Постанова
від 06.07.2010 по справі 2а-3559/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №6.12

ПОСТАНОВА

Іменем України

06 липня 2010 року Справа № 2а-3559/10/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

Головуючого судді: Матвєєвої В.В.

при секретарі: За цепіній Ю.В.

за участю сторін:

прокурора Ма йбороди О.О.

представник позивача не з' явився

представник відповідача н е з' явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали адміністративної справи за позовом Прокурора м. Лисичан ська Луганської області в ін тересах держави в особі Відд ілення виконавчої дирекції Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України в м. Лисичан ську до Відкритого акціонерн ого товариства «Лисичанськв угілля» в особі відокремлено го підрозділу «Автобаза» про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків ,-

В С Т А Н О В И В:

06 травня 2010 року до Лугансько го окружного адміністративн ого суду надійшов адміністра тивний позов Прокурора м. Лис ичанська Луганської області в інтересах держави в особі В ідділення виконавчої дирекц ії Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України в м. Лиси чанську до Відкритого акціон ерного товариства «Лисичанс ьквугілля» в особі відокремл еного підрозділу «Автобаза» про стягнення заборгованост і по сплаті страхових внескі в у розмірі 2152,59 грн.

В обґрунтування свої х позовних вимог позивач поя снив, що відповідач є платник ом страхових внесків на зага льнообов' язкове державне с оціальне страхування від не щасних випадків на виробницт ві та професійних захворюван ь та зареєстрований у Відділ енні виконавчої дирекції Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань України в м. Лисичансь ку.

Відокремлений підрозділ « Автобаза» є структурною один ицею Відкритого акціонерног о товариства «Лисичанськвуг ілля» без права юридичної ос оби.

Згідно розрахункової відо мості за 1-й квартал 2010 року під приємство має заборгованіст ь по сплаті страхових внескі в до ВВД ФССНВ ВПЗ в м. Лисичан ську за період з 01.01.2010 по 31.03.2010 на с уму 2152,59 грн.

У судовому засіданні проку рор позов підтримав, надав по яснення, аналогічні викладен ому в позовній заяві, просив з адовольнити позов у повному обсязі.

Представник позивача у судове засідання не з' яви вся, надав заяву, у якій просив розглянути справу без його у часті.

Представник відповід ача у судове засідання не з' явився, про час, місце та дату слухання справи був повідомл ений належним чином, що підтв ерджується поштовими повідо мленнями, заперечень на позо в не надав.

Тому суд вважає можди вим розглянути справу без уч асті представника відповіда ча.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матер іали справи, суд вважає, що поз ов підлягає задоволенню з на ступних підстав.

В судовому засіданн і встановлено, що відокремле ний підрозділ «Автобаза» Від критого акціонерного товари ства «Лисичанськвугілля» є п латником страхових внесків н а загальнообов' язкове держ авне соціальне страхування від нещасних випадків на вир обництві та професійних захв орювань та зареєстровано у В ідділенні виконавчої дирекц ії Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України в м. Лиси чанську з 17.04.2001..

За період з 01.01.2010 по 31.03.2010 підпр иємство має заборгованість п о сплаті страхових внесків д о ВВД ФССНВ ВПЗ в м. Лисичанськ у на суму 2152,59 грн. (а. с. 6).

Статтею 19 Конституції Укра їни передбачено, що органи де ржавної влади та органи місц евого самоврядування, їх пос адові особи зобов' язані дія ти лише на підставі, в межах по вноважень та у спосіб, що пере дбачені Конституцією та зако нами України.

Згідно ст. 67 Конституції Укр аїни кожен зобов' язаний спл ачувати податки та збори в по рядку і розмірах, встановлен их законом.

Відповідно до частини 1 стат ті 15 Закону України «Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування» платникам и страхових внесків до солід арної системи є страхувальни ки, зазначені в статті 14 цього Закону, і застраховані особи , зазначені в частині першій с татті 12 цього Закону.

Згідно з п.5 ст. 14 Закону Украї ни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня» страхувальниками є робот одавці - підприємства, устано ви і організації, створені ві дповідно до законодавства Ук раїни, незалежно від форми вл асності, виду діяльності та г осподарювання, об' єднання г ромадян, профспілки, політич ні партії (у тому числі філії, представництва, відділення т а інші відокремлені підрозді ли зазначених підприємств, у станов, організацій, об' єдн ань громадян, профспілок, пол ітичних партій, які мають окр емий баланс і самостійно вед уть розрахунки із застрахова ними особами).

Відповідно до ст. 45 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування від нещасного вип адку на виробництві, які спри чинили втрату працездатност і» роботодавець як страхувал ьник зобов' язаний своєчасн о та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків.

Страхувальник здійсню є страховий внесок у Фонд соц іального страхування від нещ асних випадків у порядку і ст роки, які визначаються страх овиком.

Згідно з п. 4.1 Інструкції «Про порядок перерахування, обліку та витрачання страхо вих коштів Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань», затве рдженої постановою правлінн я Фонду від 20.04.2001 року №12 сума стр ахового внеску, що підлягає с платі, розраховується згідно зі страховим тарифом, встано вленим Законом, виходячи з кл асу професіонального ризику галузі національної економі ки, до якого віднесений страх увальник.

Пунктом 4.12 зазначеної Інструкції визначено, що стр ахові внески сплачуються юри дичними особами (страхувальн иками) щомісячно в день одерж ання коштів на оплату праці в установах банків, а при прове денні оплати праці з готівко вої виручки чи натуроплатою платники страхових внесків н е пізніше наступного дня піс ля здіснення виплат подають до установи банку платіжне д оручення на перерахування ст рахових внесків до Фонду.

Згідно п. 4.13. Інструкції стра хові внески сплачуються стра хувальниками шляхом перерах ування відповідних сум на ві дповідний рахунок Фонду.

Ненадходження до Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків на виробництв і та професійних захворювань сум страхових внесків переш коджає фінансуванню витрат п о відшкодуванню матеріально ї та моральної шкоди потерпі лим та членам їх родин, провед енню профілактичних заходів , спрямованих на усунення шкі дливих і небезпечних факторі в, запобіганню нещасним випа дкам на виробництві, професі йним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров'ю за страхованих, викликаним умов ами праці, а також реалізації державної політики у сфері с трахування від нещасних випа дків на виробництві, чим прям о порушуються інтереси держа ви.

В судовому засіданні встан овлено, що сума заборгованос ті по сплаті страхових внеск ів у розмірі 2152,59 грн. до цього ча су відповідачем не сплачена, тому суд вважає, що позов Прок урора м. Лисичанська Лугансь кої області в інтересах держ ави в особі Відділення викон авчої дирекції Фонду соціаль ного страхування від нещасни х випадків на виробництві та професійних захворювань Укр аїни в м. Лисичанську до Відкр итого акціонерного товарист ва «Лисичанськвугілля» в осо бі відокремленого підрозділ у «Автобаза» про стягнення з аборгованості по сплаті стра хових внесків у розмірі 2152,59 гр н. підлягає задоволенню.

Питання про розподіл судов их витрат не вирішується, так як Відділення виконавчої ди рекції Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів на виробництві та професі йних захворювань звільнено в ід сплати судового збору від повідно до ст. 4 Декрету Кабіне ту Міністрів України «Про де ржавне мито» від 21.01.1993 року та п ри поданні заяви не сплачува ло судовий збір.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 2, 17, 88, 94, ч.1, 3, 4 ст.112, ч. 1, 2 ст.136, 158 - 163 Кодексу адміністрати вного судочинства України, с т.ст.45, 52 Закону України «Про за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування від нещ асного випадку на виробництв і, які спричинили втрату прац ездатності», п. 4.1, 4.12, 4.13 Інструкц ії «Про порядок перерахуванн я, обліку та витрачання страх ових коштів Фонду соціальног о страхування від нещасних в ипадків на виробництві та пр офесійних захворювань», суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Прокурора м. Лисичанська Л уганської області в інтереса х держави в особі Відділення виконавчої дирекції Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь України в м. Лисичанську до Відкритого акціонерного тов ариства «Лисичанськвугілля » в особі відокремленого під розділу «Автобаза» про стягн ення заборгованості по сплат і страхових внесків у розмір і 2152,59 грн. задовольнити повніс тю.

Стягнути з Відкритог о акціонерного товариства «Л исичанськвугілля» в особі ві докремленого підрозділу «Ав тобаза» (код ЄДРПОУ 26349220) на кори сть Відділення виконавчої ди рекції Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів на виробництві та професі йних захворювань України в м . Лисичанську (р/р 37179412001257, МФО 804013 в Г УДКУ Луганської області, код ЄДРПОУ 25938322) заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування у розмірі 2152,59 грн.

Постанова суду може б ути оскаржена до Донецького апеляційного адміністратив ного суду.

Заява про апеляційне оскар ження постанови суду першої інстанції подається протяго м десяти днів з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відпо відно до статті 160 цього Кодек су - з дня складення в повном у обсязі. Якщо постанову було проголошено у відсутності о соби, яка бере участь у справі , то строк подання заяви про ап еляційне оскарження обчислю ється з дня отримання нею коп ії постанови.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом двадцяти д нів після подання заяви про а пеляційне оскарження. Апеляц ійна скарга може бути подана без попереднього подання за яви про апеляційне оскарженн я, якщо скарга подається у стр ок, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарж ення.

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення строку пода ння заяви про апеляційне оск арження, встановленого Кодек сом адміністративного судоч инства України, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана в строк, вст ановлений цим Кодексом, пост анова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку.

Суддя Матвєєва В.В.

Дата ухвалення рішення06.07.2010
Оприлюднено03.08.2010
Номер документу10367174
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3559/10/1270

Постанова від 06.07.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Матвєєва В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні