Рішення
від 09.03.2022 по справі 607/24231/21
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.03.2022 Справа №607/24231/21

10 березня 2022 року м.Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

- головуючої судді Черніцької І.М.

- при секретарі судового засідання Скала В.І.

- сторони в судове засідання не з`явилися

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Тернополі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Тернопільське районне госпрозрахункове бюро технічно інвентаризації про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою у якій просила встановити факт належності її батькові ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідоцтва про право власності на житло, виданого Тернопільським районним госпрозрахунковим бюро технічної інвентаризації 14 листопада 1996 року на ОСОБА_5 щодо належності йому ј частини квартири за АДРЕСА_1 .

В обґрунтування заяви заявник вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_4 . Спадкоємцями за законом, які прийняли спадщину після його смерті є ОСОБА_6 , ОСОБА_3 та вона. 04 лютого 2021 року між спадкодавцями укладено договір про поділ спадкового майно, згідно з яким належна ОСОБА_4 ј частина квартири за АДРЕСА_1 перейшла їй.

Постановою приватного нотаріуса їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, оскільки у свідоцтві про право власності на житло прізвище спадкодавця зазначено « ОСОБА_7 », однак у свідоцтві про смерть - « ОСОБА_8 ».

Встановлення факту належності ОСОБА_4 вказаного свідоцтва необхідне їй для можливості оформлення спадщини за законом після смерті останнього на належну йому ј частину вказаної квартири.

Посилаючись на наведене, просила заяву задовольнити.

Ухвалою судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 04 січня 2022 року відкрито провадження у справі.

В судове засіданні заявник ОСОБА_1 не з`явилася, хоча про час та місце була повідомлена у встановленому законом порядку. Попередньо подала заяву про розгляд справи без її участі, заяву підтримала та просила задовольнити.

ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися, хоча про час та місце були повідомлені у встановленому законом порядку. Попередньо подали заяви про розгляд справи без їх участі, жодних заперечень щодо задоволення заяви не мають та просять її задовольнити.

Представник Тернопільське районне госпрозрахункове бюро технічно інвентаризації в судове засідання не з`явився, хоча про час та місце був повідомлений належним чином.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 народився ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 02 серпня 1964 року.

Зі свідоцтва про право власності на житло від 14 листопада 1996 року, виданого Тернопільським районним бюро технічної інвентаризації, записаним у реєстрову книгу за №336 вбачається, що квартира за АДРЕСА_1 належить на праві спільної власності ОСОБА_5 - ј частки, ОСОБА_6 - ј частки, ОСОБА_9 - ј частки, ОСОБА_3 - ј частки.

Як слідує з інформаційних довідок за №25 від 19 січня 2021 року та за №73 від 02 лютого 2022 року, виданих Тернопільським районним бюро технічної інвентаризації, станом на 01 січня 2013 року ј частини квартири за АДРЕСА_1 зареєстрована за ОСОБА_4 .

З військового білету серії НК за №4930146 від 09 грудня 1982 року вбачається, що останній виданий на ім`я ОСОБА_4 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 23 червня 2020 року, виданим виконавчим комітетом Золотниківської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області.

14 грудня 2020 року приватним нотаріусом Тернопільського районного нотаріального округу Нечай Л.С. заведено спадкову справі за №48/2020.

З матеріалів спадкової справи встановлено, що спадщину після смерті ОСОБА_4 у встановленому законом порядку прийняла дружина ОСОБА_2 та діти ОСОБА_1 та ОСОБА_9

04 лютого 2021 року між ОСОБА_6 , ОСОБА_1 та ОСОБА_10 укладено договір про поділ спадщини, посвідчений приватним нотаріусом Тернопільського районного нотаріального округу Нечай Л.С., зареєстрованим в реєстрі за №107, щодо поділу спадкового майна, яке залишилося після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Згідно умов вказаного договору, дружині спадкодавця ОСОБА_6 переходить житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами за АДРЕСА_2 . Дочці ОСОБА_1 переходить ј частки квартири за АДРЕСА_1 та мисливська нарізна зброя «ТОЗ-8», калібр 5,6 мм, № НОМЕР_3 . Синові спадкодавця ОСОБА_9 переходить гараж за № НОМЕР_4 , що знаходиться на території обслуговуюючого кооперативу «Джерело» по АДРЕСА_3 , земельна ділянка, площею 0,0055 га, передана для будівництва індивідуальних гаражів, що розташована на території смт. Велика Березовиця Тернопільського району Тернопільської області, земельна ділянка, площею 0,1000 га, передана для індивідуального садівництва, що розташована на території смт. Велика Березовиця Тернопільського району Тернопільської області, автомобіль марки «УАЗ», модель «31512», 1991 року випуску, автомобіль марки «МАЗ», Модель «5551», 1992 року випуску та автогрейдер марки «ДЗ-99А», 1979 року випуску.

Постановою приватного нотаріуса Тернопільського районного нотаріального округу Нечай Л.С. заявнику ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на ј частку квартири за АДРЕСА_1 , оскільки у поданих документах наявні розбіжності у прізвищі спадкодавця. Зокрема, у свідоцтві про смерть прізвище спадкодавця записано « ОСОБА_8 », а у свідоцтві про право власності на житло від 14 листопада 1996 року та інформаційній довідці за №25 від 19 січня 2021 року, вказано прізвище « ОСОБА_7 ».

Вказані розбіжності позбавляють заявника можливості оформити спадкові права у нотаріальній конторі.

З відповіді Тернопільського районного госпрозрахункового бюро технічної інвентаризації за №1242 від 24 грудня 2021 року вбачається, що заявнику ОСОБА_9 відмовлено у внесені виправлення щодо реєстрації права власності на квартиру за АДРЕСА_1 стосовно прізвища ОСОБА_5 на « ОСОБА_8 », оскільки з 01 січня 2013 року Тернопільське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації відключене від державного реєстру прав і не проводить реєстрацію прав власності а об`єкти нерухомого майна.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши та оцінивши наявні у справі докази, вважає, що дана заява підлягає до задоволення.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

При цьому, заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документа можуть подавати й спадкоємці померлої особи - власника цього документа для оформлення спадкових прав, про що зазначено в аналізі Верховного Суду України «Про практику про встановлення юридичних фактів» від 19.06.2013 року.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України в п. 1 постанови №5 від 31.03.1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо:

-згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;

-чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення;

-заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення;

-встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Встановлено та підтверджується матеріалами справи, що заявник, ОСОБА_2 та ОСОБА_9 є спадкоємцями першої черги після смерті ОСОБА_4 , які у встановленому законом порядку прийняли спадщину. Між спадкоємцями укладено договір про поділ спадкового майна, згідно умов якого до заявника у порядку спадкування переходить право на спадкування ј частини квартири за АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні встановлено та підтверджено наявними у справі доказами, що під час видачі свідоцтва про право власності на житло від 14 листопада 1996, при зазначенні прізвища батька заявника було допущено помилку та вказано « ОСОБА_7 » замість « ОСОБА_8 ». Однак, у свідоцтві про смерть спадкодавця прізвище зазначено « ОСОБА_8 ».

Вищевказані розбіжності у документах, зокрема у свідоцтві про смерть батька заявника та свідоцтві про право власності на квартиру щодо зазначення прізвища батька, позбавляють можливості спадкоємця реалізувати право на оформлення спадкових прав після смерті батька ОСОБА_4 у нотаріальній конторі та іншого способу усунення вказаних недоліків немає.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановленні обставини справи, суд вважає, що слід встановити факт належності ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідоцтва про право власності на житло, виданого Тернопільським районним госпрозрахунковим бюро технічної інвентаризації 14 листопада 1996 року на ім`я ОСОБА_5 на ј частину квартири за АДРЕСА_1 .

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 259, 265, 268, 272, 273, 293, 315-319, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Тернопільське районне госпрозрахункове бюро технічно інвентаризації про встановлення факту родинних відносин, задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідоцтва про право власності на житло, виданого Тернопільським районним госпрозрахунковим бюро технічної інвентаризації 14 листопада 1996 року на ім`я ОСОБА_5 на ј частину квартири за АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення можу бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник: ОСОБА_1 , АДРЕСА_4 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_5 .

Заінтересовані особи: ОСОБА_2 , АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_6 ;

ОСОБА_3 , АДРЕСА_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_7 ;

Тернопільське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації, вул. Д. Нечая, м. Тернопіль, код ЄДРПОУ 03353839.

Повне рішення складено 10 березня 2022 року.

Головуюча І.М. Черніцька

Дата ухвалення рішення09.03.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103698180
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —607/24231/21

Рішення від 09.03.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Ухвала від 04.01.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні