Ухвала
від 08.03.2022 по справі 912/401/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, факс 24 09 91, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

09 березня 2022 рокуСправа № 912/401/22

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Тимошевська В.В. розглянувши матеріали

за позовом: Комунального некомерційного підприємства "Поліклінічне об`єднання" Кропивницької міської ради, 25009, м. Кропивницький, вул. Габдрахманова, 5

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Аптекар-Груп", 25006, м. Кропивницький, вул. Шевченка, 36А, офіс 201

про пусунення перешкод в користуванні майном та стягнення 132 746,99 грн

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Комунального некомерційного підприємства "Поліклінічне об`єднання" Кропивницької міської ради, яка містить вимоги до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аптекар-Груп" наступного змісту:

- Прийняти рішення про усунення перешкод в користуванні майном, шляхом виселення Товариства з обмеженою відповідальністю "Аптекар-Груп" з нежитлового приміщення загальною площею 26,4 кв.м., розташованого на першому поверсі поліклінічного відділення № 1 за адресою: м.Кропивницкий, вул.Габдрахманова, 5, на користь комунального некомерційного підприємства "Поліклінічне об`єднання" Кропивницької міської ради;

- стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю"Аптекар-Груп" неустойку за несвоєчасне повернення приміщення з оренди в сумі 82 463,06 грн;

- стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Аптекар-Груп" заборгованість з орендної плати в сумі 34 838,24 грн;

- стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Аптекар-Груп" заборгованість з відшкодування за послуги з теплопостачання в сумі 13 599,49 грн;

- стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Аптекар-Груп" заборгованість з відшкодування земельного податку в сумі 1 846,20 грн.

Розглянувши зазначену позовну заяву господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Статтями 162 та 164 Господарського процесуального кодексу України визначено вимоги щодо оформлення позовної заяви та комплектність документів, які повинні додаватися до неї.

Відповідно до ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, яка встановлює вимоги до документів, що додаються до позовної заяви, до позовної заяви повинні бути додані документи, які підтверджують, зокрема, сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (ч. 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір").

Законом України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" з 1 січня 2022 року встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб - 2 481 гривні.

За подання до господарського суду встановлено наступний розмір та порядок сплати судового збору: за позовними заявами майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за позовними заявами немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, подавши вказаний позов позивач мав сплатити судовий збір в розмірі 4 962,00 грн (за 1 вимогу немайнового характеру та за 1 вимогу майнового характеру).

Однак, до позовної заяви не додано жодних доказів, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що заявником позову не додержано вимог, встановлених ст. 164 Господарського процесуального кодексу України.

За приписами статті 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Статтею 73 ГПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до статті 76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Частиною другою статті 91 ГПК України встановлено, що письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Суд звертає увагу позивача, що додатки, вказані в пунктах 3, 4, 6, 12-23, 25 прикладено в ксерокопіях, які не засвідчено належним чином.

Положеннями п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України закріплено, що позовна заява повинна містити зокрема, зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

В порушення вищевказаної норми ГПК України позивачем не зазначено відомостей щодо наявності у нього або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з частиною 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З огляду на вищенаведене, наявні підстави для залишення позовної заяви без руху, з наданням позивачу строку на усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Комунального некомерційного підприємства "Поліклінічне об`єднання" Кропивницької міської ради - залишити без руху.

2. Комунальному некомерційному підприємству "Поліклінічне об`єднання" Кропивницької міської ради, усунути встановлені при поданні позовної заяви, недоліки в строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме надати суду:

- належні докази сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі;

- зазначити відомості щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- належним чином засвідчені копії документів, зазначених у пунктах 3, 4, 6, 12-23, 25, які прикладено в ксерокопіях.

3. Роз`яснити Комунальному некомерційному підприємству "Поліклінічне об`єднання" Кропивницької міської ради, що у відповідності до ч. 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копію ухвали надіслати Комунальному некомерційному підприємству "Поліклінічне об`єднання" Кропивницької міської ради за адресою: 25009, м. Кропивницький, вул. Габдрахманова, 5 та електронною поштою: kzpo@krmr.gov.ua.

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення08.03.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103620513
СудочинствоГосподарське
Сутьпусунення перешкод в користуванні майном та стягнення 132 746,99 грн

Судовий реєстр по справі —912/401/22

Рішення від 21.07.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 22.06.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 18.05.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 19.04.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 20.03.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 08.03.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні