Рішення
від 23.02.2022 по справі 672/54/22
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №672/54/22

Провадження №2/672/129/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 лютого 2022 року м.Городок

Городоцький районний суд

Хмельницької області в складі:

головуючої судді Федорук І.М.

з участю секретаря судового засідання Стебло Л.В.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Городку в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до опорного закладу Городоцький ліцей №2 Городоцької міської ради Хмельницької області, відділу освіти Городоцької міської ради про визнання незаконним та скасування наказу про відсторонення від роботи, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

ВСТАНОВИВ :

Стислий виклад позиції позивача.

У січні 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом, мотивуючи тим, що працює на посаді водія шкільного автобуса Бедриковецької філії Опорного закладу Городоцький ліцей №2 Городоцької міської ради Хмельницької області. Наказом директора Опорного закладу Городоцький ліцей №2 від 05.11.2021 №117/к він відсторонений від роботи з 08.11.2021 на час відсутності щеплення проти COVID-19 без збереження заробітної плати.

Вважає такі дії відповідача незаконними та такими, що грубо порушують його право на працю, оскільки нормами КЗпП України не передбачено такої підстави відсторонення, як відмова працівника від щеплення проти COVID-19. Зазначає, що законодавством України вакцинація від COVID-19 не включена до календаря обов?язкових профілактичних щеплень, а тому відсторонення працівника з підстав ст.12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» є незаконним та безпідставним. Вакцинування проти COVID-19, на його думку, є ризикованою медичною процедурою, тому він, позивач виступає проти примусової вакцинації від COVID-19. Вважає встановлення обов`язкового профілактичного щеплення від COVID-19 незаконним.

Позивач просив визнати незаконним та скасувати наказ Опорного закладу Городоцький ліцей №2 Городоцької міської ради Хмельницької області від 05.11.2021 №117/к про відсторонення його від роботи з 08.11.2021 на час відсутності щеплення проти COVID-19 без збереження заробітної плати, допустити його до роботи та стягнути з відділу освіти Городоцької міської ради середній заробіток за час вимушеного прогулу з 08.11.2021 по день допуску до роботи та судові витрати.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав, просив задоволити з підстав, зазначених в позовній заяві.

Стислий виклад позиції відповідача.

Представник відділу освіти Городоцької міської ради позовні вимоги не визнала, просила відмовити в задоволенні позову, посилаючись на відповідність оскаржуваного наказу вимогам постанови КМУ від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів», ч.2 ст.12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», наказу Міністерства охорони здоров`я «Про затвердження Переліку професій, виробництва та організацій, працівники яких підлягають обов`язковому профілактичному щепленню» від 04.10.2021 №2153, якими встановлений обов`язок керівника, зокрема закладу освіти, відсторонити від роботи працівників, які не надали документи на підтвердження проходження вакцинації від COVID-19 чи про наявність протипоказань.

У відзиві Опорний заклад Городоцький ліцей №2 Городоцької міської ради Хмельницької області позовні вимоги не визнав, посилаючись на те, що позивач не надав належних доказів у підтвердження позовних вимог. Вважає, що оскаржуваний наказ прийнятий з дотриманням вимог закону.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

Позивач ОСОБА_1 з 11.04.2008 працює в Бедриковецькій філії Опорного закладу Городоцький ліцей №2 Городоцької міської ради Хмельницької області на постійній посаді водія шкільного автобуса.

Наказом директора Опорного закладу Городоцький ліцей №2 Городоцької міської ради Хмельницької області №117/к від 05.11.2021 прийнято рішення відсторонити ОСОБА_1 від роботи з 08.11.2021 на час відсутності щеплення проти COVID-19 без збереження заробітної плати.

Висновки суду та мотиви прийнятого рішення.

Ч.1 ст.10 ЦПК України визначено, що суд при розгляді справи керується принципом верховенства права.

В силу вимог ч.1,2 ст.5 ЦК України акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності. Акт цивільного законодавства не має зворотної дії у часі, крім випадків, коли він пом`якшує або скасовує цивільну відповідальність особи.

Згідно зі статтею 46 КЗпП України допускається відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом у разі: появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп`яніння; відмови або ухилення від обов`язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони; в інших випадках, передбачених законодавством.

У статті 30 Основ законодавства України про охорону здоров`я від 19.11.1992 № 2801-XII закріплена можливість запровадження щодо окремих особливо небезпечних інфекційних захворювань проведення обов`язкових медичних оглядів, профілактичних щеплень, карантинних заходи в порядку, встановленому законами України.

Відповідно до частин 1, 2 статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов`язковими і включаються до календаря щеплень. Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов`язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов`язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я.

П. 41-6 Постанови Кабінету Міністрів України № 1236 від 09.12.2020 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» зобов`язано керівників державних органів (державної служби), керівників підприємств, установ та організацій забезпечити:

1) контроль за проведенням обов`язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 працівниками та державними службовцями, обов`язковість профілактичних щеплень яких передбачена переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров`я від 4 жовтня 2021 р. № 2153;

2) відсторонення від роботи (виконання робіт) працівників та державних службовців, обов`язковість профілактичних щеплень проти COVID-19 яких визначена переліком та які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов`язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 відповідно до статті 46 Кодексу законів про працю України, частини другої статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та частини третьої статті 5 Закону України «Про державну службу», крім тих, які мають абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень проти COVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти COVID-19, виданий закладом охорони здоров`я.

Згідно із Наказом МОЗ від 04.10.2021 №2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням» обов`язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають працівники закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності. Даний наказ набув чинності 08.11.2021.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач прийняв рішення про відсторонення позивача від роботи 05.11.2021, тобто до набрання чинності Наказом МОЗ №2153. Отже, станом на 05.11.2021 законом не було визначено обов`язку позивача, як працівника закладу освіти, вакцинуватись проти COVID-19, а тому відсутні підстави стверджувати, що на час прийняття оскаржуваного наказу ОСОБА_1 відмовився або ухилився від проведення такого щеплення, у зв`язку з чим підлягав відстороненню від роботи.

За наведених обставин суд дійшов висновку, що відсторонення позивача від роботи відбулось з порушенням вимог закону.

На підставі наведеного, з врахуванням вимог диспозитивності, суд вважає, що позов слід задоволити, наказ Опорного закладу Городоцький ліцей №2 Городоцької міської ради Хмельницької області №117/к від 05.11.2021 слід скасувати.

Крім того, на підставі п. 2 ч.1 ст.430 ЦПК України суд вважає за необхідне допустити негайне виконання рішення в частині присудження позивачеві виплати середнього заробітку за час вимушеного прогулу в межах суми платежу за один місяць.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд у відповідності до вимог ч. 1ст.141 ЦПК Українивважає за необхідне стягнути з відповідачів на користь позивача по 992,40 грн.з кожногосудового збору, який був сплачений останнім при зверненні до суду з позовом.

Керуючись ст.ст.78-81, 12, 76-81, 141, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 задоволити.

Визнати незаконним та скасувати наказ Опорного закладу Городоцький ліцей №2 Городоцької міської ради Хмельницької області №117/к від 05.11.2021, про відсторонення від роботи ОСОБА_3 , водія шкільного автобуса Бедриковецької філії Опорного закладу Городоцький ліцей №2 Городоцької міської ради Хмельницької області, з 08.11.2021 на час відсутності щеплення проти COVID-19 без збереження заробітної плати.

Допустити ОСОБА_1 до роботи на посаді водія шкільного автобуса Бедриковецької філії Опорного закладу Городоцький ліцей №2 Городоцької міської ради Хмельницької області.

Стягнути з відділу освіти Городоцької міської ради на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу з 08.11.2021 по день допуску до роботи.

Допустити негайне виконання рішення в частині стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу за один місяць.

Стягнути з відділу освіти Городоцької міської ради, Опорного закладу Городоцький ліцей №2 Городоцької міської ради Хмельницької області на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати по 992,40 грн. з кожного.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошеннярішення до Хмельницького апеляційного суду безпосередньо або через Городоцький районний суд Хмельницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Відомості про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідачі:

Відділ освітиГородоцької міськоїради,код ЄДРПОУ41932978,місце знаходження:вул.Грушевського,53,м.Городок,Хмельницька область, 32000.

Опорний заклад Городоцький ліцей №2 Городоцької міської ради, код ЄДРПОУ 26432412, місце знаходження: вул.Бухти, буд.9, м.Городок, Хмельницький район, Хмельницька область, 32002.

Суддя І.М.Федорук

Дата ухвалення рішення23.02.2022
Оприлюднено28.02.2022

Судовий реєстр по справі —672/54/22

Постанова від 01.06.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Постанова від 01.06.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 17.03.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 17.03.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Рішення від 23.02.2022

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Федорук І. М.

Ухвала від 04.02.2022

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Федорук І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні