Рішення
від 20.02.2022 по справі 606/284/22
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/284/22

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

21 лютого 2022 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області у складі

головуючої судді Ромазан Л.С.,

при секретарі Будз М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Теребовля цивільну справу за позовом ОСОБА_1 доТеребовлянського районного відділу державної виконавчої служби Південно Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано - Франківськ), третя особа ОСОБА_2 , про зняття арешту із земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом про зняття арешту із земельної ділянки, яка знаходиться на території с.Гайворонка Тернопільського району Тернопільської області, кадастровий номер 6125081500:01:001:0198, накладений постановою в.о. начальника Теребовлянського РВ ДВС ГТУЮ у Тернопільській області про арешт майна боржника від 22.04.2017 року ВП № 49500964. Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач зазначив, що арешт на вказану земельну ділянку було накладено державним виконавцем у зв"язку із заборгованістю із сплати аліментів, яка викинила у нього на підставі рішення Теребовлянського районного суду Тернопільської області від 12 листопада 2015 року у справі № 606/2277/15-ц. В даний час заборгованість із сплати аліментів ним погашена. Наявність арешту на земельну ділянку чинить йому перешкоди у користуванні та розпорядженні нею, у зв"язку із чим просить зняти арешт.

Представник позивача ОСОБА_1 ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, подав заяву, в якій позовні вимоги підтримав у повному обсязі, справу просив розглянути за його відсутності та відсутності позивача.

Представник відповідача Теребовлянського районного відділу державної виконавчої служби Південно Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано - Франківськ) у судове засідання не з`явився, подав письмову заяву про розгляд справи без його участі, проти зняття арешту із земельної ділянки не заперечує, оскільки позивачем заборгованість по аліментах погашена в повному обсязі.

Третя особа ОСОБА_2 у судове засідання не з"явилась, будучи належним чином повідомленою про час та місце судового засідання.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши їх у сукупності, суд приходить до наступних висновків.

На примусовому виконанні Теребовлянського районного відділу державної виконавчої служби Південно Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано - Франківськ) перебуває виконавче провадження № 49500964 за виконавчим листом № 606/2277/15-ц, виданим Теребовлняським районним судом Тернопільської області 12.11.2015 року про стягнення із ОСОБА_1 в користь ОСОБА_2 аліментів на утримання дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1600 грн. щомісячно, починаючи з 26 жовтня 2015 року, до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

22.04.2017 року державним виконавцем П`ятковським В.І. у вказаному виконавчому провадженні винесено постанову про арешт усього рухомого та нерухомого майна боржника.

Згідно із розрахунком заборгованості станом на 17.12.2021 року /ВП№49500964/, Теребовлянського районного відділу державної виконавчої служби Південно Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано - Франківськ) (державний виконавець П`ятковський В.І.) заборгованість ОСОБА_1 зі сплати аліментів за виконавчим провадженням № 49500964 відсутня.

Зі змісту договору оренди землі від 3 вересня 2021 року, укладеного між ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ТзОВ "Ліндеванг" вбачається, що Урбанський володіє 3/10 частки земельної ділянки, яка знаходиться на території с.Гайворонка Тернопільського району Тернопільської області, кадастровий номер 6125081500:01:001:0198.

Відповідно дост. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідност. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Як вбачається зіст. 316 Цивільного кодексу Україниправом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно дост. 317 ЦК Українивласникові належать право володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ч.1, 2, 7ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов`язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно ч. 3ст. 41 Конституції України,ст.321 ЦК України, ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Як вбачається з положеньст. 391 Цивільного кодексу України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до п.11 Пленуму ВССУ №5 від 03.06.2016 року « Про судову практику в справах про зняття арешту з майна» при розгляді позову про визнання права власності на арештоване майно та/або зняття арешту з майна судам слід всебічно і повно з`ясовувати обставини, наведені позивачем на підтвердження своїх вимог, неухильно додержуючись при цьому як правових норм, що гарантують права осіб, які беруть участь у справі, так і положень про належність та допустимість доказів.

Порядок зняття арешту визначенийст. 59 Закону України «Про виконавче провадження», згідно з якою арешт з майна боржника може бути знятий за рішенням суду.

Згідно з ч. 2ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження»у разі прийняття судом рішення про зняття арешту з майна, арешт з майна знімається за постановою державного виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

Судові витрати залишити за позивачем за його згодою.

Таким чином, у зв`язку із викладеним, аналізуючи зібрані у справі докази, приймаючи до уваги положенняст. 13 ЦПК Українищодо розгляду справ в межах заявлених позовних вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, враховуючи те, що на час звернення позивача до суду за наявності арешту (обтяження) накладеного на майно, порушується право власності позивача, внаслідок чого він позбавлений можливості в повному обсязі користуватися та розпоряджатися своїм майном на власний розсуд, враховуючи, що у позасудовий порядок зняти арешт не можливо, то право позивача підлягає судовому захисту у заявлений ним спосіб шляхом зняття арешту з майна.

Керуючись ст.76-80, 200, 264, 265-268ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 доТеребовлянського районноговідділу державноївиконавчої службиПівденно Західного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Івано -Франківськ)про зняття арешту із земельної ділянки задовольнити.

Зняти арешт із земельної ділянки, належної ОСОБА_1 ,проживає АДРЕСА_1 ,РНОКПП НОМЕР_1 , та яка знаходиться на території с.Гайворонка Тернопільського району Тернопільської області, кадастровий номер 6125081500:01:001:0198, який накладений постановою державного виконавця про арешт майна боржника від 22.04.2017 року ВП № 49500964.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду.

Суддя

СудТеребовлянський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення20.02.2022
Оприлюднено24.02.2022
Номер документу103512118
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про звільнення майна з-під арешту (виключення майна з опису)

Судовий реєстр по справі —606/284/22

Рішення від 20.02.2022

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Ромазан Л. С.

Ухвала від 07.02.2022

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Ромазан Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні