Ухвала
від 17.02.2022 по справі 712/1765/22
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/1765/22

Провадження № 1-кс/712/852/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 лютого 2022 року м. Черкаси

Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

слідчого ОСОБА_3

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси винесене в кримінальному провадженні № 12022250310000126, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.01.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 301-1 КК України, слідчим СВ Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджено прокурором Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_4 , клопотання про проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання, виявлення та вилучення чорнових записів, засобів зв`язку (телефони та sim-карти), комп`ютерної техніки (пристрої та системи пристроїв, що є компонентами комп`ютера, а також самі комп`ютери та обладнання, яке працює спільно з комп`ютерами (периферійні пристрої) і забезпечує деяку додаткову функціональність (друк або сканування документів, доступ до мережі Інтернет, захист від збоїв живлення тощо), планшети, CD, DVD диски, флеш накопичувачі та інші носії даних які мають відношення до зберігання, створення та розповсюдження дитячої порнографії, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, які можуть підтверджувати злочину діяльність, у тому числі можуть бути використаними, як докази і можуть мати значення для розкриття кримінального правопорушення.

Клопотання мотивує тим, що до Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області надійшли матеріали правоохоронних органів про те, що в ході моніторингу Інтернет ресурсу виявлено користувача, який фізично знаходиться на території Черкаського району та з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем здійснювала завантаження продукції яка може бути віднесена до дитячої порнографії.

По даному факту в Черкаському районному управлінні поліції ГУНП в Черкаській області проводиться досудове розслідування, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022250310000126 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 301-1 КК України, як розповсюдження дитячої порнографії.

В ході виконання доручення слідчого у даному кримінальному провадженні працівниками оперативного підрозділу відділу міграційної поліції ГУНП в Черкаській області під час огляду Інтернет-сайту (Internet CrimesAgainstChildren (ICAC) Child OnlineProtection (COP) (у перекладі з англійської мови: «Інтернет-злочини проти дітей (ICAC) Інтернет-захист дітей (COP)», що являє собою спеціальне програмне забезпечення, сертифікований доступ до якого було надано правоохоронними органами Сполучених Штатів Америки та Великобританії працівникам Національної поліції України, на якому наявна інформація про українських користувачів файлообмінних мереж «Emule» та «BitTorrent» з IP-адресами, що фізично знаходяться на території Черкаської області, які викладають в мережі Інтернет у загальний доступ порнографічну продукцію, в тому числі за участю дітей та надають її іншім клієнтам мережі Інтернет.

Так встановлено, що через пірингові (файлообмінні) мережі «BitTorrent»:

- 25.03.2021 року о 21:15:49 годин з ІР-адреси: НОМЕР_4;

- 22.05.2021 року о 17:47:04 годин з ІР-адреси: НОМЕР_5;

- 19.07.2021 року о 15:16:02 годин з ІР-адреси: НОМЕР_1 ;

- 24.09.2021 року о 09:52:00 годин з ІР-адреси: НОМЕР_2 ;

- 24.01.2022 року о 00:15 годин з ІР-адреси: НОМЕР_3 .

здійснював завантаження та розповсюдження продукції, що згідно міжнародних норм може бути віднесена до дитячої порнографії (ч. 1 ст. 301-1 КК України).

Під час проведення огляду було завантажено файл об`ємом 252 МБ з використанням стандартної функції операційної системи «Windows 10» було записано на Флеш-накопичувач MicroSD «ТG» об`ємом 4 Гбв якості додатку до протоколу.

Згідно висновку експерта № СЕ-19/124-22/801-МЗ від 31.01.2022 року наданий на дослідження відео файл має порнографічний характер та належить до дитячої порнографії.

В ході виконання доручення слідчого у даному кримінальному провадженні працівниками оперативного підрозділу відділу міграційної поліції ГУНП в Черкаській області, встановлено, що ІР-адреси: НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5, НОМЕР_1, НОМЕР_2 належать ТОВ СП "ІНФОКОМ" (ЄДРПОУ 14297222) за адресою: 02192, м. Київ, Дніпровський район, вул. Міста Шалетт, будинок 1.

Так 14.02.2022 року під час проведення тимчасового доступу до речей і документів встановлено, що ІР-адреса: «НОМЕР_5», ІР-адреса: «НОМЕР_1» та ІР-адреса: « НОМЕР_3 » згідно до договору № 2368 належить споживачу ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 15.02.2022 року власником домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , є ОСОБА_6 , яка володіє правом власності у розмірі 1.

Приймаючи до уваги, що за адресою: АДРЕСА_1 , можуть знаходитись предмети і речі, які можуть підтверджувати злочинну діяльність, та можуть бути використаними, як докази, в тому числі можуть мати значення для розкриття кримінального правопорушення, оскільки наявні достатні підстави вважати, що вони знаходяться за місцем проживання.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив суд його задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступного.

Статтею 30 Конституції України, передбачено, що не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Згідно із ч.1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Частиною 5 статті 234 КПК України визначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Згідно із ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз. Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити відомості про: 1) строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали; 2) прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук; 3) положення закону, на підставі якого постановляється ухвала; 4) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку; 5) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 6) речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Аналіз положень ст. ст. 233-235 КПК України дає підстави для висновку про те, що особа, яка звертається до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи, має навести докази, які б давали підстави з великою ймовірністю вважати, що розшукувані речі чи документи перебувають у конкретному житлі чи іншому володінні особи і що такі речі чи документи матимуть доказове значення для досудового розслідування конкретного кримінального провадження. Обов`язок довести наявність достатніх для обшуку підстав покладається на слідчого, прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотання, а ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку.

Із доданих до клопотання матеріалів випливає, що досудовим розслідуванням встановлено, що до Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області надійшли матеріали правоохоронних органів про те, що в ході моніторингу Інтернет ресурсу виявлено користувача, який фізично знаходиться на території Черкаського району та з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем здійснювала завантаження продукції яка може бути віднесена до дитячої порнографії.

По даному факту в Черкаському районному управлінні поліції ГУНП в Черкаській області проводиться досудове розслідування, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022250310000126 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 301-1 КК України, як розповсюдження дитячої порнографії.

В ході виконання доручення слідчого у даному кримінальному провадженні працівниками оперативного підрозділу відділу міграційної поліції ГУНП в Черкаській області під час огляду Інтернет-сайту (Internet CrimesAgainstChildren (ICAC) Child OnlineProtection (COP) (у перекладі з англійської мови: «Інтернет-злочини проти дітей (ICAC) Інтернет-захист дітей (COP)», що являє собою спеціальне програмне забезпечення, сертифікований доступ до якого було надано правоохоронними органами Сполучених Штатів Америки та Великобританії працівникам Національної поліції України, на якому наявна інформація про українських користувачів файлообмінних мереж «Emule» та «BitTorrent» з IP-адресами, що фізично знаходяться на території Черкаської області, які викладають в мережі Інтернет у загальний доступ порнографічну продукцію, в тому числі за участю дітей та надають її іншім клієнтам мережі Інтернет.

Так встановлено, що через пірингові (файлообмінні) мережі «BitTorrent»:

- 25.03.2021 року о 21:15:49 годин з ІР-адреси: НОМЕР_4;

- 22.05.2021 року о 17:47:04 годин з ІР-адреси: НОМЕР_5;

- 19.07.2021 року о 15:16:02 годин з ІР-адреси: НОМЕР_1 ;

- 24.09.2021 року о 09:52:00 годин з ІР-адреси: НОМЕР_2 ;

- 24.01.2022 року о 00:15 годин з ІР-адреси: НОМЕР_3 .

здійснював завантаження та розповсюдження продукції, що згідно міжнародних норм може бути віднесена до дитячої порнографії (ч. 1 ст. 301-1 КК України).

Під час проведення огляду було завантажено файл об`ємом 252 МБ з використанням стандартної функції операційної системи «Windows 10» було записано на Флеш-накопичувач MicroSD «ТG» об`ємом 4 Гбв якості додатку до протоколу.

Згідно висновку експерта № СЕ-19/124-22/801-МЗ від 31.01.2022 року наданий на дослідження відео файл має порнографічний характер та належить до дитячої порнографії.

В ході виконання доручення слідчого у даному кримінальному провадженні працівниками оперативного підрозділу відділу міграційної поліції ГУНП в Черкаській області, встановлено, що ІР-адреси: НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5, НОМЕР_1, НОМЕР_2 належать ТОВ СП "ІНФОКОМ" (ЄДРПОУ 14297222) за адресою: 02192, м. Київ, Дніпровський район, вул. Міста Шалетт, будинок 1.

Так 14.02.2022 року під час проведення тимчасового доступу до речей і документів встановлено, що ІР-адреса: «НОМЕР_5», ІР-адреса: «НОМЕР_1» та ІР-адреса: « НОМЕР_3 » згідно до договору № 2368 належить споживачу ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 15.02.2022 року власником домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , є ОСОБА_6 , яка володіє правом власності у розмірі 1.

Оскільки відшукувані речі, з великою долею ймовірності знаходяться у зазначеному в клопотанні будинку, за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте життя власника приміщення, тому клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку підлягає задоволенню з метою відшукання, виявлення та вилучення чорнових записів, засобів зв`язку (телефони та sim-карти), комп`ютерної техніки (пристрої та системи пристроїв, що є компонентами комп`ютера, а також самі комп`ютери та обладнання, яке працює спільно з комп`ютерами (периферійні пристрої) і забезпечує деяку додаткову функціональність (друк або сканування документів, доступ до мережі Інтернет, захист від збоїв живлення тощо), планшети, CD, DVD диски, флеш накопичувачі та інші носії даних які мають відношення до зберігання, створення та розповсюдження дитячої порнографії, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, які можуть підтверджувати злочину діяльність, у тому числі можуть бути використаними, як докази і можуть мати значення для розкриття кримінального правопорушення.

Керуючись ст.ст. 233, 234, 236, 369, 372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про дозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12022250310000126, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.01.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 301-1 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання, виявлення та вилучення чорнових записів, засобів зв`язку (телефони та sim-карти), комп`ютерної техніки (пристрої та системи пристроїв, що є компонентами комп`ютера, а також самі комп`ютери та обладнання, яке працює спільно з комп`ютерами (периферійні пристрої) і забезпечує деяку додаткову функціональність (друк або сканування документів, доступ до мережі Інтернет, захист від збоїв живлення тощо), планшети, CD, DVD диски, флеш накопичувачі та інші носії даних які мають відношення до зберігання, створення та розповсюдження дитячої порнографії, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, які можуть підтверджувати злочину діяльність, у тому числі можуть бути використаними, як докази і можуть мати значення для розкриття кримінального правопорушення.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.02.2022
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу103362430
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —712/1765/22

Ухвала від 17.02.2022

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Ухвала від 17.02.2022

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні