Ухвала
від 02.02.2022 по справі 640/1222/22
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

03 лютого 2022 року м. Київ№ 640/1222/22Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Кармазін О.А., ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї матеріалами

Товариства з обмеженою відповідальністю «Сен-Гобен будівельна продукція Україна»до Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ)про визнання протиправним та нечинним рішення в частині,-

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Сен-Гобен будівельна продукція Україна» (03038, м. Київ, вул. Нововокзальна, 2, код ЄДР: 30116163) звернулося до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) (01008, м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 12/2, код ЄДР: 37508596), в якому просить суд: визнати протиправним та нечинним рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі від 06.12.20221 № АД-516/2021/4411-03 «Про застосування остаточних антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну теплоізоляційних матеріалів походження з Республіки Білорусь та Російської Федерації» в частині запровадження справляння остаточного антидемпінгового мита за ставкою для виробників та експортерів товару походження з Російської Федерації 76,38%.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 13.01.2022 позовну заяву залишено без руху та надано строк для усунення визначених в ній недоліків. В межах встановленого судом строку недоліки позовної заяви позивачем усунуто.

Спір виник із публічно-правових відносин у яких відповідач є суб`єктом владних повноважень. Зазначений спір згідно з вимогами ст. 19 КАС України належить до компетенції адміністративних судів та має розглядатися в порядку адміністративного судочинства.

При ознайомленні з позовною заявою суддею встановлено, що позивачем пред`явлено вимогу, яка за висновком суду та згідно ч. 4 ст. 12 КАС України підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Відповідно до ч. 9 ст. 171 КАС України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій, відповідно до п. 5 ч. 9 ст. 171 КАС України, зазначаються дата, час і місце підготовчого засідання, якщо справа буде розглядатися за правилами загального позовного провадження.

Таким чином, враховуючи предмет і підстави позову, суддя прийшов до висновку про необхідність розгляду даної адміністративної справи за правилами загального позовного провадження із призначенням підготовчого засідання.

Водночас, згідно з ч. 2 ст. 49 КАС України якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Як видно з матеріалів позову, рішення по справі може вплинути на реалізацію функцій Міністерства економіки України (01008, м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 12/2, код ЄДР: 37508596), оскільки Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі діє саме при Міністерстві економіки України, з урахуванням чого, суд дійшов висновку про наявність підстав для залучення Міністерства економіки України до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Крім того, як видно з матеріалів позовної заяви, рішення по справі може вплинути на права та обов`язки Товариства з обмеженою відповідальністю «ОБІО» (10025, Житомирська обл., місто Житомир, вулиця Промислова, будинок 6, код ЄДР: 32828660, адреса електронної пошти: info@izovat.ua), оскільки антидемпінгове розслідування проведено на підставі скарги ТОВ «ОБІО» , з урахуванням чого суд дійшов висновку про наявність підстав для залучення цієї особи до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Щодо клопотання представника позивача про розгляд справи в закритому судовому засіданні, то ознайомившись з наданими матеріалами позовної заяви, суддею, станом на час відкриття провадження у справі, не встановлено обставин, які б передбачали розгляд справи в порядку закритого судового засідання, у зв`язку з чим, клопотання про розгляд справи в порядку закритого судового засідання задоволенню не підлягає.

Щодо клопотання представника позивача про виклик свідків, то суддя зазначає, що вказане клопотання задоволенню не підлягає, оскільки інформація щодо підтвердження тих чи інших обставин, які мають значення для справи, має бути підтверджена документально.

Щодо клопотання представника позивача про витребування доказів, то суддя зазначає, що таке клопотання підлягає задоволенню шляхом витребування у Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі належним чином засвідчених копій: 1) рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі від 06.12.20221 № АД-516/2021/4411-03 «Про застосування остаточних антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну теплоізоляційних матеріалів походження з Республіки Білорусь та Російської Федерації»; 2) всіх документів, на підставі яких прийнято оскаржуване рішення, у тому числі, матеріалів антидемпінгового розслідування.

Керуючись вимогами ст. ст. 12, 49, 160-162, 159, 171, 179, ч. 4 ст. 9, ч.ч. 1 - 4 ст. 77, ч.ч. 3, 6 ст. 80 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

У Х В А Л И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі.

2. Відмовити представнику ТОВ «Сен-Гобен будівельна продукція Україна» у задоволені клопотання про розгляд справи в закритому судовому засіданні.

3. Відмовити представнику ТОВ «Сен-Гобен будівельна продукція Україна» у задоволенні клопотання про виклик свідків.

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Міністерство економіки України (01008, м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 12/2, код ЄДР: 37508596).

5. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю «ОБІО» (10025, Житомирська обл., місто Житомир, вулиця Промислова, будинок 6, код ЄДР: 32828660, адреса електронної пошти: info@izovat.ua).

У відповідності до ч. 11 ст. 171 КАС України зобов`язати позивача невідкладно надіслати на адресу третьої особи - ТОВ «ОБІО» копію позовної заяви з доданими до неї матеріалами. Докази надіслання невідкладно надати до суду.

6. Справа буде розглядатись одноособово суддею Кармазіним О.А. за правилами загального позовного провадження.

7. З урахуванням положень ч. 4 ст. 173 КАС України призначити підготовче судове засідання на 03 березня 2022 року об 08:50 за адресою: м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1, блок "Б", зал судового засідання № 34.

Викликати у підготовче судове засідання представників учасників справи.

8. Запропонувати відповідачу протягом двадцяти днів з дня вручення йому даної ухвали надати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 162 КАС України, або заяву про визнання позову (п. 8 ч. 9 ст. 171 КАС України). До відзиву додаються: 1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, у т.ч. документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами. Неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

9. Витребувати у Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі належним чином засвідчені копії:

1) рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі від 06.12.20221 № АД-516/2021/4411-03 «Про застосування остаточних антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну теплоізоляційних матеріалів походження з Республіки Білорусь та Російської Федерації»;

2) всіх документів, на підставі яких прийнято рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі від 06.12.20221 № АД-516/2021/4411-03 «Про застосування остаточних антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну теплоізоляційних матеріалів походження з Республіки Білорусь та Російської Федерації», у тому числі матеріали антидемпінгового розслідування.

10. Роз`яснити учасникам справи, що строки подання позивачем відповіді на відзив (ст. 163 КАС України), а відповідачем - заперечень на відповідь позивача на відзив (ст. 164 КАС України) встановлюються за результатами підготовчого засідання/провадження (п. 12. ч. 2 ст. 180 КАС України), але не пізніше ніж за п`ять днів до початку розгляду справи по суті та з дотриманням вимог ч.ч. 2-4 ст. 162 КАС України.

11. Треті особи мають право подати, з дотриманням вимог ч.ч. 2 - 4 ст. 162 КАС України, - пояснення щодо позову протягом десяти днів з дня вручення третім особам ухвалу про відкриття провадження у справі, а щодо відзиву - протягом десяти днів з дня його отримання (ч. 3 ст. 261 КАСУ).

12. На підставі ч. 3 ст. 166 КАС України встановити, що заяви з процесуальних питань подаються до суду з наданням доказів їх направлення іншим учасникам справи.

13. Звернути увагу учасників справи, що копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними (ч. 9 ст. 79 КАС України).

14. Роз`яснити сторонам, що веб-адресою сторінки в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, є http://court.gov.ua/fair/sud2670/.

15. Копію даної ухвали направити учасникам справи. Також відповідачу та третій особі - Міністерству економіки України надіслати копію позовної заяви з доданими до неї матеріалами.

16. Справа розглядатиметься з урахуванням Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя 17 серпня 2021 року N 1845/0/15-21, зокрема:

особам, які зареєстрували Електронний кабінет, суд надсилає документи у справах, в яких такі особи беруть участь, в електронній формі шляхом їх надсилання до Електронного кабінету таких осіб або в інший спосіб, передбачений процесуальним законодавством, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою (п. 17);

до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС суд надсилає документи у справах або на офіційну електронну адресу (сервіс Електронного кабінету ЄСІТС, адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті ЄСІТС, адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів) або на адресу електронної пошти, з якої надійшли до суду документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом (п. 59 «Перехідні положення»);

оскільки відповідно до п. 61 р. IV «Перехідні положення» Положення до забезпечення початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС справи розглядаються (формуються та зберігаються) в паперовій формі, а документи, що надійшли до суду в електронній формі роздруковуються за наявності такої можливості в суді, беручи до уваги те, що у суду відсутня можливість роздруківки таких документів, що є загальновідомим внаслідок неналежного фінансування, документи подаються до суду у паперовій формі.

Ухвала суду набирає законної сили в строк і порядку, передбачені статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України та оскарженню не підлягає.

Днем вручення процесуальних документів в електронній формі є день отримання судом повідомлення про доставлення документів на офіційну електронну адресу особи (п. 2 ч. 6 ст. 251 КАСУ), якою є (п. 5.8. Положення про ЄСІТС від 17 серпня 2021 року N 1845/0/15-21): сервіс Електронного кабінету ЄСІТС, адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті ЄСІТС, адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів або адреса електронної пошти, з якої надійшли до суду документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом (п. 59 «Перехідні положення»).

Суддя О.А. Кармазін

Дата ухвалення рішення02.02.2022
Оприлюднено23.02.2022
Номер документу103460613
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та нечинним рішення в частині

Судовий реєстр по справі —640/1222/22

Ухвала від 24.05.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

Ухвала від 02.02.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

Ухвала від 13.01.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні