Ухвала
від 16.02.2022 по справі 640/5697/22
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1/2638

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

про відмову у прийнятті подання податкового органу

17 лютого 2022 рокум. Київ№ 640/5697/22

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючої судді Клочкової Н.В., розглянувши матеріали подання

Головного управління ДПС у місті Києві, як відокремленого підрозділу ДПС України

до товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС»

пропідтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна платника податків,

В С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшло подання Головного управління ДПС у місті Києві, як відокремленого підрозділу ДПС України (надалі заявник), адреса: 04116, місто Київ, вулиця Шолуденка, будинок 33/19 до товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС» (надалі - відповідач) адреса: 01004, місто Київ, вулиця Велика Васильківська, будинок 13/1 про підтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна платника податків, в якій податковий орган просить суд прийняти рішення, яким підтвердити обґрунтованість умовного адміністративного арешту майна товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС» (код 40258636), застосованого рішенням керівника контролюючого органу.

Підставою адміністративного арешту майна платника податків стала неправомірна, на розсуд контролюючого органу, відмова платника податків у підписанні направлень на перевірку та допуску уповноважених осіб контролюючого органу до проведення документальної планової виїзної перевірки.

Суд звертає увагу, що представником відповідача до Окружного адміністративного суду міста Києва було подано заяву про відмову у відкритті провадження по справі № 640/5697/22, в якій представник останнього звертає увагу суду на обставину наявності спору про право, оскільки, товариство звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва із позовною заявою про визнання протиправними дій та визнання протиправним та скасування Наказу Головного управління ДПС у місті Києві від 26 січня 2022 року № 588-п «Про проведення документальної планової виїзної перевірки товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС» (код ЄДРПОУ 40258636)».

Також, представником відповідача було подано до суду заяву про залишення без розгляду заяви/подання Головного управління ДПС у місті Києві по справі № 640/5697/22, в обґрунтування якої представник відповідача зазначив, що частиною 2 статті 283 Кодексу адміністративного судочинства України чітко визначено, що заява подається до суду першої інстанції протягом 24 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом, в даному випадку обставиною, що зумовила звернення до суду є факт недопускну 15 лютого 2022 року об 16 годині 25 хвилин ТОВ «ОРІЄНС ФІНАНС» Головного управління ДПС у м. Києві до проведення перевірки.

Таким чином, за твердженнями представника відповідача з урахування викладеного вище, в силу частини 2 статті 283 Кодексу адміністративного судочинства України, перебіг строку звернення до суду із заявою про підтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС» розпочався 15 лютого 2022 року з 16:25 год., та з урахуванням викладеного вище, закінчився 16 лютого 2022 року о 16:25.

Перевіривши матеріали поданої податковим органом заяви, ознайомившись з поданими представником відповідача заявами, оцінивши наявні в матеріалах справи докази, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Згідно з приписами частини четвертої статті 5 Кодексу адміністративного судочинства України суб`єкти владних повноважень мають право звернутись до адміністративного суду виключно у випадках, визначених Конституцією та законами України.

В свою чергу, суд звертає увагу, що право звернення до суду суб`єктом владних повноважень - податковим органом визначено статтею 94 Податкового кодексу України, а саме: на суд покладено обов`язок перевірити обґрунтованість рішення контролюючого органу про застосування адміністративного арешту майна платника податків. Відтак, для здійснення судового контролю за рішенням податкового органу, яке зачіпає права та інтереси платника податків, податковий орган зобов`язаний звернутись до суду.

Пунктом пункт 94.1 статті 94 Податкового кодексу України встановлено, що зверненню податкового органу до суду передує процедура застосування адміністративного арешту, відповідно до якої контролюючим органом може бути накладено арешт на майно платника податків, який полягає в обмеженні або забороні платнику податків у реалізації прав розпорядження або користування його майном. Адміністративний арешт майна платника податків є винятковим способом забезпечення виконання платником податків його обов`язків, визначених законом.

В той же час, приписами статті 283 Кодексу адміністративного судочинства України врегульовано особливості провадження у справах за зверненням органів доходів і зборів на підставі заяви про підтвердження обґрунтованості адміністративного арешту майна платника податків.

Відповідно до частини 2 статті 283 Кодексу адміністративного судочинства України відповідно до приписів зазначеної статті податковим органом заява подається до суду першої інстанції протягом 24 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом, у письмовій формі.

Такою обставиною в цьому випадку є дата прийняття рішення про застосування адміністративного арешту майна.

Крім того, суд вважає за необхідне звернути увагу, на приписи частини 4 статті 283 Кодексу адміністративного судочинства України якою визначено, що суд ухвалою відмовляє у відкритті провадження за заявою, якщо:

1) заявлено вимогу, не передбачену частиною першою цієї статті;

2) із поданих до суду матеріалів вбачається спір про право.

Частиною 5 цієї статті передбачено, що відмова у відкритті провадження за заявою унеможливлює повторне звернення заявника з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами до суду в загальному порядку.

Таким чином, виходячи з аналізу викладених вище норм Кодексу адміністративного судочинства України вбачається, що в порядку статті 283 Кодексу адміністративного судочинства України податковий орган може звернутись виключно у разі безспірності таких вимог, оскільки в протилежному випадку суд зобов`язаний відмовити у відкритті провадження відповідно до частини четвертої статті 283 Кодексу адміністративного судочинства України у зв`язку з наявністю спору про право.

Відмова у відкритті провадження відповідно до частини 5 цієї статті дає право податковому органу звернутись в порядку загального провадження, але таке звернення можливе і без попереднього звернення до суду в порядку, визначеному статтею 283 Кодексу адміністративного судочинства України, адже спір про право може виникнути і на етапі застосування адміністративного арешту податковим органом, а тому, звернення до суду з заявою відповідно до статті 283 Кодексу адміністративного судочинства України в такому випадку може бути недоцільним. В будь-якому випадку спір про право повинен бути не уявним, а реальним, та суду необхідно надати докази про звернення за вирішенням спору в адміністративному чи судовому порядку.

Таким чином, виходячи з викладених вище приписів чинного законодавства, суд приходить до висновку, що законодавцем чітко встановлено, що суд повинен перевірити обґрунтованість застосування адміністративного арешту майна, водночас, у разі наявності спору про право, такий розгляд здійснюється в загальному позовному провадженні.

Аналогічний правовий висновок викладено у постанові Судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов`язкових платежів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 26 червня 2020 року у справі № 280/2993/19.

Виходячи з предмету та особливостей розгляду даної категорії заяв, суд вважає за необхідне звернути увагу на висновки викладені у постановах Верховного Суду від 17 квітня 2018 року по справі № 808/1601/17, від 08 травня 2018 року у справі № 826/15024/16, від 13 червня 2018 року у справі № 818/610/16, від 27 серпня 2018 року у справі № 821/1613/16, в яких Верховний Суд дійшов висновку, що оскарження в судовому порядку наказу, за яким працівників контролюючого органу не допущено до проведення перевірки, підтверджує наявність спору про право.

У постанові від 19 грудня 2018 року по справі № 816/284/17 Верховним Судом було висловлено правову позицію, за якою заперечення платником податків щодо законності проведення перевірки, що, в свою чергу, стало підставою для недопуску посадових осіб контролюючого органу до її проведення, свідчить про наявність спору про право.

З аналізу поданих до суду матеріалів судом встановлено, що з метою організації проведення перевірки товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС» (код 40258636), на підставі Наказу від 26 січня 2022 року № 588-п «Про проведення документальної планової виїзної перевірки товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС» (код 40258636)», працівниками управління податкового аудиту фінансових операцій Головного управління ДПС у місті Києві та управління податкового аудиту фізичних осіб Головного управління ДПС у місті Києві з метою проведення документальної планової виїзної перевірки товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС» (код 40258636, адреса: 01004, місто Київ, вулиця Велика Васильківська, будинок 13/1) з питань дотримання вимог податкового законодавства за період з 01 січня 2017 року по 30 вересня 2021 року, валютного - за період з 01 січня 2017 року по 30 вересня 2021 року, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування - за період з 05 лютого 2016 року по 30 вересня 2021 року та іншого законодавства за відповідний період, тривалістю 10 робочих днів з 15 лютого 2022 року.

Надалі, з метою пред`явлення направлень від 15 лютого 2022 року № 25313/26-15-07-08-02, від 14 лютого 2022 року № 2781/26-15-07-09-06 на проведення перевірки товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС» (код 40258636) уповноваженими особами податкового органу здійснено вихід 15 лютого 2022 року за податковою адресою підприємства (адреса: місто Київ, вулиця Велика Васильківська, будинок 13/1), однак представником ТОВ «ОРІЄНС ФІНАНС» (код 40258636) - адвокатом Наталкою Ярославом Ярославовичем було відмовлено в допуску до проведення перевірки, про що складено акт про відмову в допуску до проведення документальної планової виїзної перевірки товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС» (код 40258636) від 15 лютого 2022 року № 967/Ж6/26-15-07-08-02.

З викладеного вище вбачається, що проведення документальної планової виїзної перевірки товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС» було призначено відповідно до Наказу Головного управління ДПС у місті Києві від 26 січня 2022 року № 588-п «Про проведення документальної планової виїзної перевірки товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС» (код 40258636)».

В свою чергу, аналізуючи матеріали поданої представником податкового органу заяви, при перевірці відомостей, що містяться у доданих до заяви матеріалах, судом на підставі інформації з комп`ютерної програми «Діловодство спеціалізованого суду» встановлено, що у провадженні Окружного адміністративного суду міста Києва перебуває справа № 640/5274/22 за позовною заявою товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС» до Головного управління Державної податкової служби в місті Києві про визнання протиправними дій, визнання протиправним та скасування наказу, предметом якої є розгляд питання щодо правомірності Наказу Головного управління ДПС у місті Києві від 26 січня 2022 року № 588-п «Про проведення документальної планової виїзної перевірки товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС» (код 40258636)».

Виходячи з встановлених вище обставин, суд констатує наявність спору про право в розумінні частини 4 статті 283 Кодексу адміністративного судочинства України, що, з урахуванням приписів процесуального кодексу та висновків Верховного Суду, виключає можливість провадження за заявою контролюючого органу про підтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС».

Суд зазначає, що існування у спірних правовідносинах спору про право виключає можливість розгляду заяви контролюючого органу про підтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна платника податків у порядку, встановленому статтею 283 Кодексу адміністративного судочинства України, оскільки суд не вправі надавати оцінку ні законності дій контролюючого органу щодо призначення та проведення перевірки товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС», ні законності наказу про проведення документальної планової виїзної перевірки товариства, оскільки це не входить до предмету доказування у даній справі.

З урахуванням викладеного, керуючись статтею 283 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті провадження за поданням Головного управління ДПС у місті Києві, як відокремленого підрозділу ДПС України до товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС» про підтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна платника податків.

Відповідно до частини другої статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Відповідно до частини шостої статті 283 Кодексу адміністративного судочинства України ухвалу про відмову в прийнятті заяви може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 24 годин з моменту її постановлення.

СуддяН.В. Клочкова

Дата ухвалення рішення16.02.2022
Оприлюднено02.03.2022
Номер документу103560769
СудочинствоАдміністративне
Сутьвідмову у прийнятті подання податкового органу 17 лютого 2022 рокум. Київ№ 640/5697/22 Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючої судді Клочкової Н.В., розглянувши матеріали подання Головного управління ДПС у місті Києві, як відокремленого підрозділу ДПС України до товариства з обмеженою відповідальністю «ОРІЄНС ФІНАНС» пропідтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна платника податків

Судовий реєстр по справі —640/5697/22

Ухвала від 04.09.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 04.09.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 04.09.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 05.07.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 05.07.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 20.06.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 23.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 13.04.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 16.02.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клочкова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні