Рішення
від 20.02.2022 по справі 460/14254/21
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

21 лютого 2022 року м. Рівне№460/14254/21

Рівненський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді К.М.Недашківської, розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Закритого акціонерного товариства №8 «Рівнеагроспецмонтаж» про стягнення податкового боргу.

До Рівненського окружного адміністративного суду надійшов позов Головного управління ДПС у Рівненській області (далі позивач) до Закритого акціонерного товариства «Рівнеагроспецмонтаж» (далі відповідач), в якому позивач просить суд стягнути з відповідача суму податкового боргу з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, в розмірі 341668 грн 57 коп.

Заяви по суті справи.

Позовна заява обґрунтована тим, що за платником податків обліковується податковий борг у загальному розмірі 341668 грн 57 коп, який виник внаслідок несплати платником податків сум податкових/грошових зобов`язань із земельного податку з юридичних осіб на підставі податкових розрахунків. Тому така сума податкового боргу підлягає стягненню у судовому порядку. Просив задовольнити позов повністю.

Відзив на позовну заяву у порядку статті 162 КАС України до суду відповідачем не поданий.

Ухвалою суду від 25.10.2021 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження в адміністративній справі, та призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

За правилами частини восьмої статті 126 КАС України, вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

За приписами частини одинадцятої статті 126 КАС України, розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідач вважається належним чином повідомлений про розгляд справи, оскільки ухвала суду про відкриття провадження у справі надіслана на адресу юридичної особи, внесену до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (місто Рівне, вулиця Курчатова, 53).

Відповідно до частини першої статті 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Суд при вирішенні справи керується принципами верховенства права, законності, рівності усіх учасників адміністративного процесу перед законом і судом, змагальності сторін, диспозитивності та офіційного з`ясування всіх обставин, гласності і відкритості адміністративного процесу.

Розглянувши матеріали та з`ясувавши всі обставини адміністративної справи, які мають юридичне значення для розгляду та вирішення спору по суті, дослідивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд

В С Т А Н О В И В:

Закрите акціонерне товариство №8 «Рівнеагроспецмонтаж» пройшло процедуру державної реєстрації, а відтак набуло правового статусу суб`єкта господарювання в розумінні Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» №755-IV від 15.05.2003; зареєстроване за юридичною/податковою адресою: вулиця Курчатова, 53, місто Рівне, 33018; код ЄДРПОУ 01353686.

За змісту інтегрованої картки платника податків вбачається, що за відповідачем обліковується податковий боргу у загальному розмірі 341668,57 грн по земельному податку з юридичних осіб, який виник внаслідок несплати платником податків сум податкових зобов`язань відповідно до: Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та / або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) Звітна за 2021 рік; Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та / або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) Звітна за 2020 рік; Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та / або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) Звітна 2019 рік; Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та / або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) Звітна за 2018 рік; Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та / або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) Звітна за 2017 рік.

Відповідно до пункту 286.2. статті 286 Податкового кодексу України №2755-VI від 02.12.2010 (далі ПК України), платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянкиподаткову деклараціюна поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченомустаттею 46цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов`язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов`язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (пункт 286.3 статті 286 ПК України).

Відповідно до пункту 287.3. статті 287 ПК України, податкове зобов`язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Пунктом 287.4. статті 287 ПК України установлено, що податкове зобов`язання з плати за землю, визначене у податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

У зв`язку з несплатою платником податків сум податкових/грошових зобов`язань (підпункт 14.1.156 пункту 14.1 статті 14, підпункт 14.1.39 пункту 14.1 статті 14 ПК України) у строки, визначені нормами ПК України, зазначені зобов`язання набули статусу податкового боргу (підпункт 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 ПК України).

Позивачем вживались заходи щодо стягнення податкового боргу в установленому законодавством порядку (пункт 59.1 статті 59 ПК України). Податкова вимога форми «Ю1» від 01.06.2010 №1-474 надіслана на належну адресу платника податків та отримана ним 04.06.2010; Податкова вимога форми «Ю2» від 05.07.2010 №2-543 надіслана на належну адресу платника податків та отримана ним 09.07.2010.

За правилами пункту 59.5. статті 59 ПК України, у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

В силу норм пунктів 59.3, 59.5 статті 59, статті 60 ПК України, податкова вимога на момент розгляду справи по суті є невідкликаною (чинною), що також вбачається зі змісту інтегрованої картки платника податків.

За приписами підпункту 20.1.34 пункту 20.1 статті 20 ПК України, контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Тому заявлені позовні вимоги про стягнення суми податкового боргу у загальному розмірі 341668,57 грн підлягають задоволенню повністю, оскільки відповідачем не надано суду доказів часткової або повної сплати суми боргу.

Питання щодо розподілу судових витрат в порядку статті 139 КАС України не підлягає вирішенню.

Керуючись статтями 241-246, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В :

Адміністративний позов Головного управління ДПС у Рівненській області (33023, місто Рівне, вулиця Відінська, 12; код ЄДРПОУ ВП 44070166) до Закритого акціонерного товариства №8 «Рівнеагроспецмонтаж» (вулиця Курчатова, 53, місто Рівне, 33018; код ЄДРПОУ 01353686) про стягнення податкового боргу задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків платника податків Закритого акціонерного товариства №8 «Рівнеагроспецмонтаж» до бюджету суму податкового боргу у загальному розмірі 341668 грн 57 коп, яку зарахувати на рахунок №UA968999980334109811000017527, МФО 899998, код ЄДРПОУ одержувача 38012494, одержувач: ГУК у Рівненській області / Рівн.міс.тг/18010500.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Повний текст рішення складений 21 лютого 2022 року

Суддя К.М. Недашківська

Дата ухвалення рішення20.02.2022
Оприлюднено23.02.2022
Номер документу103453401
СудочинствоАдміністративне
Сутьвідкриття провадження у справі надіслана на адресу юридичної особи, внесену до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (місто Рівне, вулиця Курчатова, 53). Відповідно до частини першої статті 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. Суд при вирішенні справи керується принципами верховенства права, законності, рівності усіх учасників адміністративного процесу перед законом і судом, змагальності сторін, диспозитивності та офіційного з`ясування всіх обставин, гласності і відкритості адміністративного процесу

Судовий реєстр по справі —460/14254/21

Рішення від 20.02.2022

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

К.М. Недашківська

Ухвала від 25.10.2021

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

К.М. Недашківська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні