Рішення
від 21.03.2022 по справі 497/2457/2021
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

22.03.2022

Справа № 497/2457/2021

Провадження № 2-о/497/24/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2022 року м. Болград

Болградський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді - Висоцького С.О.,

за участю секретаря - Войтової С.І.,

без участі сторін,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Болград цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Кубейська сільська рада Болградського району Одеської області, Болградська районна державна адміністрація Одеської області, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів,

ВСТАНОВИВ:

28.12.2021 року заявник звернувся до суду із заявою та просить встановити факт належності йому, ОСОБА_1 , державного акту серії ЯА № 154310 на право власності на земельну ділянку площею 2.64 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, який зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010551800444, виданий на ім`я ОСОБА_1 .

У вказаному державному акті невірно записано прізвище заявника « ОСОБА_2 » замість вірного по паспорту громадянина України « ОСОБА_3 ». Встановлення юридичного факту заявнику необхідно для передачі земельної ділянки в оренду, тобто для реалізації свого права власності, тому виникла потреба для звернення до суду.

. Ухвалою суду від 05.01.2022 року було відкрите провадження у справі в порядку окремого провадження з повідомленням (викликом) сторін, судове засідання після відкладання призначено на 09.03.2022 року та після перерви, яка була оголошена для отримання додаткових пояснень заявника та доказів, було продовжено 21.03.2022 року.

Заявник в судове засідання не з`явився, в заяві зазначив клопотання про розгляд справи у його відсутність (а.с.1).

Представник заінтересованої особи - Кубейської сільської ради Болградського району Одеської області - в судове засідання не прибув, подав заяву про розгляд справи у відсутність представника та про визнання заявлених вимог ОСОБА_1 (а.с.21).

Представник заінтересованої особи - Болградської районної державної адміністрації Одеської області - в судове засідання не прибув, подав заяву про розгляд справи без присутності представника та просить заявлені вимоги задовольнити повністю (а.с.13).

Оскільки сторонами по справі було подано заяви про розгляд справи за їх відсутності, судом у відповідності до ч.3 ст.211 ЦПК України було ухвалено провести розгляд справи в судовому засіданні за відсутності сторін по справі на підставі наявних документів в матеріалах справи.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, заяви сторін по справі, суд прийшов до висновку, що заява ОСОБА_1 є обґрунтованою і підлягає задоволенню за таких підстав.

Згідно з частиною першою та пунктом п`ятим частини другої статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пункт 6 частини першої ст.315 ЦПК України визначає, що суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Зі змісту зазначеної норми права, а також роз`яснень, викладених у пункті 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» випливає, що в порядку окремого провадження суд розглядає справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений або знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; із заяви про встановлення факту не вбачається спору про право; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Отже, у судовому порядку встановлюються тільки такі факти, які мають юридичні наслідки і від встановлення яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав заявника і в судовому порядку можливе лише тоді, коли діючим законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення.

При зверненні до суду із заявою про встановлення юридичного факту важливе значення має мета його встановлення, оскільки саме вона дає можливість зробити висновок, чи дійсно цей факт є юридичним і чи тягне він правові наслідки.

Згідно матеріалів справи встановлено, що заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Червоноармійське Болградського району Одеської області, та у паспорті громадянина України, серії НОМЕР_1 , виданого Болградським РВ УМВС України в Одеській області від 02.04.2001 року, на головній сторінці його ім`я, прізвище та по батькові записано на українській мові « ОСОБА_1 », а на зворотній сторінці записано на російський мові « ОСОБА_1 » (а.с.3). Згідно довідки РНОКПП ОСОБА_1 присвоєно номер НОМЕР_2 .

В державному акті на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 154310 від 11.10.2005 року, виданого на підставі розпорядження Болградської районної державної адміністрації Одеської області № 671 від 02 вересня 2004 року, на земельну ділянку загальною площею 2.64 га у межах згідно з планом, розташовану на території Червоноармійської (нині Кубейської) сільської ради Болградського району Одеської області, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, який зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010551800444, прізвище, ім`я та по-батькові власника, кому видано державний акт зазначено « ОСОБА_1 » (а.с.5).

Згідно архівного витягу наданого Архівним відділом Болградської районної державної адміністрації Одеської області за №03-27/536 від 23.12.2021 року вбачається, що розпорядженням голови Болградської районної державної адміністрації Одеської області від 02.09.2004 року №671, передано « ОСОБА_1 » у власність земельну ділянку загальною площею 2.64 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с.6-7).

Названим паспортом заявник користувався на час видачі державного акту і користується на даний час, який підтверджує особу заявника, що свідчить про фактичне допущення помилки в написанні його прізвища в правовстановлюючому документі.

З додатку до листа-замовлення Болградської районної адміністрації щодо надання виготовлення державних актів на право власності на земельну ділянку, наданого заявником 09.03.2022 року, вбачається, що на його ім`я « ОСОБА_1 » оформлявся державний акт на право власності на земельну ділянку, яка складається з двох земельних ділянок загальною площею 2,64 га, , паспорт НОМЕР_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , № сертифіката РН-722841, РН-722844 1/2.

А відтак, заявник дійсно є власником земельної ділянки загальною площею 2.64 га згідно розпорядження Болградської районної державної адміністрації Одеської області від 02.09.2004 року № 671 та державного акту серії ЯА № 154310, виданого 11.10.2005 року, в якому допущено помилку в написанні його прізвища.

Таким чином, вбачається факт допущення описки при оформленні на ім`я заявника вказаного правовстановлюючого документа.

При цьому суд враховує факт визнання заінтересованими сторонами по справі заявлених вимог ОСОБА_1 , оскільки згідно ч. 1 ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість та підстави відмови в ній встановлюються законом (ч. 4 ст. 182 ЦК України).

Відносини, пов`язані з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно всіх форм власності, їх обмежень та правочинів щодо нерухомості регулює Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 1 липня 2004 року N 1952-IV, із змінами і доповненнями.

Згідно роз`яснень Верховного Суду України «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 01 січня 2012 року коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п.6 ч.1 ст.256 Цивільно-процесуального кодексу України (в попередній редакції) громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

Статтею 17 Закону України від 23 лютого 2006 року №3477-IV «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» передбачено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та практику Європейського Суду з прав людини як джерело прав.

За ст.6 Європейської конвенції з прав людини визнається право людини на доступ до правосуддя, а за ст.13 на ефективний спосіб захисту прав, і це означає, що особа має право пред`явити в суді таку вимогу на захист цивільного права, яка відповідає змісту порушеного права та характеру правопорушення.

У відповідності до положень ст.ст.13, 81, 83 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Суд під час розгляду справи повинен безпосередньо дослідити докази у справі: ознайомитися з письмовими та електронними доказами, висновками експертів, поясненнями учасників справи, викладеними в заявах по суті справи, показаннями свідків, оглянути речові докази.

При розгляді даної справи предмет доказування доведений заявником відповідними доказами, при чому, їх аналіз дозволяє зробити висновок про те, що вони є належними, допустимими та достовірними як кожний окремо, так і у взаємному зв`язку в їх сукупності.

Враховуючи, що встановлення факту належності заявнику вищеназваного державного акту потрібно для здійснення державної реєстрації права власності, підтвердження права власності на земельну ділянку та можливості розпорядження цим майном, суд приходить до висновку, що вимоги заявника є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст.ст.4, 10, 13, 76-81, 83, 95, 258, 259, 263-265, 293, 294, 315-319, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Кубейська сільська рада Болградського району Одеської області, Болградська районна державна адміністрація Одеської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу - задовольнити.

Вважати встановленим юридичний факт про те, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 154310 від 11.10.2005 року, виданий на підставі розпорядження Болградської районної державної адміністрації Одеської області № 671 від 02.09.2004 року на земельну ділянку, яка складає з двох земельних ділянок з кадастровими номерами 5121487000:01:007:0662 та 5121487000:01:007:0664, загальною площею 2,64 га, розташовану на території Червоноармійської (нині Кубейської) сільської ради Болградського району Одеської області, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, який зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010551800444 - належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженцю с. Червоноармійське Болградського району Одеської області, паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 02.04.2001 року Болградським РВ УМВС України в Одеській області, РНОКПП НОМЕР_2 , проживаючого та зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя С.О.Висоцький

СудБолградський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення21.03.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу103718389
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —497/2457/2021

Рішення від 21.03.2022

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 27.01.2022

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 05.01.2022

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні