Постанова
від 21.02.2022 по справі 487/161/22
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/161/22

Провадження № 1-кс/487/825/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.02.2022 року м.Миколаїв

Слідчий суддя Заводського районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Миколаєва клопотання слідчого Першого слідчого відділу (з дислокацією у місті Миколаєві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 62021150010000443 від 26.11.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

17.02.2022 року слідчий Першого слідчого відділу (з дислокацією у місті Миколаєві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором відділу Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, а саме до особистого листування та інших записів особистого характеру спеціаліста 1 категорії з державних закупівель ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , інформації про зв`язок абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання, деталізації вхідних та вихідних з`єднань, SMS-повідомлень, зображень, у тому числі у завантажених додатках-месенджерах «Viber», «WhatsApp», «Telegram», «Privat24», а також інших додатках та електронних документах, які зберігаються у вилученому 20.01.2022 під час проведення обшуку в адміністративній будівлі ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 , ноутбуці марки Asus, модель x509f, sn: k9n0cx17720439c, інвентарний номер 101460042, який перебуває у розпорядженні органу досудового розслідування, з метою його огляду.

Клопотання слідчийобґрунтував тим,щозазначені вище дані можуть вказувати на причетність вищевказаних осіб до вчинення кримінального правопорушення, а тому тимчасовий доступ та огляд ноутбука марки Asus, модель x509f, sn: k9n0cx17720439c, інвентарний номер 101460042 для кримінального провадження буде мати суттєве доказове значення.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, клопотання підтримує , просить його задовольнити.

Відповідно до ч. 6 ст. 9 КПК України, у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою статті 7 цього Кодексу.

Однією із засад кримінального провадження, визначених ст. 7 КПК України, є диспозитивність, яка полягає зокрема у тому, що сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом (ч.ч. 1, 3 статті 26 КПК України.).

Враховуючи той факт, що слідчий просив про розгляд справи без його участі, але дане питання не врегульоване нормами КПК України, на підставі частини 6 статті 9 КПК України, слідчий суддя дійшов висновку про можливість розгляду справи без участі слідчого на підставі його заяви.

Відповідно до ст. 163 КПК України, клопотання розглянуто без участі особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Дослідивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовується, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Першим слідчим відділом (з дислокацією у м. Миколаєві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62021150010000443 від 26.11.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, яке відповідно ч. 4 ст. 12 КК України є тяжким.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у зазначеному кримінальному провадженні здійснюється Миколаївською обласною прокуратурою.

Досудовим розслідуванням встановлено, що голова ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_6 , вступивши в протиправну змову із депутатом ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ОСОБА_9 , директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) ОСОБА_10 та начальником відділу ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_11 зловживаючи своїм службовим становищем, організували протиправну схему направлену на розкрадання бюджетних грошових коштів Галицинівської громади в особливо великих розмірах.

Окрім цього, встановлено, що до скоєння вищевказаного кримінального правопорушення причетний ОСОБА_12 , який являється засновником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та колишнім директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Кримінальне правопорушення, вищевказаними посадовими особами, вчиняється під приводом виконання умов договору № 230 від 04.10.2021 року, укладеного між головою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_6 та директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_10 .

Зазначений договір про надання послуг, передбачає що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » власними силами та спеціальною технікою, зобов`язується провести роботи з видалення та захоронення відходів, які знаходяться на ділянці в с. Лупарево, Галицинівської сільської ради, Вітовського району, Миколаївської області (колишня база рибгоспу), а замовник ІНФОРМАЦІЯ_6 , прийняти дані роботи за актами та провести повні розрахунки до 31 грудня 2021 року, на загальну суму 12 132 000 (дванадцять мільйонів сто тридцять дві тисячі) грн.

Для досягнення кінцевої мети даного протиправного діяння, а саме заволодіння коштами місцевого бюджету в особливо великих розмірах, посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 , умисно створено ряд умов, шляхом внесення недостовірних даних до тендерної документації та перемоги в торгах підконтрольного ОСОБА_6 суб`єкта господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Достовірно знаючи, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » не має відповідної спеціальної техніки для виконання технічного завдання по договору, відповідної кількості офіційно працевлаштованих працівників відповідної кваліфікації та категорії, приміщень комерційного призначення, штучно завищуючи для них обсяги вказаних у кошторисній документації фактичних робіт, на вказаній території, посадові особи визнали саме дане підприємство переможцем торгів.

В подальшому, задля штучного прикриття вчинюваного ними правопорушення, заплановано складання документів з недостовірними відомостями, щодо обсягів вивезених відходів, на підставі яких будуть проводитись розрахунки за виконані роботи.

Для підтвердження обсягів фактичного вивезення та захоронення відходів учасниками протиправної схеми планується отримання фіктивних документів від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яка використовує у Вітовському районі Миколаївської області земельну ділянку, для розміщення полігону твердих побутових відходів.

Земельна ділянка, на якій розміщений полігон твердих побутових відходів має кадастровий номер: 4823380600:03:000:0247 та на праві власності належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

За наявною оперативною інформацією, директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_9 , з метою не виявлення порушень, працівниками ІНФОРМАЦІЯ_4 під час перевірки дотримання вимог законодавства з питань поводження з відходами, надає начальнику відділу ОСОБА_11 , частину грошових коштів, отриманих під час діяльності полігону.

На підставі складених документів, щодо виконання робіт із видалення та захоронення відходів, ІНФОРМАЦІЯ_6 в особі її голови- ОСОБА_6 здійснить перерахування грошових коштів на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », які в подальшому розподіляться поміж учасниками протиправної схеми. За наявною інформацією учасники схеми зловживаючи своїм службовим становищем, мають намір привласнити близько 10 млн. грн.

За реалізацію протиправної схеми, а саме технічної її сторони відповідає ОСОБА_8 , якому підконтрольні директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_10 та директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_9 .

Організатором протиправної схеми являється голова ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_6 , співвиконавцем- депутатка сільради ОСОБА_13 .

Окрім цього, до протиправної діяльності ОСОБА_6 залучив заступника голови ІНФОРМАЦІЯ_1 головного бухгалтера- ОСОБА_14 та спеціаліста I категорії з публічних закупівель ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , які відповідали за підготування тендерної документації та за вказівками ОСОБА_6 завищили об`єми виконання робіт, безпосередньо під час складання технічного завдання за предметом закупівлі, а також здійснювали завантаження відповідної документації до системи публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_7 ».

Обставини, які дають підстави вважати, що вказані у клопотанні особи причетні до вказаного тяжкого кримінального правопорушення, є дані викладенні в матеріалах кримінального провадження.

На підставі ухвали слідчого судді Заводського районного суду м. Миколаєва від 17.01.2022 якою надано дозвіл на проведення обшуку, 20.01.2022 проведено обшук в адміністративній будівлі ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Під час проведення обшуку у службовому кабінеті спеціаліста 1 категорії з державних закупівель ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 виявлено та вилучено ноутбук марки Asus, модель x509f, sn: k9n0cx17720439c, інвентарний номер 101460042 та зарядний пристрій до вказаного ноутбуку, які поміщено до сейф-пакету № L1007594.

Інформація, яка зберігається у вказаному ноутбуці щодо створених в ньому електронних документів, завантажених додатках-месенджерах, а також інших додатках - має доказове значення у цьому кримінальному проваджені.

У зв`язку з цим у органа досудового розслідування виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до ноутбука марки Asus, модель x509f, sn: k9n0cx17720439c, інвентарний номер 101460042, для відшукання в ньому електронних документів, SMS-повідомлень, зображень, у тому числі у завантажених додатках-месенджерах «Viber», «WhatsApp», «Telegram», «Privat24», а також інших додатках, які містяться у вказаному ноутбуці, який перебуває у розпорядженні органу досудового розслідування.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України).

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п.6 ч.1 ст. 162 КПК України до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, віднесено особисте листування особи та інші записи особистого характеру.

Порядок доступу до такої інформації регулюється положеннями ч.ч. 5, 6 ст.163 КПК України, а саме, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим надані докази обставин, на які він посилається та доведено наявність підстав, передбачених ч.5,6 ст. 163 КПК України.

За такого, з огляду на суть кримінального правопорушення, за яким здійснено правову кваліфікацію кримінального провадження та обсяг слідчих дій, які необхідно вчинити для проведення повного та всебічного досудового розслідування, суд дійшов висновку про те, що такий ступінь втручання щодо зазначених вище документів, повністю виправдовує потреби досудового розслідування, тому клопотання слідчого належить задовольнити.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого Першого слідчого відділу (з дислокацією у місті Миколаєві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 62021150010000443 від 26.11.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів, задовольнити.

Надати слідчимПершого слідчоговідділу (здислокацією ум.Миколаєві)Територіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого ум.Миколаєві: ОСОБА_3 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 тимчасовий доступ до речей та документів, а саме до особистого листування та інших записів особистого характеру спеціаліста 1 категорії з державних закупівель ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , інформації про зв`язок абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання, деталізації вхідних та вихідних з`єднань, SMS-повідомлень, зображень, у тому числі у завантажених додатках-месенджерах «Viber», «WhatsApp», «Telegram», «Privat24», а також інших додатках та електронних документах, які зберігаються у вилученому 20.01.2022 під час проведення обшуку в адміністративній будівлі ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 , ноутбуці марки Asus, модель x509f, sn: k9n0cx17720439c, інвентарний номер 101460042, який перебуває у розпорядженні органу досудового розслідування, з метою його огляду.

Ухвала дійсна до 21.04.2022 року (включно).

Роз`яснити посадовим особам положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЗаводський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення21.02.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу103443018
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —487/161/22

Постанова від 13.03.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 13.03.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 09.03.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 21.02.2022

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 21.02.2022

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 21.02.2022

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 21.02.2022

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 21.02.2022

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 21.02.2022

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 21.02.2022

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні