Рішення
від 15.02.2022 по справі 607/19703/21
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.02.2022 Справа №607/19703/21

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого - судді Вийванка О. М.

за участю секретаря судового засідання Нюня Н. А.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Тернопільська районна державна нотаріальна контора, Великогаївська сільська рада Тернопільського району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно , -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_2 звернулася в суд із позовом до відповідача ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Тернопільська районна державна нотаріальна контора, Великогаївська сільська рада Тернопільського району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно,посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_4 , після смерті якої відкрилася спадщина за заповітом, до складу якої входить земельна ділянка площею 2,3475 га, кадастровий номер 6125280300:01:001:0406, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Баворівської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області. Однак, отримати в нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину за заповітом вона не може, оскільки було виявлено розбіжності у правовстановлюючих документах, що унеможливлює довести родинні відносини, а тому, просить визнати за нею право власності на земельну ділянку площею 2,3475 га, кадастровий номер 6125280300:01:001:0406, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Баворівської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області , в порядку спадкування за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 .

Представник позивача у судовому засіданні позов підтримала та просила його задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з`явилася із невідомої суду причини, хоча про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, причин неявки у судове засідання відповідач суду не повідомила та не подала клопотання про розгляд справи у її відсутності.

У зв`язку з тим, суд вважає, що відповідач про дату, час і місце судового засідання повідомлена належним чином, про причини своєї неявки суд не повідомила, не подала відзиву на позовну заяву, враховуючи, що представник позивача не заперечує проти заочного розгляду справи, суд відповідно до ст. 280 ЦПК України, постановив, справу вирішувати на підставі наявних у ній даних та доказів та ухвалити заочне рішення.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Тернопільської районної державної нотаріальної конториу судове засідання не з`явилася, однак подала заяву про розгляд справи без присутності їх представника.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Великогаївської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області у судове засідання не з`явився, однак подали заяву про розгляд справи без їх участі.

При розгляді справи судом, учасниками справи подано заяви та клопотання та судом було вчинено інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду відкрито провадження у справі.

Ухвалою суду залучено до участі у справі третіх осіб та витребувано докази.

Заслухавши пояснення представника позивача, перевіривши, дослідивши та оцінивши зібрані по справі докази, суд встановив наступні обставини справи.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 , про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , видане 23.10.2017 Виконавчим комітетом Великогаївської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, актовий запис № 137.

На день смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_1 були зареєстровані та проживали: ОСОБА_3 , 1982 р.н. - онука та ОСОБА_5 , 2001 р.н. - правнучка, що стверджується довідкою Великогаївської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області № 422 від 04.10.2021.

Із Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-0007304502021 від 03.08.2021 вбачається, що земельна ділянка площею 2,3475 га, кадастровий номер 6125280300:01:001:0406, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Баворівської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД № 200730, виданого 21.06.2007 Тернопільським районним відділом земельних ресурсів, належить на праві власності ОСОБА_4 . Даний факт також підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 11022607 від 17.10.2013.

29 жовтня 2015 року за реєстровим № 123 Баворівською сільською радою було посвідчено заповіт від імені ОСОБА_4 на ім`я ОСОБА_2 на належну їй землю по Державному акту ІІІ-ТР № 015414, розташовану на території Баворівської сільської ради, площею 2,48 га. в межах згідно з планом та на належну їй землю по Державному акту ЯД № 200730, розташовану на території Баворівської сільської ради, площею 2,35 га. в межах згідно з планом.

У справах Тернопільської районної державної нотаріальної контори заведена спадкова справа за № 510/2017, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 , за заявою № 1578 від 03.11.2017 ОСОБА_3 про прийняття спадщини за заповітом, за реєстровим № 4-98 від 29 вересня 2017 року. Крім цього, 07.11.2017 ОСОБА_2 подала заяву № 1603 про прийняття спадщини після смерті її матері ОСОБА_4 , яка залишила на її ім`я заповіт, посвідчений Баворівською сільською радою Тернопільського району Тернопільської області 29 жовтня 2015 року за № 123.

Інші спадкоємці до нотаріальної контори не зверталися.

Позивач звернулася із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку після смерті ОСОБА_4 до Тернопільської районної державної нотаріальної контори, однак нотаріус відмовив їй у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, оскільки було виявлено розбіжності у правовстановлюючих документах, що унеможливлює довести родинні відносини.

В порядку ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту цих прав та інтересів, зокрема, може бути визнання права.

З роз`яснень, наданих Постановою Пленуму Верхового суду України за № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування вбачається, що особа яка не має змоги реалізувати своє право на отримання свідоцтва про право на спадщину у нотаріальному порядку набуває право на звернення до суду у порядку позовного провадження із вимогами щодо визнання права на спадщину.

Відповідно до ст.ст. 1216-1219 ПК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом за законом.

Частиною 1 ст. 1270 ЦК України передбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч. 1, 5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини зона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Як вбачається із ст. 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутись до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

В пунктах 10, 11 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" зазначено, що відповідно до статті 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом. У порядку спадкування можуть передаватися також право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), право користування чужим майном (сервітут).

Частиною першою ст. 1225 ЦК України передбачено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі, зокрема, прийняття спадщини (п. "г" ч. 1 ст. 81 Земельного кодексу України).

Відповідно до ч. 4 ст. 120 ЗК України, у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду кількома особами право на земельну ділянку визначається пропорційно до часток осіб у праві власності жилого будинку, будівлі або споруди.

Згідно ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Частиною 2 статті 373 ЦК України визначено, що право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі: а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; б) безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності; в) приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування; г) прийняття спадщини; ґ) виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

Відповідно до вимог ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Таким чином, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також, достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, зважаючи на те, що позивач не має можливості реалізувати свої спадкові права в нотаріальному порядку, з причини розбіжностей у правовстановлюючих документах, що унеможливлює довести родинні відносини, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог, так як в даному випадку мають місце порушення прав позивача, які підлягають захисту, шляхом визнання за ОСОБА_2 права власності на земельну ділянку площею 2,3475 га, кадастровий номер 6125280300:01:001:0406, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Баворівської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області , в порядку спадкування за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 .

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 2, 4, 12, 13, 76-78, 258-268, 273, 352-355 ЦПК України, ст.ст. 392, 1216, 1217, 1264, 1268 ЦК України, ст. 81, 120 Земельного кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В :

Задовольнити позов ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Тернопільська районна державна нотаріальна контора, Великогаївська сільська рада Тернопільського району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку площею 2,3475 га, кадастровий номер 6125280300:01:001:0406, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Баворівської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області , в порядку спадкування за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 .

Відповідачу направити копію заочного рішення суду.

Заочне рішення може бути переглянуто Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починається відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Апеляційна скарга на заочне рішення суду відповідачем подається протягом тридцяти днів з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення до Тернопільського апеляційного суду або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Заочне рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: невідомий, місце проживання: АДРЕСА_1 .

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Тернопільська районна державна нотаріальна контора, місцезнаходження: м. Тернопіль вул. Котляревського, 27, код ЄДРПОУ 05466080;

Великогаївська сільська рада Тернопільського району Тернопільської області , місцезнаходження: вул. Галицька, 47 с. Великі Гаї Тернопільського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04394875.

Рішення суду складено та підписано 15 лютого 2022 року.

Головуючий суддяО. М. Вийванко

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення15.02.2022
Оприлюднено18.02.2022
Номер документу103333612
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/19703/21

Рішення від 15.02.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Ухвала від 11.01.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Ухвала від 08.11.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні