Ухвала
від 18.03.2021 по справі 761/10250/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/10250/21

Провадження № 1-кс/761/6590/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 березня 2021 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 за участі секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання начальника четвертого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління Офісу великих платників податків ДФС майора податкової міліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР № 42020000000001095 від 15.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Начальник четвертого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління Офісу великих платників податків ДФС майор податкової міліції ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , звернулась до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку у офісних приміщеннях за адресою: Миколаївська обл., смт. Березанка, вул. Новосельська, 68, з метою відшукання та вилучення первинних фінансово-господарських документів з реквізитами ТОВ «Лінія Тигрі» (код ЄДРПОУ41540397), ТОВ «Манга Прайм» (код ЄДРПОУ43364707), ТОВ «Агро Ферма «Альтос Робле» (код ЄДРПОУ 43224746), ТОВ «Золото Аграрія» (код ЄДРПОУ 43732536), ТОВ «Сонячна Полонина» (код ЄДРПОУ43732489), ТОВ «Колос-України» (код ЄДРПОУ38176586), ТОВ «Маслозавод південна олія», ПП «ПФ-Таугер», ТОВ «Крайтес», ТОВ «Гідротранссервіс», ТОВ «ТД «Торагро», ТОВ «Укрограніка», ТОВ «Елайз Груп», ТОВ «Торговий дім Веспрем», ТОВ «Магнетіко», ТОВ «Буллайз Компані», ТОВ «Манга-Прайм», ТОВ «Флеш Груп Компані», Ohlund Trading Limited та Camareto Holding LLP, а саме: договори, угоди, контракти, специфікації, додаткові угоди та додатки до них, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, акти прийому-передачі ТМЦ, вантажно-митні декларації, інвойси, сертифікати якості-відповідальності ТМЦ, рахунки фактури, рахунки на оплату, банківських чеки, платіжні доручення, дозвільні, ліцензійні документи та інші документи, які свідчать про протиправну діяльність з боку вказаних осіб, вільні зразки підпису та почерку, комп`ютерну техніку, на якій виготовлялись вказана документація, грошові кошти здобуті злочинних шляхом, чорнові записи, електронні ключі доступу до системи клієнт-банк та подання електронної звітності в електронній формі, печатки, штампи, пристрої мобільного зв`язку, які використовувались фігурантами кримінального провадження у своїй злочинній діяльності для спілкування, кліше, факсиміле підпису, договори оренди, банківські картки договори про банківське обслуговування, довіреності на отримання готівкових коштів в установах банків, бланки з відбитками печаток та інші фінансово-господарські документи.

Клопотання мотивовано тим, що слідчим слідчого управлення Офісу великих платників податків ДФС під процесуальним керівництвом прокурорів Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020000000001095 від 15.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Згідно матеріалів кримінального провадження, громадянин ОСОБА_5 , діючи спільно , умисно з громадянами ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та іншими невстановленими особами, використовуючи при цьому реквізити підприємств з ознаками фіктивності, серед яких: ТОВ «Манга Прайм» (код ЄДРПОУ43364707) та інші здійснили документальне оформлення постачання насіння соняшнику на адресу ТОВ «Сільпо-Фуд» (код ЄДРПОУ 40720198) на загальну суму 332 749 034,4 млн. грн.

При цьому ТОВ «Манга Прайм» (код ЄДРПОУ43364707) відобразили придбання насідання соняшнику, реалізованого на адресу ТОВ «Сільпо-Фуд» (код ЄДРПОУ 40720198) у підприємств «транзитно-конвертаційної» спрямованості, серед яких: ТОВ «Агро Ферма «Альтос Робле» (код ЄДРПОУ 43224746), ТОВ «Золото Аграрія» (код ЄДРПОУ 43732536), ТОВ «Сонячна Полонина» (код ЄДРПОУ43732489), ТОВ «Колос-України» (код ЄДРПОУ38176586), які в подальшому, за ланцюгом постачання, не здійснюють закупівлю насіння соняшнику, а формують свій податковий кредит за рахунок придбання запчастин та інших товарів широкого вжитку, з метою формування ланцюгів схемного податкового кредитку з ПДВ.

Слідством встановлені приміщення, в яких зберігаються документи, що можуть бути використані як доказ, а також не облікована продукція.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав з викладених у ньому підстав та просив задовольнити.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ст. 8 КПК України - кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Відповідно до ст. 13 КПК України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

При цьому, відповідно до положень ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Як вбачається з матеріалів клопотання та встановлено слідчим суддею, слідчим слідчого управлення Офісу великих платників податків ДФС під процесуальним керівництвом прокурорів Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020000000001095 від 15.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Відповідно до висновку аналітичного дослідження про результати дослідження Відповідно до ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Слідчий суддя приймає до уваги позицію Європейського суду з прав людини, а саме у справі «Ратушна проти України» (2010 р.) ЄСПЛ зазначив, що для санкціонування проведення обшуку житла чи іншої власності суд має бути переконаний у наявності достатніх підстав вважати, що речі, які розшукуються, можуть бути знайдені там.

Разом з тим, матеріали клопотання не містять жодних доказів, які б свідчили, що у офісних приміщеннях за адресою: Миколаївська обл., смт. Березанка, вул. Новосельська, 68, , зберігаються зазначені у клопотанні слідчого речі та документи.

Враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, беручи до уваги надані в судовому засіданні слідчим пояснення, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим не доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання зазначених у клопотанні речей і документів, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи із метою обшуку офісних приміщеннях за адресою: Миколаївська обл., смт. Березанка, вул. Новосельська, 68, .

Оцінюючи, чи було втручання з боку держави пропорційним, суд має розглядати особливі обставини кожної справи (див., наприклад, рішення від 16 грудня 1997 року у справі «Камензінд проти Швейцарії» (Camenzind v. Switzerland), пункт 45, Reports of Judgments and Decisions 1997-VIII.

У відповідності до ст.93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій, актів перевірок, ініціювання проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій та інших процесуальних дій, а також шляхом здійснення інших дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання, у зв`язку з чим клопотання слідчого не підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання начальника четвертого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління Офісу великих платників податків ДФС майора податкової міліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР № 42020000000001095 від 15.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, у офісних, складських приміщеннях та виробничих потужностях за адресою: Миколаївська обл., смт. Березанка, вул. Новосельська, 68 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Повний текст ухвали слідчого судді складено 23 березня 2021 року.

Дата ухвалення рішення18.03.2021
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу103528662
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР № 42020000000001095 від 15.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —761/10250/21

Ухвала від 18.03.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

Ухвала від 18.03.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні