Рішення
від 07.02.2022 по справі 725/7646/21
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/7646/21

Номер провадження 2/725/1293/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.02.2022 року.Першотравневий районний суд м.Чернівці

в складі:

головуючої судді: Вольської-Тонієвич О.В.

при секретарі Попадюк Б.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (с.Ванчиківці Новоселицький район Чернівецька область), в інтересах якої діє адвокат Свідерська Анастасія Олегівна (вул.Шевченка,7 м.Чернівці) до Приватного акціонерного товариства «Страхова група «Ю.БІ.АЙ-КООП» (вул.Бастіонна,5/13 м.Київ, пр.Перемоги,41А м.Київ), заінтересована особа: Моторне (транспортне) страхове бюро України (м.Київ Русанівський бульвар,8) про відшкодування шкоди, завданої внаслідок ДТП,-

ВСТАНОВИВ:

У листопаді2011року адвокатСвідерська А.О.в інтересах ОСОБА_1 звернулася до Першотравневого районного суду м.Чернівці з вищевказаним позовом.

Посилалась на те, що 19 квітня 2021 року, близько 10:10год. трапилась дорожньо-транспортна пригода за участю транспортного засобу марки «Porsche Cayenne», д.н.з. НОМЕР_1 , під керуванням водія ОСОБА_1 та транспортного засобу марки «BMW 320», д.н.з. НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_2 .

ОСОБА_2 визнав себе винним у вчиненні дорожньо-транспортної пригоди, у зв`язку з чим між ним та її довірителькою було складено європротокол.

Після цього учасники дорожньо-транспортної пригоди звернулися до ПАТ «Страхова група «Ю.БІ.АЙ-КООП», де була застрахована цивільна відповідальність ОСОБА_2 , з усіма необхідними документами, склали повідомлення про подію і написали заяву про відшкодування шкоди.

Однак відповідач відмовлявся відшкодувати шкоду, посилаючись на різні неіснуючі обставини.

Згідно звіту експертного дослідження з визначення вартості матеріального збитку, вартість відновлювального ремонту автомобіля марки «Porsche Cayenne», 2006р.в., внаслідок його пошкодження становить 166891,33грн., а вартість матеріального збитку становить 62328,89грн.

Оскільки максимальний розмір страхової виплати при оформлені європротоколу становить 50000грн., а ПАТ «Страховагрупа «Ю.БІ.АЙ-КООП» у позасудовому порядку відмовляється відшкодувати шкоду, просила стягнути з відповідача на користь позивача 50000грн. в якості страхового відшкодування внаслідок ДТП, а також судові витрати у розмірі 8908грн., з яких: 908грн. судовий збір за подання позовної заяви до суду; 2000грн. витрати на проведення експертного дослідження з визначення вартості матерального збитку; 6000грн. витрати на правничу допомогу.

08.02.2022 до суду від представника позивачки адвоката Свідерської А.О.надійшла заява про розгляд справи у її відсутність та у відсутність її довірительки. Позов підтримала та просила його задовольнити. У разі неявки у судове засідання представника відповідача, не заперечувала щодо ухвалення по справі заочного рішення.

Представник відповідача ПАТ «Страховагрупа «Ю.БІ.АЙ-КООП» в судове засідання не з`явився, незважаючи на те, що належним чином був повідомлений про час і місце розгляду справи. Причину своєї неявки суду не повідомив. Відзиву на позов та жодних клопотань, заяв до суду не надав.

Розгляд справи відбувався у відсутність представника третьої особи Моторно (транспортного) страхового бюро України, який причини неявки неповідомив та письмових пояснень, заяв та клопотань до суду не подав.

Згідно вимог ч.1 ст.280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1)відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи зазначені вище вимоги закону, а також те, що представник позивача не заперечував проти розгляду справи у відсутність відповідача, суд вважає, що по справі слід ухвалити заочне рішення.

У зв`язку із тим, що в судове засідання учасники справи не з`явилися, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, що відповідає вимогам ч.2 ст.247 ЦПК України.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, приходить до висновку, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав:

Так, судом встановлено, що 19 квітня 2021 року, близько 10:10год. трапилась дорожньо-транспортна пригода за участю транспортного засобу марки «Porsche Cayenne», д.н.з. НОМЕР_1 , під керуванням водія ОСОБА_1 та транспортного засобу марки «BMW 320», д.н.з. НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_2 , в результаті чого транспортні засоби отримали механічні пошкодження.

Згідно полісу обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № ЕР-203050317, транспортний засібмарки «BMW320»,д.н.з. НОМЕР_2 є забезпеченим транспортним засобом, страховиком якого є ПАТ «Страхова Група «Ю.БІ.АЙ-КООП» (а.с.16).

ОСОБА_2 визнав себе винним у вчиненні дорожньо-транспортної пригоди, у зв`язку з чим між ним та ОСОБА_1 було досягнуто згоди щодо складання спільного повідомлення про ДТП (європротоколу) (а.с.15).

Після цього, учасники дорожньо-транспортної пригоди звернулися до ПАТ «Страхова Група «Ю.БІ.АЙ-КООП» з повідомленням про настання дорожньо-транспортної пригоди. Також подано заяву про виплату страхового відшкодування.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів україни щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування» від 17.02.2011 регулює механізм спрощеного оформлення ДТП, зокрема, складання європротоколу учасниками дорожньо-транспотної пригоди на місці її вчинення.

Європротокол - спеціальний бланк повідомлення про настання дорожньо-транспортної пригоди, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії, потім надається страховику та стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілим.

Бланк Європротоколу видається автовласнику безкоштовно під час укладення договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Європротоколом можна скористатися при умові: відсутні травмовані (загиблі) люди, , водії-учасники ДТП мають поліси автоцивільної відповідальності, згоди водіїв транспортних засобів, учасників ДТП, щодо його обставин, у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

У разі невиконання хоча б однієї з обов`язкових для Європротоколу умов, виклик співробітників ДАІ для оформлення ДТП обов`язковий.

Якщо водії скористались Європротоколом, то вони: мають право залишити місце ДТП, звільняються від обов`язку інформувати Державтоінспекцію МВС України про настання ДТП, звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП, повинні не пізніше трьох робочих днів з дати ДТП звернутись зі своїм примірником заповненого Європротоколу до страховика, з яким укладали договір обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Учасники ДТП скористались наданим їм правом спрощеного врегулювання дорожньо-транспортної пригоди.

У пунктах 61 та 62 постанови Великої Палати Верховного Суду від 20 червня 2018 року у справі № 308/3162/15-ц зроблено висновок, що для отримання страхової виплати за договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів протокол про адміністративне правопорушення та постанова про притягнення до адміністративної відповідальності не можуть бути єдиними доказами вини особи, зокрема, у завданні шкоди майну потерпілого. У примітці до статті 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено, що особа, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, за умови, що учасники ДТП скористалися правом спільно скласти повідомлення про цю пригоду відповідно до Закону.

Статтею 37 Закону України«Про обов`язковестрахування цивільно-правовоївідповідальності власниківназемних транспортнихзасобів» визначений вичерпний перелік підстав для відмови у виплаті страхового відшкодування, до яких зокрема відноситься: навмисні дії особи, відповідальність якої застрахована (страхувальника), водія транспортного засобу або потерпілого, спрямовані на настання страхового випадку; вчинення особою, відповідальність якої застрахована (страхувальником), водієм транспортного засобу умисного злочину, що призвів до страхового випадку (події, передбаченої статтею 41 цього Закону); невиконання потерпілим або іншою особою, яка має право на отримання відшкодування, своїх обов`язків, визначених цим Законом, якщо це призвело до неможливості страховика (МТСБУ) встановити факт дорожньо-транспорткзї пригоди, причини та обставини її настання або розмір заподіяної шкоди; неподання заяви про страхове відшкодування впродовж одного року, якщо шкода заподіяна майну потерпілого, і трьох років, якщо шкода заподіяна здоров`ю або життю потерпілого, з моменту скоєння дорожньо-транспортної пригоди.

Встановлення страховиком будь-яких додаткових підстав для відмови у виплаті страхового відшкодування, не передбачених зазначеним законом, є протиправним та такі дії слід розцінювати як порушення права страхувальника на виплату йому страхового відшкодування.

Втім, як вбачається із матеріалів справи, ПАТ «Страхова Група «Ю.БІ.АЙ-КООП» відмовило позивачу у виплаті страхового відшкодування, посилаючись на те, що згідно полісу вказаного у запиті - застрахований ризик відшкодування витрат за сплату штрафу внаслідок ДТП, інші ризики, які передбачали оцінку розміру завданого збитку або проведення експертизи, не застраховані.

У зв`язку із цим, ОСОБА_2 звернувся із відповідним повідомленням до Моторного (транспортного) страхового бюро України (а.с.22-27).

Згідновідповіді Моторногострахового бюроУкраїни від09.09.2021,ПАТ «СтраховаГрупа «Ю.БІ.АЙ-КООП»втратило статусасоційованого членаМТСБУ череззаборгованість дофондів МТСБУ,та припинилочленство МТСБУ.Інформація проте,що ПАТ «СтраховаГрупа «Ю.БІ.АЙ-КООП»ліквідована чи визнана банкрутомвідсутня (а.с.28).

Відповідно до ч.1ст. 990 ЦК Українистраховик здійснює страхову виплату відповідно до умов договору на підставі заяви страхувальника або іншої особи, визначеної договором, і страхового акта.

За змістом статей 9, 22-31, 35, 36 «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» настання страхового випадку(скоєння ДТП) є підставою для здійснення страховиком виплати страхового відшкодування потерпілому відповідно до умов договору страхування та в межах страхової суми. Страховим відшкодуванням у цих межах покривається оцінена шкода,заподіяна внаслідок ДТП життю,здоров`ю,майну третьої особи,в тому числі й шкода, пов`язана зі смертю потерпілого. Для отримання страхового відшкодування потерпілий чи інша особа,яка має право на отримання відшкодування, подає страховику заяву про страхове відшкодування.Таке відшкодування повинно відповідати розміру оціненої шкоди, але якщо розмір заподіяної шкоди перевищує страхову суму, розмір страхової виплати за таку шкоду обмежується зазначеною страховою сумою.

Відповідно до п.п. ст.35.1Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»для отримання страхового відшкодування потерпілий чи інша особа, яка має право на отримання відшкодування, протягом 30 днів з дня подання повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду подає страховику (у випадках, передбаченихстаттею 41 цього Закону,-МТСБУ) заяву про страхове відшкодування. У цій заяві має міститися: зміст майнової вимоги заявника щодо відшкодування заподіяної шкоди та відомості (за наявності), що її підтверджують.

Нормами ст.34.1, 34.2 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» встановлено, що Страховик зобов`язаний протягом двох робочих днів з дня отримання повідомлення про настання події, що містить ознаки страхового випадку, розпочати її розслідування, у тому числі здійснити запити щодо отримання відомостей, необхідних для своєчасного здійснення страхового відшкодування. Протягом 10 робочих днів з дня отримання повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду страховик (у випадках, передбаченихстаттею 41 цього Закону, - МТСБУ) зобов`язаний направити свого представника (працівника, аварійного комісара або експерта) на місце настання страхового випадку та/або до місцезнаходження пошкодженого майна для визначення причин настання страхового випадку та розміру збитків.

Нормами ст.36.2Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»визначено, що Страховик (МТСБУ) протягом 15 днів з дня узгодження ним розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, за наявності документів, зазначених устатті 35 цього Закону, повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, але не пізніш як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов`язаний у разі визнання ним вимог заявника обґрунтованими - прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) та виплатити його; у разі невизнання майнових вимог заявника або з підстав, визначених статтями32та/або37цьогоЗакону, - прийняти вмотивоване рішення про відмову у здійсненні страхового відшкодування (регламентної виплати). Якщо відшкодування витрат на проведення відновлювального ремонту пошкодженого майна (транспортного засобу) з урахуванням зносу здійснюється безпосередньо на рахунок потерпілої особи (її представника), сума, що відповідає розміру оціненої шкоди, зменшується на суму визначеного відповідно до законодавства податку на додану вартість. При цьому доплата в розмірі, що не перевищує суми податку, здійснюється за умови отримання страховиком (у випадках, передбаченихстаттею 41 цього Закону, - МТСБУ) документального підтвердження факту оплати проведеного ремонту.Якщо у зв`язку з відсутністю документів, що підтверджують розмір заявленої шкоди, страховик (МТСБУ) не може оцінити її загальний розмір, виплата страхового відшкодування (регламентна виплата) здійснюється у розмірі шкоди, оціненої страховиком (МТСБУ). Страховик має право здійснювати виплати без проведення експертизи (у тому числі шляхом перерахування коштів особам, які надають послуги з ремонту пошкодженого майна), якщо за результатами проведеного ним огляду пошкодженого майна страховик і потерпілий досягли згоди про розмір та спосіб здійснення страхового відшкодування і не наполягають на проведенні оцінки, експертизи пошкодженого майна.

Статтею 1192 ЦК Українивизначено порядок відшкодування шкоди в натурі або відшкодування завданих збитків в повному обсязі. Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

Відповідно дост.22 ЦК Українизбитками є втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

Згідно звіту експертного дослідження з визначення вартості матеріального збитку №220421ПК від 22.04.2021, вартість матеріального збитку, завданого власнику автомобіля марки «Porsche Cayenne», 2006р.в., д.н.з. НОМЕР_1 , станом на час завершення дослідження становить 62328,89грн. (а.с.31-59).

При оформленні Європротоколу страхове відшкодування є додатково лімітованим; на момент ДТП, що мало місце 19.04.2021, такий ліміт відповідно дорозпорядження Нацкомфінпослуг від 29.12.2015 №3471складав 50 000 грн.

Таким чином, у зв`язку з настанням дорожньо-транспортної пригоди, у відповідача, як страховика за полісом № ЕР-203050317 виник обов`язок відшкодувати позивачці шкоду в межах ліміту відповідальності в розмірі 50000грн., у зв`язку із чим суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог ОСОБА_1 .

Відповідно дост.133 ЦПК Українисудові витратискладаються зсудового зборута витрат,пов`язанихз розглядомсправи.Розмір судовогозбору,порядок йогосплати,повернення ізвільнення відсплати встановлюютьсязаконом.До витрат,пов`язаних зрозглядом справи,належать витрати: 1)на професійнуправничу допомогу; 2)пов`язані іззалученням свідків,спеціалістів,перекладачів,експертів тапроведенням експертизи; 3)пов`язані звитребуванням доказів,проведенням оглядудоказів заїх місцезнаходженням,забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Судові витрати,пов`язані зрозглядом справи,покладаються: 1)у разізадоволення позову-на відповідача; 2)у разівідмови впозові -на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог (ч.2 ст.141 ЦПК України).

Враховуючи те, що адвокатом Свідерською А.О. долучено до матеріалів справи належні докази на підтвердження наданих послуг позивачці ОСОБА_1 та їх оплату, а також докази щодо понесених витрат на проведення експертного дослідження, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивачки судові витрати у розмірі 8908грн.

На підставі вище викладеного та керуючись ст.933, ст..1166, ст..1191 ЦК України, Законом України «Про страхування», Законом України «Про загальнообов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», ст.ст.2,4,5,7,12,76, 89,133, 137, 141, 247, 258, 259, 263, 264, 265,268,273,280-284, 289, 352,354,355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Страхова група «Ю.БІ.АЙ-КООП» (вул.Бастіонна,5/13 м.Київ, код ЄДРПОУ 31113488) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , місце проживання: с.Ванчиківці Новоселицький район Чернівецька область) грошові кошти в розмірі 50000 (п`ятдесят тисяч)грн. в якості страхового відшкодування внаслідок дорожньо-транспотної пригоди.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Страхова група «Ю.БІ.АЙ-КООП» (вул.Бастіонна,5/13 м.Київ, код ЄДРПОУ 31113488) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , місце проживання: с.Ванчиківці Новоселицький район Чернівецька область) судові витрати в розмірі 8908 (вісім тисяч дев`ятсот вісім)грн., з яких: 908грн. судовий збір за подання позовної заяви до суду; 2000грн. витрати на проведення експертного дослідження з визначення вартості матерального збитку; 6000грн. витрати на правничу допомогу.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці О. В. Вольська-Тонієвич

Дата ухвалення рішення07.02.2022
Оприлюднено24.02.2022
Номер документу103507423
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —725/7646/21

Рішення від 07.02.2022

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Вольська-Тонієвич О. В.

Ухвала від 08.11.2021

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Вольська-Тонієвич О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні