Ухвала
від 29.01.2016 по справі 826/10821/15
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 У Х В А Л А

29.01.2016 м. Київ № 826/10821/15

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Мазур А.С., розглянувши в порядку письмового провадження заяву представника ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником у виконавчому провадженні №49826752, яке перебуває в провадженні Відділу державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві, за яким

стягувач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 )

боржник: Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Комерційний банк "Український фінансовий світ" Гончаров Сергій Іванович (04073 м. Київ, пр. Московський 16, код ЄДРПОУ 26444836) ,

у справі

за позовомОСОБА_1 до Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Український фінансовий світ" Гончарова Сергія Івановича, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб провизнання протиправними дій та рішення, зобов`язання вчинити дії, ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Український фінансовий світ" Гончарова Сергія Івановича, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про визнання протиправними дій та рішення, зобов`язання вчинити дії.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 04.09.2015 позов задоволено повністю: визнано протиправними дії та наказ уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Комерційний банк "Український фінансовий світ" Гончарова Сергія Івановича від 18.11.2014 № 6 "Про визнання нікчемними транзакцій та правочинів" в частині визнання нікчемними Договору банківського вкладу (депозиту) від 25.06.2014 №41706, укладеного між ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ) та ПАТ "Комерційний банк "Український фінансовий світ", та операцій з внесення та перерахування грошових коштів по рахунку, відкритому на виконання вказаного договору; визнано протиправною бездіяльність уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Комерційний банк "Український фінансовий світ" Гончарова Сергія Івановича щодо не включення ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ) до Переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, із визначенням сум, що підлягають відшкодуванню за Договором банківського вкладу (депозиту) № 41706 від 25.06.2014, укладеного між ОСОБА_1 та ПАТ "Комерційний банк "Український фінансовий світ"; зобов`язано уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Комерційний банк "Український фінансовий світ" Гончарова Сергія Івановича подати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб додаткову інформацію щодо ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ), як вкладника, який має право на відшкодування коштів за договором банківського вкладу (депозиту) № 41706 від 25.06.2014, укладеним між ОСОБА_1 та ПАТ "Комерційний банк "Український фінансовий світ", за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; зобов`язано Фонд гарантування вкладів фізичних осіб включити ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ) до Загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами в ПАТ "Комерційний банк "Український фінансовий світ" за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 06.11.2015 заяву ОСОБА_1 про відкликання апеляційної скарги задоволено: апеляційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 04 вересня 2015 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства Комерційний банк Український фінансовий світ Гончарова Сергія Івановича, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про визнання протиправними дій та рішення, зобов`язання вчинити дії повернуто особі, яка її подала.

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 06.11.2015 апеляційну скаргу уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Український фінансовий світ" Гончарова Сергія Івановича на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 04.09.2015 у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Український фінансовий світ" Гончарова Сергія Івановича, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про визнання протиправними дій та рішення, зобов`язання вчинити дії повернуто особі, яка її подавала.

В доповнення до клопотання про процесуальне правонаступництво, поданого 28.12.2015, 25.01.2016 представником позивача подана заява про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником в порядку ст. 264 КАС України, у якій просить замінити уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Гончарова Сергія Івановича правонаступником - уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Оберемком Романом Анатолійовичем.

Представник позивача подав до суду заяву про розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником без його участі.

Представники відповідачів у судове засідання не з`явились, хоча були належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду вказаної вище заяви.

Відповідно до ч. 1 ст. 264 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Як убачається з матеріалів справи, виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення №119, згідно якого розпочато процедуру ліквідації ПАТ "Комерційний банк "Український фінансовий світ" з відшкодуванням з боку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами фізичних осіб відповідно до плану врегулювання з 13.11.2014 та призначено Гончарова С.І. уповноваженою особою Фонду на ліквідацію строком на 1 рік з 13.11.2014 по 12.11.2015.

Судом встановлено, що рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 198 від 02.11.2015 змінено уповноважену особу Фонду, якій делегуються повноваження ліквідатора ПАТ "Комерційний банк "Український фінансовий світ". Згідно з зазначеним рішенням всі повноваження ліквідатора ПАТ "Комерційний банк "Український фінансовий світ" делеговано провідному професіоналу з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Оберемку Роману Анатолійовичу з 03.11.2015.

Однак, суд зазначає, що процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав та обов`язків від однієї особи, яка була в процесі стороною або третьою особою, до іншої особи у зв`язку з переходом до неї суб`єктивних матеріальних прав.

Підставами для процесуального правонаступництва є перехід суб`єктивних матеріальних прав і обов`язків в результаті: смерті громадянина (окрім спорів, пов`язаних з особою); припинення діяльності юридичної особи (реорганізації); уступки вимог; переведення боргу.

Законодавством спеціально не передбачені процесуальні наслідки у випадку звільнення (переведення, закінчення повноважень) фізичних осіб, які виконують на певній посаді функції держави та є суб`єктами владних повноважень.

Судом вказується, що рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 198 від 02.11.2015 змінено лише фізичну особу призначену Фондом гарантування вкладів фізичних осіб ліквідатором ПАТ "Комерційний банк "Український фінансовий світ", тому відсутні ознаки вважати уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Комерційний банк "Український фінансовий світ" Гончарова Сергія Івановича такою яка припинилась чи реорганізувалася (вибула, відповідно до приписів ст. 55 або 264 КАС України), та наслідком чого б було заміна вказаного боржника його правонаступником.

Таким чином, з огляду на викладене, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення заяви представника позивача про заміну сторони виконавчого провадження № 49826752 її правонаступником.

Однак, відповідно до ч. 2 ст. 14 КАС України постанови та ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання на всій території України.

З урахуванням зазначеного, суд вважає за доцільне для уникнення неможливості виконання постанови Окружного адміністративного суду міста Києва від 04.09.2015 та для захисту прав, свобод та інтересів стягувача, замінити уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Гончарова Сергія Івановича - уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Оберемком Романом Анатолійовичем.

Керуючись ст.ст.165, 254, 264 Кодексу адміністративного судочинства України, -

УХВАЛИВ:

Заяву представника ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником у виконавчому провадженні №49826752 задовольнити частково.

Замінити у виконавчому провадженні №49826752, відкритому за виконавчим листом №826/10821/15 від 24.11.2015, боржника - уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Комерційний банк "Український фінансовий світ" Гончарова Сергія Івановича (04073 м. Київ, пр. Московський 16, код ЄДРПОУ 26444836) на уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Оберемка Романа Анатолійовича (04073 м. Київ, пр. Московський 16, код ЄДРПОУ 26444836).

Ухвала набирає законної сили згідно ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст.ст.185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Мазур А.С.

Дата ухвалення рішення29.01.2016
Оприлюднено23.02.2022
Номер документу103471011
СудочинствоАдміністративне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження її правонаступником у виконавчому провадженні №49826752, яке перебуває в провадженні Відділу державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві, за яким стягувач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 ) боржник: Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Комерційний банк "Український фінансовий світ" Гончаров Сергій Іванович (04073 м. Київ, пр. Московський 16, код ЄДРПОУ 26444836) , у справі за позовомОСОБА_1 до Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Український фінансовий світ" Гончарова Сергія Івановича, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб провизнання протиправними дій та рішення, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —826/10821/15

Ухвала від 29.01.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Ухвала від 29.01.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Ухвала від 11.10.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 28.07.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Кравцов О.В.

Ухвала від 20.06.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Донець О.Є.

Ухвала від 05.05.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Донець О.Є.

Постанова від 11.04.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Літвіна Н. М.

Ухвала від 20.03.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Літвіна Н. М.

Ухвала від 20.03.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Літвіна Н. М.

Ухвала від 13.02.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Літвіна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні