Ухвала
від 16.03.2022 по справі 296/1355/22
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/1355/22

1-кс/296/561/22

УХВАЛА

Іменем України

16 березня 2022 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Житомирі клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Житомирської обласної прокуратури ОСОБА_3 , погоджене першим заступником керівника Житомирської обласної прокуратури ОСОБА_5 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12021060000000320від 05.08.2021, за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченихч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 307,ч. 3 ст. 307 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор звернулася до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021060000000320 до шести місяців.

В обґрунтування клопотання зазначає, щоне пізніше початку жовтня 2021 року, ОСОБА_6 , з метою протиправного та швидкого особистого збагачення, діючи з корисливих мотивів направлених на отримання неконтрольованого державою прибутку від дій, пов`язаних із незаконним обігом психотропних речовин, у порушення вимог Законів України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживання ними» від 15.02.1995, зі змінами та доповненнями, «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 08.07.1999 зі змінами та доповненнями, усвідомлюючи, що такі дії вимагають чітких та узгоджених дій значної кількості людей, потребують прикриття та довготривалої підготовки, а самостійно вона не зможе забезпечити систематичне незаконне виготовлення, придбання, зберігання, перевезення з метою збуту, а також незнаний збут психотропних речовин у необхідних обсягах, остання, взявши на себе роль організатора вчинення кримінальних правопорушень створила організовану групу, до складу якої залучила близьку особу ОСОБА_7 , а також підшукала та залучила раніше знайомого їй ОСОБА_8 , з якими вступила у злочинну змову. При цьому, ОСОБА_6 врахувала, що такі співучасники, внаслідок наявних між ними зв`язків, будуть нездатними повідомити правоохоронні органи про організоване нею джерело виготовлення та поширення психотропних речовин та забезпечать дотримання розробленого нею механізму незаконного обігу психотропних речовин і будуть безумовно виконувати потрібні для групи дії.

З метою реалізації злочинного умислу ОСОБА_6 , у невстановлений точно день та час, проте не пізніше початку жовтня 2021 року, розробила і довела до відома всім учасникам організованої групи план протиправної діяльності, який охоплював виготовлення психотропних речовин, їх фасування, розподіл, перевезення та зберігання з метою подальшого збуту, підшукання клієнтів з метою збуту психотропних речовин на території Житомирської області, подальший розподіл грошових коштів, здобутих внаслідок злочинної діяльності.

Для досягнення кінцевої злочинної мети учасники організованої групи діяли спільно і узгоджено, у відповідності до розподілених ролей, згідно з покладеними на кожного функціями, усвідомлюючи, що вчиняють злочини спільно, відповідно до визначеного напрямку діяльності та розуміючи, що обумовлена злочинна мета може бути досягнута лише в результаті спільної діяльності всіх членів групи, в рамках неухильного виконання ретельно розробленого плану їх злочинної діяльності.

Діючи у складі організованої групи, ОСОБА_6 за участю ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення єдиного злочинного плану, відомого всім учасникам групи, у невстановлену досудовим розслідуванням дату та час, але не пізніше 03.10.2021 знаходячись у невстановленому досудовим розслідуванням місці, реалізуючи свій злочинний умисел, попередньо зорганізувались у стійке об`єднання для вчинення умисних тяжких та особливо тяжких злочинів, пов`язаних з незаконним обігом психотропних речовин, а саме організували їх незаконне виготовлення, зберігання, перевезення з метою збуту.

Зокрема, ОСОБА_7 , діючи у складі організованої групи, виконуючи відведену йому роль спрямовану на досягнення єдиного злочинного плану, відомого всім учасникам групи, виконуючи вказівки ОСОБА_6 , знайшов та застосував допоміжне обладнання, засоби та необхідні складові частини, що використовуються для приготування розчинів, фільтрування, випарювання, предметів побутового призначення, які використовувались, як підручні предмети, для виготовлення та фасування психотропної речовини, зокрема ємності (каністри), тарілка, лезо від канцелярського ножа, скло прямокутної форми, пластиковий шкребок, фольгу, зіп-пакети, медичні шприци, електронні ваги, серветки із лакмусовими папірцями, серветки, ганчірки з тканин, мірні склянки, з`єднувальні елементи, засіб для чищення «Mr Musscull» та інше, а також рідини та предмети, не віднесених до наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

У свою чергу, ОСОБА_8 діючи у складі організованої групи, виконуючи відведену йому роль спрямовану на досягнення єдиного злочинного плану, відомого всім учасникам групи, у невстановлений точно досудовим слідством день та час, але не пізніше 06 год. 06 хв. 03.10.2021, організував та забезпечив утримання місця для багаторазового незаконного виготовлення та зберігання з метою подальшого збуту психотропних речовин у будинку АДРЕСА_1 , який в користуванні ОСОБА_8 , розташованого на території ради садівницьких товариств масиву «Давидівський» Житомирського району Житомирської області.

Організованою злочинною групою у складі ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , у період з 03.10.2021 по 01.12.2021 вчинено ряд кримінальних правопорушень пов`язаних з незаконним виготовленням, зберіганням, перевезенням з метою збуту психотропних речовин.

Так, у невстановлений точно досудовим слідством час та день, але не пізніше 05.10.2021, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , діючи у складі організованої групи за участю ОСОБА_6 , об`єднані єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, виконуючи відведену їм роль спрямовану на досягнення єдиного злочинного плану, відомого всім учасникам групи, з корисливих мотивів, реалізуючи спільний злочинний намір, спрямований на незаконне виготовлення, зберігання та перевезення з метою подальшого збуту психотропних речовин та отримання незаконного прибутку, виконуючи вказівки ОСОБА_6 , прибули на невстановленому транспортному засобі до дачного будинку АДРЕСА_1 , який в користуванні ОСОБА_8 , розташованого на території ради садівницьких товариств масиву «Давидівський» Житомирського району Житомирської області.

Так, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , реалізуючи єдиний спільний злочинний умисел, спрямований на виготовлення та збут психотропної речовини, діючи єдиним злочинним наміром у складі організованої групи та виконуючи відведену їм роль, 05.10.2021 в період з 06 год. 06 хв. до 07 год. 30 хв., а потім повторно, за безпосередньої участі ОСОБА_6 , 06.10.2021 в період з 15 год. 52 хв. до 20 год. 12 хв., перебуваючи в дачному будинку АДРЕСА_1 , використовуючи та застосовуючи допоміжне обладнання, засоби та необхідні складові частини для приготування розчинів, фільтрування, випарювання, а також предмети побутового призначення, як підручні предмети, для виготовлення та фасування психотропної речовини, незаконно виготовили з метою подальшого збуту психотропну речовину, обіг якої обмежено амфетамін, частина з якої у перерахунку на загальну масу представленої речовини не менше 0,0018 грам, яку з метою подальшого збуту незаконно зберігали у вказаному будинку до її виявлення та вилучення правоохоронними органами о 23 год. 23 хв. 06.10.2021.

Крім того, у невстановлений досудовим розслідуванням час та день, але не пізніше 07.10.2021, ОСОБА_6 діючи єдиним злочинним наміром у складі організованої групи за участі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 ,об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, виконуючи відведену їм роль спрямовану на досягнення єдиного злочинного плану, відомого всім учасникам групи, з корисливих мотивів, реалізуючи спільний злочинний намір, спрямований на повторне незаконне виготовлення, зберігання та перевезення з метою подальшого збуту психотропних речовин та отримання незаконного прибутку, почергово прибули на транспортних засобах до дачного будинку АДРЕСА_1 , який в користуванні ОСОБА_8 , розташованого на території ради садівницьких товариств масиву «Давидівський» Житомирського району Житомирської області.

У подальшому, ОСОБА_6 діючи у складі організованої групи за участі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , реалізуючи єдиний спільний злочинний умисел, спрямований на повторне виготовлення з метою збуту психотропної речовини, виконуючи відведені їм ролі, в період з 22 год. 44 хв. 07.10.2021 до 02 год. 09 хв. 08.10.2021, перебуваючи в дачному будинку АДРЕСА_1 , використовуючи та застосовуючи допоміжне обладнання, засоби та необхідні складові частини для приготування розчинів, фільтрування, випарювання, а також предмети побутового призначення, як підручні предмети, для виготовлення та фасування психотропної речовини, незаконно повторно виготовили з метою подальшого збуту психотропну речовину, обіг якої обмежено амфетамін, у перерахунку на загальну масу представленої речовини не менше 0,00088 грам, яку з метою подальшого збуту незаконно повторно зберігали у вказаному будинку до її виявлення та вилучення правоохоронними органами о 03 год. 36 хв. 08.10.2021.

Крім того, у невстановлений досудовим розслідуванням час та день, але не пізніше 08.10.2021, ОСОБА_6 діючи єдиним злочинним наміром у складі організованої групи за участі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 ,об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, виконуючи відведену їм роль спрямовану на досягнення єдиного злочинного плану, відомого всім учасникам групи, з корисливих мотивів, реалізуючи спільний злочинний намір, спрямований на повторне незаконне виготовлення, зберігання та перевезення з метою подальшого збуту психотропних речовин та отримання незаконного прибутку, прибули на транспортному засобі до дачного будинку АДРЕСА_1 , який в користуванні ОСОБА_8 , розташованого на території ради садівницьких товариств масиву «Давидівський» Житомирського району Житомирської області.

У подальшому, ОСОБА_6 діючи у складі організованої групи за участі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , реалізуючи єдиний спільний злочинний умисел, спрямований на повторне виготовлення з метою збуту психотропної речовини, виконуючи відведені їм ролі, в період з 23 год. 58 хв. 08.10.2021 до 03 год. 33 хв. 09.10.2021, перебуваючи в дачному будинку АДРЕСА_1 , використовуючи та застосовуючи допоміжне обладнання, засоби та необхідні складові частини для приготування розчинів, фільтрування, випарювання, а також предмети побутового призначення, як підручні предмети, для виготовлення та фасування психотропної речовини, незаконно повторно виготовили з метою подальшого збуту психотропну речовину, обіг якої обмежено амфетамін, у перерахунку на загальну масу представленої речовини не менше 0,0007 грам, яку з метою подальшого збуту незаконно повторно зберігали у вказаному будинку до її виявлення та вилучення правоохоронними органами о 14 год. 07 хв. 12.10.2021.

Крім того, у невстановлений досудовим розслідуванням час та день, але не пізніше 17.10.2021, ОСОБА_6 діючи єдиним злочинним наміром у складі організованої групи за участі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 ,об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, виконуючи відведену їм роль спрямовану на досягнення єдиного злочинного плану, відомого всім учасникам групи, з корисливих мотивів, реалізуючи спільний злочинний намір, спрямований на повторне незаконне виготовлення, зберігання та перевезення з метою подальшого збуту психотропних речовин та отримання незаконного прибутку, прибули на транспортному засобі до дачного будинку АДРЕСА_1 , який в користуванні ОСОБА_8 , розташованого на території ради садівницьких товариств масиву «Давидівський» Житомирського району Житомирської області.

У подальшому, ОСОБА_6 діючи у складі організованої групи за участі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , реалізуючи єдиний спільний злочинний умисел, спрямований на повторне виготовлення з метою збуту психотропної речовини, виконуючи відведені їм ролі, в період з 16 год. 53 хв. до 20 год. 26 хв. 17.10.2021, перебуваючи в дачному будинку АДРЕСА_1 , використовуючи та застосовуючи допоміжне обладнання, засоби та необхідні складові частини для приготування розчинів, фільтрування, випарювання, а також предмети побутового призначення, як підручні предмети, для виготовлення та фасування психотропної речовини, незаконно повторно виготовили з метою подальшого збуту психотропну речовину, обіг якої обмежено амфетамін, у перерахунку на загальну масу представленої речовини не менше 0,0018 грам, яку з метою подальшого збуту незаконно повторно зберігали у вказаному будинку до її виявлення та вилучення правоохоронними органами о 10 год. 38 хв. 18.10.2021.

Крім того, продовжуючи злочинні дії та реалізуючи єдиний спільний злочинний умисел, спрямований на повторне виготовлення з метою збуту психотропної речовини, у складі організованої групи за участі ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , у невстановлений досудовим розслідуванням час в період з 18.10.2021 по 30.11.2021, з метою попередження ймовірного викриття їх злочинної діяльності, збереження її у таємниці та дотримання конспіративних заходів змінили попереднє і відшукали нове місце для виготовлення психотропної речовини, що розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , тим самим створюючи всі умови для подальшого функціонування злочинної групи.

В подальшому, 30.11.2021 о 16 год. 54 хв., ОСОБА_7 діючи єдиним злочинним наміром у складі організованої групи за участі ОСОБА_6 та ОСОБА_8 , об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, виконуючи відведену їм роль спрямовану на досягнення єдиного злочинного плану, відомого всім учасникам групи, з корисливих мотивів, реалізуючи спільний злочинний намір, спрямований на повторне незаконне виготовлення, зберігання та перевезення з метою подальшого збуту психотропних речовин та отримання незаконного прибутку, керуючи автомобілем «Фольцваген», д.н.з. НОМЕР_1 , разом із ОСОБА_9 , прибув до будинку за адресою: АДРЕСА_2 , який перебуває в користуванні ОСОБА_9 .

Далі, 30.11.2021 о 20 год. 44 хв., ОСОБА_6 та ОСОБА_8 , діючи єдиним злочинним наміром у складі організованої групи, під керуванням останнього на автомобілі «NISSAN PRIMERA», д.н.з. НОМЕР_2 , що перебуває у його користуванні, прибули до будинку за адресою: АДРЕСА_2 , де їх очікував ОСОБА_7 .

Там, ОСОБА_7 діючи у складі організованої групи за участі ОСОБА_6 та ОСОБА_8 , реалізуючи єдиний спільний злочинний умисел, спрямований на повторне виготовлення з метою збуту психотропної речовини, виконуючи відведені їм ролі, перебуваючи у вказаному будинку в період до 23 год. 32 хв. 30.11.2021, використовуючи та застосовуючи допоміжне обладнання, засоби та необхідні складові частини для приготування розчинів, фільтрування, випарювання, а також предмети побутового призначення, як підручні предмети, для виготовлення та фасування психотропної речовини, незаконно повторно виготовили з метою подальшого збуту психотропну речовину, обіг якої обмежено амфетамін, у перерахунку на загальну масу представленої речовини не менше 0,22453 грам.

Після чого, ОСОБА_7 , продовжуючи єдиний спільний злочинний умисел, у вказаному будинкуповторно незаконно зберігав з метою збуту частину виготовленої психотропної речовини, обіг якої обмежено амфетамін, у перерахунку на загальну масу представленої речовини не менше 0,22330 грам, до її виявлення та вилучення правоохоронними органами о 23 год. 32 хв. 30.11.2021.

В свою чергу, ОСОБА_6 та ОСОБА_8 , продовжуючи єдиний спільний злочинний умисел спрямований на збут незаконно виготовленої психотропної речовини, 30.11.2021 приблизно о 23 год. 30 хв. перенесли від домоволодіння АДРЕСА_2 частину виготовленої психотропної речовини, обіг якої обмежено амфетамін, у перерахунку на загальну масу представленої речовини не менше 0,00123 грам, до автомобіля «NISSAN PRIMERA»,д.н.з. НОМЕР_3 , що перебуває у користуванні ОСОБА_8 .

Після чого, ОСОБА_6 та ОСОБА_8 на автомобілі «NISSAN PRIMERA», д.н.з. НОМЕР_3 , під керуванням останнього розпочали рух від домоволодіння АДРЕСА_2 , тобто здійснили незаконне перевезення психотропної речовини, обіг якої обмежено амфетамін, у перерахунку на загальну масу представленої речовини не менше 0,00123 грама, яку незаконно зберігали та перевозили з метою збуту у вказаному автомобілі до її виявлення та вилучення правоохоронними органами о 23 год. 53 хв. 30.11.2021.

В ході розслідування 30.11.2021 слідчим СУ ГУНП в Житомирській області у порядку ст.208КПК України, за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення затримано ОСОБА_7 , а 01.12.2021 ОСОБА_6 та ОСОБА_8 .

Вказаним особам01.12.2021 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК України та 20.01.2022 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та повідомлення про нову підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 307 КК України.

Відносно ОСОБА_7 , ухвалою слідчого судді Корольовського районного суду м.Житомира від 03.12.2021 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 28.01.2022 включно, із визначенням розміру застави в сумі 198 480 гривень, яка не внесена.

Щодо ОСОБА_6 , ухвалою слідчого судді Корольовського районного суду м. Житомира від 03.12.2021обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 30.01.2022 включно, із визначенням розміру застави в сумі 170 000 гривень, яка не внесена.

ОСОБА_8 , ухвалою слідчого судді Корольовського районного суду м. Житомира від 03.12.2021 обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 03.02.2022.

Пізніше, ухвалами слідчих суддів Корольовського районного суду м.Житомира термін дії раніше обраних запобіжних заходів ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 продовжено до 26.03.2022.

Будучи допитаними у якості підозрюваних ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 свою вину не визналита користуючись правами підозрюваного давати показання або пояснення відмовились.

Умисні дії ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , які виразились у незаконному виготовленні, зберіганні, перевезенні з метою збуту психотропних речовин, вчинених повторно, організованою групою, кваліфіковані за ч. 3 ст.307 КК України.

Обставини, що дають підстави підозрювати ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.307КК України підтверджуються зібраними у кримінальному провадженні, відповідно до вимог КПК України, доказами.

Крім того, в межах об`єднаного кримінального провадження здійснюється досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, в рамках якого встановлено наступне.

У достовірно невстановлений день, час та місці, однак не пізніше восени 2021 року у ОСОБА_10 виник умисел, спрямований на придбання, носіння, зберігання вогнепальної зброї, бойових припасів та вибухових речовин без передбаченого законом дозволу.

З метою реалізації вказаного умислу ОСОБА_10 ,у невстановлений точно день, час та місці проте не пізніше восени 2021 року, будучи достовірно обізнаним про відсутність у нього передбаченого законом дозволу, у порушення Постанови Верховної Ради України «Про право власності на окремі види майна» від 24.01.1995, Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристрої вітчизняного виробника для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за властивостями, метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї, або вибухових матеріалів, затвердженої наказом МВС № 662 від 21.08.1998 та Положення про дозвільну систему, затвердженої постановою КМУ № 576 від 12.10.1992, невстановленим шляхом та чином незаконно придбав

- гладкоствольну вогнепальну зброю калібром 9 мм Р.А. - пістолет марки «ШМАЙСЕР», моделі «ПГШ 790», калібру 9 мм Р.А,К.;

- корпус оборонної осколочної ручної гранати Ф-1, що споряджений вибуховою речовиною бризантної дії тротилом масою 50-56 г. та який відноситься до зарядів вибухової речовини і його оболонкою;

- патрони калібру 7,62 мм, в кількості 59 (п`ятдесят дев`ять) штук, що є боєприпасами стрілецької вогнепальної зброї, а саме 7,62 мм гвинтівковими патронами з бронебійно-запалювальною кулею «Б-32» зразка 1954 року;

- патрони калібру 7,62 мм, в кількості 2 (два) штуки, що являються боєприпасами стрілецької вогнепальної зброї, а сам 7,62 мм. пістолетними патронами зразка 1930 року з кулею «П» зі свинцевим осердям.

У подальшому, продовжуючи реалізацію умислу, спрямованого на незаконне носіння та зберігання вогнепальної зброї, бойових припасів та вибухових речовин без передбаченого законом дозволу, ОСОБА_10 , в порушення зазначених вище нормативно-правових актів, не повідомляючи будь-кому, у невстановлений точно день та час але не пізніше 05.09.2021, незаконно переніс гладкоствольну вогнепальною зброєю калібром 9 мм Р.А. пістолет марки «ШМАЙСЕР», моделі «ПГШ 790», калібру 9 мм Р.А.К. до свого місця проживання, що за адресою: АДРЕСА_3 , який на праві приватної власності належить матері останнього ОСОБА_11 , де зберігав без передбаченого законом дозволу до часу виявлення та вилучення правоохоронними органами о 00 год. 20 хв. 01.12.2021.

Крім того, у невстановлений точно день та час, однак не пізніше 01.12.2021 продовжуючи реалізацію свого умислу, ОСОБА_10 переніс корпус оборонної осколочної ручної гранати Ф-1, що споряджений вибуховою речовиною бризантної дії тротилом масою 50-56 г. та відноситься до зарядів вибухової речовини і його оболонкою;патрони калібру 7,62 мм, в кількості 59 (п`ятдесят дев`ять) штук, що є боєприпасами стрілецької вогнепальної зброї, а саме 7,62 мм гвинтівковими патронами з бронебійно-запалювальною кулею «Б-32» зразка 1954 року; патрони калібру 7,62 мм, в кількості 2 (два) штуки, що являється є боєприпасами стрілецької вогнепальної зброї, а сам 7,62 мм. пістолетними патронами зразка 1930 року з кулею «П» зі свинцевим осердям, до орендованого гаражного приміщення № НОМЕР_4 гаражного кооперативу «Світанок», яке перебувало у його користуванні, що розташоване на земельній ділянці №1810136300:04:030:0018, за адресою: АДРЕСА_4 , та на праві приватної власності належить ОСОБА_12 , де зберігав вказані бойові припаси та вибухову речовину без передбаченого законом дозволу до часу виявлення та вилучення правоохоронними органами о 00 год. 20 хв. 01.12.2021

27.01.2022 ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлено про підозру у незаконному придбанні, носінні, зберіганні вогнепальної зброї, бойових припасів та вибухових речовин без передбаченого законом дозволу, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_10 підтверджується зібраними під час досудового розслідування доказами.

Строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 01квітня2022 року, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, оскільки триває збройна агресія Російської Федерації проти України, більшість працівників Національної поліції України та Служби безпеки України задіяні в обороні нашої держави, а також необхідноотримати висновки призначених, однак ще не проведених експертиз (на даний час проводяться 4 комплексні експертизи матеріалів, речовин та виробів та дактилоскопічної експертизи, 2 молекулярно-генетичні експертизи, 5 експертиз матеріалів, речовин та виробів), провести аналіз інформації, якою володіють оператори мобільного зв`язку та ТОВ «Нова Пошта»,провести судову криміналістичну експертизу звукозаписів, долучити до матеріалів кримінального провадження після розсекречення клопотання та ухвали Житомирського апеляційного суду про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій відносно причетних осіб та провести ряд інших слідчих (розшукових) дій.

Проведення зазначених процесуальних та слідчих дій потребує додаткового часуімає ключове значення для об`єктивного завершення досудового розслідування, надання юридичної оцінки злочинним діям підозрюваних та інших фігурантів провадження, як вже встановлених так і тих, які встановлюються.

Долучення до матеріалів кримінального провадження розсекречених матеріалів є обов`язковою умовою об`єктивного дослідження усіх обставин вчинених кримінальних правопорушень, оцінки належності та допустимості отриманих доказів.

Враховуючи особливу складність та об`єм судових експертиз, які на даний час проводяться, строки їх проведення, необхідність здобуття доказів можливої причетності підозрюваних до інших фактів вчинення аналогічних кримінальних правопорушень, встановлення та допиту осіб, яким відомі обставини вчинених правопорушень, проведення інших зазначених вище слідчих та процесуальних дій, вважаю, що для потреб досудового розслідування потрібен строк не менше 6 місяців з часу повідомлення вищезазначеним особам про підозру.

Провести вказані слідчі (розшукові) дії у передбачений законом строк не представилося можливим внаслідок розпочатої збройної агресії Російської Федерації проти України,особливої складності провадження, обставин вчинення вказаних кримінальних правопорушень у складі організованої групи із дотриманням засобів конспірації та маскування, та у зв`язку з необхідністю проведення значної кількості слідчих (розшукових) та процесуальних дій, які наразі тривають.

Окрім цього, за результатами проведення зазначених експертиз, проведеного аналізу інформації, отриманої від операторів мобільного зв`язку, існує ймовірна необхідність проведення додаткових слідчих дій, таких як додаткові допити підозрюваного, свідків, їх одночасні допити, а також проведення ряду заходів забезпечення кримінального провадження та інше.

Також, на даний час перевіряється причетність підозрюваних ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , ОСОБА_10 до інших аналогічних злочинів, але за якими на даний час не повідомлено даним особам про підозру.

На підставі викладеного, беручи до уваги, що досудове розслідування у даному кримінальному провадженні неможливо закінчити внаслідокзбройної агресії Російської Федерації проти України та особливої складності, а для додаткового виконання зазначених дій необхідно строк не менше шестимісяців.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити з викладених у ньому підстав.

Підозрювані ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 подали до суду письмові заяви про розгляд даного клопотання без їх участі, у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування не заперечили, поклалися на розсуд суду. Захисник підозрюваного ОСОБА_7 - адвокат ОСОБА_13 в поданій заяві просила розглянути справу у її відсутність. Захисник підозрюваного ОСОБА_10 - адвокат ОСОБА_14 в поданій заяві просив розглянути справу у його відсутність, щодо задоволення клопотання заперечив.

Неявка підозрюваного та захисника не перешкоджає розгляду клопотання.

В судовому засіданні захисник підозрюваних ОСОБА_7 та ОСОБА_8 - адвокат ОСОБА_4 зважаючи на позицію підзахисних при розгляді клопотання поклався на розсуд суду.

Дослідивши надані матеріали, заслухавши думку прокурора, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Згідно частини третьої статті 219 КПК України з дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчено: 1) протягом сімдесяти двох годин - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або затримання особи в порядку, передбаченому частиною четвертою статті 298-2 цього Кодексу; 2) протягом двадцяти діб - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, якщо підозрюваний не визнає вину або необхідності проведення додаткових слідчих (розшукових) дій, або вчинення кримінального проступку неповнолітнім; 3) протягом одного місяця - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку, якщо особою заявлено клопотання про проведення експертизи у випадку, передбаченому частиною другою статті 298-4 цього Кодексу; 4) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Відповідно до ч.4 ст.219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому, загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Так, відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 4 частини третьої статті 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановлених пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу: 1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступником Генерального прокурора; 2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора; 3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генеральним прокурором чи його заступниками.

Приписами ст. 295-1 КПК України визначено, що у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

З клопотання вбачається, що строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 01квітня2022 року, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, оскільки триває збройна агресія Російської Федерації проти України, більшість працівників Національної поліції України та Служби безпеки України задіяні в обороні нашої держави, а також необхідноотримати висновки призначених, однак ще не проведених експертиз (на даний час проводяться 4 комплексні експертизи матеріалів, речовин та виробів та дактилоскопічної експертизи, 2 молекулярно-генетичні експертизи, 5 експертиз матеріалів, речовин та виробів), провести аналіз інформації, якою володіють оператори мобільного зв`язку та ТОВ «Нова Пошта»,провести судову криміналістичну експертизу звукозаписів, долучити до матеріалів кримінального провадження після розсекречення клопотання та ухвали Житомирського апеляційного суду про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій відносно причетних осіб та провести ряд інших слідчих (розшукових) дій.

На підставі викладеного, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим, стороною обвинувачення доведено обставини передбачені ч.4 та ч.5 ст.295-1 КПК України, та те, що для виконання зазначених слідчих та процесуальних дій і об`єктивного дослідження усіх обставин даного кримінального провадження, що має важливе значення для подальшого судового розгляду, необхідний додатковий строк, а тому строк досудового розслідування необхідно продовжити до шести місяців.

Керуючись ст.ст. 294, 295-1, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021060000000320від 05.08.2021, за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченихч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 307,ч. 3 ст. 307 КК України до шести місяців, тобто до 01 червня 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКорольовський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення16.03.2022
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу103681313
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —296/1355/22

Ухвала від 16.03.2022

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 16.03.2022

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні