Рішення
від 20.02.2022 по справі 605/16/22
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/16/22

РІШЕННЯ

Іменем України

"21" лютого 2022 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі:

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Лежигубської О.В.

заявника ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань в м.Підгайці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Підгаєцька міська рада Тернопільського району Тернопільської області, Підгаєцький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Південно-Західного міжрегіонального управління юстиції (м. Івано-Франківськ) про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 вказуючи, що в документах, які підтверджують родинні відносини із його батьком, є розбіжності, зокрема в його свідоцтві про народження прізвище, ім`я та по батькові його батька записано - ОСОБА_3 , при цьому в свідоцтві про смерть його батька, його прізвище, ім`я та по батькові зазначено - ОСОБА_4 , внаслідок чого він не може у встановленому порядку прийняти спадщину після смерті свого батька, за нульовою ставкою оподаткування, а тому звернувся в суд із заявою про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

В судовому засіданні заявник та його представник заявлені вимоги підтримали повністю та з підстав викладених у заяві просять їх задовольнити.

В судове засідання представники заінтересованих осіб - Підгаєцької міської ради Тернопільського району Тернопільської області, Підгаєцького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Південно-Західного міжрегіонального управління юстиції (м. Івано-Франківськ) не з`явилися, хоча належним чином були повідомлені про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, прохання про розгляд справи у їх відсутності викладено у адресованих суду письмових заявах, які долучено до матеріалів справи.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_5 пояснив, що він проживає по сусідству із заявником, а тому йому відомо, що батьком заявника був ОСОБА_4 , при цьому в селі його називали ОСОБА_7 . Інших осіб на території с. Завалів, із прізвищем, ім`ям та по батькові - ОСОБА_3 чи ОСОБА_4 , окрім батька заявника, не було.

Аналогічні пояснення в судовому засіданні надала свідок ОСОБА_8 .

Суд, заслухавши пояснення заявника, його представника, свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_8 , дослідивши матеріали справи, вважає за необхідне заяву ОСОБА_1 задовольнити, виходячи із наступних підстав.

У відповідності до п.1 ч.1, ч.2 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що заявник народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Завалів Бережанського (на даний час Тернопільського) району Тернопільської області, в сім`ї: батька - ОСОБА_3 та матері - ОСОБА_9 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 12 вересня 1968 року. У вказаному документі ім`я батька заявника вказано - ОСОБА_3 .

ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в сім`ї: батька - ОСОБА_10 та матері - ОСОБА_11 , що стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 18 вересня 1950 року.

Батьки заявника 24 вересня 1951 року зареєстрували шлюб, у зв`язку з чим мати заявника змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_12 на прізвище свого чоловіка ОСОБА_9 , що вбачається із свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 .

ОСОБА_4 належала Ѕ частка житлового будинку з господарськими будівлями, що в АДРЕСА_1 , а також земельна ділянка площею 0,7983 га., з кадастровим номером 6124882500:01:001:0738, шо видно із нотаріально посвідченого свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 29 січня 2020 року та свідоцтва на право особистої власності на жилий будинок від 15 серпня 1989 року виданого на підставі рішення виконкому Бережанської районної ради №194 від 15 серпня 1989 року "Про оформлення права особистої власності на жилі будинки".

ОСОБА_4 у Завалівській сільській раді Підгаєцького району Тернопільської області 04 березня 2015 року склав заповіт, розпорядженням якого все належне йому майно заповів заявнику ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Мати позивача - ОСОБА_9 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 від 24 листопада 2010 року.

ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 від 23 липня 2019 року.

Із нотаріально посвідченого свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 29 січня 2020 року, зареєстрованого в реєстрі за №20 видно, що заявник, після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , успадкував за заповітом вищезазначену земельну ділянку.

Заявник звертався до Підгаєцького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) із заявою про внесення змін до актового запису про своє народження №10 складеного 27 квітня 1968 року, стосовно виправлення його по батькові з ОСОБА_13 на ОСОБА_4 та ім`я його батька з ОСОБА_7 на ОСОБА_4 , однак йому в цьому було відмовлено, що видно із висновку про внесення змін до актового запису цивільного стану від 07 серпня 2021 року.

Встановлено, що заявник у зв`язку із розбіжностями у документах, що підтверджують його родинні відносини із батьком, не може оформити право власності на спадкове майно, що залишилось після смерті останнього, за нульовою ставкою оподаткування, що підтверджено його представником в судовому засіданні.

Той факт, що заявник є сином ОСОБА_4 , крім вищезазначеного, підтверджується також інформацією Завалівського старостинського округу за вих.№1 від 04 січня 2022 року з якої видно, що ОСОБА_9 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , тобто мати заявника, на момент смерті проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 , разом із своїм чоловіком ОСОБА_4 , який і прийняв її спадкове майно.

За наведених вище обставин, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 підставна, а тому підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 263, 265, 319 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Підгаєцька міська рада Тернопільського району Тернопільської області, Підгаєцький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Південно-Західного міжрегіонального управління юстиції (м. Івано-Франківськ) про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є сином - ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_2 Завалівського старостинського округу Підгаєцької міської ради Тернопільського району Тернопільської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 .

Заінтересовані особи: Підгаєцька міська рада Тернопільського району Тернопільської області, місцезнаходження: 48000, м. Підгайці вул.Шевченка, 39, код ЄДРПОУ 04058462;

Підгаєцький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), 48000, м. Підгайці вул. Шевченка, 26 Тернопільський район Тернопільська область, код ЄДРПОУ 21161598.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення20.02.2022
Оприлюднено25.02.2022
Номер документу103457595
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —605/16/22

Рішення від 20.02.2022

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 07.02.2022

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 13.01.2022

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні