Ухвала
від 24.02.2022 по справі 487/2519/16-ц
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/2519/16-ц

Провадження № 6/487/74/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.02.2022 року м.Миколаїв

Заводський районний суд м. Миколаєва в складі головуючого судді Притуляк І.О., за участю секретаря судового засідання Янковець Г.А. розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду м. Миколаєва заяву Степівського дитячого будинку - інтернату в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 , про заміну сторони стягувача у виконавчому провадженні по цивільній справі за позовом Миколаївської місцевої прокуратури №1 Миколаївської області в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 , Миколаївського обласного будинку дитини, третя особа служба у справах дітей адміністрації Заводського району Мииколаївської міської ради про стягнення аліментів, -

ВСТАНОВИВ:

10.02.2022 року, до суду надійшла заява в.о. директора Степівського дитячого будинку - інтернату Писаревської Г.Д. про заміну стягувача Миколаївського обласного будинку дитини на його правонаступника - Степівський дитячий будинок - інтернат, у цивільній справі №2/487/1548/16, за рішенням Заводського районного суду м. Миколаєва від 08.06.2016 року, яким з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь Миколаївського обласного будинку дитини (або іншого призначеного опікуна) стягнуто аліменти на утримання неповнолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 1/4 частини від усіх видів її заробітку (доходу), але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 16.05.2016 року та до повноліття дитини.

В обгрунтування заявленої вимоги представник заявника вказала, що Рішенням Виконкому Миколаївської Міської ради №339 від 08.04.2020 року неповнолітнього ОСОБА_1 було влаштовано до Степівського дитячого будинку - інтернату на повне державне забезпечення, з 16.10.2020 року дитина проживає у дитячому будинку, що є підставою для зміни стягувача у виконавчому провадженні, в частині стягнення аліментів на утримання хлопчика.

До судового засідання представник заявника не з`явилася, надала заяву, за якою розгляд справи просила проводити без її участі.. Заявлені вимоги підтримала у повному обсязі.

Представник Миколаївського обласного будинку дитини до судового засідання не з`явилася, надала заяву, за якою розгляд справи просила провести за її відсутності. Проти задоволення заявлених вимог не заперечувала.

Боржники до судового засідання не з`явилася, про дату, час та місце судового засідання була повідомлена, причини неявки суду не повідомила.

Відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що рішенням Заводського районного суду м. Миколаєва, 08.06.2016 року з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь Миколаївського обласного будинку дитини (або іншого призначеного опікуна) стягнуто аліменти на утримання неповнолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 1/4 частини від усіх видів її заробітку (доходу), але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 16.05.2016 року та до повноліття дитини.

17.06.2016 року виконавчий лист у справі було отримано представником стягувача ОСОБА_3 ..

Відповідно до рішення Виконкому Миколаївської Міської ради №339 від 08.04.2020 року неповнолітнього ОСОБА_1 було влаштовано до Степівського дитячого будинку - інтернату на повне державне забезпечення.

16.10.2020 року дитину ОСОБА_1 , фактично було влаштовано до Степівського дитячого будинку-інтернату на повне державне забезпечення, де він і проживає до теперішнього часу (довідка №66 від 10.02.2022 року).

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років. У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред`явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв`язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника - з дня закінчення строку дії відповідної заборони.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 5 ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована сторона), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Отже, заміна сторони правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу.

Судові рішення, які набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України. Вибуття первісного кредитора і заміна його новим не скасовує обов`язковості виконання рішення суду, при цьому реалізувати право на примусове стягнення присуджених судом сум можливо лише шляхом заміни сторони стягувача у виконавчому провадженні, оскільки новий кредитор без вирішення питання про заміну сторони у зобов`язанні не має права звернутися до органу державної виконавчої служби із заявою про примусове виконання рішення суду.

Враховуючи наведене, наявність судового рішення про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , починаючи з 16.05.2016 року та до повноліття дитини, який на теперішній час проживає у дитячому будинку - інтернаті, суд приходить до висновку про наявність існування обставин для заміни стягувача у справі.

Керуючись ст.353, 442 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Степівського дитячого будинку - інтернату -задовольнити.

Замінити у цивільній справі № 2/487/1548/16 за рішенням Заводського районного судуц м.Миколаєва від 08.06.2016 року, стягувача Миколаївський обласний будинок дитини на його правонаступника Степівський дитячий будинок - інтернат (р/р НОМЕР_1 в ГУДКСУ у Миколаївській області МФО 826013 код 03190587 вул.Козацька, 45 с.Степове Миколаївський район Миколаївська область).

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду безпосередньо протягом п`ятнадцяти днів з дня її винесення

Копію ухвали надіслати сторонам

Суддя: І.О. Притуляк

Дата ухвалення рішення24.02.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103680672
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —487/2519/16-ц

Ухвала від 24.02.2022

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Ухвала від 18.05.2016

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Корнешова Т. В.

Рішення від 08.06.2016

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Корнешова Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні