Ухвала
від 23.02.2022 по справі 531/458/22
КАРЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

23.02.2022

єдиний унікальний номер справи 531/458/22

номер провадження 1-кс/531/224/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2022 року м. Карлівка

Слідчий суддяКарлівського районногосуду Полтавськоїобласті ОСОБА_1 розглянувши клопотаннястаршого дізнавачаСД ВП№3Полтавського РУПГУНП вПолтавській областікапітана поліції ОСОБА_2 погоджене прокуроромДиканської окружноїпрокуратури ОСОБА_3 , внесеногодо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№ 12021175450000534 від01.10.2021року,за ознакамикримінального злочину,передбаченого ч.1ст.190 ККУкраїни, -

В С Т А Н О В И В:

СД ВП№3Полтавського РУПГУНП вПолтавській області,здійснюється досудоверозслідування укримінальному провадженнівнесеному доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №12021175450000534 від01.10.2021року,за ознакамикримінального злочину,передбаченого ч.1ст.190 ККУкраїни.

Досудовим слідством встановлено, що згідно Державних актів про право власності на землю серії РІ 557139 від 08.01.203 та РІ 60442 від 14.02.2003, потерпілий ОСОБА_4 має дві земельні ділянки площею 5,2228 га кадастровий номер 5325482700:00:004:0240 та площею 5,5069 га кадастровий номер 5325482700:00:004:0239, розташовані за межами с. Вільхуватка Полтавського (колишнього Чутівського) району Полтавської області. 01.05.2008 між потерпілим та ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в особі директора ОСОБА_5 , укладений договір оренди обох земельних ділянокзагальною площею 10,73 га. У подальшому 25.03.2010 та 21.07.2010 потерпілим на ім`я ОСОБА_6 , сина директора, було надано нотаріально завірені довіреності, якими потерпілий уповноважував на право представництва своїх інтересів, пов`язаних з розпорядженнями щодо земельних ділянок площею 5,22 га та 5,51 га. Після укладення договору потерпілий, зі слів останнього, отримав плату в сумі 14 000 гривень готівковими коштами за оренду, належних йому, земельних ділянок, що жодним документом, окрім показів ОСОБА_4 , не підтверджується. У 2020 році потерпілий дізнався, що в 2017 році була виготовлена нова технічна документація на належні йому земельні ділянки, а в 2018 році по закінченню строку дії договорів, які були укладені між потерпілим та підприємством терміном на 10 років, між директором ОСОБА_5 та, за довіреністю, ОСОБА_6 , як представником потерпілого, було укладено два договори строком на 49 років кожен, які ОСОБА_4 заперечує, вважаючи їх такими, що суперечать його інтересам. Окрім того, потерпілий додає, що будь-яких грошових коштів за орендну плату земельних ділянок не отримував взагалі.

Згідно пояснень, наданих ОСОБА_6 , особою, яка, відповідно до довіреностей, уповноважена представляти інтереси потерпілого ОСОБА_4 , стало відомо, що по закінченню строку дії договорів оренди на кожну земельну ділянку, які були укладені терміном на 10 років, ОСОБА_6 , діючи в межах наданих йому повноважень ОСОБА_4 , розпочав виготовлення технічної документації на вказані земельні ділянки та у подальшому уклав договори оренди строком на 49 років кожен. Окрім того, ОСОБА_6 додав, що грошові кошти, отримані ним за орендну плату, частково були використані на виготовлення технічної документації та решта, згідно наданих довідок про розрахунок, повернута готівкою ОСОБА_4 .

На даний час у рамках кримінального провадження, від ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 , отримано Довідку № 62 від 08.12.2021та Довідку № 63 від 08.12.2021, у яких зазначена інформація про суми нарахування та сплати грошових коштів потерпілому ОСОБА_7 в період з 2010 року по 2017 рік включно. Окрім того, зазначено, що орендна плата нарахована та вже сплачена потерпілому до 2027 року, що фактично підтверджується лише надрукованими довідками та заперечується ОСОБА_7 .

Беручи до уваги довідки, видані ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на неодноразові вимоги старшого дізнавача, без отримання відповідних фінансових звітностей, що стосуються, зокрема, дат та сум фактичної видачі (сплати) грошових коштів в рахунок плати за користування земельними ділянками, належними потерпілому,та особи, яка отримувала кошти з 2018 року, не представляється можливим здійснити повне та об`єктивне досудове розслідування для встановлення істини в кримінальному провадженні.У зв`язку з чим, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до інформації, яка містить банківську таємницю,з метою зібрання доказів, які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути використані як докази та в інший спосіб неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних відомостей.

За матеріалами зібраними під час досудового розслідування вбачаються достатні підстави вважати, що інформація щодо фінансових звітностей знаходиться у володінніПСП « ІНФОРМАЦІЯ_1 »за адресою: АДРЕСА_1 .

Беручи до уваги викладене, а також неможливість отримати відомості в інший спосіб, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у тому числі обставин вчинення кримінального проступку та особи, яка його вчинила, необхідно отримати тимчасовий доступ до всіх оригіналів фінансових звітностей, відомостей, журналів, звітів про рух грошових коштів, що стосуються, зокрема, дат та сум фактичної видачі (сплати) грошових коштів в рахунок плати за користування земельними ділянками, належними ОСОБА_4 , та особи, яка отримувала кошти з 2018 року тощо, яка перебуває уволодінніПСП « ІНФОРМАЦІЯ_1 »за адресою: АДРЕСА_2 , дізнавач звернулась з даним клопотанням.

Дізнавач в судове засідання не з`явився, до суду надавши заяву про розгляд клопотання без його участі.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, зазначених у клопотанні, розгляд даного клопотання вражаю за необхідне проводити відповідно до ч. 2 ст.163 КПК України без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Згідно норми ч. 4ст. 107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Слідчий суддя, дослідивши Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, та інші письмові докази, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню. Сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація, сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, які містяться у вказаних документах, можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні. Іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначеної інформації.

Особа, зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана згідно з ч. 1 ст. 165 КПК надати тимчасовий доступ до визначених в ухвалі речей або документів особі, вказаній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду або ж особі, уповноваженій на здійснення тимчасового доступу на підставі доручення слідчого.

Керуючись ст. ст. 131, 132, 159-166 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого дізнавача СД ВП №3 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю - задовольнити.

Надати старшомудізнавачуСД ВП №3 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській областікапітану поліції ОСОБА_2 тимчасовий доступ до речей та документів, які містять банківську таємницю, шляхом надання доступу до оригіналів всіх фінансових звітностей, відомостей, журналів, звітів про рух грошових коштів, що стосуються, зокрема, дат та сум фактичної видачі (сплати) грошових коштів в рахунок плати за користування земельними ділянками, належними ОСОБА_4 , та особи, яка отримувала кошти з 2018 року, які знаходяться у володінні ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю зняття їх копій.

Ухвала діє протягом одного місяці з дня її постановлення.

Другий примірник оригіналу цієї ухвали та її копію для виконання вимог ч.2 ст. 165 КПК України вручити інспектору органу дізнання, яким ініційовано розгляд відповідного клопотання.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКарлівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення23.02.2022
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу103505544
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —531/458/22

Ухвала від 23.02.2022

Кримінальне

Карлівський районний суд Полтавської області

Черняєва Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні