Постанова
від 05.07.2010 по справі 2а-5074/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018,  м. Львів,  вул. Чоловського, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

05 липня 2010 р.                                            м. Львів                                        № 2а-5074/10/1370  

14 год. 30 хв.                                                            

          Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Москаля Р.М., за участю секретаря судового засідання Шийки Н.П., представника позивача Московича А.Я., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом

 Державна податкова інспекція  у Мостиському районі   

до

 ПП "Василько"   

про

 про припинення юридичної особи

Позивач звернулася до Львівського окружного адміністративного суду з позовом про припинення юридичної особи –приватного підприємства «Василько». В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що ПП «Василько»зареєстроване Мостиською райдержадміністрацією 13 серпня 2003 року. Однак з 01.11.2008 року по теперішній час відповідач не подає податкових декларацій та документів фінансової звітності. Заборгованості по платежах відповідача перед бюджетом відсутня. Відповідно до п. 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством, зокрема є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві та просив позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з’явився. Про час та місце проведення судових засідань відповідач повідомлявся належним чином, але поштовий конверт з судовими документами, відправлений на його зареєстроване місцезнаходження (згідно з довідкою з ЄДРПОУ та довідкою Мостиської районної державної адміністрації від 19.05.2010 року таким є: м. Мостиська, вул. Полуботка, 5) повернувся до суду з відміткою органу зв’язку «за зазначеною адресою не проживає». Згідно з довідкою ДПІ у Мостиському районі від 23.09.2008 року ПП «Василько»за вказаною адресою не виявлено. Відтак немає доцільності ще раз направляти відповідачу судову повістку на цю ж адресу. За таких обставин суд на підставі ст. ст. 71, 128 АС України ухвалив розглянути справу без участі відповідача за наявними доказами.

В судовому засіданні суд на підставі ч. 3 ст. 160 КАС України оголосив вступну та резолютивну частини постанови. Повний текст постанови виготовлено 08 липня 2010 року.

Заслухавши доводи представника позивача, з'ясувавши обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог, дослідивши докази, якими вони обґрунтовуються, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, мотивуючи це наступним.

Відповідно до ст. 9 Закону України "Про систему оподаткування", платник податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язаний подавати до державних податкових органів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до п. 3 статті 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", контроль за своєчасністю подання платниками податків бухгалтерських звітів та балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів покладено на податкову інспекцію. Згідно із п. 17 статті 11 зазначеного Закону органи державної податкової служби у межах своєї компетенції та у встановленому законами порядку мають право звертатися до судових органів із заявою про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

ПП «Василько»зареєстроване Мостиською райдержадміністрацією 13 серпня 2003 року згідно рішення № 289, про що видано відповідне свідоцтво про державну реєстрацію. Відповідач взятий на облік як платник податків 28.08.2003 р. за №1050, що підтверджується довідкою ДПІ у Мостиському районі від 12.09.2009 року № 85.

Згідно з довідкою від 18.05.2010 року № 4067/9/15 відповідач не подає податкову звітність, пов‘язану із нарахуванням та сплатою податків, з 01.11.2008 року, чим порушує п.2 ст.9 Закону України „Про систему оподаткування” щодо обов‘язків платника податків і зборів подавати податковому органу декларації, бухгалтерську звітність та інші документи й відомості, пов‘язані з обчисленням і сплатою податків і зборів.

Як вбачається із довідки ДПІ у Мостиському районі від 31.05.2010 року, відповідач заборгованості зі сплати податків, зборів (обов‘язкових платежів) не має.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” однією з підстав для постановлення судом рішення щодо припинення юридичної особи є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги підставні і обґрунтовані, а тому адміністративний позов підлягає задоволенню.

Згідно ч. 5 ст. 38 згаданого Закону, суд призначає в рішенні щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією комісію з припинення (ліквідаційну комісію) та встановлює строк і порядок її роботи. Державний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру запис про призначення комісії з припинення (ліквідаційної комісії) не пізніше наступного робочого дня з дати надходження відповідного рішення.

Однак, враховуючи те, що позивач в позовній заяві не ставить вимоги про призначення ліквідаційної комісії та не представив суду кандидатур, які б входили в згадану комісію, суд, з врахуванням положень ст.19 Конституції України, позбавлений правових підстав зобов’язувати будь-яких осіб виконувати обов’язки членів ліквідаційної комісії.

Окрім того, як передбачено ч. 6 ст. 38 вищенаведеного Закону, у разі, якщо в судовому рішенні щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією не призначена комісія з припинення (ліквідаційна комісія), державний реєстратор не пізніше трьох робочих днів від дати надходження такого судового рішення вносить до Єдиного державного реєстру запис, в якому вказує як голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи керівника органу управління або особу, яка згідно з відомостями, внесеними до Єдиного державного реєстру, має право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи без довіреності, якщо інше не встановлено судовим рішенням.

Щодо судових витрат, то у відповідності до вимог ст. 94 КАС України, зокрема, частин 2 та 4, судові витрати у формі судового збору, з відповідача не належить стягувати.

Керуючись ст.ст. 17-19, 94, 160-163 КАС України, суд –

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу –приватне підприємство «Василько»(Львівська обл., м. Мостиська, вул. Полуботка, 5; ідентифікаційний код 32562376).

Копію постанови суду, після набрання нею законної сили, направити державному реєстратору за місцем державної реєстрації юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення щодо припинення юридичної особи.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанову суду може бути оскаржено до суду апеляційної інстанції шляхом подання заяви про апеляційне оскарження постанови суду та апеляційної скарги. Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються Львівському апеляційному адміністративному суду через Львівський окружний адміністративний суд.

                  Суддя                                                                                                          Москаль Р.М.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.07.2010
Оприлюднено04.08.2010
Номер документу10356091
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5074/10/1370

Постанова від 05.07.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 15.06.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 15.06.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні