Ухвала
від 18.02.2022 по справі 922/3475/19
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

18 лютого 2022 року

м. Київ

cправа № 922/3475/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Волковицької Н. О. - головуючого, Могил С. К., Случ О. В.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Харківської міської ради

на постанову Східного апеляційного господарського суду від 23.11.2021 у справі

за позовом Харківської міської ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Либідь-Маркет"</a>,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Приватне акціонерне товариство "Аеробуд",

про стягнення 1 618 723,92 грн,

В С Т А Н О В И В:

08.02.2022 до Касаційного господарського суду надійшла касаційна скарга Харківської міської ради на постанову Східного апеляційного господарського суду від 23.11.2021 у справі № 922/3475/19.

Подана касаційна скарга Харківської міської ради не відповідає вимогам статті 290 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), з огляду на таке.

Відповідно до положень частини першої та другої статті 288 ГПК України касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, що оскаржується, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Крім того, частиною третьою статті 288 ГПК України передбачена можливість поновлення строку на касаційне оскарження у разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині четвертій статті 293 цього Кодексу.

Оскаржувана постанова Східного апеляційного господарського суду ухвалена 23.11.2021, у цей же день складено та підписано її повний текст, після чого почався перебіг двадцятиденного строку, встановленого для її оскарження в касаційному порядку. Таким чином, останнім днем для подання касаційної скарги на вищевказану постанову було 13.12.2021 , після цього процесуальний строк вважається таким, що пропущений.

Касаційна скарга Харківської міської ради на постанову Східного апеляційного господарського суду від 23.11.2021 у справі № 922/3475/19 надіслана поштою 04.02.2022, що підтверджується поштовим конвертом, тобто після закінчення встановленого ГПК України строку для подання касаційної скарги.

У поданій касаційній скарзі скаржник виклав клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження, обґрунтовуючи яке, посилається на поважність пропуску строку звернення з касаційною скаргою зазначаючи, що Департамент територіального контролю та земельних відносин Харківської міської ради з 29.11.2021 знаходиться у стані припинення, а розпорядженням Харківського міського голови від 09.12.2021 вирішено припинити повноваження працівників вказаного Департаменту щодо самопредставництва у судах, здійснення якого відповідно до затвердженого рішенням Харківської міської ради від 22.12.2021 Положення покладено на його правонаступника, Департамент земельних відносин.

Розглянувши клопотання про поновлення процесуального строку на подання касаційної скарги, колегія суддів зазначає таке.

Згідно з частиною першою статті 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Зі змісту наведеної правової норми вбачається, що законодавець не передбачив обов`язок суду автоматично поновлювати пропущений строк за наявності відповідного клопотання заявника, оскільки в кожному випадку суд має чітко визначити, з якої саме поважної причини такий строк було пропущено та чи підлягає він поновленню.

Таким чином, для поновлення процесуального строку суд має встановити наявність об`єктивно непереборних обставин, які перешкоджали вчасному зверненню зі скаргою на судове рішення, у зв`язку з чим заявник має довести суду їх наявність та непереборність, оскільки в іншому випадку нівелюється значення чіткого окреслення законодавчо закріплених процесуальних строків.

Нормами ГПК України не передбачається автоматичного та безумовного поновлення строку на касаційне оскарження. Дійсно, учасник справи має право на поновлення пропущеного строку, проте для цього необхідно заявити відповідне клопотання, обґрунтувати поважність причин пропуску такого строку та надати суду відповідні докази.

Колегія суддів зазначає, що обставина внесення змін до структури виконавчих органів скаржника (Харківської міської ради), які уповноважені здійснювати самопредставництво у судах, та неподання скарги в межах встановленого строку на касаційне оскарження не може вважатися поважною причиною пропуску цього строку, оскільки відповідно до ГПК України повноважним представником може бути: адвокат або керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту), тому вказані скаржником обставини зумовлені не об`єктивними причинами, а суб`єктивною поведінкою скаржника.

Крім цього, відповідно до вимог пункту 1 частини четвертої статті 290 ГПК України до касаційної скарги додаються докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного рішення суду апеляційної інстанції, за наявності.

Доказом вручення оскаржуваної постанови може бути, зокрема поштовий конверт зі штрихкодовим ідентифікатором, у якому копія оскаржуваної постанови надійшла скаржникові.

Всупереч вищевказаним вимогам скаржником до касаційної скарги не додано доказів в підтвердження дати отримання копії оскаржуваної постанови, з якої відповідно до статті 288 ГПК України скаржник має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Згідно з пунктом 1 частини другої статті 129 Конституції України основними засадами судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Таким чином, як органи державної влади, так і суб`єкти господарювання та громадяни поставлені законом у рівні умови, у зв`язку з чим вибіркове надання господарським судом суб`єктивних переваг одним господарюючим суб`єктам перед іншими учасниками судового процесу призведе до порушення вищевказаного конституційного принципу, що є неприпустимим.

Доводи клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження зводяться до внутрішньої організації роботи самого скаржника, які не можуть бути розцінені судом як поважні причини чи непереборні обставини для поновлення строку на касаційне оскарження.

Доказів на підтвердження поважності наведених скаржником причин неможливості звернутися з касаційною скаргою в межах встановленого строку, та які б підтверджували наявність особливих та непереборних обставин, що перешкодили вчасно подати касаційну скаргу заявником не надано.

Слід зауважити, що можливість відновлення пропущеного процесуального строку пов`язується із наявністю саме поважних причин його пропуску. Поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій. Отже, колегія суддів не вважає наведені скаржником обставини поважними і такими, що дають підстави для поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, оскільки вони мають суб`єктивний характер, адже можливість вчасного подання касаційної скарги без порушень норм чинного законодавства залежала виключно від волевиявлення самого скаржника.

Відповідно до частини третьої статті 292 ГПК України касаційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 288 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, наведені нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху особа має право звернутися до суду касаційної інстанції із заявою про поновлення строку або навести інші підстави для поновлення строку.

Відповідно до частини другої статті 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене, касаційна скарга Харківської міської ради на постанову Східного апеляційного господарського суду від 23.11.2021 у справі № 922/3475/19 підлягає залишенню без руху на підставі частини третьої статті 292 ГПК України, із наданням скаржникові строку для усунення зазначених недоліків, шляхом надання суду заяви про поновлення строку на касаційне оскарження з наведенням інших підстав для його поновлення і наданням відповідних доказів на підтвердження цих підстав, а також доказів вручення оскаржуваного рішення апеляційного суду.

Керуючись статтями 119, 174, 234, 287-292 ГПК України, Верховний Суд

У Х В А Л И В:

1. Касаційну скаргу Харківської міської ради на постанову Східного апеляційного господарського суду від 23.11.2021 у справі № 922/3475/19 залишити без руху та надати скаржнику строк для усунення її недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення даної ухвали скаржникові.

2. Роз`яснити Харківській міській раді, що у разі невиконання вимог цієї ухвали у встановлений строк, у відкритті касаційного провадження буде відмовлено на підставі положень пункту 4 частини першої статті 293 ГПК України.

3. Копію цієї ухвали надіслати скаржникові.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий Н. О. Волковицька

Судді С. К. Могил

О. В. Случ

Дата ухвалення рішення18.02.2022
Оприлюднено21.02.2022
Номер документу103402005
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3475/19

Ухвала від 11.10.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Ухвала від 18.02.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Ухвала від 24.12.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Постанова від 23.11.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Сгара Елла Валеріївна

Постанова від 23.11.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Сгара Елла Валеріївна

Ухвала від 19.11.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Сгара Елла Валеріївна

Ухвала від 27.10.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Сгара Елла Валеріївна

Ухвала від 27.10.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Сгара Елла Валеріївна

Ухвала від 05.10.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 20.09.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні