Рішення
від 21.02.2022 по справі 918/1119/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" лютого 2022 р. м. РівнеСправа № 918/1119/21

Господарський суд Рівненської області у складі судді А.Качура,

розглянув матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Сігірія"

до відповідача: Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз"

про: зобов`язання вчинити певні дії

секретар судового засідання: С.Коваль;

представники:

від позивача: С.Фурманюк;

від відповідача: Л. Янкевич;

СУТЬ СПОРУ

Товариство з обмеженою відповідальністю "Сігірія" звернулося до Господарського суду Рівненської області з позовом до відповідача Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" про зобов`язання вчинити певні дії, а саме:

- зобов`язати АТ "Оператор газорозподільної системи видати ТОВ "Сігірія" технічні умови приєднання до газорозподільної системи об`єкту "Будівництво багатоповерхового житлового будинку №5 на вул. Соборній, 285-а в м. Рівне" та "Будівництво багатоповерхового житлового будинку №6 на вул. Соборній, 285-а в м. Рівне" на індивідуальне опалення (поквартирне) зі встановленням газових котлів з герметичною камерою згоряння, відведенням продуктів згоряння через зовнішню стінку будинку без влаштування вертикального каналу та встановлення газових плит. Передбачити підключення квартир окремим стояком прокладеним по фасаду будівлі на 11-ти поверхових житлових будинках №5 та №6, що знаходяться за адресою: місто Рівне, вул. Соборна 285-а;

- зобов`язати АТ "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" розробити та видати ТОВ "Сігірія" проектно-кошторисну документацію приєднання до газорозподільної системи об`єкту: "багатоквартирний житловий будинок" на індивідуальне опалення (поквартирне) зі встановленням газових котлів з герметичною камерою згоряння, відведенням продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку без влаштування вертикального каналу та встановлення газових плит. Передбачити підключення квартир окремим стояком прокладеним по фасаду будівлі на 11-ти поверхових житлових будинках №5 та №6, що знаходяться за адресою: місто Рівне, вулиця Соборна 285-а;

- зобов`язати АТ "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" підключити до газорозподільної системи міста Рівне, 11-ти поверхові житлові будинки №5 та №6 , що знаходяться за адресою: місто Рівне, вулиця Соборна 285-а, в тому числі вчинити інші дії (врізка в газопровід, пуск газу, опломбування охоронними пломбами АТ "Рівнегаз" приладів обліку) необхідні для цілодобового доступу вказаних житлових будинків з поквартирним індивідуальним опаленням.

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача

Позовні вимоги аргументовані тим, що ТОВ "Сігірія" виступає замовником проекту "Будівництво багатоповерхового житлового будинку № 5 на вул. Соборній, 285-а в м. Рівне" та проекту "Будівництво багатоповерхового житлового будинку № 6 на вул. Соборній, 285-а в м. Рівне".

У листопаді 2021 року позивач звернувся до відповідача з листом про надання послуги з приєднання до ГРМ.

АТ "Рівнегаз" листом від 10 листопада 2021 року відмовлено у видачі технічних умов з підстав, що в характеристиці житлових будинків вказана поверховість 11 поверхів та відповідно до п. 9.26 ДБН В.2.5.-20:2018 Газопостачання "Встановлення побутових плит, теплогенераторів з закритою камерою згорання, з використанням колективних димоходів, допускається для будинків заввишки 10 поверхів включно" та рекомендувало розглянути можливості влаштування дахової котельні.

На переконання позивача, така відмова є безпідставною, у зв`язку з чим останній звернувся до суду з відповідним позовом.

Відповідач позов не визнав, та зазначає, що в характеристиці житлових будинків вказана поверховість 11 поверхів, а проте відповідно до п. 9.26 ДБН В.2.5.-20:2018 Газопостачання, встановлення побутових плит, теплогенераторів з закритою камерою згорання, з використанням колективних димоходів, допускається для будинків заввишки 10 поверхів включно, у зв`язку з чим позивачу запропоновано влаштування дахової котельні.

Інші процесуальні дії у справі

Ухвалою суду від 20 грудня 2021 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено здійснювати в порядку загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 18 січня 2022 року.

Ухвалою суду від 18 січня 2022 року закрито підготовче провадження, розгляд справи по суті призначено на 08 лютого 2022 року.

У зв`язку з тимчасовою непрацездатністю судді А.Качура, судове засідання призначене на 08 лютого 2022 року не відбулося. Сторони, що з`явились у судове засідання, повідомлені про неможливість проведення судового засідання.

Ухвалою суду від 09 лютого 2022 року сторін повідомлено, що наступне судове засідання відбудеться 22 лютого 2022 року.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позов.

В судовому засіданні представник відповідача позов не визнав.

МОТИВИ СУДУ ПРИ ПРИЙНЯТТІ РІШЕННЯ

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарським судом встановлено наступне.

Як слідує з матеріалів справи, позивачу надано в суборенду земельну ділянку, яка розташована у м. Рівне, мікрорайон №92 "Ювілейний" (ІV містобудівельний комплекс) та в районі вулиць Соборна і Корольова" (кадастровий номер 5610100000:01:001:0093 площею 15 578 кв.м., про що свідчить договір суборенди земельної ділянки від 15 грудня 2014 року.

Позивач вказує, що у відповідності до вказаного договору, Товариство з обмеженою відповідальністю "Сігірія" виступає замовником проекту "Будівництво багатоповерхового житлового будинку № 5 на вул. Соборній, 285-а в м. Рівне" та проекту "Будівництво багатоповерхового житлового будинку № 6 на вул. Соборній, 285-а в м. Рівне".

У листопаді 2021 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Сігірія" звернулось до Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" з заявою №ЗКп-35749-33004-1121 від 05 листопада 2021 року про надання послуги з приєднання до ГРМ.

У відповідь на вказаний лист, АТ "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" листом №330-Лв-10673-1121 від 10 лютого 2021 року відмовлено у видачі технічних умов з тих підстав, що в характеристиці житлових будинків вказана поверховість 11 поверхів та відповідно до п. 9.26 ДБН В.2.5.-20:2018 Газопостачання "Встановлення побутових плит, теплогенераторів з закритою камерою згорання, з використанням колективних димоходів, допускається для будинків заввишки 10 поверхів включно" та рекомендувало розглянути можливості влаштування дахової котельні.

А проте, позивач вважає таку відмову протиправною, оскільки на засіданні секції Житлового будівництва, промислової та інженерно-транспортної забудови, будівельних матеріалів і виробів Науково - технічної ради Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 20 травня 2016 року щодо можливості відхилень від вимог державних будівельних норм у частині газифікації на 11 поверхів під час проектування об`єкту: "Реконструкція незавершеного будівництва офісних приміщень під багатоповерхові житлові будинки з вбудованими приміщеннями громадського призначення по вул. Соборній, 285 А в м. Рівне" встановлено, що можливо, як виняток, відхилення від вимог ДБН В.2.5-20-2001 "Газопостачання" під час розроблення проекту "Будівництво багатоповерхових житлових будинків з вбудовано-прибудинковими приміщеннями громадського призначення по вул. Соборній, 285 А в м. Рівне" у частині встановлення газових опалювальних котлів з герметичною камерою згоряння для поквартирного опалення, гарячого водопостачання та газових плит на 11 поверхах, за умови отримання технічних умов на газопостачання.

Листом №8/14.9/5956-21 від 07 жовтня 2021 Директорат просторового планування територій та архітектури Міністерства розвитку громад та територій України щодо повторного погодження відхилень від вимог державних будівельних норм у проекті: "Будівництво багатоповерхових житлових будинків з вбудовано-прибудинковими приміщеннями громадського призначення по вул. Соборній, 285 А в м. Рівне" у зв`язку з введенням нових нормативних актів повідомив наступне. Проектна документація на об`єкти будівництва, побудовані повністю або частково відповідно до затвердженого проекту, не підлягає коригуванню у зв`язку з введенням нових нормативних актів, за винятком випадків, коли таке коригування зумовлено підвищенням у нових нормативних актах таких вимог безпеки: забезпечення механічного опору та стійкості (міцності), електро вибухо-, пожежобезпечності, енергоефективності об`єкта та вимог нормативів з питань створення умов для безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Нові державні будівельні норми з питань газопостачання ДБН В.2.5-20:2018 "Газопостачання" не встановлюють додаткових вимог щодо забезпечення механічного опору та стійкості (міцності), електор-, вибухо-, пожежобезпечності, енергоефективності об`єкта та вимог нормативів з питань створення умов для безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Відтак, з врахуванням вищевикладеного, дозволено передбачити встановлення індивідуальних котлів в будинках заввишки більше 10 поверхів.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування, оцінка аргументів сторін

З наведених обставин видно, що спірні правовідносини є за своїм змістом стосуються надання послуг з розподілу газу, зокрема позивач вказує що звернувся до оператора газорозподільної системи з заявою про надання послуги з приєднання до газорозподільної мережі, проте отримавши відмову звернувся до суду з даним позовом.

Відповідно до статті 30 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" технічні умови - це комплекс умов та вимог до інженерного забезпечення об`єкта будівництва, які повинні відповідати його розрахунковим параметрам щодо водопостачання (з урахуванням потреб забезпечення пожежогасіння), тепло-, електро- і газопостачання, водовідведення, зовнішнього освітлення, відведення зливових вод та телекомунікації.

Фізична чи юридична особа, яка має намір щодо забудови земельної ділянки, що перебуває в її власності або користуванні, має право на одержання технічних умов згідно із поданою нею заявою. Технічні умови надаються протягом 10 робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви.

Технічні умови повинні відповідати законодавству, містити достовірну інформацію та обґрунтовані вимоги до об`єктів будівництва, а також відповідати намірам заявника щодо забудови земельної ділянки.

Склад, зміст, порядок надання технічних умов та порядок визначення вартості послуг з їх надання визначаються відповідними центральними органами виконавчої влади або державними колегіальними органами.

Технічні умови є чинними до завершення будівництва об`єкта незалежно від зміни замовника або підприємства, установи та організації, які надали такі технічні умови. Зміни до технічних умов можуть вноситися тільки за згодою замовника.

За змістом пункту 4 глави 1 розділу І Кодексу газорозподільних систем, затвердженого Постановою НКРЕКП від 30.09.2015 року №2494, технічні умови приєднання документ, що визначає комплекс умов і вимог до інженерного забезпечення приєднання об`єкта (земельної ділянки) замовника до газорозподільної системи і містить вихідні дані для проектування газових мереж зовнішнього та внутрішнього газопостачання, що створюються для потреб об`єкта замовника

Відповідно до пункту 3 глави 3 розділу І Кодексу ГРС, власники об`єктів будівництва або існуючих об`єктів (земельних ділянок), які фізично не підключені до ГРМ, для набуття права на цілодобовий доступ до ГРМ та розподіл (переміщення) природного газу ГРМ повинні здійснити заходи щодо підключення (приєднання) власних об`єктів до ГРМ у порядку, визначеному в розділі V цього Кодексу.

За змістом пункту 1 глави 1 розділу V Кодексу ГРС, власники об`єктів будівництва або існуючих об`єктів (земельних ділянок), які фізично не підключені до ГРМ, мають право на приєднання (технічний доступ) цих об`єктів до ГРМ, що на законних підставах перебуває у власності або користуванні (у тому числі в експлуатації) Оператора ГРМ, у порядку, визначеному цим розділом.

Оператор ГРМ зобов`язаний розміщувати на своєму вебсайті інформацію про умови приєднання до ГРМ, що на законних підставах перебуває в його власності або користуванні (у тому числі в експлуатації), та методологію встановлення плати за приєднання до газорозподільної системи, затверджену Регулятором.

Закупівля товарів, робіт і послуг з проектування, будівництва, реконструкції та/або технічного переоснащення об`єктів газопостачання (до точки приєднання замовника) під час надання послуг з приєднання здійснюється Оператором ГРМ (крім розроблення проектної документації на будівництво мереж зовнішнього газопостачання при стандартному приєднанні) на конкурентних засадах.

Відповідно до пункту 4 глави 1 розділу V Кодексу ГРМ, приєднання об`єктів (земельних ділянок) замовника до ГРМ здійснюється на підставі договору на приєднання, що укладається за формами, наведеними у додатках 15, 16 до цього Кодексу. При цьому невід`ємною частиною договору на приєднання є технічні умови приєднання (додаток 17), які визначають вихідні дані для проектування газових мереж зовнішнього газопостачання від місця забезпечення потужності до точки приєднання, які будуються Оператором ГРМ, та вихідні дані для проектування та будівництва газових мереж внутрішнього газопостачання об`єкта замовника від точки приєднання до газових приладів і пристроїв замовника. Будівництво та введення в експлуатацію газових мереж внутрішнього газопостачання забезпечується замовником.

Технічні умови приєднання включають ситуаційний план (ескізне креслення) розміщення ділянки газопроводу, на якому встановлюється точка приєднання та визначається прогнозована точка вимірювання (місце встановлення вузла обліку).

Якщо на дату подання заяви про приєднання до ГРМ на об`єкті чи земельній ділянці замовника відсутній діючий газопровід (відсутня існуюча межа балансової належності), точка приєднання (запроектована межа балансової належності) визначається на межі земельної ділянки замовника або, за його згодою, на території такої земельної ділянки.

Якщо в заяві на приєднання (опитувальному листі Оператора ГРМ) замовник визначає виконавцем будівельних робіт з приєднання іншого (крім Оператора ГРМ) суб`єкта господарювання, то точка приєднання визначається в існуючій газорозподільній системі Оператора ГРМ та збігається з місцем забезпечення потужності, від якого замовник забезпечує будівництво газових мереж внутрішнього газопостачання відповідно до вихідних даних Оператора ГРМ, визначених в технічних умовах приєднання.

У відповідності до пункту 3 глави 1 розділу V Кодексу ГРМ, оператор ГРМ може відмовити замовнику в приєднанні його об`єкта (земельної ділянки) до об`єктів газорозподільної системи, що на законних підставах перебувають у власності чи користуванні (у тому числі експлуатації) Оператора ГРМ, лише за наявності однієї з таких підстав:

- відсутність або недостатність вільної потужності на об`єктах газорозподільної системи, у тому числі при замовленні тиску газу для потреб об`єкта замовника понад 1,2 МПа;

- у разі недотримання замовником процедури приєднання, визначеної Законом України "Про ринок природного газу", Кодексом ГТС та/або цим Кодексом.

Відмова у приєднанні замовника до газорозподільної системи повинна містити посилання на відповідну норму Закону України "Про ринок природного газу", або Кодексу ГТС, або цього Кодексу, яка не виконана замовником та перешкоджає чи унеможливлює надання Оператором ГРМ послуги з приєднання об`єкта замовника.

Про відмову в доступі до газорозподільної системи Оператор ГРМ повідомляє (із зазначенням причин відмови) замовника та територіальний орган Регулятора протягом п`яти робочих днів. Скарги на рішення Оператора ГРМ щодо відмови в доступі до газорозподільної системи розглядаються відповідно до порядку розгляду скарг Регулятором.

У відповідності до статті 11 Закону України "Про будівельні норми", застосування будівельних норм або їх окремих положень є обов`язковим для всіх суб`єктів містобудування. Будівельні норми, правила іноземних держав застосовуються в Україні відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно частини 5 статті 10 Закону України "Про будівельні норми", порядок розроблення, погодження, затвердження, реєстрації, внесення змін до будівельних норм та визнання їх такими, що втратили чинність, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Для забезпечення гармонізації нормативної бази України з нормативною базою Європейського Союзу встановлюється період одночасної дії будівельних норм, розроблених на основі національних технологічних традицій, та будівельних норм, гармонізованих з нормативними документами Європейського Союзу (або інших будівельних норм, кодів). Порядок застосування зазначених норм визначається Кабінетом Міністрів України. Обґрунтовані відхилення від будівельних норм, що забезпечують дотримання встановлених вимог безпеки у спосіб, не передбачений будівельними нормами, можуть бути погоджені суб`єктом нормування відповідно до встановленого ним порядку.

Як слідує з матеріалів справи, 20 травня 2016 року відбулося засідання секції житлового будівництва, промислової та інженерно-транспортної забудови, будівельних матеріалів і виробів науково-технічної ради Мінрегіону, на якому зокрема розглядалось питання щодо звернення ТОА "С.П.А.С" стосовно допущеної з технічних причин помилки у зверненні щодо можливості відхилень від вимог державних будівельних норм у частині газифікації на 11 поверхів під час проектування об`єкту "Реконструкція незавершеного будівництва офісних приміщень під багатоповерхові житлові будинки з вбудованими приміщеннями громадського призначення по вул. Соборній 285 А в м. Рівне", за результатами якого вирішено, що вважати за можливе, як виняток, відхилення від вимог ДБН В.2.5-20-2001 "Газопостачання" під час розроблення проекту "Будівництво багатоповерхових житлових будинків з вбудовано-прибудинковими приміщеннями громадського призначення по вул. Соборній, 285 А в м. Рівне" у частині встановлення газових опалювальних котлів з герметичною камерою згоряння для поквартирного опалення, гарячого водопостачання та газових плит на 11 поверхах, за умови отримання технічних умов на газопостачання.

Як вбачається з матеріалів справи, листом №8/14.9/5956-21 від 07 жовтня 2021 року Директорат просторового планування територій та архітектури Міністерства розвитку громад та територій України щодо повторного погодження відхилень від вимог державних будівельних норм у проекті: "Будівництво багатоповерхових житлових будинків з вбудовано-прибудинковими приміщеннями громадського призначення по вул. Соборній, 285 А в м. Рівне" у зв`язку з введенням нових нормативних актів повідомив ТОВ "С.П.А.С.", що проектна документація на об`єкти будівництва, побудовані повністю або частково відповідно до затвердженого проекту, не підлягає коригуванню у зв`язку з введенням нових нормативних актів, за винятком випадків, коли таке коригування зумовлено підвищенням у нових нормативних актах таких вимог безпеки: забезпечення механічного опору та стійкості (міцності), електро вибухо-, пожежобезпечності, енергоефективності об`єкта та вимог нормативів з питань створення умов для безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Нові державні будівельні норми з питань газопостачання ДБН В.2.5-20:2018 "Газопостачання" не встановлюють додаткових вимог щодо забезпечення механічного опору та стійкості (міцності), електор-, вибухо-, пожежобезпечності, енергоефективності об`єкта та вимог нормативів з питань створення умов для безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

У разі отримання рішення секції житлового будівництва, промислової та інженерно-транспортної забудови, будівельних матеріалів і виробів науково-технічної ради Мінрегіону про погодження відхилень від вимог державних будівельних норм, необхідність повторного погодження тих самих відхилень у зв`язку уз прийняттям нових державних будівельних норм відсутня.

Згідно з статті 6 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" Управління у сфері містобудівної діяльності здійснюється Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері містобудування, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, органами державного архітектурно-будівельного контролю, іншими уповноваженими органами містобудування та архітектури, місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування.

Органом державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду є центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

За змістом статті 7 вищевказаного Закону, управління у сфері містобудівної діяльності та архітектурно-будівельного контролю здійснюється шляхом: розроблення і затвердження будівельних норм, державних стандартів і правил, запровадження одночасної дії міжнародних кодів та стандартів; контролю за дотриманням законодавства у сфері містобудівної діяльності, вимог будівельних норм, державних стандартів і правил, положень містобудівної документації всіх рівнів, вихідних даних для проектування об`єктів містобудування (далі - вихідні дані), проектної документації; надання (отримання, реєстрації), відмови у видачі чи анулювання (скасування) документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №305 від 15.11.2018 року затверджено ДБН В.2.5-20:2018, "Газопостачання", які набрали чинності 01.07.2019р., відповідно до п. 9.26 яких, в житлових будинках, що проектуються, допускається передбачати встановлення газо- використовуючого обладнання для поквартирного опалення та гарячого водопостачання при висоті будинків до 3 поверхів включно.

Заміна існуючих теплогенераторів з відкритою камерою згорання призначених тільки для індивідуального гарячого водопостачання багатоквартирних будинків заввишки до 5 поверхів включно допускається за наявності відокремлених димових каналів для кожного газифікованого приміщення.

З метою підвищення надійності та безпеки експлуатації газовикористовуючого обладнання в багатоквартирних житлових будинках допускається додаткове виконання наступних вимог:

-встановлення побутових плит, які відповідають ДСТУ БИ 30-1-1, теплогенераторів з закритою камерою згорання, з використанням колективних димоходів відповідно до ДСТУ Б В.2.5-33;

-встановлення квартирних датчиків контролю довибухових концентрацій газу 20% нижньої концентраційної межі поширення полум`я (далі - НКМПП) з клапанами автоматичного відключення подачі газу;

-обмеження перевищення допустимого максимального значення витрати газу на будинок;

-влаштування в квартирах автоматичної спринклерної системи пожежогасіння в приміщеннях з газовикористовуючим обладнанням відповідно до ДСТУ Б БИ 12845.

Судом встановлено, що за змістом витягу з протоколу №15 засідання секції житлового будівництва, промислової та інженерно-транспортної забудови, будівельних матеріалів і виробів науково-технічної ради Мінрегіону, на якому зокрема розглядалось питання щодо звернення ТОА "С.П.А.С" стосовно допущеної з технічних причин помилки у зверненні щодо можливості відхилень від вимог державних будівельних норм у частині газифікації на 11 поверхів під час проектування об`єкту "Реконструкція незавершеного будівництва офісних приміщень під багатоповерхові житлові будинки з вбудованими приміщеннями громадського призначення по вул. Соборній 285 А в м. Рівне", за результатами якого вирішено, що вважати за можливе, як виняток, відхилення від вимог ДБН В.2.5-20-2001 "Газопостачання" під час розроблення проекту "Будівництво багатоповерхових житлових будинків з вбудовано-прибудинковими приміщеннями громадського призначення по вул. Соборній, 285 А в м. Рівне" у частині встановлення газових опалювальних котлів з герметичною камерою згоряння для поквартирного опалення, гарячого водопостачання та газових плит на 11 поверхах, за умови отримання технічних умов на газопостачання.

Згідно з нормами статті 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Основними видами господарських зобов`язань є майново-господарські зобов`язання та організаційно-господарські зобов`язання.

Сторони можуть за взаємною згодою конкретизувати або розширити зміст господарського зобов`язання в процесі його виконання, якщо законом не встановлено інше.

Згідно з положеннями статті 174 Господарського кодексу України, господарські зобов`язання можуть виникати: безпосередньо із закону або іншого нормативно-правового акта, що регулює господарську діяльність; з акту управління господарською діяльністю; з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать; внаслідок заподіяння шкоди суб`єкту або суб`єктом господарювання, придбання або збереження майна суб`єкта або суб`єктом господарювання за рахунок іншої особи без достатніх на те підстав; у результаті створення об`єктів інтелектуальної власності та інших дій суб`єктів, а також внаслідок подій, з якими закон пов`язує настання правових наслідків у сфері господарювання.

Згідно з нормами статті 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов`язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Відповідно до приписів частини 1 статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно з вимогами статті 76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до положень статті 77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Також, згідно з нормами статті 78 Господарського процесуального кодексу України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Правилами статті 13 Господарського процесуального кодексу України визначено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Висновки суду

За результатами розгляду спору встановлені обставини щодо наявності підстав для задоволення позову. Зокрема судом встановлено, що позивач у відповідності до діючого законодавства отримав погодження на відхилення від вимог ДБН під час проектування проекту "Будівництво багатоповерхових житлових будинків з вбудовано-прибуованими приміщеннями громадського призначення по вул. Соборній 285-а в м. Рівне", у зв`язку з чим відмова відповідача у наданні послуги з приєднання до ГРМ об`єкту є протиправною.

Суд погоджується з аргументами позивача стосовно наявності підстав для задоволення позовних вимог.

Розподіл судових витрат

Згідно з положеннями статті 129 Господарського процесуального кодексу України, інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Оскільки в процесі розгляду спору суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог, судові витрати, що становлять сплачений позивачами судовий збір підлягає стягнення з відповідача на користь позивачів.

Керуючись статтями 73, 74, 76-79, 91, 120, 123, 129, 130, 233, 238, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Акціонерному товариству "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" (33027, м. Рівне, вул. І.Вишенського 4, код ЄДРПОУ 03366701) видати Товариству з обмеженою відповідальністю "Сігірія" (33023, м. Рівне, вул. Соборна 285-А, код ЄДРПОУ 37847280) технічні умови приєднання до газорозподільної системи об`єкту "Будівництво багатоповерхового житлового будинку №5 на вул. Соборній, 285-а в м. Рівне" та "Будівництво багатоповерхового житлового будинку №6 на вул. Соборній, 285-а в м. Рівне" на індивідуальне опалення (поквартирне) зі встановленням газових котлів з герметичною камерою згоряння, відведенням продуктів згоряння через зовнішню стінку будинку без влаштування вертикального каналу та встановлення газових плит. Передбачити підключення квартир окремим стояком прокладеним по фасаду будівлі на 11-ти поверхових житлових будинках №5 та №6, що знаходяться за адресою: місто Рівне, вул. Соборна 285-а.

3. Акціонерному товариству "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" (33027, м. Рівне, вул. І.Вишенського 4, код ЄДРПОУ 03366701) розробити та видати Товариству з обмеженою відповідальністю "Сігірія" (33023, м. Рівне, вул. Соборна 285-А, код ЄДРПОУ 37847280) проектно-кошторисну документацію приєднання до газорозподільної системи об`єкту: "багатоквартирний житловий будинок" на індивідуальне опалення (поквартирне) зі встановленням газових котлів з герметичною камерою згоряння, відведенням продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку без влаштування вертикального каналу та встановлення газових плит. Передбачити підключення квартир окремим стояком прокладеним по фасаду будівлі на 11-ти поверхових житлових будинках №5 та №6, що знаходяться за адресою: місто Рівне, вулиця Соборна 285-а.

4. Акціонерному товариству "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" (33027, м. Рівне, вул. І.Вишенського 4, код ЄДРПОУ 03366701) підключити до газорозподільної системи міста Рівне, 11-ти поверхові житлові будинки №5 та №6 , що знаходяться за адресою: місто Рівне, вулиця Соборна 285-а, в тому числі вчинити інші дії (врізка в газопровід, пуск газу, опломбування охоронними пломбами АТ "Рівнегаз" приладів обліку) необхідні для цілодобового доступу вказаних житлових будинків з поквартирним індивідуальним опаленням.

5. Стягнути з Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" (33027, м. Рівне, вул. І.Вишенського 4, код ЄДРПОУ 03366701) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Сігірія" (33023, м. Рівне, вул. Соборна 285-А, код ЄДРПОУ 37847280) 6 810 (шість тисяч вісімсот десять) грн. 00 коп. судового збору.

Позивач (Стягувач): Товариство з обмеженою відповідальністю "Сігірія" (33023, м. Рівне, вул. Соборна 285-А, код ЄДРПОУ 37847280).

Відповідач (Боржник): Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" (33027, м. Рівне, вул. І.Вишенського 4, код ЄДРПОУ 03366701).

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч.ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч. 1 ст. 256 ГПК України).

Повний текст рішення складено та підписано 01 березня 2022 року.

Суддя А.Качур

Дата ухвалення рішення21.02.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу103590909
СудочинствоГосподарське
Суть: зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —918/1119/21

Судовий наказ від 28.03.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Судовий наказ від 28.03.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Судовий наказ від 28.03.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Судовий наказ від 28.03.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Рішення від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Рішення від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 09.02.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 18.01.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 20.12.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 08.12.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні