Рішення
від 02.02.2022 по справі 175/1690/21
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/1690/21

Провадження № 2/175/555/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

03 лютого 2022 року смт. Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої судді Бойко О.М.

при секретарі судового засідання Кучеренко О.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у смт. Слобожанське цивільну справу за позовом Дочірнього підприємства «Житлово-комунальна контора» Товариства з додатковою відповідальністю «ТРЕСТ «ДНІПРОВОДБУД» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги та зняття та зняття з реєстраційного обліку,

В С Т А Н О В И В:

У травні 2021 року ДП «Житлово-комунальна контора» ТДВ «ТРЕСТ «ДНІПРОВОДБУД» звернулося до суду із позовом до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості за житлово-комунальні послуги та зняття з реєстраційного обліку.

В обґрунтування позовних вимог, позивач посилався на те, що 02 травня 2019 року між Дочірнім підприємством «Житлово-комунальна контора» ТДВ «ТРЕСТ Дніпроводбуд», в особі директора Буженік Т.К. та ОСОБА_1 , було укладено договір найму житлового приміщення, а саме кімнати АДРЕСА_1 з загальною площею 22, 2 кв.м., житлова 13,4 кв.м., що є предметом договору згідно п. 1.1 та п. 1.2 вищевказаного договору.

Станом на 19 квітня 2021 року, заборгованість за квартплату та надані житлово-комунальні послуги за адресою: АДРЕСА_2 , наймачем якої є ОСОБА_1 , складає 10 948 грн. 35 коп., тому позивач звернувся до суду з даним позовом.

Ухвалою суду від 24 травня 2021 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження, розгляд справи призначено в порядку спрощеного провадження з повідомленням сторін.

Представник позивача ОСОБА_2 надала до суду заяву, у якій просила розглядати справу без її участі, позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити, проти заочного рішення не заперечувала. Разом з тим, додала довідки від 03.02.2022 року, 03.12.2021 року та 30.09.2021 року про наявність заборгованості за комунальні послуги за адресою проживання відповідача.

Відповідач про дату та час судового засідання був повідомлений належним чином, в порядку, передбаченому ч. 1 ст. 130 ЦПК України. У судове засідання свого представника не направив, про причини неявки не повідомив, правом на подачу відзиву на позовну заяву не скористався. Будь-які заяви чи клопотання від відповідача до суду не надходили. На підставі ч. 1 ст. 280 ЦПК України суд вважає можливим розглядати справу за відсутності відповідача.

Враховуючи, що відповідач виходячи з положень та п.4 ч. 8ст.128 ЦПК Українивважається належним чином повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, в судове засідання жодного разу не з`явився, суд вирішує справу заочно на підставі наявних у ній даних і доказів.

Таким чином, суд вважає за можливе на підставі ч. 4 ст.223, ч. 2 ст.247, ч. 1 ст.280 ЦПК Україниухвалити у справі заочне рішення суду в судовому засіданні за відсутності сторін та без фіксування процесу технічними засобами.

Суд, вивчивши матеріали справи, оцінивши докази за правиламист. 89 ЦПК Україниу сукупності з нормами чинного законодавства, вважає наступне.

Кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів (ч. 1.ст. 4 ЦПК України).

Суд розглядає цивільні справи не інакше, як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цьогоКодексув межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі (ч. 1.ст.13 ЦПК України).

Відповідно дост. 526 ЦК Українизобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимогЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до п. 1, п. 5 ч. 3ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»споживач зобов`язаний укласти договір на надання житлово - комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору. Споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги (до яких відповідно до п. 1 ч. 1ст. 13 цього ж законувіднесено і послуги з водовідведення) у строки, встановлені договором або законом.

Згідно п. 3 ч. 2 ст. 21 Закону виконавець зобов`язаний підготувати та укласти із споживачем договір на надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором.

Таким чином, законодавством передбачений двосторонній обов`язок, щодо укладання договору про надання житлово-комунальних послуг, у зв`язку з чим у разі відмови на оплату таких послуг споживачем з посиланням на відсутність укладеного договору не беруться до уваги, оскільки споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність договору на надання житлово - комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у певному обсязі (Постанова ВСУ від 30.10.2013 року по справі № 6-59цс13).

Верховний Суд України у правовій позиції, яка висловлена в постанові від 20.04.2016 року по справі № 6-2951цс15 роз`яснив, що, хоч у ч. 1ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»й передбачено, що відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах, проте відповідно до п. 1 ч. 1ст. 20 цього Законуспоживач має право, зокрема, одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг. Такому праву прямо відповідає визначений п. 5 ч. Зст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом. Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі». Отже, відсутність договору у разі фактичного користування послугою не дає підстав не оплачувати її або оплачувати лише частково.

Судом встановлено, що 02 травня 2019 року між Дочірнім підприємством «Житлово-комунальна контора» ТДВ «ТРЕСТ Дніпроводбуд», в особі директора Буженік Т.К. та ОСОБА_1 , було укладено договір найму житлового приміщення, а саме кімнати АДРЕСА_1 з загальною площею 22, 2 кв.м., житлова 13,4 кв.м., що є предметом договору згідно п. 1.1 та п. 1.2 вищевказаного договору.

Так відповідно до довідки ДП ЖКК ОДО «Трест «Днепроводстрой» заборгованість за квартплату та надані житлово-комунальні послуги за адресою: АДРЕСА_2 , наймачем якої є ОСОБА_1 , на квітень 2021 року складає 10 948 грн. 35 коп.

Згідно із довідкою про склад сім`ї № 187, за адресою АДРЕСА_2 зареєстрована одна особа: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У свою чергу, адміністрацією Дочірнього підприємства «Житлово - комунальна контора «Товариства з додатковою відповідальністю «Трест «Дніпроводбуд» було надано попередження ОСОБА_1 , з яким останній ознайомився 10 березня 2021, про заборгованість яка на 01 березня 2021 року складала 9656 грн. 36 коп., та попереджено ОСОБА_1 про необхідність сплатити рахунки до 29 березня 2021 року, в разі несплати повідомлено про розірвання договору найму житлового приміщення та виселення.

Частиною 1 статті 625ЦК України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Приймаючи до уваги вищезазначене, та враховуючи, що відповідач у встановлений законом строк не виконав перед позивачем своїх зобов`язань за надані житлово-комунальних послуги, суд вважає необхідним стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість за надані послуги в розмірі 10948 грн. 35 коп.

Крім того, позивачем були заявлені позовні вимоги про визнання ОСОБА_1 таким, що втратив право користування житловим приміщенням за адресою: АДРЕСА_2 та зняття його з реєстраційного обліку.

Так, порядок визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням передбачені нормами ст. 72, ст. 116 Житлового Кодексу України. Проте, позивач не посилається у своєму позові на вищезазначені норми закону, не надає докази із приводу заявлено них позовних вимог та не обґрунтовує позов в зазначеній частині, а тому суд вважає не вбачає підстав для задоволення позовних вимог в частині визнання відповідача таким, що втратив право користування житловим приміщенням та зняття його з реєстраційного обліку.

Обговорюючи питання розподілу судових витрат відповідно до положень ст. 141 ЦПК України, з урахуванням задоволення позовних вимог, суд вважає за можливе стягнути з відповідача на користь позивача суму сплаченого при подачі позову судового збору, лише за одну позовну вимогу майнового характеру, в розмірі 2 270 грн., 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що підтверджується платіжним дорученням.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 11, 267, 526, 530, 625 ЦК України, п.5 ч.3 ст.20, ч.1 ст.32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст.22 Закону України «Про питну воду і питне водопостачання», правовими позиціями ВСУ від 16.12.2015 р. у справі №6-2023цс15, від 20.04.2016 року у справі №6-2951цс15, ст. ст.4,10,12,13,19,76,76-81,89,141, ч.4 ст.223, ч.2 ст.247, ст.ст.259, 263-265 ч.2,3 ст. 274, ч.5 ст. 279, ч.1 ст. 280 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги Дочірнього підприємства «Житлово-комунальна контора» Товариства з додатковою відповідальністю «ТРЕСТ «ДНІПРОВОДБУД» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги та зняття та зняття з реєстраційного обліку задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) суму заборгованості по сплаті квартплати та надані житлово-комунальні послуги у розмірі 10948 грн. 35 коп. на користь Дочірнього підприємства«Житлово-комунальнаконтора» Товаристваз додатковоювідповідальністю «ТРЕСТ«ДНІПРОВОДБУД»(код ЄДРПОУ 24987181).

У задоволені решти позовних вимог Дочірнього підприємства«Житлово-комунальнаконтора» Товаристваз додатковоювідповідальністю «ТРЕСТ«ДНІПРОВОДБУД» до ОСОБА_1 прозняття зреєстраційного обліку-відмовити

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) на користь Дочірнього підприємства«Житлово-комунальнаконтора» Товаристваз додатковоювідповідальністю «ТРЕСТ«ДНІПРОВОДБУД»(код ЄДРПОУ 24987181) суму судового збору в розмірі 2270, 00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку він може подати протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя О.М.Бойко

Дата ухвалення рішення02.02.2022
Оприлюднено01.03.2022
Номер документу103569413
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги та зняття та зняття з реєстраційного обліку

Судовий реєстр по справі —175/1690/21

Рішення від 02.02.2022

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Бойко О. М.

Ухвала від 24.05.2021

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Бойко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні