Ухвала
від 22.02.2022 по справі 395/183/22
НОВОМИРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 395/183/22Провадження № 2-а/395/6/2022 УХВАЛА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2022 року м.Новомиргород

Суддя Новомиргородського районного суду Кіровоградської області Володимир Орендовський, розглянувши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 доСектору поліцейської діяльності № 1 (м. Новомиргород) Новоукраїнського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення,

ВСТАНОВИВ:

18 лютого 2022 року позивач звернувся до суду із вказаним адміністративним позовом.

Дослідивши подані матеріали, суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч.3ст.161 КАС України, до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Як вбачається зі змісту адміністративного позову, позивач посилається наст.288 КУпАП, відповідно до якої особа, яка оскаржила постанову у справі про адміністративне правопорушення, звільняється від сплати державного мита.

Разом з тим, відповідно до правових висновків Великої Палати Верховного Суду, викладених у постанові від 18 березня 2020 року у справі № 543/775/17, провадження № 11-1287апп18, у справах щодо оскарження постанов про адміністративне правопорушення у розумінні статей287,288 КУпАП, як і в інших справах, які розглядаються судом у порядку позовного провадження, слід застосовуватистатті 2-5 Закону України "Про судовий збір", які пільг за подання позовної заяви, відповідних скарг у цих правовідносинах не передбачають. Розмір судового збору за подання позовної заяви складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 496,20 грн.

Крім того, Велика Палата Верховного Суду відступила від висновку, який передбачав, що судовий збір при оскарженні постанов про адміністративне правопорушення сплаті не підлягає, та зазначила, що чинне законодавство містить ставку судового збору, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги у справі про оскарження постанови про адміністративне правопорушення та подальшому оскарженні позивачем та відповідачем судового рішення.

Також суд вважає за необхідне звернути увагу на практику Європейського суду з прав людини, за якою вимога сплатити судовий збір не порушує право заявників на доступ до правосуддя, оскільки судовий збір є певним законним обмежувальним заходом, який є формою регулювання доступу до суду, а також попередження подання необґрунтованих та безпідставних позовів та перенавантаження судів. Таке обмеження не може розглядатись як таке, що саме по собі суперечить пункту 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка ратифікована згідно ізЗаконом України від 17 липня 1997 року № 475/97-ВРта набрала чинності для України 11 вересня 1997 року, який гарантує кожному право на розгляд його справи судом.

Тому, позивачу слід сплатити судовий збір в сумі 496,20 грн. та подати до суду документ про сплату судового збору.

Згідно п.8 ч.5ст.160 КАС України, в позовній заяві зазначаються, зокрема, перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви.

Крім того, згідно ст.161ч.1КАС України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи.

Проте, у порушення ст.161 ч.1 КАС України позивачем до позовної заяви не додано копії документів відповідно до кількості учасників справи, зокрема надано лише одну копію постанови ГАВ № 191798 про адміністративне правопорушення.

Таким чином, оскільки позовна заява не відповідає вимогам, встановленим ст.161 КАС України, то її слід залишити без руху, встановивши позивачу строк для усунення недоліків п`ять днів з дня вручення цієї ухвали суду.

Керуючись статтями161,169 КАС України,суд,-

УХВАЛИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_1 доСектору поліцейської діяльності № 1 (м. Новомиргород) Новоукраїнського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків 5(п`ять)днів з дня вручення копії цієї ухвали суду, а саме необхідно: додати до позовної заяви одну копію постанови ГАВ № 191798 про адміністративне правопорушення; сплатити судовий збір згідно зЗаконом України «Про судовий збір»,ставка якогостановить 0,2розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (496 грн. 20 коп.) та надати суду документ про сплату судового збору у вказаному розмірі.

Роз`яснити позивачу, що у разі невиконання вимог даної ухвали у вказаний строк, адміністративний позов буде повернутий.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлений 23 лютого 2022 року.

Суддя Новомиргородського районного суду

Кіровоградської області Володимир Орендовський

СудНовомиргородський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення22.02.2022
Оприлюднено25.02.2022
Номер документу103541285
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо охорони здоров’я

Судовий реєстр по справі —395/183/22

Рішення від 04.05.2023

Адміністративне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Орендовський В. А.

Ухвала від 24.04.2023

Адміністративне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Орендовський В. А.

Ухвала від 22.02.2022

Адміністративне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Орендовський В. А.

Ухвала від 22.02.2022

Адміністративне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Орендовський В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні