Рішення
від 16.03.2022 по справі 157/221/22
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 157/221/22

Провадження №2/157/176/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2022 рокумісто Камінь-Каширський

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

в складі: головуючого - судді Гамули Б.С.,

з участю секретаря судового засідання Семенюк О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом керівника Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюка Сергія Вікторовича в інтересах держави в особі Камінь-Каширської міської ради Волинської області, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Комунальне некомерційне підприємство «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської міської ради Волинської області, до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення,

встановив:

Заступник керівника Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюк С.В. в інтересах держави в особі Камінь-Каширської міської ради Волинської області, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, КНП «Камінь-Каширська ЦРЛ» Камінь-Каширської міської ради Волинської області, звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення.

Позов обґрунтовано тим, що ухвалою Камінь-Каширського районного суду від 04 лютого 2021 року ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності за ст. 128 КК України на підставі ст. 46 КК України у зв`язку із примиренням обвинуваченого з потерпілою.

Згідно з указаною ухвалою ОСОБА_1 07 листопада 2020 року біля 16 год., знаходячись у житловому будинку за місцем проживання, що на АДРЕСА_1 , на ґрунті ревнощів та особистих неприязних відносин, діючи зі злочинною недбалістю, схопивши обома руками за плечі свою дружину ОСОБА_2 в той час, коли між ними стояла їхня дочка ОСОБА_3 , штовхнув її, при цьому ОСОБА_2 , втративши рівновагу, впала на спину, в той час як ОСОБА_3 від маси тіла батька також, втративши рівновагу, впала на праву ногу матері, внаслідок чого ОСОБА_2 отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості по ознаці тривалого розладу здоров`я терміном більше як 21 день.

Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень потерпіла ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні КНП «Камінь-Каширська ЦРЛ» з 07 по 20 листопада 2020 року - 13 ліжко-днів. Загальна вартість лікування становить 8939 грн. 19 коп. У зв`язку з понесеними витратами на лікування потерпілої від кримінального правопорушення завдано шкоду, яка повинна бути відшкодована у повному обсязі і яка на даний час не відшкодована.

Посилаючись на вказані вище обставини, прокурор просить суд стягнути з ОСОБА_1 кошти в сумі 8939 грн. 19 коп. витрат, понесених КНП «Камінь-Каширська ЦРЛ» на лікування потерпілої від злочину ОСОБА_2 , на користь Камінь-Каширської міської ради.

Прокурор у судове засідання не з`явився, подав заяву, де просить справу розглянути без його участі, позов підтримує повністю.

Представник Камінь-Каширської міської ради та представник КНП «Камінь-Каширська ЦРЛ» в судове засідання не з`явилися, подали заяву, в якій просять розглянути справу за їх відсутності, позовні вимоги підтримують повністю.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про час і місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомив, заяви про розгляд справи за його відсутності та відзиву на позов не подав.

Враховуючи норми ст. 280 ЦПК України, суд ухвалив провести заочний розгляд справи та ухвалити рішення на підставі наявних у справі доказів.

Проаналізувавши матеріали справи, суд вважає позов підставним і таким, що підлягає до задоволення повністю.

Відповідно до частин 1 та 3 ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

З оглянутої в судовому засіданні ухвали Камінь-Каширського районного суду від 04 лютого 2021 року, яка набрала законної сили, встановлено, що ОСОБА_1 07 листопада 2020 року біля 16 год., знаходячись у житловому будинку за місцем проживання, що на АДРЕСА_1 , на ґрунті ревнощів та особистих неприязних відносин, діючи зі злочинною недбалістю, схопивши обома руками за плечі свою дружину ОСОБА_2 в той час, коли між ними стояла їхня дочка ОСОБА_3 , штовхнув її, при цьому ОСОБА_2 , втративши рівновагу, впала на спину, в той час як ОСОБА_3 від маси тіла батька також, втративши рівновагу, впала на праву ногу матері, внаслідок чого ОСОБА_2 отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості по ознаці тривалого розладу здоров`я терміном більше як 21 день.

Даною ухвалою ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності за ст. 128 КК України на підставі ст. 46 КК України в зв`язку з примиренням обвинуваченого з потерпілою, а кримінальне провадження із цих підстав закрито.

Як вбачається з інформаційних довідок комунального некомерційного підприємства «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» від 27 листопада 2020 року №1536 (а.с. 11), від 20 грудня 2021 року № 1911 (а.с. 14), довідки Камінь-Каширської міської ради № 1923/02-27/2-21 від 22 грудня 2021 року (а.с. 13) внаслідок отриманих тілесних ушкоджень потерпіла ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділені з 07 по 20 листопада 2020 року - 13 ліжко-днів. Загальна вартість лікування склала 8939 грн. 19 коп.

Оскільки ухвала Камінь-Каширського районного суду від 04 лютого 2020 року, якою встановлена вина ОСОБА_1 в заподіянні потерпілій необережного середньої тяжкості тілесного ушкодження, у результаті якого потерпіла ОСОБА_2 отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості по ознаці тривалого розладу здоров`я терміном більше як 21 день, набрала законної сили, тому саме з відповідача, як з винної особи, слід сягнути витрати на лікування потерпілої ОСОБА_2 у вказаному вище розмірі на користь Камінь-Каширської міської ради Волинської області, яка є засновником, власником та органом управління майном комунального некомерційного підприємства «Камінь-Каширська центральна районна лікарня», що вбачається з інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с. 15) та статуту вказаного підприємства (а.с. 16-29).

У відповідності до ст. 141 ЦПК України суд, задовольняючи позовні вимоги повністю, стягує з відповідача на користь держави судовий збір.

Керуючись статтями 12, 81, 89, 141, 263-265, 280 Цивільного процесуального кодексу України, статтею 1206 Цивільного кодексу України, суд

ухвалив:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Камінь-Каширської міської ради Волинської області (р/р НОМЕР_1 , АТ КБ «Приватбанк», код в ЄДРПОУ 01983051) кошти у відшкодування витрат на лікування потерпілої ОСОБА_2 в сумі 8939 (вісім тисяч дев`ятсот тридцять дев`ять) гривень 19 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 в дохід держави 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну) гривню судового збору.

Дане рішення може бути переглянуте Камінь-Каширським районним судом за письмовою заявою відповідача, яка має бути подана ним протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне найменування, ім`я, місцезнаходження, місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ, реєстраційний номер облікової картки платника податків сторін: представник позивача Камінь-Каширська окружна прокуратура, вул. Воля, 7, м. Камінь-Каширський, Волинська область, 44501; позивач Камінь-Каширська міська рада Волинської області, вул. Воля, 2, м. Камінь-Каширський, Волинська область, 44501, код ЄДРПОУ 34836909; третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Комунальне некомерційне підприємство «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської міської ради Волинської області, вул. Шевченка, 43, м. Камінь-Каширський, Волинська область, 44501, код ЄДРПОУ 01983051; відповідач ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Головуючий: Б. С. Гамула

Дата ухвалення рішення16.03.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103717056
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —157/221/22

Рішення від 16.03.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Гамула Б. С.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Гамула Б. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні