд під час розгляду кримінальних справ шляхом спрощеного та скороченого розгляду, і суд має перевірити, чи не був такий вибір зумовлений виключно бажанням завершити справу швидко, без участі повної судової процедури та не привертаючи уваги громадськості та засобів масової інформації, чи бажанням бути обвинуваченим у вчиненні менш тяжких злочинів, заручившись підтримкою прокурора щодо отримання менш суворого покарання або взагалі звільнення від покарання за окремими епізодами справи.

Суд пересвідчився, що позиція обвинуваченого ОСОБА_1 щодо розгляду справи у порядку, передбаченому ч.3 ст.349 КПК України, є добровільною і не пов`язана з вищевказаними чинниками.

Таким чином, суд вважає вину ОСОБА_1 доведеною і кваліфікує його дії за ч.1 ст.309 КК України як незаконне придбання, виготовлення та зберігання небезпечних наркотичних засобів без мети збуту.

Відповідно до ст. 50 КК України покарання є заходом примусу, полягає в передбаченому законом обмеженні прав і свобод засудженого і має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженим, так і іншими особами.

Призначаючи покарання обвинуваченому ОСОБА_1 суд враховує відповідно до ст.ст.65-67 КК України та п.3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24 жовтня 2003 року №7 "Про практику призначення судами кримінального покарання" ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що обтяжують та пом`якшують покарання. Визначаючи ступінь тяжкості цього злочину, суд повинен виходити із усіх обставин справи, зокрема, форми вини, мотиву та мети, способу і стадії вчинення злочину, тяжкості наслідків, що настали, тощо.

Відповідно до ст.66 КК України, обставинами, які пом`якшують покарання обвинуваченому ОСОБА_1 є щире каяття.

Обставина, яка обтяжує покарання обвинуваченому ОСОБА_1 відповідно до ст.67 КК України судом не встановлено.

Крім того, при обранні виду та міри покарання обвинуваченому ОСОБА_1 суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, який відноситься відповідно до вимог ст. 12 КК України до кримінального проступку , обставини вчинення кримінального правопорушення, наслідки від вчиненого проступку, його відношення до вчиненого, визнання своєї вини, дані про його особу, те що раніше судимий , не перебуває на обліку у лікаря психіатра, перебуває на обліку у нарколога, враховуючи думку прокурора щодо покарання і його виду, суд вважає призначити ОСОБА_1 покарання в межах санкції статті.

Судові витрати за проведення судової експертизи становлять 686,48 гривень.

Питання про речові докази у даному кримінальному провадженню вирішити відповідно до ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 368-371, 374 КПК України, суд ,-

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_1 визнати винуватим у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 309 Кримінального кодексу України та призначити покарання у виді одного року обмеження волі.

На підставі ст.70 ч.4 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень , шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим за вироком Пологівського районного суду Запорізької області від 25.10.2021 року призначити ОСОБА_1 остаточно покарання у вигляді 3 років позбавлення волі.

Стягнути з ОСОБА_1 в дохід держави судові витрати за проведення судової експертизи у розмірі 686,48 гривень.

Речові докази рослинна речовина сіро-зеленого кольору в паперовому згоротку канабіс , маса якого в перерахунку на висушену речовину складає 8,068г. ,які знаходиться у камері схову відділення поліції - знищити.

У строк покарання, остаточно призначеного ОСОБА_1 за сукупністю злочинів на підставі ч. 4 ст. 70 КК України, зарахувати покарання, відбуте ОСОБА_1 частково за вироком Пологівського районного суду Запорізької області від 25.10.2021 року .

Строк покарання ОСОБА_1 обчислювати з моменту ухвалення вироку - 16.02.2022 року.

Вирок може бути оскаржений до Запорізького апеляційного суду через Оріхівський районний суд Запорізької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а засудженим - в той же строк з моменту вручення йому копії вироку.

Обмеження права оскарження даного вироку визначені ч. 2 ст.394 Кримінального процесуального кодексу України.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору. Копія вироку не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні.

Суддя Оріхівського районного суду

Запорізької області: Н.В.Фісун

Дата ухвалення рішення16.02.2022
Оприлюднено18.02.2022
Номер документу103332706
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —324/1924/21

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Боєв Є. С.

Вирок від 16.02.2022

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Фісун Н. В.

Ухвала від 16.02.2022

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Фісун Н. В.

Ухвала від 08.12.2021

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Фісун Н. В.

Ухвала від 16.11.2021

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні