Ухвала
від 21.02.2022 по справі 911/3323/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"22" лютого 2022 р. м. Київ Справа № 911/3323/21

м. Київ, вул. С. Петлюри, буд. 16/108

Господарський суд Київської області

без виклику (повідомлення) сторін

Господарський суд Київської області, одноособово, у складі судді Саванчук С.О., розглянув матеріали справи

за позовом Заступника Генерального прокурора

в інтересах держави в особі:

1) Київської обласної державної адміністрації

01196, м. Київ, пл. Лесі Українки, буд. 1, код ЄДРПОУ 00022533;

2) Міністерства культури та інформаційної політики України

01601, м. Київ, вул. Івана Франка, буд. 19, код ЄДРПОУ 43220275

до 1) Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Агрокомбінат «Хотівський»

08171, Київська область, с. Хотів, вул. Паширова, буд. 1, код ЄДРПОУ 00849405;

2) Бучанської районної державної адміністрації Київської області

08293, Київська область, м. Буча, вул. Інститутська, буд. 22, код ЄДРПОУ 44014159

про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

встановив:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява (вх. № 3287/21 від 12.11.2021) Заступника Генерального прокурора в інтересах держави в особі: 1) Київської обласної державної адміністрації, 2) Міністерства культури та інформаційної політики України до 1) Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Агрокомбінат «Хотівський», 2) Бучанської районної державної адміністрації Київської області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що спірна земельна ділянка, що на праві власності належить Сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю Агрокомбінат «Хотівський» належить до земель історико-культурного призначення, на яких розташовані пам`ятки археології, тобто, є обмежено оборотоздатним об`єктом цивільних прав та не може передаватись із державної у приватну власність.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 22.11.2021 судом позовну заяву повернуто без розгляду.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 03.02.2022 ухвалу Господарського суду Київської області від 22.11.2021 у справі №911/3323/21 скасовано та повернуто справу до Господарського суду Київської області для подальшого розгляду.

Частиною 3 статті 271 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у випадках скасування судом апеляційної інстанції ухвал про відмову у відкритті провадження у справі або заяви про відкриття справи про банкрутство, про повернення позовної заяви або заяви про відкриття справи про банкрутство, зупинення провадження у справі, закриття провадження у справі, про залишення позову без розгляду або залишення заяви у провадженні справи про банкрутство без розгляду справа (заява) передається на розгляд суду першої інстанції.

Згідно з частиною 7 статті 174 Господарського процесуального кодексу України про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді. У разі скасування ухвали про повернення позовної заяви та направлення справи для продовження розгляду, суд не має права повторно повертати позовну заяву.

Зважаючи на вказане, суд дійшов висновку про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

Крім того, у позовній заяві заявлено про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачів Інституту археології Національної академії наук України, що знаходиться за адресою: 04210, м. Київ, просп. Героїв Сталінграда, буд. 12 та в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів Феодосіївської сільської ради Обухівського району Київської області, що знаходиться за адресою: 08173, Київська обл., Обухівський р-н, с. Ходосівка, вул. Панаса Мирного, буд. 2.

Відповідно до статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

З огляду на те, що Інститут археології Національної академії наук України відповідно до своїх завдань здійснює дослідження пам`ятки археології, про часткове розміщення якої на земельній ділянці Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Агрокомбінат «Хотівський» заявлено у позові в даній справі, суд дійшов висновку про те, що рішення суду в даній справі може вплинути на права та обов`язки Інституту щодо можливості проведення науково-дослідних робіт.

Зважаючи на обставини справи, суд дійшов висновку, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки Феодосіївської сільської ради Обухівського району Київської області, оскільки вказана рада є правонаступником органу місцевого самоврядування до земель запасу якого, за твердженням позову, Києво-Святошинська районна державна адміністрація мала намір передати спірну земельну ділянку.

Відповідно до статті 168 Господарського процесуального кодексу України у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову, пояснення третьої особи подаються в строк, встановлений судом; суд має встановити такий строк, який дозволить третій особі підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази, та надати пояснення до позову або відзиву, а іншим учасникам справи - відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

Оскільки за ухвалою Господарського суду Київської області від 22.11.2021 судом позовну заяву повернуто заявнику разом з доданими до неї матеріалами, необхідним є витребування у прокурора для долучення до матеріалів справи оригіналу позовної заяви та усіх доданих до неї матеріалів.

Керуючись статтями 162, 164, 172, 175, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Прийняти позовну заяву Заступника Генерального прокурора в інтересах держави в особі: 1) Київської обласної державної адміністрації, 2) Міністерства культури та інформаційної політики України до 1) Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Агрокомбінат «Хотівський» 2) Бучанської районної державної адміністрації Київської області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою до розгляду та відкрити провадження у справі №911/3323/21 за правилами загального позовного провадження.

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачів Інститут археології Національної академії наук України (04210, м. Київ, просп. Героїв Сталінграда, буд. 12).

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів Феодосіївську сільську раду Обухівського району Київської області (08173, Київська обл., Обухівський р-н, с. Ходосівка, вул. Панаса Мирного, буд. 2).

4. Проведення підготовчого засідання суду призначити на 22.03.2022 о 16:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Київської області за адресою: м. Київ, вул. С. Петлюри, буд. 16/108 (зал судових засідань № 2).

5. Встановити відповідачам строк подання відзиву на позов - 15 днів з дня отримання даної ухвали про відкриття провадження у справі.

6. Встановити прокурору та позивачам строк подання відповіді на відзив - до 22.03.2022.

7. Встановити третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Інституту археології Національної академії наук України та Феодосіївській сільській раді Обухівського району Київської області строк подання пояснень третьої особи - до 11.03.2022.

8. Встановити учасникам справи строк подання відповідей на пояснення третіх осіб - до 22.03.2022.

9. Роз`яснити сторонам справи, що копії їх заяв по суті справи та доданих до них документів повинні бути надіслані іншим учасникам справи, одночасно з надісланням до суду, відтак, до їх заяв, що надані суду, мають бути додані документи, що підтверджують вказане надіслання іншим учасникам справи, за відсутності яких, відповідні заяви та докази не будуть враховані судом.

10. Витребувати у прокурора для долучення до матеріалів справи оригінал позовної заяви та усіх доданих до неї матеріалів - у строк до 04.03.2022.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ko.arbitr.gov.ua. У Господарському суді Київської області наявна технічна можливість для забезпечення участі учасників справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 22.02.2022 та не може бути оскаржена окремо від судового рішення, яким закінчиться провадження у даній справі.

Суддя С.О. Саванчук

Дата ухвалення рішення21.02.2022
Оприлюднено24.02.2022

Судовий реєстр по справі —911/3323/21

Рішення від 23.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 21.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 27.07.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 27.06.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 30.05.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 09.05.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Постанова від 03.02.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 28.12.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 22.11.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні