Постанова
від 23.06.2010 по справі 30/236-08-4925
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2010 р. № 30/236-08-4925

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

Божок В.С.- головуючого,

Костенко Т.Ф.,

Коробенко Г.П.

розглянувши матеріали кас аційних скарг Відкритого акціонерного товариства "Одесліфт" та ОС ОБА_3

на рішення господарського суду Одес ької області

від 09.12.2008

у справі господарського суду Одес ького суду

за позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю "ЮСТАЛ"

до Іллічівської міської рад и

про визнання права користува ння земельною ділянкою

в судовому засіданні взял и участь представники:

від позивача: ОСОБА_1 - дов. від 01.06.2009

від відповідача: не з' явилися

від ВАТ "Осесліфт" ОСОБА_2- дов. від 01.08.2009

від Скрипника О.В. не з' явилися

ВСТАНОВИВ:

Рішенням від 09.12.2008 госпо дарського суду Одеської обла сті (суддя: Рога Н.В.) позовні ви моги задоволено. Визнано пра во товариства з обмеженою ві дповідальністю "ЮСТАЛ" на кор истування на умовах оренди з емельною ділянкою кадастров ий номер 5110800000:02:003:0001 загальною пло щею 0, 1371 га, яка знаходиться в ме жах м. Іллічівська по вул. Прим орській, 93 для експлуатації та обслуговування будинку і го сподарських будівель, що нал ежать ТОВ "ЮСТАЛ" на праві влас ності. Зобов' язано Іллічівс ьку міську раду Одеської обл асті вчинити дії щодо оформл ення права користування земе льною ділянкою на умовах оре нди за ТОВ "ЮСТАЛ".

Не погоджуючись з судовим р ішенням ВАТ "Одесліфт" та ОС ОБА_3 звернулися до Вищого г осподарського суду України з касаційними скаргами і прос ять судове рішення скасувати , посилаючись на те, що судом п орушено норми матеріального та процесуального права, зок рема, ст.ст. 319, 377 Цивільного коде ксу України, ст.ст. 123, 124 Земельно го кодексу України та ст. 107 Гос подарського процесуального кодексу України, оскільки їх не було залучено до участі у с праві як законних користувач ів спірної земельної ділянки .

Колегія суддів, приймаючи д о уваги межі перегляду справ и в касаційній інстанції, про аналізувавши на підставі фак тичних обставин справи засто сування норм матеріального і процесуального права при ви несенні оспорюваного судово го акта, знаходить необхідни м касаційні скарги задовольн ити частково.

Відповідно до ст. 107 Господар ського процесуального кодек су України Сторони у справі м ають право подати касаційну скаргу, а прокурор касаційне подання на рішення місцевог о господарського суду, що наб рало законної сили, та постан ову апеляційного суду. Касац ійну скаргу мають право пода ти також особи, яких не було за лучено до участі у справі, якщ о суд прийняв рішення чи пост анову, що стосується їх прав і обов'язків.

За ст. 1 Господарського проц есуального кодексу України п раво на звернення до господа рського суду згідно з встано вленою підвідомчістю господ арських справ за захистом св оїх порушених або оспорювани х прав і охоронюваних законо м інтересів мають громадяни, які здійснюють підприємниць ку діяльність без створення юридичної особи і в установл еному порядку набули статусу суб'єкта підприємницької ді яльності. У випадках, передба чених законодавчими актами У країни, до господарського су ду мають право також звертат ися фізичні особи, що не є суб' єктами підприємницької діял ьності.

За твердженням ВАТ "Одесліф т", Іллічівська міська рада не приймала рішення щодо затве рдження проекту відводу та п ередачі земельної ділянки в оренду, яка знаходиться у ком унальній власності, передача ТОВ "Юстал" в оренду земельної ділянки відбулась в обсязі б ільшому, ніж ТОВ "Юстал" корист увалось раніше, без вилученн я земельної ділянки у належн ого користувача, у встановле ному законом порядку. Крім то го, між ТОВ "ЮСТАЛ" та Іллічівс ькою міською радою укладено договір оренди земельною діл янки, визнання недійсним яко го розглядається господарсь ким судом Одеської області у справі № 33-28-22/44-08-928, де залучено ВА Т "Одесліфт", як третю особу , як а заявляє самостійні вимоги.

За твердженням ОСОБА_3 п рийняте господарським судо м рішення зачіпає його права та стосується його обов'язкі в, оскільки, він є власником са дово-дачного будинку за НОМ ЕР_1, який розташований на зе мельній ділянці в межах АДР ЕСА_1, на підставі договору к упівлі-продажу від 20.12.2007 укладе ного з ОСОБА_4.

Однак, цьому не надано належ ної правової оцінки.

За таких обставин принагід но визнати, що господарський суд ухвалив рішення, що стосу ється прав і обов' язків осі б, яких не було залучено до уча сті в справі.

Відповідно до вимог статті 11110 Господарського процесуал ьного кодексу України прийня ття рішення, що стосується пр ав і обов' язків осіб, яких не було залучено до участі в спр аві, є підставою для скасуван ня судового рішення і переда чі справи на новий розгляд, пр и якому суду належить залучи ти до участі у справі особу, пр ава і обов' язки якої стосую ться предмету спору, встанов ити її права на земельну діля нку, вжити заходів щодо всебі чного, повного і об' єктивно го розгляду справи та ухвале ння відповідного рішення.

Зважаючи на те, що відповідн о зі ст. 1117 Господарського проц есуального кодексу України к асаційна інстанція не має пр ава встановлювати або вважат и доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні г осподарського суду, вирішува ти питання про достовірність того чи іншого доказу, про пер евагу одних доказів над інши ми, тому рішення у справі підл ягає скасуванню, а справа пер едачі на новий розгляд госпо дарському суду.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України звер тає увагу на те, що рішення є з аконним тоді, коли суд, викона вши всі вимоги процесуальног о законодавства і всебічно п еревіривши всі обставини спр ави, вирішив справу у відпові дності з нормами матеріально го права, які підлягають заст осуванню до даних правовідно син.

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст. 125, 129 Конституці ї України та рішенням Консти туційного Суду України № 8-рп/ 2010 від 11.03.2010 року, ст. 1115, ст. 1119-ст.11111 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Вищий госп одарський суд України

ПОСТАНОВИВ :

Касаційні скарги задо вольнити частково.

Рішення від 09.12.2008 господарськ ого суду Одеської області зі справи №30/236-08-4925 скасувати.

Справу направити на новий р озгляд до господарського суд у Одеської області.

Постанова набирає чинност і з дня її прийняття і касацій ному перегляду не підлягає.

Головуючий В.С. Божок

Судді Т.Ф. Костенко

Г.П. Коро бенко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення23.06.2010
Оприлюднено08.12.2011
Номер документу10356509
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/236-08-4925

Постанова від 23.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні