Рішення
від 22.02.2022 по справі 537/3226/21
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 2/537/104/2022

Справа № 537/3226/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23.02.2022 року Крюківський районний суд міста Кременчука Полтавської області в складі: головуючої судді Зоріної Д.О., за участю секретаря Савічевої М.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Кременчуці за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом акціонерного товариства «Державний експортно імпортний банк України» в особі філії акціонерного товариства «Державний експортно імпортний банк України» у місті Полтава до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

ВСТАНОВИВ :

Представник позивача, АТ «Державний експортно імпортний банк України» в особі філії АТ «Державний експортно імпортний банк України» у місті Полтава Гнатенко О.М., звернувся до суду із позовною заявою, згідно якої просить суд ухвалити рішення, яким стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача заборгованість за договором про відкриття кредитної лінії до карткового рахунку у рамках зарплатного проекту №8152726488БС/2017-07 від 04 липня 2017 року в розмірі 20552 грн. 11 коп., а також стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати в розмірі 2270 грн. 00 коп.

Вимоги позову мотивовані тим, що 04 липня 2017 року між АТ «Державний експортно імпортний банк України» в особі філії у місті Полтава та ОСОБА_1 було укладено Договір про відкриття кредитної лінії по картковому рахунку у рамках зарплатного проекту №8152726488БС/2017-07 , згідно якого останньому було відкрито кредитну лінію з лімітом в сумі не більше 25000,00 гривень, для проведення операцій із застосуванням карти, а ОСОБА_1 зобов`язувався повернути кредит та сплатити проценти за користування кредитом у порядку та на умовах, визначених цим договором. Представник позивача зазначає, що свій обов`язок згідно до договору Банк виконав у повному обсязі, а відповідач ОСОБА_1 свої зобов`язання по кредитному договору виконує неналежним чином і станом на 31.05.2021 заборгованість за кредитним договором склала 20552 грн 11 коп., в тому числі: 8330 грн 91 коп. сума простроченої основної заборгованості, 3818 грн 73 коп. - пеня на суму основної заборгованості, 5610 грн 34 коп. сума прострочених відсотків, 1307 грн 56 коп. пеня на суму прострочених відсотків та 1484 грн 57 коп. інфляційних витрат .

Ухвалою Крюківського районного суду міста Кременчука Полтавської області від 16 грудня 2021 року відкрито провадження у справі.

Представник позивача, АТ «Державний експортно імпортний банк України» в особі філії у місті Полтава, в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, однак надав до суду клопотання, згідно якого просив розглянути справу за його відсутності, вказав, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча був повідомлений належним чином про дату, час та місце розгляду справи, що вбачається зі змісту рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, відзив на позовну заяву до суду не подав.

Відповідно до частини 1 статті 280 Цивільного процесуального Кодексу України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причини або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторони позивача та відповідача на підставі письмових матеріалів справи, оскільки відповідач повідомлявся належним чином про дату, час та місце слухання справи, він не повідомив суд про причини неявки, ним не подано відзив, позивач не заперечує проти ухвалення заочного рішення.

Суд, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, приходить до наступних висновків.

Як вбачаєтьсяз матеріалівсправи,04липня 2017року між Публічнимакціонерним товариством«Державний експортно-імпортнийбанк України» в особі філії у місті Полтава та ОСОБА_1 було укладено Договір про відкриття кредитної лінії по картковому рахунку у рамках зарплатного проекту №8152726488БС/2017-07.

Відповідно до вказаного договору сторони домовилися про відкриття банком Клієнту Кредитної лінії, у межах якої Банк надає Клієнту Кредит з Лімітом у розмірі не більше 25000 гривень, для проведення операцій із застосуванням картки.

Відповідно до статті 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Частиною 1 статті 1049 Цивільного кодексу України передбачено, що позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Згідно ст.1050 ЦК України якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов`язаний сплатити грошову суму відповідно до ст.625 цього кодексу.

Відповідно до умов укладеного договору від 04 липня 2017 року, ОСОБА_1 зобов`язався повернути Кредит Банку та сплатити йому проценти за користування Кредитом у порядку та на умовах , визначених цим договором.

Згідно пункту 2.2. Договору кредит надається для оплати будь-яких проведених держателем операцій за картковим рахунком понад залишок коштів на картковому рахунку у разі недостатності власних грошових коштів Клієнта на Картковому рахунку для оплати відповідних операцій. У разі, якщо кредит буде надано внаслідок здійснення операцій за картковим рахунком понад залишок коштів на картковому рахунку, ініційованих довіреною особою, вважається, що кредит надано безпосередньо клієнту.

Дія кредитної лінії припиняється 30.06.2019 (п.2.3 Договору).

Відповідно до пункту 2.6 договору, за користування Кредитом Клієнт зобов`язаний щомісячно сплачувати Банку проценти, нараховані за фіксованою процентною ставкою у розмірі 28 % річних. У день видачі Банком Держателю кожної нової Картки Банк має право ініціювати встановлення нового розміру процентної ставки за користування Кредитом. За наявності спільної згоди Сторін щодо зміни розміру процентної ставки вони укладають додаткову угоду до цього Договору про внесення до нього відповідних змін. Проценти за користування Кредитом за новою процентною ставкою нараховуватимуться з дня укладення відповідної додаткової угоди до цього Договору.

Нарахування процентів за користування клієнтом кредитом здійснюється банком у валюті карткового рахунка щомісяця, в останній банківський день місяця, у день припинення дії Кредитної лінії, а у разі наявності простроченої заборгованості за кредитом - у день надходження на картковий рахунок грошових коштів, за рахунок яких така прострочена заборгованість (її частина) буде погашена (п. 4.1).

Відповідно до пункту 4.2 Договору, нарахування процентів за користування кредитом здійснюється банком, виходячи з фактичної заборгованості за кредитом на початок кожного календарного дня поточного місяця, розміру процентної ставки, визначеної цим договором, фактичної кількості календарних днів у поточному місяці та фактичної кількості календарних днів у поточному році. Нарахування процентів за користування кредитом Банк здійснює починаючи з першого календарного дня, наступного за днем видачі кредиту, по день повного погашення кредиту.

Згідно пункту 7.2 Договору, у разі прострочення сплати заборгованості за Кредитом та/або процентів за користування кредитом, клієнт сплачує банку за кожний день прострочення, включаючи день сплати, пеню. Пеня нараховується на суму прострочених платежів із розрахунку фактичної кількості прострочених днів, починаючи з дня виникнення простроченої заборгованості до дня погашення відповідної заборг7ованості у повному обсязі, у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Згідно ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст.611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов`язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 не виконує належним чином свої зобов`язання перед позивачем за договором кредиту та, згідно із наданим позивачем розрахунком заборгованості, у відповідача перед позивачем утворилась заборгованість, яка станом на 31 травня 2021 року становить 20 552 (двадцять тисяч п`ятсот п`ятдесят дві) грн. 11 коп., що складається із простроченої основної заборгованості в розмірі 8 330 (вісім тисяч триста тридцять) грн. 91 коп., пені на суму основної заборгованості в розмірі 3818 (три тисячі вісімсот вісімнадцять) грн. 73 коп., прострочених відсотків в розмірі 5610 (п`ять тисяч шістсот десять) грн. 34 коп., пені на суму прострочених відсотків в розмірі 1307 (одна тисяча триста сім) грн. 56 коп., та інфляційних витрат в розмірі 1484 (одна тисяча чотириста вісімдесят чотири) грн. 57 коп.

Згідно ч.1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Враховуючи вищевикладене, аналізуючи матеріали справи, документи, суд вважає достовірно доведеним факт невиконання ОСОБА_1 свого зобов`язання, що випливає з кредитного договору, у зв`язку із чим позовні вимоги є законними та обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Оскільки, статтею 141 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, суд вважає за необхідне стягнути з ОСОБА_1 на користь позивача судовий збір в розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн. 00 коп., який було сплачено позивачем при подачі позову до суду.

Керуючись статтями 5, 10, 13, 19, 76, 77, 81, 133, 141, 263, 264, 265, 280, 281, 282 Цивільного процесуального кодексу України, статтями 526, 634, 1049, 1050, 1054, 1055 Цивільного Кодексу України, суд , -

УХВАЛИВ :

Позовні вимоги акціонерного товариства «Державний експортно імпортний банк України» в особі філії акціонерного товариства «Державний експортно імпортний банк України» у місті Полтава до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податників НОМЕР_1 , остання відома адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) на користь акціонерного товариства «Державний експортно імпортний банк України» в особі філії акціонерного товариства «Державний експортно імпортний банк України» у місті Полтава (адреса: 36014, місто Полтава, вулиця С. Петлюри, будинок 1/65, код ЄДРПОУ 00032112) заборгованість за договором про відкриття кредитної лінії до карткового рахунку у рамках зарплатного проекту №8152726488БС/2017-07 від 04 липня 2017 року в розмірі 20 552 (двадцять тисяч п`ятсот п`ятдесят дві) грн. 11 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податників НОМЕР_1 , остання відома адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) на користь акціонерного товариства «Державний експортно імпортний банк України» в особі філії акціонерного товариства «Державний експортно імпортний банк України» у місті Полтава (адреса: 36014, місто Полтава, вулиця С. Петлюри, будинок 1/65, код ЄДРПОУ 00032112) судовий збір в розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн. 00 коп., який було сплачено позивачем при подачі позову.

Заява про перегляд заочного рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Д.О. Зоріна

Дата ухвалення рішення22.02.2022
Оприлюднено25.02.2022

Судовий реєстр по справі —537/3226/21

Рішення від 22.02.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ЗОРІНА Д. О.

Ухвала від 16.12.2021

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ЗОРІНА Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні