Ухвала
від 11.03.2022 по справі 475/188/22
ДОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Доманівський районний суд Миколаївської області

вул. Центральна, 35 м. смт. Доманівка Доманівський район Миколаївська область Україна 56400

e-mail: inbox@dm.mk.court.gov.ua

Справа № 475/188/22 Провадження № 1-кс/475/26/22

У Х В А Л А

11.03.2022смт. Доманівка

Слідчий суддя Доманівського районного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , при секретареві ОСОБА_2 , за участі скаржника ОСОБА_3 ,, ,розглянувши в судовому засіданні в залі суду смт.Доманівка скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб ВП №2 Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР,

В С Т А Н О В И Л А:

ОСОБА_3 звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність посадових осіб ВП №2 Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та зобов`язання внести відомості про кримінальне правопорушення за ознаками ст.190 ч.4 КК України.

У скарзі заявник полсилається на те, що 18.02.2022р. він звернувся до відділення поліції №2 Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області з заявою про вчинення представниками ТОВ ТД БМ ГРУП(код ЄДРПОУ 40948369, відомі адреси- м.Миколаїв, вул.Айвазовського ,23, Ніка -Тера , комплекс 2; м.Київ, вул.Новопирогівська,буд.50) кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 КК України.

Заявник повідомив, що посадовими особами ТОВТД БМ ГРУПпривласнено кошти в сумі 87 819.88грн. Врегулювання данної ситуації самостійно результату не дали. Контактні номери, по яким відбувалося спілкування, наразі не діють.

Відомості щодо звернення ОСОБА_3 зареєстровано у ЄО № 315 від 18.02.2022року.

25.02.2022року заявник отримав лист-повідомлення з відділення поліції №2 Вознесенського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області про те, що відомості, зазначені у заяві не вносилась до ЄРДР, кримінальне провадження за вказаними фактами не відкрито, досудове розслідування з цього приводу не розпочато.

Із зазначеною відповіддю заявник не згоден і просить зобов`язати правоохоронні органи внести відомості про вчинений злочин в ЄРДР та провести по факту присвоєння коштів досудове розслідування.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_3 вимоги скарги підтримав та просив її задовольнити.

Представник ВП №2 Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області та прокурор в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду скарги повідомлені належним чином.

Заслухавши пояснення заявника, дослідивши матеріали скарги, матеріали перевірки заяви ОСОБА_3 , слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів скарги, 18.02.2022року ОСОБА_3 подано до відділення поліціїї №2 Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області заяву про вчинення кримінального правопорушення за ознаками ч 4 ст.190 КК України по факту привласнення коштів ТОВ Торговий дім БМ ГРУП в сумі 87819 грн., які належать ФГ "Агро Коль".

Заява про вчинення кримінального правопорушення була прийнята помічником чергового ВП №2 Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області, реєстрація заяви здійснена 18.02.2022р. за № 315 в ІТС ІПНП віддлілення поліції №2 Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області.

По результатам розгляду заяви ОСОБА_3 оперуповноваженим СКП ВП №2 ОСОБА_4 , була складена довідка від 21.02.2022р., на підставі якої начальником відділення поліції №2 ОСОБА_5 була направлена відповідь заявнику з повідомленням про відсутність в діях ТОВ ТД БМ ГРУП ознак кримінального або адміністративного правопорушення, оскільки мають місце цивільні правові відносини і розяснено право на звернення до суду .

Однак слідчий суддя не погоджується з діями правохоронних органів і вважає, що скарга ОСОБА_3 підлягає задоволенню.

Так, відповідно до ч.1 та ч.7 ст.214 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години надати заявникові витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань..

Якщо відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені прокурором, він зобов`язаний невідкладно, але не пізніше наступного дня, з дотриманням правил підсудності передати наявні у нього матеріали до органу досудового розслідування та доручити проведення досудового розслідування.

Згідно ч 2 ст.214 КПК України досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Частиною 3 ст.214 КПК України передбачено, що здійснення досудового розслідування, крім випадків, передбачених цією частиною, до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Частиною 4 ст.214 КПК України зазначено, що слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальне правопорушення, зобов"язана прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Аналізуючи досліджені слідчим суддею матеріали скарги, суд приходить до висновку, що, відповідно до вимог ст.214 КПК України, повідомлення ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення , викладені в заяві невідкладно, але не пізніше 24 годин повинні бути внесенні до ЄРДР.

Рішення щодо наявності чи відсутності складу кримінального правопорушення в обставинах, викладених в заяві про злочин, повинно бути прийнято слідчим, дізнавачем, прокурором лише за результатами проведеного розслідування, яке розпочинається разом з внесенням відомостей про злочин до ЄРДР.

Згідно вимог ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача, або прокурора -, зокрема, бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Враховуючи, що положеннями ч. 4ст. 214 КПК України не допускається будь-яка відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тому службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію таких заяв і повідомлень, зобов`язана була прийняти та зареєструвати заяву скаржника, як повідомлення про вчинення кримінального правопорушення.

В даному випадку вбачається, що посадовими особами ВП №2 Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області була допущена бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення, викладене в заяві ОСОБА_3 до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

На підставі викладеного, вважаю, що скарга на бездіяльність щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.303,306,307 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И Л А :

Визнати бездіяльність посадових осіб відділення поліції №2 Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення, повідомлених ОСОБА_3 до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Зобов`язати відділення поліції №2 Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування за заявою ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення за фактом привласнення коштів, що належать ФГ Агро-Коль, ТОВ Торговий Дім БМ ГРУП в сумі 87819.88 грн.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.03.2022
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу103640072
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до ЄРДР

Судовий реєстр по справі —475/188/22

Ухвала від 11.03.2022

Кримінальне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 10.03.2022

Кримінальне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні