Рішення
від 22.02.2022 по справі 280/5153/21
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2022 року Справа № 280/5153/21 м.ЗапоріжжяЗапорізький окружний адміністративний суд у складі судді Киселя Р.В., розглянувши в порядку письмового за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДПС у Запорізькій області (пр. Соборний, буд. 166, м. Запоріжжя, 69107) до Товариства з обмеженою відповідальністю «ГЕОНИКС» (вул. Гребельна, буд. 5, офіс 15, м. Запоріжжя, 69096) про стягнення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління ДПС у Запорізькій області (далі позивач, ГУ ДПС у Запорізькій області) до Фізичної особи-підприємця Товариства з обмеженою відповідальністю «ГЕОНИКС» (далі відповідач, ТОВ «ГЕОНИКС»), в якій позивач просить суд: постановити рішення про стягнення з рахунків платника у всіх банках, що належить такому платнику податків відповідачу, а також за рахунок готівки, що належить такому платнику податків на користь отримувача 48027,03 грн. з орендної плати з юридичних осіб код платежу 18010600, на р/р UA358999980334149812000008443, отримувач ГУК у Зап. Обл./ТГ с. Олександр/18010600, код отримувача (ЄДРПОУ) 37941997, банк отримувача Казначейство України (ел.адм.подат.).

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що у відповідача наявний узгоджений податковий борг. З метою погашення податкового боргу, боржнику (відповідачу) направлялась податкова вимога, проте відповідачем заборгованість погашена не була. В зв`язку з чим, позивач звернувся до суду з даним позовом. Просить суд стягнути з відповідача суму податкового боргу.

Ухвалою від 24.06.2021 у справі відкрите спрощене позовне провадження, судовий розгляд призначено за правилами спрощеного позовного провадження без виклику (без повідомлення) сторін (у письмовому провадженні). Запропоновано відповідачу протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі подати відзив та документи на його обґрунтування.

13.07.2021 від відповідача надійшов відзив. У відзиві відповідач заперечив проти задоволення позовних вимог та в обґрунтування заперечень зазначив, що рішення судів були визнані недійсними всі договори оренди по земельним ділянкам, орендарем яких був відповідач. Вважає, що оскільки, на даний час, відповідач не є користувачем земельних ділянок, то відсутні підстави для нарахування плати за землю. Просить суд відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

16.07.2021 від позивача надійшла відповідь на відзив. У відповіді позивач посилається на те, що у разі якщо відповідач не є орендарем (користувачем) земельних ділянок, то він повинен був надати до контролюючого органу уточнюючу декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни, але ТОВ «ГЕОНИКС» це зроблено не було. В зв`язку з чим вважає, що податкові зобов`язання ТОВ «ГЕОНИКС» визначені відповідно до вимог законодавства України. Просить суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Суд, розглянувши та оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності, зазначає наступне.

ТОВ «ГЕОНИКС» (код ЄДРПОУ 34640843) зареєстровано як юридичну особу 26.10.2006. Відповідач перебуває на обліку в органах ДПС як платник податків.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, порядок їх адміністрування, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулює та визначає Податковий кодекс України від 02 грудня 2010 року №2755-VI(далі ПК України).

Згідно зі статтею 67 Конституції України кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п.6.1 ст.6 ПК України податком є обов`язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

Також, підпунктом 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 ПК України передбачено обов`язок платників податків сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Як вбачається з матеріалів справи, у відповідача наявний податковий в сумі 48027,03 грн. з орендної плати з юридичних осіб.

Зазначений борг виник на підставі наступного.

Платником до контролюючого органу подана податкова декларація з плати за землю(земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності):

- №2345 від 14.02.2020 де платником самостійно визначена сума податкового зобов`язання з орендної плати з юридичних осіб 57436,19 грн. із яких сплачено 9409,16 грн. (що підтверджує відповідач у наданому відзиві) і до стягнення підлягає 48027,03 грн. (термін сплати протягом року ):

- до 30.10.2020 - 14359,05 грн. із яких сплачено 9409,16 грн. і до сплати підлягає 4949,89 грн.;

- до 30.11.2020 - 14359,05 грн.;

- до 30.12.2020 - 14359,05 грн.;

- до 01.02.2021 -14359,04 грн.

Слід зазначити, що дані податкові зобов`язання визначені відповідачем самостійно.

Відповідно до п. 54.1 ст. 54 ПК України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов`язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов`язання та/або пені вважається узгодженою.

Пунктом 46.1 ст. 46 ПК України визначено, що податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов`язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 Кодексу).

Згідно п. 287.1 ст. 287 ПК України власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Податкове зобов`язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця. (п. 287.3 ст. 287 ПК України).

Згідно з п. 56.11 ст. 56 ПК України не підлягає оскарженню грошове зобов`язання, самостійно визначене платником податків.

Таким чином, сума податкових зобов`язань самостійно визначених платником податків в поданій декларації набула статусу податкового боргу.

Відповідно до пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПП України, податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Пунктом 59.1 ст. 59 ПК України, визначено, що у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога може надсилатися (вручатися) контролюючим органом за місцем обліку платника податків, в якому обліковується податковий борг платника податків.

Податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує сто вісімдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, контролюючий орган надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків. Строк давності, визначений пунктом 102.4 статті 102 цього Кодексу для стягнення податкового боргу, у такому випадку розпочинається не раніше дня виникнення податкового боргу у сумі, що перевищує сто вісімдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до вищезазначених норм, податковим органом вживалися заходи щодо стягнення податкової заборгованості у встановленому законодавством порядку. А саме, з метою погашення податкового боргу платнику податків рекомендованим листом з повідомлення була направлена податкова вимога форми «Ю» №26832-13 від 19.11.2020 на суму 4949,89 грн. Зазначену вимогу представник відповідача отримав 01.12.2020, про що свідчить відмітка на рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення.

Згідно з п. 59.5 ст. 59 ПК України, у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Таким чином, ПК України не передбачено надіслання податкових вимог на кожну суму боргу.

Відповідно до п. 95.1 ст. 95 ПК України, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

При цьому відповідно до п. 95.2 ст. 95 ПК України, стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Відповідно до п. 95.3 ст. 95 ПК України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Згідно з п. 95.4 ст. 95 ПК України, контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Як встановлено ч. 1 ст. 9 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Частиною 1 ст. 77 КАС Українипередбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Доказів оскарження податкової вимоги в судовому чи адміністративному порядку відповідач не надав.

Щодо тверджень відповідача, зазначених у відзиві на адміністративний позов, про те, що всі договори оренди по земельних ділянках, орендарем яких був відповідач, судовими рішеннями визнані недійсними і оскільки відповідач на даний час не є користувачем зазначених земельних ділянок, то відсутні підстави для нарахування плати за землю.

Відповідно до п.286.2 ст.286 ПК України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов`язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, а надалі такий витяг подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Також ПК України визначено, які дії повинен вчинити платник плати за землю у разі зміни об`єкту оподаткування.

Так, згідно з абз.2 п.286.4 ст.286 ПК України у разі зміни протягом року об`єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

Тобто, відповідач повинен був надати до контролюючого органу уточнюючу декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни, проте ним це зроблено не було.

Докази іншого в матеріалах справи відсутні.

Аналіз зазначених вище вимог законодавства, наявні матеріали справи свідчать про те, що відповідачем в порушення вимог законодавства не сплачено суму податкового боргу, а отже позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до положень ст. 139 КАС України судові витрати з відповідача стягненню не підлягають.

Керуючись статтями 139, 241, 243-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Головного управління ДПС у Запорізькій області (пр. Соборний, буд. 166, м. Запоріжжя, 69107) до Товариства з обмеженою відповідальністю «ГЕОНИКС» (вул. Гребельна, буд. 5, офіс 15, м. Запоріжжя, 69096) про стягнення податкового боргу, задовольнити.

Стягнути з рахунків платника у всіх банках, що належить такому платнику податків - Товариству з обмеженою відповідальністю «ГЕОНИКС» (код ЄДРПОУ 34640843), а також за рахунок готівки, що належить такому платнику податків, податковий борг з орендної плати з юридичних осіб в розмірі 48027,03 грн. (сорок вісім тисяч двадцять сім гривен 03 копійки), які перерахувати на наступні реквізити: код платежу 18010600, на р/р UA358999980334149812000008443, отримувач ГУК у Зап. Обл./ТГ с. Олександр/18010600, код отримувача (ЄДРПОУ) 37941997, банк отримувача Казначейство України (ел.адм.подат.).

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення у повному обсязі виготовлено та підписано «23» лютого 2022 року.

СуддяР.В. Кисіль

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.02.2022
Оприлюднено28.02.2022
Номер документу103554832
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо погашення податкового боргу, з них стягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —280/5153/21

Рішення від 22.02.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

Ухвала від 24.06.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні