Ухвала
від 19.02.2022 по справі 120/14886/21-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

19 лютого 2022 р. Справа № 120/14886/21-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Слободонюка М.В., розглянувши в письмовому провадженні в м. Вінниці в порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи за позовом ОСОБА_1 до Уланівської сільської ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Уланівської сільської ради про визнання протиправною бездіяльності відповідача щодо не прийняття у двотижневий строк рішення за наслідками розгляду клопотання позивача про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтованою площею 2,0 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Великоострожоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області, та зобов`язання відповідача прийняти рішення про затвердження вищевказаного проекту землеустрою.

У процесі розгляду даної справи, за наслідками ознайомлення із поданими сторонами заявами по суті справи та дослідженням долучених до них доказів, судом встановлено, що в межах бажаної для позивача земельної ділянки площею 2,0 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Великоострожоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області, та відносно якої розроблений проект землеустрою щодо відведення її у власність, що є предметом даного спору, розміщені об`єкти нерухомого майна, які належать юридичній особі - Фермерському господарству Злагода , підтвердженням чого слугує копія Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно № 270960749 від 17.08.2021.

Наведене дає підстави суду вважати, що прийняте за наслідками розгляду даної справи судове рішення може мати вплив на права та інтереси такої особи - ФГ Злагода , позаяк виходячи із принципу єдності юридичної долі земельної ділянки та розташованої на ній будівлі, який визначений положеннями ст. 377 ЦК України та ст. 120 ЗК України, ФГ Злагода , не виключено, що як і позивач може претендувати на відповідну земельну ділянку.

Так, відповідно до частини 2 та 4 ст. 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Відповідно до частини 5 статті 49 КАС України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Аналіз вищевказаних норм дає підстави вважати, що необхідною умовою залучення третіх осіб є той факт, що судове рішення у справі може безпосередньо вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки осіб, які не є стороною у справі.

Важливість залучення судом в адміністративних справах третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, підтверджується, зокрема, положеннями частини третьої статті 317 та частини третьої статті 353 КАС України, згідно з якими прийняття судом рішення про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки осіб, які не були залучені до участі у справі, є обов`язковою підставою для скасування судом апеляційної інстанції судового рішення та ухвалення нового рішення суду, а також обов`язковою підставою для скасування судового рішення судом касаційної інстанції з направленням справи на новий розгляд.

Враховуючи вищевикладені обставини, а також керуючись положеннями ч. 2 ст. 49 КАС України, суд вбачає необхідність у залученні до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Фермерське господарство Злагода , оскільки прийняте у справі рішення, на переконання суду, може вплинути на права та інтереси такої особи. При цьому суд вважає за необхідним надати можливість третій особі самостійно визначитись, на стороні кого (позивача чи відповідача) вона буде приймати участь у цій справі.

Додатково суд зазначає, що вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Керуючись ст.ст. 49, 165, 248, 256 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Фермерське господарство Злагода (код ЄДРПОУ 30088456, місцезнаходження: Вінницька обл., Хмільницький р-н, село Великий Острожок, вул. Молодіжна, будинок 44).

Встановити третій особі - Фермерському господарству Злагода 5-ти денний строк з дня отримання копії ухвали для подання письмових пояснень по суті позову в порядку, визначеному ст. 165 КАС України, з зазначенням про те, на якій стороні така особа бажає брати участь у розгляді справи.

Копію ухвали суду надіслати учасникам справи.

Ухвала суду першої інстанції оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Суддя Слободонюк Михайло Васильович

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.02.2022
Оприлюднено23.02.2022
Номер документу103448310
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —120/14886/21-а

Ухвала від 28.09.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сапальова Т.В.

Ухвала від 01.08.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сапальова Т.В.

Ухвала від 20.07.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сапальова Т.В.

Рішення від 08.06.2022

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Слободонюк Михайло Васильович

Ухвала від 19.02.2022

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Слободонюк Михайло Васильович

Ухвала від 18.11.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Слободонюк Михайло Васильович

Ухвала від 10.11.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Слободонюк Михайло Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні