Рішення
від 17.03.2022 по справі 235/1040/22
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/235/103/22

Справа № 235/1040/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 березня 2022 року м. Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

у складі: головуючого - судді Назаренко Г.В.

за участю секретаря судового засідання Макара О.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа: Покровська міська рада Донецької області, -

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеною заявою.

В обґрунтування доводів заяви зазначив, що є рідним сином ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . Його анкетні дані у свідоцтві про народження записані як « ОСОБА_4 », батьком вказаний ОСОБА_2 , матір`ю - ОСОБА_3 .

При видачі паспорта громадянина України його прізвище було записано « ОСОБА_5 ». До отримання паспорта громадянина України в усіх документах, які він отримував, його прізвище вказане без помилки « ОСОБА_6 » (російською).

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько, після смерті якого відкрилася спадщина. Він звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, але йому було усно відмовлено у прийнятті заяви, оскільки в документах органу відділу державної реєстрації актів цивільного стану, що підтверджують факт родинних відносин, є невідповідності в прізвищі його батька та матері - « ОСОБА_6 » та у його прізвищі - « ОСОБА_5 ».

Встановлення факту родинних відносин з батьками необхідно йому для отримання спадщини, що відкрилася після смерті батька.

Заявник в судове засідання не з`явився, надав клопотання про розгляд справи за його відсутності, заву підтримав.

Заінтересована особа про дату, час та місце судового розгляду повідомлена належним чином, її представник в судове засідання не з`явився, не повідомив про причини неявки.

Дослідивши письмові докази та допитавши свідків, суд приходить до висновку про те, що заява підлягає задоволенню.

Судом встановлені такі фактичні обставині та відповідна суть спірних правовідносин.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть, виданого 22 грудня 2021 року Покровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) (а.с.13).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на належне йому майно.

В свідоцтві про народження заявника його батьком вказано ОСОБА_2 (російською мовою), матір`ю - ОСОБА_3 (російською мовою) (а.с.7).

Спадкуванням згідно ст.1216 ЦК України є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до положень ст.1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Статтею 1261 ЦК України передбачено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя та народженні після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч.ч.1-3 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 є сином ОСОБА_2 та ОСОБА_3 підтверджується копіями:

-свідоцтва про народження заявника, в якому його прізвище російською мовою зазначене як « ОСОБА_6 », батьком вказано ОСОБА_2 , матір`ю ОСОБА_3 ;

-паспорта серії НОМЕР_1 , виданим 4 квітня 2002 року Покровським відділом ГУДМС України в Донецькій області на ім`я ОСОБА_1 ;

-свідоцтва про укладення шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , де дружині присвоєно прізвище « ОСОБА_6 »;

-ордеру від 30.01.1978 р., на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , де вказаний склад сім`ї: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 (російською мовою);

-профспілкового квитка на ім`я ОСОБА_4 ;

-свідоцтва № НОМЕР_2 , видане відділом кадрів локомотивного депо на ім`я ОСОБА_4 ;

-партійного квитка № НОМЕР_3 на ім`я ОСОБА_4 ;

-військового квитка на ім`я ОСОБА_4 ;

-договору дарування між ОСОБА_10 та ОСОБА_1 , в якому місце його проживання вказано: АДРЕСА_1 ;

-показаннями свідків ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , які підтвердили факт родинних відносин між заявником та його батьками ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Від встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та заявником залежить виникнення у нього майнових прав на спадкове майно.

Відповідно до п.1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Згідно п.7 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Відповідно до ст.ст.1216, 1217, 1258, 1261, 1270 ЦК України, керуючись ст.ст.4, 13, 19, 81, 263-269, 315-319 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 ) про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа: Покровська міська рада Донецької області (м. Покровськ Донецької області, площа Шибанкова, 11, код ЄДРПОУ 04341896), задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, повністю або частково до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Згідно п.3 Розділу ХІІ «Прикінцеві положення» ЦПК України в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 731-ІХ від 18.06.2020 року під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Суддя Г.В. Назаренко

Дата ухвалення рішення17.03.2022
Оприлюднено29.06.2022
Номер документу103720071
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин, заінтересована особа: Покровська міська рада Донецької області

Судовий реєстр по справі —235/1040/22

Рішення від 17.03.2022

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

Ухвала від 18.02.2022

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні